BKV Norrtälje - Viggbyholms IK FF 2-4 (1-4)
Måndag 13 juni 2022, kl 19.00 på Norrtälje Sportcentrum

Senast Viggan var uppe i Norrtälje och spelade mot BKV Norrtälje var den 16 oktober i höstas, året då allt var komprimerat på grund av pandemin. Det var tredje gången på 10 år lagen möttes, och gemensamt för samtliga tre duster har varit att Viggan spelat i samma ställ, bokstavligen, det vita (9 av 10 materialare använder Surf). De två senaste gångerna inklusive den idag, har slutat väl för Viggans del. Förutsättningarna idag var ungefär desamma för bägge lagen. Vinna och hänga med uppåt.

Norrtälje, nedan kallat BKV, hade gått bra initialt den senaste tiden, vilket också noterats i tabellplaceringen, och det efter segrar mot Strömsberg (2-0), Rådmansö (3-0), oavgjort mot Sumpan (1-1), och senast innan matchen mot Viggan, förlust mot Enköping med 2-1. Viggan hade på de fyra senaste matcherna två segrar, Procyon (2-0) och Vaksala (4-1) samt däremellan två oavgjorda mot Arlanda (1-1) och Spånga (0-0).

Dagens drabbning skulle få ungefär samma upplägg som den i oktober. Då skrev BKV på sin hemsida: ”Vi inleder strålande och tar ledningen med 1-0 redan i andra minuten när Edon snappar upp en "indianare" från motståndarback och sätter dit den”. Den här gången blev rollerna de helt omvända.

Efter en lång utspark från Kevin i Vigganmålet, som nickskarvas av André framåt till Axel, som i sin tur lägger i alla växlarna och accelererar sig fri mot målvakten. Axel gör inget misstag utan rullar in bollen bakom målvakten. 1-0 till Viggan den här gången och det efter 6 minuters spel. En assist till André lär nog därmed också dyka upp i Lobergs protokoll.

Tre minuter senare kommer Emil på vänsterkanten och får in en boll i slottet som Max direkt slår till på, men får se skottet blockas och gå ut till hörna. En 1-0 ledning kan kännas lika skör som en murken latrinstång, men Viggan spelar förståndigt och släpper inte till för BKV även om de försöker, varför liknelsen just nu känns överdriven. I den 15:e minuten förstärks känslan av stabilitet.

Viggan kommer i ett till synes välplanerat mönsteranfall, där Axel spelar tillbaka till Hjalle, som i sin tur spelar till Max som tackar och returnerar av artighet. Nu skickar Hjalle fram bollen till Axel, som just startat en ny tjurrusning och dessutom lyckas få med sig bollen mellan två backar, som kanske inte gjorde sitt mest resoluta ingripande denna kväll. Axel kan sedan helt sonika rulla in 2-0 för Viggan.

Tre minuter senare bygger Viggan upp ett anfall på vänsterkanten, ända nere från backlinjen varifrån Emil jobbar upp bollen till André, som tar vid och för bollen vidare innan han listigt släpper den tillbaka till Emil, som nu sprungit sig så pass fri att han kan rulla fram bollen till Max som enkelt kan raka in 3-0 till Viggan. Målvakten kan inte ha varit särskilt glad åt sina backar så här långt.

”Det var ett fint anfall som slutar med att Emil gör ett inspel från vänsterkanten. Bollen går mellan försvararna och målvakten. Så kommer jag bakom ena försvararen och får fram foten och kan styra in bollen i mål”. Ja Max, bättre än så kan man inte uttrycka det.

Efter 23 minuter noteras BKV för sin första riktiga målchans, då man lyckats ta sig så långt in i Viggans försvarsområde så att man får fritt skottfält. Ett hårt skott, men Kevin kan medelst en uppercut boxa ut bollen till hörna. Viggans försvar, tyngda av förtjänstmedaljer, har tillsammans med Kevin knipit hårdare därbak under säsongen, än vad Susanne Lanefelt någonsin skulle klara av.

Ytterligare tre minuter senare försöker BKV bygga upp ett anfall från backlinjen, men störs av André & Co till den grad att man stressas till mindre bra beslut. Ett typexempel på detta uppvisas nu, då man från kanten helt besinningslöst spelar in framför mål, där i och för sig två backar står och halvsover, tolkas det som.

En som glömt sig kvar i dessa nedre regioner är ingen mindre än Axel Macquart-Moulin, som nyligen svarat för två av Viggans tre mål. De två konfysa backarna stirrar på varandra, ”ska du…eller ska jag ta den...” medan Axel enkelt gör det enkelt för dem och petar in bollen förbi den stackars målvakten, åtminstone kunde man uppleva situationen på det sättet. 4-0 till Viggan. ”Inte mina finaste mål direkt, men kul o bidra till vinst!” sade Axel efter detta.

Den här perioden på 25 minuter måste tillhöra en av de mörkaste perioderna för Norrtälje sedan man i år fick sina stadsprivilegier för 400 år sedan. Det måste ha varit lika trångt inne i BKVs omklädningsrum i halvtidspausen som det är nu på Arlanda, och strutarna lär knappast ha räckt till. Det här var absolut inte vad Viggan hade räknat med när de åkte upp.

En fyramålsledning så här tidigt i matchen kan kännas som en ganska säker ledning, men så fort motståndaren har reducerat, så startar nervsystemet och då vet man aldrig var det slutar. Viggan hade haft ett bra skott i den 35:e minuten som målvakten räddar precis under ribban men minuten efter startar BKV ett motanfall som kom att påverka dem positivt.

Istället för att hänga läpp, biter BKV ihop och ger inte Viggan några längre stunder att vila på sina lagrar. I det nyss nämnda motanfallet, som kom med kraft och fart, frispelas nr 10, Shakew Husein, som elegant skjuter otagbart förbi Kevin, tror han, men Kevin får upp en av sina våfflor och gör vad som skulle kunna betecknas som en idioträddning (i positiv bemärkelse då förstås).

Dessvärre hade nr 10 uppbackning med sig bakom, och på Kevins kanonräddning går bollen olyckligtvis ut till den nu bakomliggande nr 17, Linus Lindqvist. Denne ser en liten lucka till höger om Kevin, vilket han utnyttjar med att ”skruva in” bollen mellan Kevin och stolpen. Viggans försvar på plats var inte på plats. Reducering till 1-4 och nu var frågan varthän matchen skulle ta vägen.

Halvleken spelas av. Viggan får en hörna i den 39:e som i sig skapar lite halvchanser, i övrigt intet nytt på Västfronten, annat än att BKV kändes lite mer motiverade än sina vita motståndare från Viggbyholm. Fyra snabba mål kan göra vem som helst stinn och det var nog det som drabbat Viggan. BKV hade sin heder att se om inför hemmapubliken och det kan vara nog så god tändvätska.

Frågan inför den andra halvleken var nu vem som skulle kunna motivera sig mest. BKV hade haft drömmar om att närma sig tättrion i tabellen vid en eventuell vinst. Viggan var ganska nöjda med en fet ledning, som emellertid också kunde inge en falsk trygghet, med tanke på den egna placeringen i tabellen.

BKV känns mer taggade, men Viggan kan i den 53:e minuten visa upp ett väl underbyggt anfall, som först avslutas med att André sköt hål på någons underbyxor. Därefter tar Vispen och gör ett eget försök inne i det innersta målområdet, och inte var det långt borta att en vit fot fick en tå på den bollen alldeles vid mållinjen.

Minuten efter kommer Hjalle i flygande fläng och spelar smart ut till en framskjuten André, som skjuter i steget, men får se bollen stötas ut till inkast, men ett ettrigt anfall var det. I den 57:e får BKV en hörna, men annars är det en kamp om bollen hela tiden. Matchen påminde mycket om den i höstas. BKV ville mycket mer med tanke på resultattavlan, medan Viggan nog helst ville åka hem och räkna poäng.

BKV får sedan utdelning på sitt slit, när man i den 75:e minuten får på ett kanonhårt skott som fastställer slutresultatet 2-4, vilket onekligen låter lite bättre än ursprungssiffrorna. BKV får sedan en hörna till, Viggan får två samt ett bra läge efter det att Max spelat in och André dragit på en riktig rökare till volley som gick över i ett annars utmärkt läge. Blev lite segt på slutet som synes.

Utan att förta BKVs insats på något sätt, så kändes det som Viggan bara ville spela av matchen efter sitt fjärde mål, medan BKV tog tjuren vid hornen och gav allt för att åtminstone snygga till siffrorna. Bortsett från Viggans tre poäng, så var det väl Axels enorma fysiska insats med alla löpmeter under kvällen man minns. Att han sedan gör tre av målen förtar inte detta på något sätt.

Två matcher återstår nu för Viggan innan sommarlovet, där Sumpan utgör första motståndet hemma på lördag och Rådmansö det andra på bortaplan. Två matcher kvar, går det att göra en Lanefeltare och knipa ända in på mållinjen? Av 11 matcher hittills är 7 segrar och fyra oavgjorda. Inga förluster än alltså.