Viggbyholms IK FF - Gamla Upsala SK 3-1 (2-1)
Lördag 14 maj 2022, kl 13.00 på Hägernäs IP

Förra året ägde premiären till sist rum den 5 juni på grund av coronapandemin. I år ägde den rum den 8 april, men först den 14 maj blev det hemmapremiär på naturgräset och det mycket beroende på Kung Bores kusin. Nog var mattan grön, smaragdgrön snarare, även om den skiftade i alla nyanser av grönt. Den var dessutom inte helt av greenkaraktär, vilket senare konstiga bollstudsar skulle vittna om. >br>
Dagens motståndare, Gamla Upsala SK, i folkmun GUSK, som tidigare huserat i division 2 under många år, men i år fick stiga ner i divisionen under, hade senast slagit Enköpings SK med 3-1, efter att i matchen innan stukats ordentligt mot Sumpan då man föll med 1-4. Frågan som nu ställdes var hur GUSKs formkurva såg ut just denna dag.

Viggan å sin sida hade fått upp spinnakern och seglade nu i medvind efter de två inledande oavgjorda matcherna, som innan dagens match följts upp med tre raka segrar. I och med att man även kom att vinna även dagens match, kan man alltså stoltsera med 4 raka segrar och fortfarande vara obesegrade. Ett facit som i och för sig även Arlanda och Spånga nu kan uppvisa.

GUSK, som nu ville försöka vända på sin formkurva igen, inledde ganska morskt och hade stor bollkontroll under den inledande fasen av matchen, innan Viggan var beredda att göra någonting åt detta. Efter 11 minuter skapar Viggan ett hyfsat läge som dock utmynnade i intet. Tre minuter senare får man en dubbelhörna, där Emils boll nickas till en ny hörna och på det andra försöket, från andra hållet, kan Aggebo nicka över på Maxhörnan.

I den 17:e får man ett bra frisparksläge, men där skottet blev för högt och måste inrapporteras till Luftfartsverket. Fyra minuter senare springer den lille Guled omkull en betydligt större spelare från Gamla Upsala med frispark som följd. Ett bra frisparksläge för de gula och då försökte man sig på en halvBrolinare, men skottet väckte endast några halvslumrande maskar och blev ett lätt byte för Kevin i målet.

I den 25:e minuten får Viggan ett bra frisparksläge på högerkanten som Guled effektuerar och där Emil snabbt är framme med huvudet på skaft, men målvakten var med på noterna. Minuten efter är de gula över på Viggans halva och skapar en kortishörna som blev ganska misslyckad, varvid Viggan istället får till ett bra omställningsläge.

Först snor Johan bollen och driver den snabbt uppåt, innan han släpper den till Max som lyckas lura en av backarna och nu skickar den tillbaks till Johan, som snabbt returnerar den och då får Max ett kanonläge för en av sina haubitsar. Bra läge, bra skott, men målvakten slänger sig och räddar till hörna. En riktigt fet chans på ett skolboksanfall.

Fyra minuter senare skapar de gula ett halvbra läge, men får se det avslutande skottet knappt lämna mynningen på den avfyrande foten. I den 32:a spelar Emil fram till Axel på vänsterkanten, varvid den senare nickar in till Max, samtidigt som Axel för en kort stund ådrager sig en smärre huvudblessyr och är ur funktion.

Max lägger den nyss mottagna bollen i en perfekt hypotenusapassning snett över planen till en på högerkanten framrusande Guled, som avancerar in i straffområdets högra del, sett från Guled, där han från 11 meter avlossar ett skott som var omöjligt att ta och Viggan har fått en strålande inledning på matchen, 1-0.

De gula är dock inte alls ofarliga utan är duktiga på att rulla boll och särskilt mittfältet verkade ha varit med förr, då de styrde mycket av spelet och matade fram sina yttrar där man särskilt under den första halvleken hade en fäbless för att använda sin högra flygel. Men idag liksom i tidigare matcher var Viggans Maginotlinje omutbar.

I den 35:e får de gula på ett skott som inte var alltför farligt och Kevin kunde ganska enkelt lägga beslag på lädret. Fyra minuter senare upprepas detta med samma resultat. I den 40:e minuten drabbas GUSK av en smärre Harrisburg, då Axel som i momentet tidigare irriterat Upsalaförsvaret, lyckas sno bollen i en misslyckad bakåtpassning och kan passa snett inåt till Max.

Denna händelse kan nog nomineras till ett av Viggans snyggaste mål. Axels bortfintning av backen och den påföljande passningen till Max var som taget ur en instruktionsfilm. Max kan sedan mitt framför mål raka in bollen och ge Viggan ledningen med 2-0 och nu fick man en känsla av kassaskåpssäkerhet. Men se det kan vara farligt att låta sig invaggas i en falsk säkerhet.

30 sekunder efter avspark får nämligen Gusk på en långboll ut på vänsterkanten, som Kevin går ut för att bryta, men halkar på en daggmask och den anfallande motståndaren, som då hamnat nere vid kortlinjen, lyckas med konststycket att ur ingen vinkel alls få in bollen i den då övergivna buren och plötsligt var det match igen efter reduceringen till 2-1.

Första halvlek var över och den till synes säkra Vigganledningen hade på mindre än en minut övergått till att bli en öppen historia. Vad strategerna i respektive omklädningsrum nu sade skulle kunna få avgörande betydelse för utfallet i matchen. Matchen hade ju varit jämn och Gamla Upsala var absolut inte att leka med.

Viggans styrka låg i kollektivet, där man likt en kameleont ställde om till anfall respektive försvar beroende på läget. Hade nu Kevin inte snavat på den där daggmasken hade det blivit hans tredje nolla, en bedrift som han delar med sina tre närmaste kollegor, Simon, Aggebo och Jonte som vuxit ihop till en hermetiskt tillsluten enhet. Lugnet själva.

Dragspelet i mitten, som opererar lika snabbt bakåt som framåt, lämnar ofta djupa spår i motståndarnas ritningar, där Guled och Emil på flajerna är två reptilsnabba och giftiga yttrar. Hjalmar med ljumsken, Max Maximus och Vicke Widlund fungerade som ett Magdeburgspel, med många strängar på sin lyra. Axel som nu återhämtat sig levererade som förväntat, både mål och assist. Flyfotade Johan väntar på Heinz ketchupeffekt och den kommer nog säkert snart.

Den andra halvleken börjar med att de gula får en jättechans efter bara fyra minuter, men Viggan kan genom Emil fixa en vänsterhörna som Max tillkallas för att slå. Efter diverse kalabalik framför Upsalamålet testar Simon Andersson ett skott med vänsterdojan som täcks av en back på mållinjen, men på den uppstudsande returen är Axel framme och nickar in 3-1.

Viggan verkar ganska nöjda med en till synes säker 3-1 ledning, medan Gamla Upsala inte är av samma uppfattning och i den 57:e minuten får de ett farligt frisparksläge, men där Kevin är med på noterna. Viggan har nu en bra period och efter 60 minuter kan Guled från högerkanten avlossa ett skott som dock målvakten tar enkelt.

Gamla Upsala har under den andra halvleken flyttat över mycket av sitt spel till den vänstra delen av planen och kämpar frenetiskt för att närma sig Viggan i målprotokollet. Vispen är ytterst nära att presentera sig i målprotokollet efter 75 minuter men lägger bollen utanför stolpen.

Minuten efter får Viggan en frispark tre meter utanför straffområdet som Simon lägger. Efter att ha beräknat luftfuktighet och vindstyrka laddar han med nödvändig kraft sin högerdoja och skjuter över tremannamuren så att bollen störtdyker ner mot mål men målvakten fick en nagel på bollen varför det döms hörna.

Viggan får i den 87:e ett bra frisparksläge sedan André dragits omkull och två minuter senare skapas en Vigganhörna, på vilken två skottförsök noteras, vilka inte var långt borta från att resultera, om nu inte en bastant köttmur hade placerats i bollens bana. På övertid är de gula farligt nära att ställa till det med ett anfall utmed kortlinjen men Kevin lyckades lägga vantarna på bollen. Simon hade dessförinnan visat att han inte behöver stödhjul då han med tvenne bicicletas bevisat sin färdighet genom att därmed freda sitt revir.

Till sist blåser domaren av matchen och Viggan stod åter som segrare, nu för fjärde gången i rad, mycket resultatet av en kompakt laginsats där mottot: ”En för alla - Alla för en” på gammalt musketörmanér visar vad man kan åstadkomma med en gemensam kollektiv insats. Nu väntar Procyon borta nästa lördag och sedan Arlanda hemma på onsdagskvällen, vilket nu i skrivande stund känns som att det kan bli ett riktigt toppmöte.