Viggbyholms IK FF - Sundbybergs IK 3-0 (3-0)
Lördag 18 juni 2022, kl 13.00 på Hägernäs IP

Åter var det så dags att mönstra trupperna, och denna gång var det de gröna från Sundbyberg som skulle mötas, laget som gett Viggan så många gråa hårstrån det sista året. Förra året förlorade nämligen Viggan bägge mötena, med 0-1 respektive 1-2, men det mest beska var nog ändå på det sätt man förlorade, då bristen på flyt var uppenbar. Årets inledande möte slutade dock 0-0, vilket var ett bra lyft resultatmässigt.

Förra året tillhörde Sumpan den absolut innersta kretsen, i den toppkvartett som seglade i väg ganska tidigt där även Viggan ingick, och när den sista slutsignalen ljöd, hamnade Sumpan på en meriterande andraplats, som då inte kvalificerade laget till något kval, trots kvalplacering, då pandemin lade hinder för dylika drömmar. I år har Sumpan dock inte haft samma framgångar, åtminstone inte hittills.

Vem vill väl inte minnas sommaren 2021, då Viggan ledde serien efter 7 raka segrar. Serien hade då inte börjat förrän den 5 juni, så lite svårt att jämföra med årets motsvarighet, men ändå. Viggan har dock även i år rosat marknaden, och med bara en match kvar innan Midsommar, så leder man serien efter 12 omgångar och är dessutom obesegrade, vilket i och för sig de två andra toppkonkurrenterna också är, men ändå.

Frågan man då ställde sig inför dagens match, var huruvida Viggans försvar skulle kunna göra ännu en Lanefeltare och hålla tätt, och om det galopperande kavalleriet längst fram skulle kunna leverera igen. Visste ni för övrigt att Viggan efter dagens match hållit nollan i inte mindre än sex matcher, och när man inte knipit helt, har man bara släppt in åtta bollar på 12 matcher. Kavalleriet har å sin sida bara på de tre sista matcherna gjort 11 mål, så det är något som verkar funka.

Mot Norrtälje i måndags tillämpade Viggan något som närmast måste hänföras till Blitzanfall, då man inom loppet av 25 minuter gjorde fyra mål. Skulle detta scenario upprepas idag? Då gjorde Axel Macquart-Moulin sitt första av tre mål efter sex minuter, idag skulle det dröja nio minuter innan han slog till. Men innan dess hann Viggan skapa lite panik på den gröna sidan av planen.

I princip redan efter avspark drar Hjalmar Thorgerzon i väg på rövarstråt utmed högerkanten och tillskapar sig en hörna efter den utflykten. På den av Max lagda hörnan är Jonathan Vestman ytterst nära att knoppa in bollen, men lädret fastnade på en grön extremitet att döma av den till 180 grader förändrade bollbanan.

Efter fyra minuter kommer Gabriel Furtado Herrera galopperande på vänsterflanken och får ögonkontakt med Martin Limpar i Sumpanmålet, men väljer att passa in till en framrusande Axel, som dock fastnar i trafikstockningen framför målet, men en hörna blev det i alla fall. Två minuter senare gör Gabbe ytterligare ett framträdande på vänsterkanten och även nu passar han osjälviskt.

Nu befinner sig måltjuven André Eliasson i kön av frivilliga som vill få klippa till. Han väljer dock en variant som snarast verkar påminna om ”den hoppande grodan”, varför skottet dessvärre också blir därefter. Men hela situationen var absolut inte ofarlig, sett ur ett chansperspektiv. Viggan hade nu visat på flera kreativa initiativ som påminde lite om inledningen av måndagsmatchen. Skulle det också bli utdelning på denna okulära offensiv?

Jorå! Eftermiddagens dessert serverades inte helt oväntat av Trippel-Axel (efter sina tre mål i måndags), som i sin tur hade framspelats av den effektive nr 6, Max Sjölander. Den senare tar sig gående fram utmed högerkanten, och när han upptäcker den sirlige nr 9, Trippel-Axel, låter han förpassa bollen i dennes riktning. Det som nu kommer att ske är av allra yppersta fotbollskonst.

Mången hade säkert drabbats av Boasyndromet (grisar kan förstenas vid anblicken av en boaorm) men Trippel-Axel kan vid åsynen av Martin Limpar i målet, som själv utgör ett stort hinder såväl bildligt som bokstavligt, släppa dessa fobier och medelst en enkel vristhöjning lobbskjuter han över den nu förstenade målvakten och får se bollen hamna där den var avsedd att sluta sin bana. 1-0 och detta i den 9:e minuten, tre minuter senare än sist.

Trippel-Axel konstaterar efter sitt mål helt kallt: ”Kul att sätta dit en till!” (Trippel-Axel, är ursprungligen en konståkningsterm, även kallad ’The King of Jumps’ och lär endast ha utförts av två representanter för sporten hittills, vilket klargör vilken magnitud epitetet har). Efter 12 minuter lyckas han även fixa till en hörna, sedan Johan Sedendahl-Eriksson försett honom med en fin löpboll.

Efter 16 minuter skickar Lukas ”Vispen” Hollingworth fram en parabelboll, som André gör en side-kick (sidledes klackspark) på, tycktes det i vilket fall, och bollen höll nästan på att dala in i mål. Hörna blev det och frågan om hur det gick till är fortfarande under utredning. Fyra minuter senare antecknas Sumpan för sin första egentliga målchans, sedan man blivit alltför närgångna mot Kevin, men han tog bollen som vanligt måste man väl tillägga.

Johan fixar sedan till en hörna efter 27 minuters spel, som Max lägger och där Super-Simon hoppar högst, men då hans bomullstussar i näsan skymde sikten nickar han utanför, men inte långt utanför. Tre minuter senare välts André inne på den gröna planhalvan, och åter blir det Max som skall effektuera frisparken. Han slår den till Hjalle, som nu befinner sig inne i Sumpans straffområde. Hjalle skjuter mot mål, kan ha varit en passning i vardande, men hursomhelst så tar bollen på en hand. En av Sumpans händer, vilket då innebar straff.

Max, numer hovexekutor synes det som, lägger bollen på utsatt plats medan Martin Limpar i målet gör sitt yttersta för att distrahera skytten, men denne är kall…iskall. Skottet brinner av... Limpar till vänster…och bollen till höger…i målet. 2-0 till Viggan och Max konstaterar kylskåpskallt: ”Tänkte inte, hade bestämt innan matchen vart jag skulle skjuta. Så fokuserade bara på att sätta dit bollen. Såg på videon i efterhand att målvakten försökte psyka mig, men det märkte jag inte där och då!”

Sumpan försöker och försöker, men Viggans Maginotlinje synes armerad av rostfritt stål och närmare än några frisparkar verkan Sumpan inte komma, som exempelvis i den 35:e men den tar Kevin, eller i den 38:e sedan Super-Simon tryckt ut en grön i rabatten, vilket i och för sig genererade ett bra frisparksläge, men skottet gick utanför. Två minuter senare får han dock själv chansen att slå en av Sumpan förorsakad frispark. Skottet gick rakt genom församlingen men också rakt på målvakten.

Verkar som halvleken lider mot sitt slut och resultatet verkar stå sig, ända tills Axel spelar fram till Johan som i sin tur spelar in i högen framför mål, där bl a André den reslige står. Medelst en lätt lyftning med högerfoten, så att bollen skall hamna på lämplig höjd, för att sedan därifrån med nyss nämnda högerfot i en volleyrörelse få bollen i lämplig bana mot mål, det kan man kalla för Norrländsk Finess. Nu är det helt fel läge att ta upp den tidigare liknelsen om ”Hoppande Grodan”, vilket vi hoppas André förlåter oss för nu.

Han hör ingenting själv, då bollens framfart i luften dränks av publikens sus då den följer bollbanan till dess ändpunkt och vi skriver 3-0, efter att ha bevittnat ett riktigt snyggt mål. André, som vanligen inte är vän av stora ord, säger så här efter matchen: ”Tror att Johan drev fram bollen och fick fram den till mig, men en halvdan mottagning gjorde att den studsade upp i ett perfekt volleyläge som jag tröck dit likt James Rodriguez i VM 2014”.

En av halvlekens fetaste chanser uppstod på övertid, då Vispen spelar fram Jonathan Vestman på vänsterkanten. Jonte visar nu liksom tidigare, att han trots sin vänsterbacksposition besitter uppenbara offensiva kvaliteter, vilket han nu också gav prov på. Han skrider ända fram mot målet, läser av målvaktens pupillstorlek innan han skjuter, och alla tror att bollen skall gå in i den bortre gaveln, men så skedde inte då den strök stolpens utsida istället.

Viggan kände sig nog ganska nöjda med att få lufsa in i omklädningsrummet med en 3-0 ledning i ryggen, och det kunde de också göra med ett riktigt gott samvete. Sumpan hade nog inte lika kul, men något hade de dock snackat ihop sig om, ty redan efter två minuter får de en frispark i bra läge som man dock skjuter högt över. I den 50:e får de sedan ett jätteläge sedan Jonte fått problem med handbromsen och glidit av planen.

En grönklädd är då ytterst nära att peta in bollen, men Kevin kan halvsittande rädda skottet till hörna med hjälp av sitt långfinger. Där rök nog mycket av den ackumulerade stridsmoral som avhandlats i Sumpans omklädningsrum under pausvilan. Viggan kommer i stället i ett bra anfall efter 53 minuter, där Johan serverar André en boll som Johan hoppas att André skall förvalta på lika bra sätt som sist. Men André måste ha fått något i ögat just då.

Just nu verkar det som fler Vigganspelare har fått något i ögat, ty två minuter senare är det Hjalles tur att utgöra ett hot mot fågelbeståndet, då även han skjuter över. Strax efter, i den 58:e kommer Vispen svepande ner mot Sumpanmålet, men stoppas i sina ambitioner och det hela bidde endast till ett inkast, efter vilket Vispen och Max försöker koka ihop något dock utan mätbart resultat.

I den 61:a, minuten, efter det att en i Sumpan fått sitt andra gula kort, kommer Jonte på vänsterkanten och spelar upp till Gabbe, som förädlar passningen genom att vidarebefordra den till Vispen, som i sin tur lägger en perfekt passning just framför mål, men ingen var tillräckligt med på noterna just då, tyvärr. Viggan har sedan ett bra uppbyggt anfall i den 65:e men sista passet slutar dessvärre hos fågelskådarna.

Sumpan har under tiden stuckit upp och fått ihop tvenne hörnor och även haft en möjlighet till chans men den rann ut i sanden. Viggan kan i den 72:a minuten se sig gå miste om den fetaste chansen under matchen. Axel hade sprungit som en blådåre på högerkanten och når bollen strax innan kortlinjen, varifrån han elegant skickar in den mot slottet, dit Guled Hassan är på väg med ilfart. Ungefär 8 meter från mållinjen möts Guled och bollen, varvid samtliga åskådare redan har diskonterat utfallet. Men icke utan viss skicklighet lyckas Guled i detta läge få bollen över mål, vilket måste ses som prestation i sig.

I den 76:e lägger Jonte en frispark, som går i en perfekt båge mot målet, dit Muhammed Dirawi just nu är på väg. Nu stämde inte tidtabellen exakt, men ytterst nära var det att Muhammed hade kommit först och fått bollkontakt med pannan. Viggan har en till synes kassaskåpssäker ledning, och Sumpan har inte det som behövs för att bryta den känslan känns det som, även om man får ihop två hörnor till på sluttampen.

Efter ett mycket bra Viggananfall i den 85:e minuten, drabbas man av ett kontraanfall där Jonte hamnar i en löpduell med en grönklädd. I samband med ett filbyte råkar Jonte ta sig förbi den gröne och räta upp situationen, även om det blev till priset av en hörna. För detta och för flera andra insatser från Jontes sida, kom han att bli föremål för diskussioner om en förtjänstmedalj.

Minuten efter spelar Calle Ringström fram Guled, som medelst diverse tekniska finter tråcklar sig igenom det sista av Sumpans försvar, och när det endast återstår att överlista Limpar i buren, så försvann plötsligt Guleds drömmar om att komma med i målprotokollet, men ack så nära det var. Men han fick två möjligheter till men de räckte inte till utdelning denna gång.

Dagens seger, den tredje på raken, med totalt 11-3 i målskillnad, var återigen resultatet av en homogen kollektiv insats, även om det fanns mängder med individuella prestationer som ackumulerades och bidrog till denna triumf. Hittar inga noteringar om urusla passningar så uppenbarligen funkade även den delen galant denna dag, vilket är mycket glädjande. Tre snygga mål blev det också av tre olika skyttekungar.

En match kvar innan sommaruppehållet, och det är mot nykomlingen Rådmansö som Viggan inledde serien mot och då höll på att tappa samtliga poäng, innan Jonte som den räddande ängeln i den 88:e nickade in kvitteringen. Helt uppenbart krävs det att vara med från början om man vill undvika nervdaller på slutet. Visst vore det trevligt att få gå till sommarvila efter en förlustfri våromgång.