Viggbyholms IK FF - FC Arlanda 1-1 (0-1)
Onsdag 25 maj 2022, kl 19.00 på Hägernäs IP

Inför dagens drabbning mellan Viggan och Arlanda hade Arlanda råkat ut för ett poängtapp i sin oavgjorda match mot Enköping i helgen som var, vilket gjorde att Viggan stoltserade som serieledare före Spånga, med lite bättre målskillnad och med två poängs försprång före Arlanda. Samtliga tre lag var dessutom obesegrade innan onsdagskvällens omgång.

Viggan hade förra året efter sju omgångar sju raka segrar och i år har det blivit fem raka segrar efter de två inledande två oavgjorda. Arlanda hade bl a slagit Sumpan med 1-0, besegrat Rådmansö och Norrtälje med 5-2 resp 6-2 och dessförinnan spelat 1-1 mot Vaksala. Så det var på pappret två helt jämbördiga motståndare som skulle ställas mot varandra.

När så domaren blåste till spel kl 19.00 på onsdagskvällen inför en 136-hövdad publik, så var det med spänning man såg fram emot det hela och så blev det också. Viggan startar med en hörna efter fyra minuter, något som snabbt kontras med en Arlandahörna efter åtta minuter och i övrigt var det mest kamp om bollen. Men i den 12.e minuten får Emil Schough på ett mäktigt skott som målvakten reflexmässigt räddar med ena armen. Riktigt nära mål var det.

Två minuter senare kommer en ny hörna, en av många resultatlösa hörnor som komma skulle. I den 16:e kommer man i ett nytt anfall som avslutas med en ny hörna. Sedan var det mycket sumobrottning i mitten, ända tills Arlanda får på en långboll som till sist avslutas med ett studsande skott mitt i famnen på Kevin, vilket på håll såg ganska ofarligt ut.

I den 26:e minuten får Viggan en hörna med några efterföljande skottförsök och minuten efter kommer man i ett bra anfall, där Jonathan Vestman är ytterst nära att få en tå på bollen precis innan målvakten hann dit. I samma sekvens sparkar målvakten ut en lång boll, som en från Arlanda sprang på, och medan han gjorde det lyckades han fälla inte mindre än två Vigganspelare i sin framfart.

Istället för en, eller snarare två frisparksmöjligheter, emot sig lyckades han från Arlanda ta sig ner och lägga ett tvärsöverpass, som en kollega på andra sidan kunde raka in i en på platsen obevakad bur. Det var snopet, dels att man inte fick någon frispark, och sedan dessutom ett mål i baken, när man nyss hade varit uppe och varit nära att själva få till det. Hursomhelst, 1-0 till Arlanda.

Allt detta hände i den 27:e minuten och minuten därpå är Guled framme på sin högerkant, men lyckas dribbla bort sig själv efter alltför många snurrfinter. Tre minuter senare kommer Viggan i ett nytt försök, och när Max får tag i bollen med avsikt att träffa mål, skjuter densamme dessvärre över i ett hyfsat läge.

I den 32:a får Viggan en frispark som Max luras att ta, men låter Emil ta i med storsläggan och det som sedan uppstod framför mål måste ses som ett ganska kaotiskt läge för Arandaförsvaret, men ingen Viggbyit lyckades få in bollen. Bortsett från skottet i den 25:e och målet två minuter senare, hade Arlanda inte mycket att komma med när det gällde att försöka ta sig förbi Viggans försvarsmur, bestående av Simon Andersson, Marcus Aggebo och Jonathan Vestman. Tre helgjutna betongklumpar med spring i benen.

Men Arlanda gör ändå ett försök på vänsterkanten efter 37 minuters spel, och för att stoppa det försöket anländer Simon med expressfart, och kollisionen blir förutsägbart oundviklig och minst sagt kraftig även ljudmässigt. Arlandaspelaren punkteras direkt och tvingades sedan uppsöka sjukhus, där han fick stanna över natten. Förhoppningsvis är han nu återställd. Simon fick dock syna det röda kortet och lämna planen.

Arlanda sätter då en viss press på Viggan, men Viggan svarar trots sitt decimerade manskap med att skapa två hörnor i den 46:e minuten innan domaren blåste av för pausvila. Sammantaget kan man väl säga att Arlanda var lite säkrare med boll men utan att kunna omvandla det till några farligheter. Viggan å sin sida slarvade en del men lyckades ändå vara lite vassare framåt.

Vad Coach Björknesjö sade i omklädningsrummet förblir en hemlighet, men något starkt måste han ha bjudit på som fick Asterix och de andra i laget att tända till på alla cylindrarna. Ut kom alla, utom en, som en nyladdad elbil och tryckte gasen i botten. Något mer energifyllt har man inte sett på ett bra tag.

Max, som säkert sprang mest denna dag, kan i den 49:e minuten oroa Arlandaförsvaret ganska ordentligt, och minuten efter får Hjalmar Thorgerzon på en riktig rökare som mången trodde skulle gå in strax under ribban, men målvakten fällde ut naglarna och lyckades tippa bollen till hörna. Men ack så nära det var.

I den 52:a får Emil en långboll från andra kanten som han direktskarvar till en framskjutande Johan Sedendahl-Eriksson som i steget skjuter ungefär från straffpunkten, men lätt trängd som han var av en back, går skottet utanför/ovanför ramverket, men ett fett läge var det. Men det skulle komma mer inom kort.

I den 53:e minuten gör målvakten en illa överlagd passning till en av sina kollegor i backlinjen, som överrumplas av den uppmärksamme Axel, som snabbt snor bollen och stormar fram mot målet i ensamt majestät, men hindras då av den nyss lurade backen som medelst armdragning får stopp på den frustande Axel i dennes framfart. Rött kort och frilägesutvisning och så var det bara 20 man kvar på planen, 10 vardera.

Ingen hade noterat att Viggan hade varit en man mindre under de närmare 20 minuter som gått sedan Simon lämnade manegen, utan man framstod som de 11 man som ursprungligen glatt hade sprungit ut. Att Arlanda nu också förlänades med ett rött kort gjorde inte saken sämre, utan Björknesjös Elitlopp på träningarna började nu ge utslag, vilket mest blev synbart i jämförelse med de något mer välväxta motståndarnas toraxrörelser.

Inte ens det ösregn som plötsligt uppenbarade sig efter 59 minuters spel visade sig kunna kyla av de ystra hingstarna från Viggbyholm. Även om Arlanda lyckades tillskansa sig en hörna minuten efter, så var det knappast regel utan snarare ett undantag. I den 62:a kommer ett inlägg efter ett inlägg från Max som Axel gör sitt yttersta för att få pannkontakt med, vilket han också får, om än inte i den omfattning han önskat sig, varför bollen går utanför målvaktens högra stolpe.

Minuten efter testar Johan, efter en passning från Max, ett skott men regnet hade gjort krutet blött och blev lätt plockmat för målvakten. Ytterligare en minut senare skaffar sig Viggan ännu en hörna, men inget resultat denna gång heller. I den 70:e kommer Johan ganska fri in i straffområdet, men dras omkull dock utan åtgärd, till stor del beroende på att motståndarna haft en liknande tilldragelse i Viggans straffområde minuterna innan, får man förmoda.

Fyra minuter senare komer Emil farande på vänsterkanten och skickar in en boll i slottet, där André Eliasson från straffpunkten skjuter från höften men skottet går över ribban, men ett förväntat mål var nog mångens dröm där. Arlanda, som under den andra halvleken såg ut att gå på sparlåga jämfört med Viggan, skapar dock ett bra läge, deras egentligen enda riktigt bra målchans.

Man hade tagit sig fram på vänsterkanten och i steget får anfallaren på en bra rökare, varvid Kevin i målet tvingas förflytta 197 cm av sin lekamen parallellt med mållinjen, och medelst en utsträckt arm föra ut bollen till en hörna. Ett bra skott tarvar också en bra räddning. Detta tilldrog sig efter 76 minuter och fyra minuter senare ådrar sig en Arlandare sitt andra gula kort och avvisas även han med ett rött kort svävandes över huvudet.

Större delen av publiken är nog av den uppfattningen att ett mål hänger i luften för Viggan, sedan regnmolnen lättat något. Med 10 mot 10 hade Viggan haft ett bra övertag. Nu var det 10 mot 9 och det skulle visa sig medföra ett ytterligare högre osmotiskt tryck mot Arlandahållet. I den 85:e ordnar André en hörna som Max lägger och efter diverse rockader hamnar bollen åter hos Max som skjuter, men även det krutet var något fuktanfrätt.

I den 90:e kan Max lägga in en ny boll i slottet och denna gång kommer Muhammed Diarwi löpande och är så när att komma först på bollen, men målvakten var en nanosekund före. Alla tittar på klockan och man riktigt känner hur nerverna ligger på utsidan både på planen och på läktaren. Några minuters tilläggstid borde det ändå vara med tanke på de röda kort som haglat tidigare.

I den 91:a får så Viggan en frispark i höjd med Arladas avbytarbås och den skall läggas av Viktor Widlund. Allas blickar följer bollbanan och när bollen till sist närmar sig spelarhögen framför mål, så nickas den bort av en försvarare men inte bättre än att den reslige Axel får syn på den nya bollbanan, och med huvudet på skaft vidarebefordrar han bollen medelst en nicklobb över målvakten in i det tomma målet. 1-1.

Även om Axel på kuppen ådrog sig en smärre åkomma upptill, kunde han ändå efter målet förkunna: ”Jag får en jättefin frispark av Victor Widlund som i och för sig studsar nån gång innan jag sätter dit skallen och kvitterar matchen. Får dessutom en smäll på käften på köpet från deras målvakt, kul ju!”

Viggan är nu ute efter ett segermål och i den 94:e slår Emil in en boll i klungan framför mål, som nickskarvas till Viktor som får på en halvvolley som nästan letar sig igenom allt folk in mot mål, men någon vad touchas varvid bollen ändrar bana något och går strax utanför och genererar en ny hörna och sen var matchen slut. Slutet gott allting gott, men det kunde ha slutat ännu bättre om inte krutladdningarna var fuktskadade.

Hursomhelst, Viggan gjorde en riktigt bra kollektiv insats, där alla visade karaktär av allra högsta karat, och kan man uppvisa något liknande mot Spånga på söndag, så blir det också en match att se fram emot. Då Spånga också kryssade behåller Viggan ledningen i tabellen, två mål före Spånga och två poäng före Arlanda.