Viggbyholms IK FF - Vaksala SK 4-1 (1-0)
Lördag 4 juni 2022, kl 13.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 4 juni tog Viggan emot Vaksala SK på Hägernäs IP under en tämligen blå himmel med sommartemperatur, om dock inte lika het som vid den här tiden för ett år sedan. Då, den 5 juni när serien väl startade på grund av pandemin var det runt 30 grader, åtminstone uppe i Heby där premiären gick av stapeln.

Apropå för ett år sedan, så har Viggan till dags dato efter 10 omgångar inkasserat 22 poäng, och ligger med dessa poäng tvåa i tabellen, med samma poäng som Arlanda och Spånga. För ett år sedan, också det efter 10 omgångar, hade Viggan fått ihop 21 poäng, så just nu har man alltså passerat förra årets personbästa. Till yttermera visso är Viggan obesegrade i år vilket bör inflikas i sammanhanget.

Dagens match mot Vaksala SK kunde dessutom åses från de nyinstallerade sittplatsfaciliteterna, vilka också var fyllda till sista plats. Även om Vaksala höll till strax under det magiska nedre strecket, så hade man fyra oavgjorda i bagaget, varav en av dessa var mot Spånga vilket ingav respekt. Att man sedan endast inhöstat en seger gjorde att laget ändå måste tas på största allvar, något som också skulle visa sig under matchens gång.

Matchen hade knappt hunnit börja förrän Vaksala gav prov på de misstankar som legat och grott. Redan efter två minuter skapar laget en frispark vid straffområdets ena yttre hörn. Frisparken var dessutom så väl slagen att Kevin tvingas att slänga sig för att styra ut bollen, och frågan var nu om detta var en engångsföreteelse, eller om det var början på något Viggan skulle få vänja sig vid.

Vaksalapressen håller i sig och Viggan kommer ej ur zon, och efter fem minuter är det dags för en Vaksalahörna vilket inte lugnar Viggans supportrar på läktaren. Först efter sju minuter kommer Viggan ur sin ej egenvalda koma, då Max Sjölander är nära att hinna före målvakten i ett snabbt iscensatt anfall.

Efter 11 minuter kommer Viggan i sitt första egentliga och organiserade anfall, vilket följs upp minuten efter och som också skapade en farlighet i den nu omvända situationen då Viggan pressar. Det tog lite tid för Viggan att vakna till liv men nu stod de åter att känna igen. Efter 19 minuter får man också till sin första hörna, som emanerats av Johan och sedermera slogs av Emil.

Efter 21 minuter gör Axel Maquart-Mouli 1-0 till Viggan tror alla, och då särskilt ledarbänken, men domaren är av annan åsikt och blåser för offside, vilket så här i efterhand måste ses som en felbedömning baserat på rörligt bevismaterial. Vaksala, klädda i gul-svart-randigt, agerade ofta som ilskna bålgetingar, något man bl a gav prov på i den 24:e minuten, då man från nära håll testar Kevins reflexförmåga, som skulle visa sig vara av yppersta klass.

En hörna blev det av detta men den slogs sedan ut på direkten, så faran var därmed över för ögonblicket. Två minuter senare håller Axel på att försöka komma med i målprotokollet, men krutladdningen var något för undermålig. I den 27:e minuten skapar Viggan ett bra anfall som avslutas med att André Eliasson skjuter från höften i snäv vinkel, men får så pass bra fart på skottet att det reflexräddas av den överrumplade målvakten.

Minuten efter försöker även Max Sjölander att komma med i protokollet och skjuter i ett ganska bra läge men utanför. Viggan har som synes skaffat sig ett okulärt övertag i matchen, något som skulle komma att illustreras av sekvensen som kom i minuten efter. Johan kommer på högerkanten och drar på en riktig rökare som en back styr ut till hörna.

Emil utses till hörnexekutor och äntligen skulle Viggan få utdelning på alla sina hörnor denna säsong skulle det visa sig. I den hög av röda spelare som samlats framför Vaksalamålet utkristalliserar sig Johan Sedendahl-Eriksson som blivande målgörare. För en lekman synes det som om Johan ryggar för bollen och gör i samma ögonblick, med ryggen mot målet, en chick upplyftning av foten som då träffas av bollen och går i mål. ”Det var en hörna som på något sätt gick förbi alla och hamnade bakom mig och jag styr in den”, så tror jag det var säger Johan blygsamt.

I den 32:a minuten får Viggan en frispark i bra läge ute på vänsterkanten som Max skall effektuera. Så småningom kommer bollen till Hjalmar Thorgerzon som tar i för kung och fosterland, men så pass mycket att bollen hamnar i Värtan. Viggan har nu trots den sköra ledningen ett bra grepp om matchen och det finns ingen anledning till oro tycks det.

Men det oftast då som faran är som störst, ty i den 38:e minuten snor Vaksala bollen i ett Viggananfall och kontrar, och så pass bra att man kan frispela en bålgeting, och när så Kevin går ut utanför sin jurisdiktion och missar en höjdduell, ger det den snabbt framåtskridande motståndaren öppet mål.

ända tills Simon”Templar” kommer som ”helgonet” från ingenstans, och snor bollen när den skall rullas in i det tomma målet. En räddande ängel minst sagt. Samtidigt råkar han välta motståndaren inom straffområdet, men då Simons rykte som ångvält är vida känt sedan tidigare, blundar domaren till bålgetingarnas stora förtret. Blåsta på konfekten skulle man kunna säga här. 1-1 var här annars inskrivet i protokollet, så givet var målet.

Gabbe, alias Gabriel Futardo Herrera, har efter det hunnit dra på ett långskott som strök grästopparna och överrumplar målvakten, men skottet strök stolproten och gick utanför. Minuten efter Vaksalas missade målchans kommer de på nytt, efter ett oväntat inlägg från höger som är ytterst nära att nickas in av en frisprungen Vaksalabo. Ytterst nära var det. Ledningen är nu tunnare än ett dasspapper.

I den 42:a minuten kommer Johan på högerkanten, men skottet blockas ut till en hörna som Emil sedan lägger, och där Aggebo hoppar högst men utan att nudda bollen. Två minuter senare, efter fint radarspel av Max och Emil, är Axel ytterst nära att få en fot på bollen precis framför målvakten.

Bortsett från några bra chanser från Vaksala, så hade Viggan ändå haft bra kontroll på spelet under den första halvleken, men ledningen var tunn, mycket tunn. Viggan börjar den andra halvleken med att skapa en hörna efter en minut och en hög sådan, så hög att endast Aggebo nådde den men nicken gick snett över. Minuten efter får Johan en passning ut till straffområdets högra hörn och får på ett riktigt kanonskott som dock viner strax över ribban.

Det händer mycket nu. I den 49:e kommer nr 11 i Vaksala på vänsterkanten. Han var snabb, teknisk och iklädd en tröja som var något större än dess innehåll, men duktig var han och skapar till sist med hjälp av några kollegor en hörna, sedan Kevin tvingats att visa sig på styva linan. Efter den lagda hörnan är man åter framme och då blev det ytterst farligt innan Kevin igen slog klorna i bollen.

Kevin spelar en stor roll i det som komma skulle, då han efter sitt ingripande gör en snabb utspark som hamnar hos André som får med sig bollen och anfaller på egen hand. Han skjuter i steget och så pass välplacerat att han hinner se att det då kom upp 2-0 till Viggan på resultattavlan. Precis vad Viggan behövde just då. ”Ruggigt viktig bollvinst av Axel på mittplan där han nickar fram den till mig och jag kan driva fram och rulla in den bredvid målvakten” summerar en nöjd André.

Då hade ca 50 minuter gått av matchen och fyra minuter senare kommer han i nästan exakt samma läge, men den här gången kunde målvakten liggandes stå i vägen för skottet. Ytterligare två minuter senare håller han på göra om sina två tidigare bravader, men stoppas i slutskedet. I den 61:a prövar Max skottlyckan men hade glömt att fylla på med krut.

Vaksala sticker upp och fixar en hörna efter 62 minuter, och två minuter senare är Viggan ytterst nära att punktera matchen, då Simon efter ett tungt Viggananfall avslutar med att skjuta stenhårt i stolpen. En touch gör så det blev hörna som Max lägger från vänster, och så pass listigt utmed marken, att Emil får fritt skottfält men skottet tar stenhårt i ribban och ut.

I den 66:e minuten, två minuter efter aluminiumträffarna, kommer den lille ettrige elvan på vänsterkanten, men Kevin är en nanosekund snabbare och lyckas skyffla bort bollen ur sitt revir. Två minuter senare får Guled Hassan på en kanon, efter pass från Axel, som målvakten svedde fingrarna på när han tippade ut bollen till hörna.

I den 70:e minuten gör en av Viggans spelare ett tillbakapass till Kevin, av märket Harrisburg 2.0, som var så pass löst att den vindsnabbe elvan i Vaksala ser det, och snor bollen framför den snopne Kevin och rundar densamme för att enkelt rulla in bollen till 2-1 och det här var nog ingen som hade räknat med. Minuten efter får Vaksala på ett hårt skott som viner strax över ribban och nu var det nervdaller bland de röda.

Nu osar det katt och det är inte Pelle Svanslös från Vaksala, utan snarare Måns & Co som gör livet surt för Viggan, efter denna adrenalinpåfyllning som Vaksala fått efter målet. Man sätter ett stort tryck på Viggan nu, och har en farlig nick som går utanför i den 77:e minuten. 13 minuter kvar och en kvittering hänger i luften. Men när nöden är som störst är räddningen som närmast.

I den 79:e minuten bryter Gabbe ett anfall nere i det egna försvarsområdet, och driver sedan bollen genom hela mittfältet för att sedan servera André en perfekt genomstickare, som gör honom fri målvakten och André får göra sitt andra mål nu till 3-1, vilket upplevdes som en befrielse. ”Gabbe lurar 2 pers och lägger en genomskärare så jag blir fri och kan rulla in den, denna gång med en tunnel” säger en stolt André som nu går upp i ledning i den interna skytteligan.

Men det är inte över förrän den feta damen rullas in, och efter 82 minuter tvingas Kevin göra ett rådigt ingripande på en nick, som uppkom efter ett fint inlägg från Vaksala. Fyra minuter senare pressar de fortfarande på och får en hörna, men sedan tar Hjalmar Thorgerzon fram snickarlådan och slår i den sista spiken minuten efter.

Max driver upp bollen genom mittfältet, och avvaktar rätt läge innan han elegant passar fram bollen till Hjalle, som elegant avslutar anfallet med att sätta bollen uppe i krysset. Eller som Hjalle själv uttrycker det: ”Får en pass från Max och får en bra första touch med högern och lägger in den enkelt med vänstern upp i krysset”. 4-1 och Viggan tillhör fortfarande den obesegrade trion i toppen.

När domaren sedan blåste av matchen kändes det som Viggan för första gången hade haft lite flyt med sig. Fyra mål i en jämn match smakar fågel, samtidigt som Vaksala knappast hade samma eftersmak, då matchen kunde ha fått en annan utgång om de gjort mål där i början av första halvlek. Nåväl sett över hela matchen var det rättvist måste man ändå säga.