Viggbyholms IK FF - Procyon BK 0-0 (0-0)
Lördag 3 september 2022, kl 13.00 på Hägernäs IP

Nu har vi kommit till perioden då dagstemperaturen direkt avgör om det är shorts eller långkallingar som gäller. Förra helgen var det definitivt shorts, med 26 plusgrader och en luftfuktighet som kunde ha fått Sahara att blomma upp igen. Den här dagen var det långkalsonger som gällde för många. 13 grader och mulet samt ett resultat som inte direkt värmde Viggbyholmarna.

Det här referatet kommer kanske att få en viss slagsida, då mycket säkert kommer att handla om missbedömningar av situationer, dvs om tillfällen då Viggan med lite flyt hade kunnat göra mål, om man nu inte skjutit över eller utanför, man missade alltså att göra mål. Den flitige tabell-läsaren visste vad som gällde innan matchen för Viggans väl och ve framöver. Många hade dessutom förenats i övertygelsen om att bollen är rund, något som dock kan diskuteras så här i efterhand.

Förra veckan hade Viggan lite flyt, trots tappade poäng borta i Uppsala (1-1), då Spånga lite snopet även de tappade poäng mot Viggans banemän Rådmansö, då Spånga bara fick 3-3 på hemmaplan. Viggan vet ju själva hur svårt det är att få med sig poäng mot just Rådmansö sedan tidigare. Så trots tappet i Uppsala, så kunde Viggan ändå inta en andraplats efter Arlanda, men före Spånga om än bara med en poäng.

Efter 0-0-matchen mot Procyon, så finns det fortfarande chanser för Viggan att kunna svinga sig förbi, då man har att möta såväl Arlanda som Spånga i de nästkommande två matcherna. I förra matchen saknades flera namn pga avstängningar, sjukdom och skador. Den här gången hade antalet sjunkit till hälften, även om anledningarna var desamma. Förhoppningsvis kommer ordinarie trupp att kunna ställas mot Arlanda nu på lördag, vilket kommer att behövas.

Hursomhelst, matchen mot Procyon slutade 0-0 som alla nu vet, vilket alltså gjorde att marken under fötterna blev lite mer porös, men ingalunda omöjlig att stå på inför de återstående fyra matcherna. Förra året när Viggan mötte Procyon, då de dessutom var ytterst nära att åka ur, visade de att de höll god kvalité med bl a några allsvenska ingredienser och bjöd också på hårt motstånd. Vigganvinst borta med 3-0 och hemma med 3-2. Nu i våras blev det Vigganseger med 2-0.

Det var inga lätta segrar trots resultaten, något som skulle bekräftas denna dag. Efter sex minuters spel får Procyon exempelvis på ett skott ur snäv vinkel som styrs ut till hörna, vilket skapade lite nervositet bland åskådarna. Procyon hade dessutom lagt beslag på mycket av tiden, då man haft bollkontroll och dessutom uppträtt mycket stabilt, inte minst beroende på att spelarmaterialet var stabilt byggda, med stor tyngd i steget. Viggans adepter kändes i viktjämförelse mer som gamla airmail-försändelser, dvs lättare, mycket lättare.

Procyon hade också en viss magnetkänsla i bollkommunikationen, och nu kanske Viggan inte besatt just de egenskaperna inledningsvis, men när man väl fick tag i bollen så såg man också till att skapa något framåt, och ofta blev det då av giftig karaktär. Ett sådant exempel kom efter 16 minuter, sedan Guled fällts och Max erbjudits möjligheten att lägga frisparken. När bollen väl hamnar inne i straffområdet, uppstår stor kalabalik och ett antal Vigganfötter skjuter på allt som rör sig inne spelarmassan, och pulsen gick säkert upp hos de mörkklädda, men de klarade sig helskinnade även denna gång, trots att det var farligt.

Två minuter senare får Johan en långboll att springa på, men precis när han skall skjuta hinner en back få fram en fot så att bollen kan tas av målvakten. Viggan har hämtat sig efter Procyons ohämmade inledning, och minuten efter kan Calle Ringström ordna Viggans första hörna. Procyon ville inte vara sämre de, utan ordnar också en hörna åt sig ytterligare två minuter senare. Ännu inga direkta målchanser men de skulle komma så småningom.

Minuten efter, i den 22:a minuten, lyckas Johan göra en lång raid utmed högerkanten och kommer ner mot straffområdet, då han ser både Pontus och Axel i sin vänstra ögonvrå. Han får in ett till synes perfekt pass till de två, som var tämligen rena framför mål, men ett svart ben ?dök upp precis när bollen var halvvägs fram till mottagarna. Procyon var som sagt duktiga med boll, men likt i tidigare matcher var de mindre effektiva framåt, konstigt nog.

Guled Hassan, som kanske är lättast på brevvågen i Viggan, har trots detta en fot som måste vara stålskodd, att döma av vad den kan åstadkomma när den väl träffar bollen. I den 25:e kommer Calle utmed vänsterkanten och får in ett inlägg i smeten som till sist når Guled. Denne svingar benet bakåt och när pendelrörelsen framåt är avslutad, träffar stålskon bollen med sådan kraft, att målvakten nästan följer med in i krysset, innan han får ett finger på bollen och kan tippa ut den till hörna.

I den 28:e minuten gör Pontus Elfstrand 0 till 100 på tre sekunder, och hinner därmed frigöra sig på vänsterkanten, innan han får in en perfekt passning till Axel framför mål, men ännu ett svart ben dyker upp och bryter bollbanan. Viggan skapar ett bra tryck efter en frispark i den 36:e minuten som trycker tillbaka Procyon rejält. I en omställning senare tvingas Gustav Hasselgren till en glidtackling som skapar ett farligt frisparksläge för Procyon. Dessförinnan hade Kevin hunnit gjort ett rådigt ingripande med riskerande av de egna kronjuvelerna.

Max Sjölander kommer i den 39:e minuten på vänsterkanten och skickar in bollen framför mål, där Pontus Elfstrand får på en riktig rökare som nästan fäller en täckande back mitt framför mål. När Pontus då inte fick igenom skottet som önskat, kommer näste man farande och det är Axel Macquart-Moulin som testar skottlyckan. Han tar i så tinningarna vitnar men lyckas med konststycket att träffa samma back som just nu återfått medvetandet, varvid Procyon klarade sig även denna gång.

Två minuter senare kommer Viggan i ett nytt anfall som drivs fram av Max Sjölander, som när han väl kommit in i straffområdet släpper bollen bakåt till den efterföljande Guled, han med stålskon. I steget drar Guled på en riktig rökare som en annan dag, egentligen vilken dag som helst skulle ha gått in, men när krutröken väl lagt sig kunde alla se att skottet gått över både den liggande målvakten och det vidöppna målet.

Procyon får en hörna i den 43:e minuten och skapar dessutom en farlig kontring minuten efter, då Viggan missat ett uppspel med en kontring som direkt följd av detta. Viggan var väl medvetna om vad som låg i potten denna dag, och kanske bidrog det i viss mån till att mången spände sig lite extra och därmed inte var tillräckligt avslappnade i de avgörande momenten. 0-0 i paus och förhoppningen fanns givetvis att det här skulle man kunna ro hem som vanligt, för kämpaglöd fanns det gott om.

I den andra halvleken lägger Max en frispark efter 48 minuter som så småningom går ut till Guled, som i sin tur drar på en rökare rakt in i benhögen framför mål. Efter bollens flipperresa lyckas målvakten till sist få tag i den, men den roterar då ännu i hans händer och han får svårt att få kontroll på bollen innan han till sist lyckas. Minuten efter kommer Viggan i ett skolboksanfall, där Calle till sist får förmånen att avsluta med en riktig rökare.

Även om Procyons målvakt inte tillhörde de längsta på planen, så var han trots det väldigt högröstad och kunde göra sig hörd överallt, särskilt till domartrion. Denne målvakt kastar sig nu så högt han kan, men skulle aldrig ha kunnat nå bollen ändå, även om den nu hade gått under ribban. Calles skott var värt ett bättre öde så bra var läget och skottet, men bollen ville annat och flög över, som vid flera andra tillfällen denna dag.

Detta hände alltså i den 49:e minuten och i den 50:e är Viggan ytterst nära igen, sedan Guled lyckats få med sig bollen och petat in den i straffområdet, där Pontus efter väggspel till sist får tag i den och är så när att få in den i mål. Procyon sticker emellan med en hörna efter 52 minuter, men två minuter senare är Viggan i farten igen, och man riktigt känner att utdelningen snart kommer att komma.

I den 54:e minuten är Axel nära att skjuta genom målvakten, men en back hinner nicka bort bollen från det övergivna målet, men inte bättre än att en uppdykande Johan försöker sig på en ny lobb, som i förra matchen, men denna gång räddas bollen strax innan mållinjen av en annan back som nickar bort bollen. I det efterföljande scenariot får Max en möjlighet att avsluta detta långa anfall med ett bra skott som dessvärre även det gick över.

I den 58:e minuten får Procyon ett farligt frisparksläge men skjuter över. Minuten efter får Guled en jättechans, då han bara några meter framför mål skall ta fram stålskon. Skottet går av men kanske inte så hårt som Guled trodde, då det förmodligen skulle ha gått rakt in i mål då det var så pass nära, men skottet om vi ändå kallar det så, tog på ett backben och rullade ut till hörna. På den var Jonathan Vestman ytterst nära att ta med sig halva det svarta försvaret in i mål, men bollen fick han inte med sig.

I den 62:a är Pontus ytterst nära att bryta sig igenom, sedan han fått en perfekt boll frampetad till sig från Axel. Minuten efter får Procyon en hörna, och ännu en två minuter senare. Alla vet att den som nu får in en boll får ett ganska stort psykologiskt övertag. Särskilt fasta situationer är då något man bör undvika, om de äger rum i närområdet. Viggan får t ex en dubbelhörna i den 74:e minuten men utan att något händer.

I den 76:e bryter Jonte Vestman förtjänstfullt ett försök från Uppsalagänget, vilket medförde en resultatlös hörna. Minuten efter lyckas Pontus lyfta över en boll till André Eliasson, som i hård kamp med två på vardera sidan eskorterande backar, lyckas tränga sig fram mot mål. I det trängda läget blir dock inte skottet så hårt som var avsett, utan den halvsittande målvakten får skottet på någon mjuk kroppsdel, så att bollen turligt styrs utanför målet till hörna. Fet chans.

Vigganhörna i den 79:e, och efter 86 minuter får Viggan ett bra frisparksläge någon meter utanför straffområdeslinjen. Muhammed Dirawi tar ansvaret för att lägga den. Någon i Procyons mur kommer numer ha en rund blåtira på ryggen det är säkert, och när sedan Mohammed får en chans till på returen skjuter han över. Minuten? efter skjuter Procyon åt andra hållet, vilket får till följd att Kevin som vanligt rycker ut och tar hand om problemet. I den 92:a minuten får de även en hörna, vilket är lite sent i matchen för att det skall kännas bra. Men det gick bra.

Den som var med i Gamla Upsala förra lördagen, vet att ingen match är över förrän domaren blåst, och i slutet av matcherna är mången dessutom ganska trött, varför allt kan hända vilket det också höll på att göra även denna gång. Förra gången var det Victor Widlund som kom helt fri med målvakten i den 92:a och sista spelminuten, men målvakten hade då lösnaglar på tårna, vilket räddade både honom och Gamla Upsala då.

Nu, i den 93:e matchminuten, också det i den sista spelminuten, men alltså en vecka senare, tilldrar sig en liknande situation. Först får Mohammed Dirawi på en riktig högerrökare som målvakten gör en reflexräddning på, och när bollen sedan går ut till Pontus, har alla redan tagit ut segern i förskott. Pontus skall bara bredsida in bollen i mål, men den råkar hamna på fel sida av stolpen och en suck, tung sådan, hördes över Värtan med omnejd.

När krutröken väl lagt sig kunde man konstatera att matchen blivit mållös. Mållös blev man också när man såg domarrapporten. Inte mindre än åtta gula kort delades ut och då åkte Procyon på inte mindre än sju av dem. Viggan skötte sig exemplariskt, även om Gurra kände sig tvungen att ta ett gult. Många fina individuella insatser idag, men det är kollektivet som man beundrar och det är synd att man då inte får utdelning för allt slit.

Många hävdar ju att bollen är rund, vilket man ibland kan fundera över, särskilt när man tittar på vissa resultat. I Viggans senaste match mot GUSK förra veckan, gjorde de nog en av sina bästa matcher, och var kanske också förtjänta av sin poäng. En vecka senare får man nu storstryk av Bollstanäs med 5-0. Strömsberg, som exempelvis spelat 1-1 mot Arlanda, fick nu stryk av Norrtälje med 5-1. Enköping, som är det enda laget som besegrat Viggan och det med 6-1, åkte idag på storstryk mot Arlanda med 5-1. Är bollen verkligen rund?

Den som har hunnit kolla in tabellen ser nu att Arlanda seglat förbi en bit och har nu fem poängs försprång inför Viggans match mot dem på lördag. Spånga, som klämde dit Sumpan med 3-1, bytte plats med Viggan och nu är det deras tur att leda med en poängs försprång, så fort kan det gå i fotboll. Den 17 september är det dags för nästa hemmamatch och det mot just Spånga, vilken kan bli direkt avgörande för både Spånga och Viggan framöver. Då lär också den nya läktaren vara på plats på Hägernäs, vilket kanske kommer att behövas. 107 sittplatser! Ståplatser finns det gott om.