Gamla Upsala SK - Viggbyholms IK FF 1-1 (1-1)
Lördag 27 augusti 2022, kl 14.00 på Gamlis IP

Lördagen den 27 augusti var det inte bara Viggan som skulle till Gamla Uppsala, något som blev helt uppenbart när motorvägen började närma sig Uppsala. Alla filer var fyllda med mer eller mindre stillastående bilar och Vigganbussen hamnade förstås mitt i smeten. Det tog därför ganska exakt en halvtimme extra för att passera stan och nå Gamlis IP.

Vad föranledde då denna koncentration av bilar som absolut skulle åt samma håll? Jo, det var stora flygardan, då flygflottiljen skulle visa upp allt som gick att få upp i luften, även sådant som utgått ur det ordinarie sortimentet sedan gammalt. Nu var väl val av dag inte den allra bästa, då molntäcket låg väldigt tätt och lågt, men sådant brukar ju inte bita på entusiaster. Det gick ju att höra planen.

Trots att man höll sig ovan molnen så var oväsendet öronbedövande, och särskilt den ettriga helikoptern som envisades med att cirkla över just Gamlis IP. I luften var det således ganska packat, något man kanske inte kunde säga om Viggan, då två man var avstängda, en hade halsfluss och en ett muskulärt tillkortakommande i låret och fick stanna hemma. Men 17 glada själar for ändå iväg.

Gamlis IP låg pittoreskt placerat ute på något, som på ett eller annat sätt torde kunna hänföras till Uppsalaslätten, flankerad av en inom närhåll belägen och vältrafikerad E4, för att inte tala om flygflottiljen, som låg ytterligare några decibel längre bort. Detta skulle alltså utgöra inramningen till dagens match mot det forna division 2-laget, Gamla Upsala SK.

Inte bara den till Uppsala dirigerade Viggantruppen var brandskattad, utan även en del av generalstaben, där självaste generalmajoren var tagen ur bruk denna dag. Men alla hade läst på och fått sina instruktioner om vad som gällde, såväl verbalt som i skriftlig form, så om alla bara sprang åt rätt håll skulle allt kunna gå bra.

Problemet var dock att sifferkombinationen till det nya spelsystemet verkade ha kommit bort på vägen visade det sig. När matchen väl började, med en viss försening på grund av de långa bilköerna, såg man lite frustrerade ut inledningsvis. De som varit vana att se Viggan aktiva framåt under inledningarna i de senaste matcherna, blev nog lite konfunderade då det inte riktigt såg ut som vanligt.

Det var mycket gult på Viggans planhalva, ja, på tok för mycket gult kunde man tycka. Redan efter tre minuter får de också på en smärre rökare, som dock blir plockpotatis för Kevin. Minuten efter får de även en frispark på kortlinjen, som strax därefter följdes av en hörna där ett farligt skott ånyo klaras av Kevin.

Inte nog med att molnen hängde strax ovan hårfästet, luftfuktigheten låg på samma nivå som vid de Masuriska träsken, och kvicksilverpelaren steg hela tiden både på grund av hettan och spänningen på arenan. En liten ljusning kom dock efter åtta minuter, då Johan Sedendahl-Eriksson kan fixa till en hörna.

De gula, GUSK:arna, hade tydligen kommit överens om att sätta hög press på Viggans unga adepter från start, något de lyckades ganska väl med, särskilt som de verkade väl inövade på sitt spelsystem och där passningarna ofta satt som en smäck. Huvudsakligen anföll man med stor framgång på den högra sidan, förmodligen för att linjemannen inte riktigt hann med att se alla offsiderna.

Det skall dock i sammanhanget framföras, att Viggan slet som en man och lyckades varje gång avvisa de gulas försök att förstöra stämningen. Efter 13 minuter är det dock svettigt igen, men tack vare en gedigen försvarsinsats och då Kevin plockade alla lågt hängande frukter så höll man stången. Viggan lyckas få till en hörna i den 20:e minuten, även om man inte kan stoltsera med att bedriva något eget ordnat anfallsspel.

I den 22:a lyckas Kevin, med utnyttjandet av sin fulla längd, göra en enhandsräddning men i sekvensen efter kan de gula retfullt rulla in bollen, men nu var linjemannen på alerten och det hela blåstes av för offside. Men det är inte över än. Minuten efter lyckas en guling bli ensam med Kevin och lobbar över densamme, men då får man lobba högt.

Ja, så högt att lobben tar i ribban och ut. När den lille alerte Aggebo sedan skall rensa bort bollen vid Kevins vänstra stolprot, sätter sig både han och en annan guling på kortlinjen, varvid domaren blåser straff, till mångas förvåning, inte minst Aggebos som tittar oförstående upp mot högre makter, vilka i sin tur var störda av flygoväsendet däruppe. 1-0 var ett faktum.

Detta hände alltså i den 23:e minuten och var kanske väntat på ett sätt, då det osmotiska trycket mot den röda sidan onekligen hade varit ganska stort. Viggan hade samtidigt inte förmått att riktigt få ordning på sitt eget spel utan istället fått jobba en hel del i motvind. Gamla Upsala var bra och de hade både fart och fläkt samt ett inspirerande passningsspel.

Men straffen hade fått de röda att samlas till stormöte och då även tydligen hittat sifferkombinationen till det nya spelsystemet. Således skapar men en hörna, både i den 25:e och 27:e minuten, som sedan följs av tvenne långdistansskott som susade över det gula målet. Det var Johan och Calle Ringström som hade laddat med torrt krut.

I den 31.a minuten kommer Gabriel Furtado-Herrera på högerkanten och spelar in bland alla ben framför motståndarmålet, och där är André Eliasson ytterst nära att styra in bollen i mål men den går utanför. Uppenbart är att med åtkomsten till sifferkombinationen, kom även självförtroendet tillbaka och man började åter kunna känna igen Viggan.

Exakt tio minuter har nu gått sedan GUSK hade satt sin straff, då Simon Andersson lägger en perfekt löpboll från det egna försvarsområdet, på vilken man ser såväl Johan som André löpa i kapp. Bollen dimper så småningom ner vid Johans fötter, och han visar då hur man lägger en perfekt lobb som går över målvakten och in i mål. Kvitterat till 1-1.

Halvleken hade inte börjat bra alls och där Viggans tänkta pressplan hade blivit totalinverterad från matchstart, men man hade ändå tagit sig samman och successivt börjat komma ur strypgreppet efter straffen, för att mer och mer börja ta över mycket av spelet, något som skulle bli mer accentuerat under den andra halvleken.

I en sådan här jämn match behöver man flyt om man skall ta hem alla tre poängen, något Viggan kanske inte hade just den här dagen, åtminstone inte när det gällde att sätta de chanser man fick under den andra halvleken. Man börjar piggt genom att fixa till en hörna i den 52:a minuten, efter förarbete av flera Viggbyiter och där André avslutar med ett skottförsök.

Minuten efter kommer Axel fram på högerkanten efter en idog insats och får in en passning i slottet, där André likt Bambi på is gör en spagatliknande rörelse för att nå bollen vilket han också gör, även om det nu blir med tån. Med tån styr han bollen mot målvaktens felaktiga hörn, men denne lyckas med uppbringandet av sina sista krafter hindra bollen från att rulla in.

I samma minut men sekunder senare är Axel framme igen, men den här gången satsar han på ett skott från höger, och får på en sådan hård rökare att ribban drabbas av plötslig materialutmattning. När den slutat vibrera visade det sig att bollen studsat ut i spel igen, men mycket närmare mål än så är svårt att komma.

Alla minns väl den flygfärdige keruben från matchen mot Bollstanäs? Denna dag var han i gott sällskap av det svenska flygvapnet, även om han den här gången inte flög i luften, utan i backen, med påföljd att han drog med sig en gul spelare, varvid han därmed också ådrog sig ett gult kort och följaktligen blir avstängd i nästa match. Ytterligare sju gula kort delades ut denna dag, tre till för Viggan och fyra till GUSK.

Detta hände efter 60 minuter och den uppmärksamme kanske märker att bortsett från de inledande 25 minuterna så har Viggan nu spottat upp sig ordentligt. I den 67:e minuten kommer André farande utmed högerkanten, som för övrigt var bra upptrampad efter de gulas framfart där under den första halvleken. Han får in en perfekt boll till Johan som befinner sig direkt framför mål.

Detta är en av Viggans absolut fetaste chanser. Johan, som sprungit sig ren till vänster framför mål, sätter dit foten vilket ändrar bollbanan diametralt, varför målvakten blir helt ställd och hela den bortre delen av målet blir därmed öppet, men bollen går precis över krysset, efter viss påverkan från en tillskyndad GUSK-fot med hörna som följd, vilket måste ses som en klen utdelning.

Axel kommer i den 71:a i en räd utmed högerkanten och når ända ner mot kortlinjen, men hastigheten är för hög vilket bidrar till att bollen går ut över kortlinjen. 10 minuter senare är han i farten igen och gör flera rotationer kring egen axel, en s.k. dubbel Toplov, innan han skjuter i ett bra läge. Rotationerna hade dessvärre utsatt Axel för centrifugalkraften så pass mycket, att skottet gick av med 45 graders förskjutning och hamnade mellan målet och hörnflaggan.

Alla börjar nu bli riktigt trötta av värmen och den fuktiga luften, något som särskilt syntes hos de gula om man nu får vara rödögd. Men Johan fixar en Vigganhörna i den 82:a som målvakten senare tar. Två minuter senare får de gula en hörna men de står ändå inte längre att känna igen från den inledande fasen av matchen. I den 85:e skapar Viggan ett bra anfall med Victor & Co dock utan nätkontakt.

Matchuret står nu på 92 minuter. Alla vill bara att domaren skall blåsa av då många kippar efter andan. Plötsligt händer det! Max lyfter fram en boll som helt kommer att frispela Victor Widlund och hans kollega Gustav Hasselgren. De gula backarna är flera meter bakom vid det här laget. Victor som fick bollkontroll, kan nu se vitögat på målvakten och bestämmer sig för att med vänstern placera bollen till vänster om målvakten.

Alla tar nu ut segern i förskott, men målvakten får en reflexryckning i högertån, som är tillräckligt kraftig för att den skall kunna hindra bollen från att gå i mål. I sekvensen efter har GUSK också en farlighet som skulle ha kunnat förstöra dagen helt. Sekunder senare blåses matchen av. Bortsett från inledningen av matchen så såg det riktigt bra ut emellanåt. Bra kämpainsats av alla.

Nu börjar det riktiga rat racet. Spånga höll på att förlora mot Rådmansö men kvitterade i slutminuten och ligger således fortfarande efter Viggan med en poäng. Arlanda knep som väntat tre poäng och leder nu med dessa före Viggan. I vassen lurar också Enköping som plockar poäng i det tysta och närmar sig bakifrån.