Viggbyholms IK FF - Bollstanäs SK 2-0 (0-0)
Söndag 21 augusti 2022, kl 15.00 på Hägernäs IP

Viggans normala hemmamatcher brukar ju spelas på lördagar kl 13.00, men den här gången blev det istället på en söndag och kl 15.00, och tur var väl det, då lördagen utsattes för ett monsunliknande regnangrepp. Nu blev det istället en varm sommardag med sol. Motståndaren Bollstanäs SK, som Viggan tidigare i år besegrade med 1-0 borta, hade dock börjat höstsäsongen bra med en 1-0 seger över Sumpan, och nu senast oavgjort 1-1 mot Viggans baneman Enköpings SK, vilket kändes lite illavarslande.

Matcherna mot Bollstanäs brukar ju alltid vara både tuffa och jämna, och Bollstanäs lär väl knappast ha glömt när Viggan snuvade dem på seriesegern 2020 i sista matchen och själva tog hem seriesegern. Bollstanäs fick istället vänta ett år innan det var dags att mötas igen. Av någon underlig anledning har det alltid varit en känsla av derby när lagen mötts, trots avståndet kommunerna emellan.

Som vi berättade i vårt matchprogram tidigare, så har det ibland gått hett till i mötena mellan Viggan och Bollstanäs. ”Bollstanäs SK, som på den tiden också spelade i division 6, mötte Viggan på Hägernäs IP den 13 augusti 1980, en match som Viggan vann på poäng efter seger med 1-0. Men Bollstanäs vann klart på KO, då man var betydligt bättre med händer än med fötter”.

”När en kvart återstod av matchen rann sinnet över på en av Bollstanässpelarna, varvid Christer Eriksson fälls med en välriktad högerkrok och därefter Jan-Erik Svensson. Utdelaren av dessa slag var också tvillingbror till den som sedan fällde Hans Lindholm i backen. Det blev rättegång och tvillingarna dömdes sedan till 60 respektive 30 dagsböter samt avstängning i 2 respektive 1 månad”.

Men det var då det, och därefter har det gått betydligt fredligare till i mötena med Bollstanäs SK. Inför dagens match hade Bollstanäs gjort ett tränarbyte, eller rättare sagt inför Enköpingsmatchen hade Bollstanäs ersatt den tidigare tränaren med en ny duo, vilket tydligen gav förväntad utdelning då man som sagts spelade 1-1 mot Enköping, samma lag som skåpat ut Viggan med 6-1.

Inte bara hade Bollstanäs bytt ut tränaren, utan man hade även bytt ut spelsystemet, från 4-3-3 till 3-5-2. Viggan hade också tidigare passat på att ändrat sifferkombinationen till sitt spelsystem, något som märktes ibland, men ibland inte alls, men när det märktes så var nog initiativtagaren Björknesjö mycket nöjd med sin spelidé. Publiken märkte det säkert i inledningen av de bägge halvlekarna.

Viggan inleder med ett aggressivt anfallsspel furioso från start, och kan efter sex minuters spel notera fyra frisparkar på motståndarnas planhalva, och man kunde riktigt känna i luften att något var på gång, även om nu inte alla kunde lista ut hur sifferkombinationen såg ut. Så här höll det på ca 10 minuter utan att det blev något direkt uträttat, annat än att det såg mycket lovande ut inför fortsättningen av matchen.

Men se där bedrog man sig. Ty efter dessa inledande 10 minuter tog Bollstanäs (nedan BSK) över mer och mer. I den 11:e får de exempelvis en frispark ute på vänsterkanten, som avlägges så pass bra att den tvingar Kevin i Vigganmålet att förlänga sig med några centimeter, för att därigenom nå ända ner till sin högra stolprot och där styra ut bollen till hörna.

Efter denna incident tappade Viggan lite greppet om situationen vilket bjöd in BSK i matchen, något som accentuerades fem minuter senare, sedan Viggan bjudit på en Harrisburg i uppspelet från backlinjen, vilket gav en BSK:are ett mer eller mindre friläge, men Kevin räddar åter till hörna. Tyvärr stod Viggan inte riktigt att känna igen under långa stunder, något som BSK utnyttjade till fullo.

Men den driftige Axel Maquart-Moulin kan i den 19:e visa prov på pansarbrytande egenskaper, när han tar sig igenom hela BSK på högerkanten och så pass långt ner att han kan se ögonvitorna på målvakten, och vid pass tre meter från mål osäkrar han och låter skottet gå iväg. Hade det skett en nanosekund tidigare, hade det kunnat blivit nätrassel, men ett lurvigt grönt ben hann precis fram för att stöta ut bollen till hörna.

Efter 32 minuters spel kommer ett långt inlägg från BSK, som Kevin skal gå upp och ta men en BSK:are är uppe i huvudhöjd och lyckas slå bollen över Kevin i samma sekvens som han landar på Kevin, som då ligger som en uppochnervänd skalbagge på marken. Jonathan Vestman, som är en ung och alert vänsterback råkar befinna sig i området och är snabbt framme och rensar med en specialkomponerad bicykletas från mållinjen dit bollen då nått.

Alla tror då att faran är över, men Jontes bicykletas tar i huvudet på den ovanpå Kevin liggande BSK:aren, varvid bollen åter kom att färdas mot mål. Då dyker Marcus Aggebo upp som en räddande ängel, även om det senare i matchen skulle visa sig att han istället var en flygande kerub. Mycket svettig situation. Två minuter senare är Samuel Östlund nere i BSK:s försvarsområde och krossar kronjuvelerna på en försvarare vilket medför tidstillägg.

Efter en längre komaperiod lyckas Viggan till sist ta sig upp på spåret igen, och i den 40:e skapar Axel ett mycket bra läge, men det hela mynnar ut i en hörna sedan skottet blockats. På denna hörna är Samuel nära att nicka in bollen men bollen stöts ut, varvid Jonte erbjuds möjligheten att bli målskytt, men skottet går utanför då det var på alltför nära håll. Alla hade då redan skrivit in 1-0 där i sina medhavda böcker.

Halvleken avslutas med att Viggan får en hörna i den 43:e minuten och BSK en i den 46:e minuten och sedan blåste domaren av för rast vila. Nu hoppades man att Viggan skulle inta något stärkande i pausen samt få en ny kopia av det nya spelsystemet, då man tydligen tappat den förra efter inledningen av matchen. Allt kunde bara bli bättre…hoppades man.

Efter 36 sekunders spel av den andra halvleken får Viggan en hörna som Muhammed Dirawi skall lägga. Alla som har sett Fåret Shaun på TV, vet att om en boll hamnar i ullpälsen är det svårt att hitta den igen. Viggans eget Fåret Shaun vet dock inte om det, utan han använder huvudet i alla lägen. Han är dessutom den ende som har certifikat för inflygningar vid hörnor, även om det var ett tag sedan han slog till sist.

Nåväl, Muhammed måttar skottet, och när bollen väl är i luften, kommer Marcus Aggebo flygande som en kerub från ett annat håll, och när bollen möter dennes kalufs, befarar mången att den skall stanna i den, men så blir icke fallet, utan istället går bollen spikrakt in i nätmaskorna och därmed har också Viggan tagit ledningen med 1-0, vilket var välbehövligt med tanke på hur det sett ut under långa perioder av matchen.

”Det var mycket snack om att jag inte hade gjort mål ännu. Så när bollen flög i luften var enda tanken i mitt huvud att stånga in den i mål. Å där satt den!” sa Marcus Aggebo och det måste ha varit en befriande känsla för honom, som enligt uppgift inte skall ha gjort mål sedan den 13 november förra året.

Knappt hade man hämtat sig efter denna överraskande inledning av den andra halvleken förrän det var dags igen. Den här gången är det Johan Sedendahl-Eriksson, som accelererar från egen planhalva på den vänstra sidan, passerar mittlinjer innan han så småningom lägger en räkmacka precis avvägd för Samuel Östlund, som själv samtidigt har parallellaccelererat för att kunna utnyttja detta eminenta tillfälle.

När Samuel tar över ansvaret för bollen och han har lodat in målet låter han sin vänsterfot tala. Fem minuter har gått sedan Aggebos nickmål och nu smäller det igen. 2-0 och glädjen visste inga gränser. Samuel sammanfattade det så här: ”Kändes kul att äntligen få göra mitt första mål i Viggbyholm! Målet var ett fint förarbete av Johan där jag får tid att placera bollen med vänsterfoten i målets bortre hörn”.

Efter dessa två mål kändes det som Viggan blev lite mätta och mer eller mindre bara ville få tiden att gå, så att man kunde räkna in de tre poängen. En minut efter Samuels mål så får BSK en hörna och sådana är aldrig roliga att få emot sig men inget händer. Dessvärre måste ånyo en anmärkning tiktas mot Viggans passningsspel. Det hände ganska ofta att en vältänkt passning antingen var för hård eller för lös, då den annars skulle ha blivit direkt avgörande om den varit perfekt lagd.

Nåväl, I den 62:a minuten skapar BSK ett jätteläge, då man från högerkanten lägger en giftig passning rakt in framför mål, där en snabbfoting precis hinner få dit en tå för en direktskarv av bollen upp i ribban, vilket var på ett sätt var ganska skickligt, med tanke på hur nära målet han var. Viggan kan pusta ut igen. Viggan gör nu ett antal spelarbyten samtidigt som man noterar att BSK har skaffat sig ensamrätt på bollen långa stunder.

Domaren, som erhållit sitt senaste certifikat under våren, hade haft Bollstanäs två gånger tidigare i år, vilket ibland kunde upplevas som lite konstigt, då BSK ofta kom lindrigare undan när det gällde frisparkar, för att inte tala om gula kort, där Viggan vann med klara 5-1. De flesta röda spelarna samt den röda publiken verkade helt nöjda med 2-0, med tanke på insatsen och nu ville man bara att matchen skulle ta slut, innan något tråkigt hände.

BSK upplevdes som mycket tyngre och vuxnare än förra gången lagen möttes, men det kan ha varit en chimär, då de gultröjade spelarna kändes lite mer proteinstinna denna dag. Aggebo tyckte: ”En riktigt tillknäppt match vilket derbyn brukar vara. Tyckte ändå att vi hade kontroll och vi kunde stabilt spela av matchen”. Det låter ganska tryggt att få höra att allt var under kontroll ända till slutsignalen.

Den andre målskytten, Samuel Östlund, uttryckte sig så här: ”Första halvleken kändes det som vi saknade det sista avgörandet men hade ändå ett par farliga lägen som kunde resulterat i mål. Vi pratade ihop oss i pausen om hur vi skulle bli effektivare framåt och speciellt i straffområdet. Därför var det extra skönt att vi fick in 1-0 så pass tidigt i andra halvleken och därefter 2-0. Vi ska vara nöjda med insatsen och fortsätta i samma spår framåt nu, samtidigt som jag tror vi har en växel till i kommande matcher!”

Nu väntar Gamla Upsala på lördag, och då får vi hoppas att spelsystem och adrenalinet sitter som en smäck, för det kommer att behövas när vi möter ett revanschsuget GUSK, som bara föll med uddamålet mot Enköping i lördags. Sex matcher kvar och vi har allt i egna händer om vi är på fötter hela tiden. På 16 matcher har vi släppt in 16 mål och det då inkluderande de sex mot Enköping. Sex matcher kvar, varav två är mot Arlanda borta och Spånga hemma. Men andra faror lurar också.