Rådmansö SK - Viggbyholms IK FF 2-2 (0-1)
Onsdag 22 juni 2022, kl 19.30 på Rådmansö Schakt Arena

Två dagar innan Midsommarafton var det dags för Rådmansö SK och Viggan att mötas uppe i Roslagen. Den här gången var inramningen lite annorlunda mot när lagen möttes på Vikingavallen den 10 april. Nu var vädret till att börja med över 20-strecket och solen tittade fram bland måltussarna. Då var det 8 grader, iofs plus, men molnigt. Förra gången slutade det 2-2 och så blev det även denna gång.

Rådmansö Schakt Arena kanske ger lite större förväntningar på hur stor arenan är, om man nu inte varit där förut. Men väl på plats så blev man väldigt positivt överraskad av denna undangömda fotbollsplan, som riktigt andades genuin fotbollskultur, även om den nu inte kanske var så glamorös som man först fick ett intryck av. Precis sådana här arenor är det som man önskar komma till, och inte till alla dessa nyanlagda konstgräsplaner med hönsstängsel runt om. En Roslagens pärla.

Rådmansö, liksom förmodligen många andra lag, inklusive Viggan, hade på grund av väderbetingelser fått vänta länge denna vår, innan man fått beträda gräset på sina respektive planer. Denna dag skulle det dock bli premiär för hemmalaget att få spela på sin egen gräsplan. Rådmansö, som tidigare fått hålla till på Norrtälje Sportcenter, hade väl inte fått den poängmässiga utveckling man hoppats på så här långt.

Tre poäng hade det blivit totalt innan dagens match, inklusive den poäng från premiären då man spelade 2-2 mot Viggan. Vinstkolumnen gapade dock tom så här långt. Innan matchen mot Viggan hade man dessutom fem matcher i rad utan en enda poäng, varför oddssättarna säkerligen kände att de inte behövde anstränga sig över hövan till denna match.

Viggan hade nämligen gått som tåget och hade inför matchen ensamt intagit serieledningen, med två poängs marginal ner till Arlanda. Dessutom hade man på de senaste matcherna öst in mål och då särskilt i inledningen av matcherna. På de då tolv spelade matcherna hade Viggan inga siffror i förlustkolumnen, och skulle inte heller ha det efter denna match.

Mot ovanstående bakgrund skulle det kunna vara lätt att hemfalla åt underskattningstankar, men vän av ordning vet hur farligt det är att utgå från tabellplaceringar, och särskilt då man redan mött Rådmansö, och visste vilken överraskning man då åkte på redan då. Med all denna information i bagaget begav sig Viggan alltså norröver och ut i skogarna på Rådmansö, till den natursköna Rådmansö Schakt Arena.

Det fanns förhoppningar bland de röda tröjorna, att om man fick till en bra öppning, så skulle matchen förmodligen kunna utvecklas i likhet med vad som skett i de tidigare matcherna, då man lyckats peppra in mål under inledningen av matcherna. Domaren blåste till spel 19.30, vilket skulle ha kunnat gjorts en halvtimme tidigare, tyckte nog den som dyrkar solen.

Lagen släpps ut på planen och i Viggans främsta led återfanns Axel Macquart-Moulin och André Eliasson, bägge numer väl kända som explosiva målskyttar, den senare även berömd för sitt innehav av en grovkalibrig mörsare, vilken tillfogat motståndarna både blåmärken och ävensom avtryck i förlustkolumnen. Internt tävlade de båda om tätplatsen i skytteligan.

Efter en minut och 45 sekunder skickar Simon Andersson upp ett inlägg från sin högerbacksposition, och så pass bra att den så småningom hamnar precis vid Andrés högerfot. Det smäller till, och plötsligt befinner sig bollen uppe i Fredrik Huhtalas kryss, och ställningen är plötsligt 1-0 till Viggan, vilket skulle kunna vara ett omen om att den här matchen skulle kunna utvecklas som de tidigare målmässigt.

André, som nu efter matchen ligger ett mål efter Axel i den interna skytteligan, kommenterar sitt mål så här: ”Simon lyfter upp bollen där Axel vinner duellen mot sin back och får fram bollen till mig. Jag tar emot bollen, vänder upp och testar. Ofta går den 10 meter över men denna gång satt den i krysset. Mycket skön känsla!”

Nu var det här inte något av engångskaraktär utan brukar hända titt som tätt, senast mot Sumpan i lördags. När han ändå är på bettet luftar han högerskånken igen två minuter efter fullträffen, men den här gången får han se skottet vina över om än inte 10 meter. Efter denna chockstart från Viggans sida blev ansiktsfärgen på Rådmansöspelarna lika vit som dräkterna.

Efter 11 minuter tillskansar sig dock Rådmansö en hörna, vilket måste ses som ett tecken på en mer offensiv anda från de vita. Minuten efter dristar man sig även till att provskjuta mot Kevins bur, men alla får se skottet gå ordentligt utanför. Än så länge anar man inte att Viggan inte är helt på tå, även om man förleds till detta efter 14 minuter, då man syr ihop ett riktigt kreativt anfall.

De vita sticker upp lite då och då men än så länge känns det lugnt även om hörnor är alltid nervösa tillfällen och ett sådant dyker också upp efter 19 minuter. Men tre minuter senare får Pontus Elfstrand ett tillfälle att lufta högerdojjan, men får se sitt skott omhändertas av målvakten, något även Axel råkar ut för sju minuter senare.

I den 30 minuten uppstår lite oreda framför de vitas målvakt, och Johan Sedendahl-Eriksson försöker då utnyttja tillfället till att skjuta genom hela högen framför mål, vilket han också lyckas med. Hade bollen dock bara gått lite mer till vänster så hade den förmodligen gått i mål. Nu gick den istället utanför stolpen, men ingen verkade vara beredd på det, inte ens målvakten. Men det skulle hända mer i den kommande minuten.

I den 31:a så kommer Axel galopperande och tränger sig igenom det vita försvaret, blir ensam med målvakten, men faller över densamme, och därmed rann det som för en sekund tidigare var sett som en given målchans ut i sanden. Ingen åberopade VAR, så förmodligen var det en oregelvidrig kollision.

Simon Andersson, Super-Simon, efter far sin, har skapat sig ett rykte om sig att inte stiga åt sidan när det blåser. Det gjorde han inte heller i den 35:e minuten. Christopher Grönlund på Norrtälje Tidning skriver så här: ”Inhopparen, Rasmus Lindberg, som höll på att bli stor matchvinnare senast lagen möttes med två mål, hade även han kunnat bli kortvarig på planen efter att ha åkt rätt in med huvudet först i räcket som omringar gräsmattan.”

Han fortsätter: ”Detta efter att ha fått en tryckare i ryggen av den förre BKV-backen Simon Andersson i en löpduell. Lyckligtvis för Lindbergs del var han snabbt uppe på benen igen – samtidigt som Andersson slapp både frispark och kort, till hemmalagets stora frustration. Något som också fick sportchefen Christoffer Johansson att efterfråga situationen på video för att själv kunna granska den efteråt.” Simon är uppenbarligen het i digitala kretsar nu, inte minst med över 2 miljoner visningar på Tik Tok. Bollywood nästa.

Med ett par minuter kvar av halvleken kapplöper Axel med en vit försvarare och ju närmare straffområdet man kommer desto tätare blir kontakten, för att strax innan linjen bli så tät att Axel bringas ur balans, vilket Viggans ledning lät påtala, något som inte gick hem hos domarkollegiet, vilket medförde ett gult kort som kvitto för denna impertinens.

André Eliasson skulle under matchen uppvisa andra kvalitéer än sin högra blyfot, då han även visade sig ha fallenhet i kast med boll och det på långa avstånd. Han kom därför att utnyttjas för detta ändamål vid inkast ett flertal gånger. Halvleken lider mot sitt slut och Rådmansö tvingar då Jonte Vestman att visa sig på styva linan medelst en kvalificerad brytning.

Den andra halvleken tar sin början med en stilla förhoppning om lite mer stringens i spelet och fler mål från Viggans sida. Knappt hade halvleken dock börjat förrän Rådmansö visar att Viggans önskedrömmar inte skulle bli så lätta att uppfylla. Efter tre minuter skapar de första hörnan i halvleken. Man trycker på för fullt och efter 10 minuter drar Jonte på sig ett gult kort och en frispark ute på sin vänsterkant.

Den gången gick det bra. Men minuten efter händer ungefär samma sak och på samma plats. Ny frispark men inget gult kort den här gången för Jonte. Rådmansös Victor Bremstedt hoppar högst när frisparken slagits och när bollen befinner sig framför Viggans bur. Han hoppar inte bara högst, utan han lyckas även nicka in bollen till 1-1 och den glädjen var lätt att beskriva.

Dessvärre gladde inte Viggans spel som det brukar och vissa individuella insatser kom inte heller de upp i normal nivå. Efter en kvart får Viggan sin första hörna i halvleken, och i efterspelet drar Guled Hassan på en riktigt rökare som han får se gå strax över målbegränsningen. Minuten efter är Guled på tapeten igen, men den här gången i ett mer defensivt sammanhang.

De vita var bra på kontringar, något de ofta utnyttjade när Viggan tryckte på och blev av med boll. Vid ett dylikt tillfälle, är det en snabbfotad vit som drar fram på vänsterkanten, men Guled, som är femväxlad, lyckas med konststycket att hinna ifatt och avstyra äventyret med att förpassa bollen till hörna. Det syns att det autonoma nervsystemet ligger strax utanpå det röda matchstället. Klockan går och Viggan har bara oavgjort så här långt.

Men i den 61:a minuten, sedan Viggan brutit ett Rådmansöskt anfall går man till attack. Det är Axel som håller i taktpinnen, och han rundar faktiskt inte mindre än tre vita försvarare innan han elegant och kyligt släpper ut bollen till höger, där Pontus Elfstrand kommer som back up. Pontus lyckas att lätta bollen över målvakten och ger Viggan ledningen med 2-1.

Pontus förklarar: ”Följde med upp på en kontring och tog en bra löpning på högerkanten. Axel utmanade backen och släppte bollen till mig i perfekt läge så jag kom fri från höger. Såg att målvakten gick ut så jag placerade in den över honom i bortre hörnet. Det kändes fantastiskt. Hade ju ett uppehåll från fotbollen i början av året men det känns grymt att vara igång igen, speciellt i och med hur säsongen har gått hittills!”

Men säg den glädje som varar. I den 68:e får motståndarna på en riktig rökre som Kevin dock tar säkert men ändå var tilltaget lite oroande. Minuten efter kommer en crossboll från vänster ut till högerkanten, där bollen når över Viggans vänsterback och hamnar precis på motståndarens fot. Med diverse snurrfinter utmed kortlinjen får han in bollen förbi Kevin som utsträckt på marken försöker stoppa inlägget.

Det här målet får försvaret ta på sig till 100 procent, då två motståndare får singla slant om vem som skall peta in bollen i det tomma målet, från en meters håll. 2-2 och rullgardinen drogs ner kändes det som. Försvaret som under hela våren utgjort F:a Armerad Betong AB, hade ofta problem med de vitklädda och välväxta motståndarna. Uppenbarligen passade deras spelstil inte vårt, åtminstone denna dag.

Lite mindre än 20 minuter kvar och Rådmansö känner vittring på mer än en poäng, vilket skulle bli det mesta man någonsin dragit in i division 3. Guled får samtidigt på ett bra skott i den 73:e, men målvakten blir baktung men lyckas ändå reda upp situationen längst bort i målet. I den 78:e fixar Oscar Billman en hörna som Max slår och som Aggebo nickar men som målvakten tar.

Minsta lilla felsteg i detta skede av matchen kommer att bli ödesdigert, samtidigt som bägge lagen går för tre poäng, vilket öppnar upp för kontringar åt bägge hållen. De vita verkar vara bra på detta och särskilt på deras vänsterkant. Viggan vädrar garderoben och en hel ensemble byts in, där även den hårfagre Petter får se ljuset med fem/sex minuter kvar av matchen.

Viggan matar nu inlägg/skott mot motståndarmålet men det mesta plockas ner av målvakten. I den 87:e gör Guled en s.k. ”Guled” och drar tre försvarare och kommer i så pass bra läge att han skulle ha kunnat placerat bollen i det bortre hörnet, men uppenbarligen hade hålfotsinlägget flyttat på sig så mycket att skottet gick dog leg vänster. Fint läge annars.

Viggan får sedan två bra frisparkslägen efter varandra från vänsterkanten, och även om Max fick till skotten bra, så var målvakten alltid i vägen för ett direkt avgörande. Strax därefter blåser domare av matchen och de enda som verkade glada var de vita som brutit en fem matchers lång ökenvandring. Viggan såg däremot inte alls lika glada ut och man förstår dem. Man kanske redan hade diskonterat en vinst på vägen upp.

Nu väntar en efterlängtad sommarvila. Och till alla er som orkat läst ända hit tillönskas en Glad Midsommar och en fortsatt trevlig sommar tills vi ses igen här på hemsidan.