Spånga IS - Viggbyholms IK FF 0-0 (0-0)
Söndag 29 maj 2022, kl 15.00 på Spånga IP

Så var det dags för den andra ”seriefinalen” för Viggan med tre dagars mellanrum. Den första mot Arlanda slutade 1-1 i onsdags och dagens match mot Spånga slutade 0-0, vilket verkar lite signifikativt för ”seriefinaler” då även tidigare möte mellan Spånga och Arlanda slutat oavgjort 0-0. Ganska målsnålt med andra ord, men när spänning och nerver kommer på tal brukar det låsa sig både i fötter och huvud.

Trion Viggan, Spånga och Arlanda, som legat i topp en tid, hade tidigare letts av Arlanda men inför dagens match mot Spånga så ledde Viggan på samma poäng som Spånga men på bättre målskillnad. Arlanda var inför dagens omgång två poäng efter. Det lagen hade gemensamt var att de alla var obesegrade. Viggan hade dessutom hållit nollan i fyra bortamatcher och efter dagens match blev det alltså fem nollor, och med det har man hittills också släppt in minst mål i serien.

När domaren blåste till spel så verkade Viggan på hugget inledningsvis och kan efter fem minuters spel få en frispark som Max Sjölander slår, och där Jonathan Vestman gör ett desperat försök att nicka mot mål, men centrifugalkraften tog Jonte varvid nicken går en bra bit utanför målet. Det hela följs upp två minuter senare av en hörna, framkallad efter att Max fått ett skott blockat utöver kortlinjen.

Efter 15 minuter iscensätter Viggan ett riktigt bra anfall. där Max dra upp spelet och skickar ut bollen till Johan som kommer i ett bra läge men väljer att passa in i slottet, där Vispen inte är långt ifrån att få till det, men Spånga lyckas rida ut den stormen, men ett snyggt anfall var det. Så här långt kändes Viggan stabila och hade ett visst övertag, något som snart skulle ersättas av en viss Spångadominans.

Efter 18 minuter kommer Spångas första farlighet, då man från höger på ganska nära håll, om än i dålig vinkel, får på ett bra skott som dock Kevin gör en fin fotparad på. När Viggan sedan efter ett mindre bra uppspel från en av våra eminenta backar får ett motanfall, tvingas Jonte med lite halvbryska metoder fälla en Spångaspelare inom det juridiska området, men klarar sig från något efterspel, annat än att det ledde till en hörna.

Direkt på hörna skapar Viggan en snabb omställning som avslutas på högerkanten av Guled Hassan men målvakten tar skottet. Sedan får Spånga en ny hörna i den 24:e minuten. Men redan nu kan man ana att Viggans passningsspel inte kommer att få godkänt betyg i den här matchen. Alltför många slarvigt slagna passningar skapar farligheter för motståndarna men underminerar också möjligheterna för egna anfall.

Bortsett från det ibland mindre beundransvärda passningsspelet, var det mången som även gjorde ett pass för mycket, vilket ofta ledde till bolltapp i känsliga situationer. Sådant leder exempelvis till att Spånga får en ny hörna efter 29 minuter. Minuten efter startar dock Max ett bra anfall som med tiden emellertid rinner ut i sanden. I den 32:a minuten fälls Guled, vilket renderar ett bra frisparksläge som så småningom också ger en hörna.

Viggan skapar sedan ett bra läge i den 39.e minuten genom Guled, som spelar fram till Max, som i sin tur får på en riktig rökare som dock tar på en motståndare. Minuten efter får en Spångaback en snedträff så att bollen skruvar sig bakom honom, något den flyfotade Johan upptäcker och drar in mot mål, men passar i stället för skjuter och den framrusande Axel Maquart-Moulin är inte långt borta från att trycka in bollen där han kommer just framför mål men målvakten får bollen att gå till hörna.

Typiskt för dagens motståndare så här långt, är att de likt tidigare motståndare av liknande kaliber, ofta är duktiga på passningsspel och därmed ofta har bra bollkontroll, men lika typiskt är också att de ofta inte skapar några farligheter framåt. Det kan förstås ha att göra med att vi har seriens bästa försvar som är kända för att knipa lika bra som Susanne Lanefelt där bak

Det var mycket nerver i denna match, vilket syntes på bägge lagen, och på Viggan syntes det allra mest på passningsspelet som redan antytts. Spånga var då betydligt bättre på det, även om det var Viggan som var farligast när man väl fick vittring på motståndarmålet. På något sätt kändes det skönt med pausvila när den väl kom, för att ge vila och ytterligare information om hur man bäst skulle gå till väga i den andra halvleken för att bryta dödläget.

Viggan öppnar även den andra halvleken bra och ger Max möjlighet att pröva skottlyckan, vilket han också gör efter 47 minuter, sedan Guled och Johan samarbetat för att ge honom denna chans. Dessvärre blev skottet inte lika hårt som hans kollegor önskade och målvakten kunde därför ganska lätt lägga sig ner och ta bollen.

Max som är riktigt på hugget idag, vilket även Spångas priskommitté tyckte, ges möjligheten att ladda om i anfallet efter i den 48:e minuten, men nu tar Max i till max med påföljd att han och alla andra får se bollen gå högt över i ett annars mycket bra läge. I den 50:e minuten slår Guled matchens vassaste passning som friställer Johan.

Alla utgår nu ifrån att måltorkan skall vara över för Johan och även i matchen, men Johan väljer att lobbskjuta och många som stod mindre bra till är nog av övertygelsen att bollen går i mål. Den som vet bättre fick dock se bollen gå utanför, vilket upplevdes som en stor besvikelse just då. Spånga kontrar istället tre minuter senare och med en kalaspassning friställs en anfallare, men Kevin gör en snygg räddning till hörna. Fett läge var det.

Det förtjänar att upprepas till leda, Viggans passningsspel är inte av yppersta klass denna match, och man saknar dessutom lite av den kollektivism som präglat Viggan i tidigare matcher, nu blev det mer av individuell karaktär kändes det som, kanske beroende på att motståndet kvävde alla ansatser till vad man har vant sig vid tidigare.

Spånga har just nu tagit ett grepp om matchen och i den 56:e minuten välter Vispen Hollingworth en Spångaspelare, strax utanför straffområdets högra hörn, med frispark och gult kort som följd. Därefter uppstår viss oreda framför Kevin, och till sist får en motståndare på en riktig halvbicicletas, som om den gått i mål hade varit matchens nummer, nu gick skottet dock över.

I den 58:e tappar Viggan boll i ett uppspel, varvid Spånga likt illrar kastar sig framåt och avslutar anfallet med en riktig rökare från nära håll, som dock Kevin räddar och nu luktar det bränt. Men om man som nu hållit nollan i fem bortamatcher, så förstår man att Kevin aldrig var riktigt orolig eller? Spänning, intensivt spel och en gräsmatta som säkert genererade en del mjölksyra, gjorde att bägge lagen luftade en del spelare.

Viggan släpper exempelvis ut Pontus, André och Gabriel efter 64 minuter, i hopp om att ingjuta frisk luft i lungorna på de som var kvar. Efter 68 minuter kommer Viggan i ett femmannaanfall, där André från sin vänsterkant passar in mot mål, men där Johans tillstötande fot lägger bollen på fel sida av stolpen. Spånga svarar med en rökare i den 71:a men alla får se skottet gå en bra bit utanför krysset.

Viggan har nu hamnat i ett osmotisskt tryck under Spångas jakt på ett ledningsmål, och alla 10 Viganspelare får nu vara med i totalförsvaret för att hålla rent framför Kevin. Nu verkade det som om Spånga inte vunnit några troféer i skyttetävlingar, vilket exempelvis framgick i den 76:e minuten då man åter missar målet i ett i övrigt bra läge. Känns som bägge lagen nu börjar bli trötta av det intensiva spelet och den gröna undervegetationen.

Viggan skapar några bra lägen kring den 81:a minuten, då Gabriel och André är ytterst nära att få till det på sluttampen. Trötthet och nerver kan nu spela många spratt och den som gör minst misstag har störst chans att vinna. I den 88:e får Spånga en hörna och då känns det alltid oroligt, särskilt om man tittar på matchklockan samtidigt.

I den 90:e minuten går bollen ut till Gabriel Futardo Herrera, alias Gabbe, som lägger in en boll framför mål, där den nyutsläppte Calle Ringström är nära att nicka i mål, om nu inte målvakten hunnit upp lika högt och knipit bollen precis framför näsan på Calle. Två minuter senare får Spånga en jättechans alldeles framför Kevin, då man direktskjuter, efter en passning från höger men skottet går högt över, vilket i sig var en prestation.

I den 93:e minuten får Viggan ett bra frisparksläge rakt framför straffområdet, och nu riktigt hör man hur det prasslar i nervsystemen, i bägge lagen. Max stegar fram och lobbskjuter över försvarsmuren, där den driftige Jonte kommer farande från vänster men halkar i skottögonblicket, samtidigt som han av linjemannen anklagas för att ha varit offside.

I matchens sista anfall kommer Spånga farande på högerkanten och kan genom en soloprestation avsluta detsamma med ett näst intill parallellskott utmed mållinjen, men bollen fortsätter ut mot hörnflaggan, men att döma av suset på läktaren lär det ha varit nära och vilken avslutning skulle inte det ha varit, för bägge lagen. Nu blev det inte så, utan domaren blåste av matchen och 0-0 blev det.

Spånga var bra, kanske även bättre än förväntat. Viggan levde inte riktigt upp till förväntningarna denna dag, nervpressen och det intensiva spelandet den sista veckan kanske hade lagt lite sordin över maskineriet, men man är fortfarande obesegrade och har dessutom lyckats hålla nollan i fem bortamatcher, vilket är extremt imponerande.

Nu väntar en veckas spelledighet innan det är dags att ta sig an Vaksala hemma på lördag, som för övrigt fick 1-1 mot Spånga i inledningen av säsongen, vilket manar till försiktighet, då inga matcher är lätta i denna serie. Bortsett från några riktigt målrika matcher, inte minst den där Arlanda tvålade dit Bollstanäs med 5-0 samma dag, så är det ganska jämna resultat i serien.

Viggan skall ha all cred för en väl genomförd match, även om det denna gång fanns en hel del att gnälla om, vilket vi dock nu inte skall upprepa för att förstöra stämningen, men det finns en hel del att gnugga på tills på lördag: fasta situationer inte minst, passningsspelet och onödiga bolltapp. Förra året lyckades Viggan vinna sju matcher i rad innan man gick på en mina, i år har det blivit fem segrar och fyra oavgjorda, dvs nio matcher utan förlust, liksom de två andra topplagen, Spånga och Arlanda. Lite fler mål framåt skulle inte skada dock.