Viggbyholms IK FF - Strömsbergs IF 2-0 (1-0)
Lördag 13 augusti 2022, kl 13.00 på Hägernäs IP

Lördagseftermiddagen den 13 augusti bjöd på flödande sol och en kvicksilverpelare som snudd var på väg ut ur termometern, men stannade ändå vid pass 28 grader, i skuggan alltså. Därute på slagfältet rådde solstingstemperaturer får man förmoda, och de vattenhinkar som ställts dit av barmhärtiga samariter, kom säkerligen väl till pass. Badstränderna lockade säkert också många denna dag, och tydligen även domare, men förbundet lyckades till sist hitta en från Norrköping.

Med tanke på vad som utspelade sig i Enköping veckan innan, var den vidskeplige nu på sin vakt denna dag, då almanackan visade på datumet den 13:e, den trettonde, då alla vet vad som kan hända, om man nu umgås med korpar eller andra liknande olycksbringande flygfän. Vädret var det inget fel på om man gillar sol och värme. Publiken var det heller inget fel på, av de 82 som letat sig ner till Hägernäs IP denna stekheta dag.

Det är inte var dag som Viggan hålls med en egen välorkestrerad ung supportergrupp. Denna dag höll de ångan uppe under hela matchen och med en medhavd megafon till och med. De kallar sig för Viggans Red Army och med hemmakonstruerad banderoll och tifo, så skapade man en ungdomlig fotbollsatmosfär kring arenan. Deras glada stämmor ackompanjerade spelet och hördes över hela anläggningen till spelarnas stora glädje.

För den som inte känner sig alltför initierad när det gäller Strömsbergs IF, kan vi meddela att laget kommer från Tierp i norra Uppland, och som fram till 2007 rörde sig i division 4 som mest, men sedan via division 3 tog man sig upp till division 2, där man låg under åren 2010-2018. När Viggan var på besök till Tierp i våras, så vann Viggan med 3-0 men det satt långt inne. I sista matchen innan sommaruppehållet snuvade Strömsberg Arlanda på poäng, så det fanns all anledning till oro denna dag, den 13:e i månaden.

Kl 13.00 blåser domaren till spel och redan innan han hunnit ta pipan ur munnen, så är Johan Sedendahl-Eriksson framme och oroar målvakten. Internt var det känt att ett nytt spelkoncept var i vardande, vilket skulle bygga på den inneboende spetskompetens som förelåg inom truppen, särskilt med tanke på den senaste nyrekryteringen. Nu fick anfallsordern snabbt göras om på morgonen, då man drabbats av tvenne konvalescensrapporteringar just vad gällde den pansarbrytande formationen.

Trots att ca 50% av den offensiva enheten saknades, hade en ny snabbt satts på fot, och nog kunde man snacka om offensiv under de inledande minuterna. De fysikaliskt bevandrade såg direkt att det rörde sig om stora atmosfäriska övertryck i den press som Viggan utsatte Strömsberg för under den inledande fasen av matchen.

Efter denna formidabla högtryckspress kom också utdelningen, sedan den unge Hjalmar Thorgezon skickat upp en boll mot det anfallande kavalleriet, och då den nyss nämnde Johan Sedendahl-Eriksson lyckas etablera kontroll över bollen, kan han med vänstersläggan slunga iväg bollen otagbart upp i målvaktens bortre kryss. 1-0 är ett faktum och rasslet från frigjorda nervtrådar hos de röda kunde höras ända upp till motorvägen.

Viggan, som gjort sig kända för att vara mindre effektiva vid hörnläggningar och utnyttjandet av dessa fasta situationer, kan efter det att Samuel Östlund i den 12:e minuten frestat med ett skott som förleddes till hörna, åter få se hur statistiken över mindre lyckade hörnor ackumuleras till nya höga nivåer. Denna dag skulle det bli nio hörnor totalt, utan att några större farligheter kunde registreras (bortsett från den sista då). Kanske dags att samlas i den kreativa hörnan för att utveckla något nytt?

Tre minuter senare testar Johan sitt synfält, men noterar att pupillerna inte stod i rät linje, då skottet går en bra bit utanför. Minuten efter kommer Samuel så gott som fri och skjuter i steget, men målvakten räddar precis med ena handen till hörna, men ack vad nära det var. På den efterföljande hörnan får lille Max, den store kanonkungen, på en riktig rökare som dock rikoschetteras ut till en ny hörna, på vilken Aggebo nickar över.

Nyss nämnde Marcus Aggebo håller sig framme även i den 23:e minuten men testar då fötterna istället, närmare bestämt den vänstra av hans två, då han efter en radiell rörelse vänder på en femöring och skjuter från höften, och så pass väl och hårt att den huvudbepansrade målvakten turligen råkade befinna sig just där bollen kom, annars hade det blivit ett delikat mål. Minuten efter kommer ett nytt bra Viggananfall och sedan blev det samling vid vattenhålet för svalka.

I den 28:e minuten kommer Calle Ringström farande på vänsterkanten och skickar in en perfekt parallellboll utmed kortlinjen mot mål, där Samuel Östlund håller sig framme med sin blonda kalufs.?a Alla undrar nu om bollen skulle gå in. Det är till och med svårt att, från Jonas eminenta kinematografiska återgivningar, se huruvida det är kontakt eller inte mellan bollen och Samuels pannben.

Den på plats utsände okulärbesiktigaren kunde dock höra hur några rynkor från pannan försvann vid bollkontakten, men att det inte räckte för att ändra bollbanan med 90 grader och in i mål. Istället blev det en 178-gradersförändring av bollbanan, vilken förpassade bollen ut i spel igen. Viggan får en ny chans i den 35:e efter en ny hörna, men dessvärre blev även den resultatlös.

I den 37:e minuten visar Super Simon Andersson (efter far sin) att det lönar sig att aldrig ge upp. Efter en segt utdragen dragkamp mellan honom och en motståndare, där bägge under en lång stund kämpar om att få herraväldet över lädret, i något som kom att likna en sumobrottarkamp, men där endast fötterna fick användas och där Simons bronsmedalj från gyttjebrottningen i de Masuriska träsken till sist skulle visa sig bli utslagsgivande.

Med den nyvunna bollen spelar han fram till den reslige Östlund som återigen försöker komma med i målprotokollet. Med ett till synes välplacerat skott förväntas en förändring på resultattavlan men målvakten lyckas förlänga ena benet så pass att det leder till en fotparad som åter räddar Strömsbergskassen från påhälsning. Tierpsborna har all anledning att tacka sin målvakt för att ha räddat skinnet på de svartklädda denna stekheta dag efter ett flertal fina ingripanden.

Minuten efter skjuter Pontus Elfstrand över från långt håll men ett bra försök var det ändå. En annan som var på hugget denna dag var Hjalle Thorgezon, som matade på med skott och passningar från sin kant. En gång träffade han exempelvis Samuel så pass bra i huvudet att denne nickade just över. Att Samuel har näsa för mål blev helt uppenbart denna dag, även om nu han inte kunde antecknas för något i själva målprotokollet.

Som exempelvis i den 39:e minuten, då han ligger där framme och fiskar. Målvakten, som trots sina i övrigt fina insatser denna dag, har haft betydande svårigheter att få ut bollen på banan, misslyckas nu åter kapitalt, varvid Samuel likt en vessla snabbt är framme och nyper bollen. Hinner bli så pass fri att han kan skjuta, men den djärve målvakten lyckas mot alla odds rädda bollen.

Till den andra halvleken tog ledningen fram en karbonkopia av anfallsplanen från den första halvleken, och redan efter 21 sekunder får Johan på ett tungt skott mitt i diafragman på den rättstående målvakten. Vi talar nu om en hydraulisk press från Viggans sida och man siktar mot strupen för att få in ett andra och avgörande mål. Det är ju den 13:e och allt kan hända i en sådan här match.

Men inget händer trots pressen. Johan kommer i den 51:a minuten på vänsterkanten och skjuter ett snärtigt och lika giftigt Tauerskott från närhåll, men målvakten håller sig på rätt plats igen. Calle Ringström fixar en ny hörna i den 54:e minuten och två minuter senare är det dags för en ny, och de svarta uppoffrar sig helt i sin ambition att skydda målet från fler påhälsningar.

Men så äntligen… I den 64:e minuten skickar Simon iväg en långboll att springa på för Calle Ringström, vilket han också gör. Han springer så pass väl att han kommer ner mot kortlinjen, där han gör en 90-gradig mantelrörelse och skjuter helt parallellt med kortlinjen, in just framför den hjälmförsedde målvakten. Denne halvräddar med en utsträckt hand, men vad hjälper det, när Johan är i faggorna och dyker upp ur en död vinkel så att han kan trycka in 2-0.

I den 67:e minuten kommer Gabriel Furtdo-Herrera på vänsterkanten och lämnar över till Samuel Östlund, som ånyo får se hur målvakten idioträddar ännu ett försök att få komma med i målprotokollet. Ja, det var faktiskt otroligt att den bollen inte gick in, men nästa gång kommer Heinz ketchupeffekt för Östlund, det är garanterat. Även om en 2-0 ledning känns betydligt bättre än 1-0, så behövs det ju bara en snedspark så är det match igen.

Efter vattenpausen lägger Strömsberg en frispark i ett farligt läge, och så pass farligt att Kevin Lund, för dagen utklädd till Guleböj trots en önskan om att få slippa det, tvingas göra en TV-räddning vid ena stolpen, så pass bra var den frisparken lagd. Men snart är det dags igen för Samuel att visa sig på styva linan och det händer i den 73:e minuten då han skapar ett jätteläge för Viggan.

Hjalle nickar fram bollen, varvid Samuel accelererar så pass bra att han ena sekunden är ensam med en back, för att sekunden efter ha totalt tre backar på sig, men medelst ett antal inövade finter lyckas han skaka av sig alla tre så pass att han kan skjuta. Vi befinner oss alltså precis framför målet och alla delar nog uppfattningen om att nu blir det mål, men bollen nuddar ena stolproten, fast på utsidan.

Minuten efter fixar Gabbe en hörna som blir till två men bägge utan resultat. I den 76:e får Strömsberg också två hörnor på raken och det verkar som värmen nu börjar ta ut sin rätt, varför röd flagg måste hissas för eventuella felsteg i trötthetens namn. Calle fixar en hörna till för Viggan i den 78:e minuten och nu vill alla bara gå och gömma sig i skuggan.

I matchens 85:e minut kommer Calle så när fri, men trängs av en efterhängsen back, som precis när Calle skall skjuta framför mål får fram en fot och styr ut till hörna. Den hörnan glömmer man inte i första taget. Agge är som vanligt uppe i molnen och nickar perfekt in mot mål, och alla tror nog att den skall gå in direkt men många är det, såväl svarta som röda, som trängs inne i målgården.

Bollen studsar först upp på Jonathan Vestman och därifrån till Gustav Hasselgren, som från ”point blank range” skjuter stenhårt in i folkmassan, och vi talar nu om bara från någon meters håll. Bollen träffar något och kommer åter till Gustav, som nu tar i ännu mer och lyckas med konststycket att med en ospänd vrist skjuta över ribban från det avståndet, vilket i sig är en bedrift.

När domaren så väl blåste av matchen kändes söndagens match borta i Enköping ganska avlägsen. Kan man nu behålla denna aggressivitet som är nödvändig för att hålla den hydrauliska pressen igång, så kan matchen mot Bollstanäs bli riktigt spännande på söndag kl 15.00 nere på Hägernäs IP och då hoppas vi att den beryktade läktaren äntligen skall vara på plats. Förhoppningsvis kommer även några nya fina hörnvarianter att presenteras?