Bollstanäs SK - Viggbyholms IK FF 0-1 (0-1)
Söndag 8 maj 2022, kl 12.30 på Bollstanäs IP

Det går fort när man har roligt och plötsligt har redan fem omgångar spelats av årets serie. En titt i tabellen ger vid handen att tre lag har etablerat sig som en topptrio, där alla fått ihop 11 poäng, FC Arlanda, Spånga IS och Viggan. I övrigt känns tabellen ganska kompakt, där alla lag tar poäng av varandra och där de oavgjorda resultaten haglar. Just nu är det bara Rådmansö och Strömsberg som hamnat lite i bakvattnet.

Viggan inledde med två oavgjorda, mot Rådmansö och Sumpan, för att sedan ha tagit tre raka, Enköping (2-1), Strömsbergs IF (3-0) och nu senast Bollstanäs SK (1-0). Det är om den senaste matchen den här berättelsen skall handla. Matcherna mot Bollstanäs (nedan kallat BSK), har alltid varit jämna och så även denna gång, liksom det senaste mötet som minst sagt var en högoktanig tillställning.

Fredagskvällen den 2 oktober 2020 möttes lagen senast i den sista omgången för säsongen (den rumphuggna) och då skulle det avgöras vilket lag som skulle bli seriesegrare och få spela i division 3 året därpå. För BSK gällde oavgjort och för Viggan vinst. BSK hade högmodigt under försäsongen uttalat att man skulle springa hem den här serien och inför den avslutande matchen även sagt att man var ett bättre lag än Viggan.

Hur det gick? Jo, Viggan vann med 1-0. När lagen 2011 möttes i div 3 blev det 0-0 och 0-2 med Viggans siffror först och året efter blev det 0-1 resp 3-1, vilket ger en liten bakgrund till varför matcherna mot BSK ofta är prestigeladdade, särskilt efter vad som skedde den där fredagskvällen för snart två år sedan. Nu har man dock en ny ledaruppsättning varför det också är nya bollar som gäller.

Bollstanäs IP bjöd på växlande molnighet och en sval kuling emellanåt, vilket gjorde att det växlade mellan hett och iskallt både på och utanför planen. Bollstanäs hade inför dagens match inlett med tre oavgjorda innan man fick sin första vinst mot Enköping (1-0), medan Viggan hade öppnat med två oavgjorda och därefter två vinster. Det var alltså upplagt för en riktigt spännande kamp som vanligt.

BSK öppnar med en hörna redan efter fyra minuter innan Viggan kom in i matchen. Efter fem minuter skapade Guled Hassan ett farligt läge dock utan nätkontakt. Minuten efter fälls samme Guled, varvid Viggan får ett bra frisparksläge till höger om straffområdet, men inte heller denna gång lyckades man få till det. Guled, som verkar vara riktigt på hugget, skapar efter åtta minuter ännu ett farligt läge men denna gång renderar hans försök åtminstone en hörna.

Efter denna anstormning så var det dags för BSK att visa sig på styva linan och efter7 10 minuter skapar man viss oro framför Vigganmålet, vilket inte upplevdes som direkt rogivande för Viggans försvarsmakt, men man höll gränsen som Torbjörn Fälldin en gång sa. Tre minuter senare är det oroligt igen, vilket utmynnar i en hörna och det påföljande skottet fällde ett antal kottar i granskogen på Stora Vägen.

Lite för mycket grönt på Viggans sida under perioder kunde man tycka, men i den 18:e minuten får Viggan till en hörna. Två minuter senare är Guled i farten igen inne i BSKs straffområde och denna gång fälls han och då domaren stod lägligt till uppstod inga diskussioner. Han dömde straff. Till exekutor utsågs Max Sjölander som visat sig vara bra på dylika uppdrag. Jorå, pricksäkert sätter han bollen i målvaktens vänstra hörn och nu ledde Viggan med 1-0.

André Eliasson, som efter matchen skuldbelade sig själv för att inte bättre ha utnyttjat sina, åtminstone tre chanser, är i den 32:a minuten ytterst nära att komma fri men fälls utan åtgärd, något som han upplevde som synnerligen orättvist. Tre minuter senare skapar BSK ett farligt läge som mynnar ut i en hörna. BSK skall ha cred för sin bollbehandling och har i det här läget av matchen insett att man måste sätta in alla klutar då man ligger under.

Och det gör man också. Riktigt farliga framåt, men bara till en viss gräns, ty Viggans Maginotlinje 2.0 visade sig vara så pass armerad, att den motstod alla försök till penetreringar, vilket manskapet skall ha en stor eloge för. Men Viggan finns med i spelet och i den 37:e skaps ett riktigt fett kontringsläge för André men även denna gång fälls han som en fura.

BSK är inne i en riktigt bra period just nu och Viggan får till stor del ställa in sig på försvar, vilket man också gör övertygande. Två minuter efter Andrés fall skapar Viggan ett riktigt bra anfall som avslutas med skottövningar inne i straffområdet, dock utan att ett enda försök lyckas, men ett antal blåmärken lär nog upptäckas efter matchen i det gröna försvaret.

Efter 41 minuter kommer Viggans kavalleri igen och anfallet avslutas med ett skott som går just utanför stolpen. Fyra minuter kvar av halvleken och BSK vill inte gå in i omklädningsrummet med ett underläge utan trummar på för fullt mot Viggans försvar. Det skall villigt erkännas att BSK var bra med boll och duktiga i passningsspelet, men när det kom till de avgörande lägena så var man minndre effektiva, till största delen beroende på försvarsmuren.

BSK öppnar även den andra halvleken starkt och får en hörna redan efter tre minuter. Två minuter senare kommer man på högerkanten och avlossar ett sylvasst skott i dålig vinkel som Kevin dock tar. Ytterligare två minuter senare kommer Viggan i ett bra anfall lett av Johan Sedendahl-Eriksson, som lämnar bollen till Guled som skjuter men målvakten var med på noterna.

Minuten efter, i den 53:e, får Viggan en frispark på högerkanten, som den för sina hästsparkar kände Max Sjölander utses att lägga. En riktigt pärla får han dessutom på och det skottet måste ha bränt fingertopparna på målvakten, då denne lyckades tippa bollen till hörna. Men som sagt, det är en jämn match och det svänger snabbt. Minuten efter är det BSKs tur att skapa en hörna nere hos Viggan.

I den 58:e minuten kommer Johan och Max i ett bra anfall men utan att det blir någon målmässig utdelning. Fyra minuter senare ett nytt bra Viggananfall som slutar med en hörna och i den påföljande sekvensen skjuter Viggan utanför. I den 64:e är det ytterst nära att Johan kommer helt fri men då han är snabbare än bollen gick den chansen upp i rök.

Minuten efter en Vigganfrispark som Jonathan Vestman gör ett desperat försök att nicka i mål på men vinkeln var alltför snäv.

Tre minuter senare lägger Max en perfekt passning fram till Emil Schough som avancerar mot målvakten och avlossar sitt stenhårda skott i steget, men inser när han känner doften av aluminiumspån att bollen tagit i stolpen med stor kraft. Nu gick bollen ut igen men den chansen var den fetaste under matchen.

Efter 70 minuter in i matchen är Johan ånyo nästan fri men får problem med växellådan och tappar kontrollen över bollen men ett bra läge var det. Fyra minuter senare får BSK en hörna och i efterspelet lyckas man även få in bollen bakom Kevin, men det hela blåstes av för offside, men under några nanosekunder upplevdes det som illavarslande. I den 77:e skapar Axel ett bra läge som följs upp med ett antal skottförsök men där en grön köttmur stod emot alla projektiler.

Sista 10 minuterna blev mer eller mindre en belägring av Viggans planhalva, där BSK pumpade på med allt vad man hade utan att få till det. Men Maginotlinjen höll tack vare en disciplinerad kommunikation mellan samtliga lagdelar. Trots mycket bollinnehav från BSKs sida hade Kevin i Vigganmålet en ganska lugn dag på jobbet enligt egen utsago, även om det hettade till vid ett par tillfällen i den första halvleken.

Efter fyra minuters tilläggstid blåser domaren av och Viggan stod åter som segrare, både mot BSK, men även nu för tredje gången i rad i årets serie. Nu väntar Gamla Upsala SK på lördag då det skall bli premiär på naturgräset och då får vi se om Viggans medvind håller i sig.