Procyon BK - Viggbyholms IK FF 0-2 (0-1)
Lördag 21 maj 2022, kl 16.00 på Stenhagens IP

För ett år sedan, Viggans första år i division 3 på 10 år, låg man efter sju omgångar i ledningen efter sju raka segrar. I år, efter sju omgångar, ligger man fortfarande i ledningen om än i delad sådan, med fem raka segrar efter de två inledande oavgjorda. Medelåldern i laget har dessutom också drastiskt sänkts och ligger nu på drygt 21 år.

Dagens match mot Procyon, som man också mötte förra året och vann med 3-0, hade precis klarat sig kvar då och det i den absolut sista omgången. Då man hamnade på kvalplats och inget kvalspel tillämpades förra året, så lyckades man därmed också hålla sig kvar. Procyon spelade dessutom en bra fotboll förra året och så även i år.

Förra året var det en kvartett som utkristalliserat sig i toppen, bestående av Viggan, IFK Uppsala, Sundbyberg och Newroz. I år är det bara en trio, bestående av FC Arlanda och Spånga IS förutom Viggan och lagen verkar följas åt match efter match. Nu kommer dock Viggan att möta FC Arlanda på onsdag och sedan Spånga nästa söndag, varefter en viss korrigering av tabellen kan äga rum.

Det som först var utlovat som en regnmatch, blev istället en ganska skön eftermiddag med lite växlande molnighet och en behaglig temperatur. Viggan började dessutom väldigt aggressivt och skapar snabbt en hörna efter fem minuter och ger dessutom Max Sjölander ett utmärkt tillfälle att öka på sin privata målskörd, men skottet går över.

Det tog sju minuter för Procyon att för första gången passera mittlinjen, vilket också visar på hur stort Viggantrycket var inledningsvis. Efter 10 minuter återskapar Viggan en scen från Kalabaliken i Bender, då man i kaoset framför Procyonmålet tävlar om vem som först kan skjuta hål på backlinjen. Resultatet blev att igen lyckades.

Bättre gick det då två minuter senare, då Viggan tar ledningen med 1-0 genom Emil Schough, som själv uttrycker sig så här efter målet: ”Väldigt skönt att få göra mål och ge oss ledningen relativt tidigt i matchen. Blev nästan lite förvånad över hur öppet det blev när vi vann tillbaka bollen och när jag fick passningen från Axel var det bara att sätta dit den. Tre riktigt viktiga poäng idag och Viggantåget rullar vidare.”

Procyon insåg nu att här måste man sätta till alla klutar för att hänga med och två minuter efter målet kommer man riktigt nära Kevin i målet på kanten, men Kevins onda öga lyckas förlama skytten så pass att skottet från kort distans går rakt i hans skopa, utan att bli så farligt som det skulle ha kunnat bli.

Viggan hade fram tills nu haft en ordentlig press på motståndarnas planhalva, men det nyss avlossade skottet och de därefter två påföljande hörnor efter varandra, visade att Procyon inte skulle ge sig utan kamp. I samband med den andra hörnan skadas dessutom Jonathan Vestman i en kollision med…Kevin, varvid lätt blodvite uppstod och när Jonte väl kvicknat till kunde han bandagerad, likt Döbeln vid Juutas, fullfölja sitt uppdrag som vänsterback.

Därefter blev det lite sumotakter, då bägge lagen kände på varandra under en 10-minutersperiod. Efter 31 minuter får Viggan ett bra frisparksläge på vänsterkanten som utmynnade i en riktig farlighet. Två minuter senare skapar Viggan ett nytt bra läge men drabbas av en kontring som dock reddes ut. Minuten efter ett nytt bra Vigganläge där Max skjuter över i ett försök att öka på ledningen.

I slutet av halvleken, i den 46:e minuten, får Vispen ett jätteläge där bollen stryker stolpens utsida, sedan målvakten med en fingerspets lyckats rädda det hela till en hörna. Minuten efter fick Kevin sträcka ut sin lekamen till det yttersta för att nå bollen med sin högra stortås nagelband. Sedan var det rast vila och sammanfattningsvis gick halvleken klart på poäng till Viggan, även om nu resultattavlan inte visade några bevis på det.

Som sagts i tidigare sammanhang, en ledning med 1-0 är lika skör som resårlinningen på ett par gamla uttjänta kalsonger och det här var absolut inget undantag. Minsta felsteg och allt kunde förbytas till ett Harmageddon. Procyon startar andra halvlek med en hörna efter fyra minuter, vilket med viss tydlighet understryker nyss nämnda teori.

Även om Max inte vinner någon vertikal längdtävling i laget, så besitter han krafter i sina medhavda skor, vilket han bl a gav bevis på efter sex minuter, då han får på en riktig rökare som styrs ut till en hörna. Fyra minuter senare kommer André Eliasson farandes och i steget förpassar han bollen ut till Axel, som i språnget fläskar på allt han har, men skottet gick så högt att det var risk det skulle kunna sätta igång klockspelet i Uppsala Domkyrka.

Nyss nämnde André kommer i den 57:e minuten i ett till synes mycket bra läge, men det renderar endast en ny hörna, vilket i sig inte är fy skam. Dessvärre lyckades inte Viggan materialisera sina hörnor på bästa sätt denna dag, kanske med undantag för vad som komma skulle om ett tag. Efter denna hörna uppstår ett nytt läge, där Marcus Aggebo lyckas få till det så pass att en ny hörna får läggas.

Då en stor del av Viggans manskap samlats inför den stundande uppgiften, skapas efter hörnläggningen stort kaos framför Procyonmålet och vem håller sig framme då, om inte Simon Andersson, som under de senaste sex matcherna försökt att pressa in sig i skytteligan ”Mål of Fame”, något han faktiskt också lyckats med en gång tidigare. Sittandes på sina ädlare delar lyckas han på något sätt få in bollen i nät.

Efter målet kan en av lycka lätt rusig Simon utbrista: ”Det är ett inlägg efter en hörna, som dimper ner där jag hugger och slänger mig fram och sparkar in bollen i målen med en akrobatisk ninja spark”. Simons beskrivning ger givetvis en mer heroisk framställning av vad som nyss skedde, Målet gav också Viggan ledningen med 2-0, vilket sedermera även skulle visa sig bli slutresultatet.

Efter 62 minuter släpps så Johan Sedendahl-Eriksson och Pontus Elfstrand ut i manegen och minuten efter får Procyon en hörna, något de nyss nämnda inte hade någon som helst skuld till. Sekvensen som uppstår minuten efter, kom att bli ett s.k. kanonanfall från Viggans sida och som avslutas med en riktig rökare från Max, där hans blyfot får iväg en riktig projektil. Skottet räddas till hörna varvid det uppstår ett jätteläge men inget mål.

Men en ny hörna blev det ändå och på den följde ytterligare en och Viggan har nu fått vittring på fler mål kändes det som. I den 69:e får även Procyon en hörna, där den reslige Kevin, för dagen dresserad i kanariegult, går ut och boxar, vilket synes vara en favoritsyssla hos vår målvakt. När bollen åter närmar sig Kevin ,väljer han den här gången att knipa den som en nötknäppare.

I den påföljande minuten är den lille ettrige Guled Hessan nära att ställa till det för Procyons försvar men skjuter strax utanför, så denna dag fick Guled gå mållös från planen. Med 10 minuter kvar av matchen gör Procyon ett desperat försök att putsa siffrorna och medelst långbollar på Bengt, försöker man passera luftrummet över våra backar men utan någon större framgång.

Hjalmar Thorgerzon sticker dock upp i den 83:e minuten och drar på allt vad tygen håller men skottet styrs ut till hörna. Procyon tar sedan och gör ett tappert försök igen och får till ett bra frisparksläge med ett par minuter kvar, men Kevin tar skottet utan att darra på manschetten. På övertid får sedan Procyon en hörna och sen blåste domaren av och Viggan kunde hämta hem ytterligare tre poäng.

Det är svårt att höja någon över mängden i en dylik match, då samtliga ånyo uppträdde i ett kompakt kollektiv, som slet för varandra och det är uppenbart vilken nytta Robbans 200-metersruscher gjort och det är väl bara hastighetsbegränsningar på planen som skulle kunna sätta stopp för Viggans ystra spelmanslag när de kommer farande.

Skall bli ytterst intressant att se hur Viggan lyckas tackla FC Arlanda på onsdag kväll när det f.d. division 2-laget kommer på besök, liksom när man skall ta sig an Spånga IS påföljande söndag. Hursomhelst, Viggantåget rullar på och för att travestera en gammal Viggancoach, ”det är roligare att vinna än att förlora” även om det nu inte rörde sig om en premiärmatch.

Den som vill se något riktigt spännande bör alltså söka sig ner till Hägernäs IP nu på onsdag den 25 maj kl 19.00 då vi får se hur den nya tabellen kommer att se ut efteråt.