FC Arlanda - Viggbyholms IK FF 0-2 (0-0)
Lördag 10 september 2022, kl 16.00 på Midgårdsvallen

Midgårdsvallen, lördagen den 10 september, gråmulet och på sin höjd 15 plusgrader. På menyn står FC Arlanda, division 2 förra året, som nu emellertid farit fram som en komet i tabellen, utan förluster, liksom en av Viggans andra toppkonkurrenter, Spånga IS. I och med Viggans två senaste oavgjorda matcher hade man halkat efter något i racet mot toppen.

Innan dagens match låg Viggan därför en poäng efter Spånga och plötsligt fem poäng efter Arlanda, vilket onekligen fördunklade framtidsutsikterna, såvida inte någonting oväntat plötsligt händer som det brukar i reklamen. Och visst gör det så. Lagom till Viggans match mot Arlanda förkunnades det att Spånga åkt på sin första förlust mot Enköping, Viggans tidigare och enda banemän.

Helt plötsligt öppnades ett scenario av möjligheter, inte minst då Viggan och Spånga skall mötas kommande lördag. För att gå händelserna i förväg så kan vi avslöja att Viggan två timmar senare kommer att besegra Arlanda med 2-0 och kom därmed att ligga endast två poäng efter serieledaren och nu två poäng före Spånga.

När Arlanda var på besök hos Viggan i våras på Hägernäs IP, så hade de tagit ledningen med 1-0 i första halvlek och Viggan hade dessutom fått en man utvisad. Sedan fick Arlanda två man utvisade och det hela slutade med att Viggan på övertid kunde kvittera till 1-1. Så inför dagens match var det alltså dagsformen och de röda korten som skulle kunna avgöra utgången.

Trots Arlandas tabellplacering och imponerande poäng- och målskörd så var det inget som tycktes imponera på Viggan denna dag. Viggans spelare såg på håll både yngre och lättare ut vid en jämförelse. Förmodligen var skillnaden mellan lagen likt kategorierna för lätt flugvikt respektive weltervikt, där motståndarna var de tyngre när invägningen gjordes före matchen.

Dessa skillnader skulle visa sig inte ha någon som helst betydelse när domaren väl blåst igång matchen. Likt hungriga geparder på savannen for de röda fram på Midgårdsvallen, där Axel redan efter 7 minuters spel får till ett bra genombrott, men ett främmande ben kom emellan vid skottögonblicket.

Pontus kan tre minuter senare blixtra fram på vänsterkanten in på fiendeterritoriet, innan han försöker nå Samuel med ett i sig fint pass, men vars adressat det inte nådde. Minuten efter, i den 11:e är Axel i farten igen, vilket så småningom leder till inkast och en därpå följande hörna. Man frågar sig lite till mans, vad är det som händer? Har Viggan något på gång?

I den 13:e är det Guleds tur att irritera de vita försvarana och så pass att det leder till en hörna, och ännu har Arlanda inte kommit ur sitt komaliknande tillstånd. Efter exakt en kvart lägger Max ett inlägg från högerkanten som Samuel är så nära att göra mål på, genom att bara sätta till foten. Den fetaste chansen dittills. Calle har under den här tiden visat vad han går för och gör sin bästa match hittills, såväl framåt som bakåt.

I den 17:e spelar Samuel fram Axel, vilket så småningom genererar två hörnor, där Simon efter den andra hörnan på en retur nickar just över ribban. Viggan har genom sitt snabba tempo skaffat sig ett bra grepp om matchen, och man undrar om detta skall kunna hålla i sig. Särskilt i den 22:a undrar man, då Arlanda får en frispark i ett farligt läge, men det redde ut sig.

Viggan kontrar med ett motsvarande bra frisparksläge, där Max blir exekutor. Det hela utvecklar sig till en stor farlighet framför Arlandas mål med flera skottförsök in i köttmuren, där ett med största sannolikhet pulveriserade kronjuvelerna hos en av de vita försvararna. Viggan har nu skaffat sig momentum i matchen och trycker på.

I den 25:e är Calle & Co framme och trycker på med hörna som följd, varefter ett stort fyrverkeri av skott äger rum, men alla hamnar i den kompakta muren. Minuten efter är den gracile Guled framme och skjuter över efter ett bra anfall. Två minuter senare ännu ett bra Viggananfall som leder till inkast vid hörnflaggan.

I den 30:e minuten kommer Samuel farande på högerkanten och avlossar ett inte alltför hårt skott, men publiken följer bollbanan med spänning ända tills den ser att skottet går utanför. Vid den efterföljande insparken lyckas Axel stressa målvakten till den grad att bollen går ut till hörna, vilket var ganska komiskt att se.

Max ser till att hörnan blir lagd och ur folkdjupet dyker Calle upp med huvudet på skaft, i ett försök att nicka i mål men bollen gick istället över ribban. Med 10 minuter kvar till pausvilan har matchen mattats av lite, vilket egentligen inte var konstigt med tanke på den press Viggan utsatt Arlanda för.

Vi har beskrivit hur alerta Viggan varit framåt, men försvaret och dess synnerligen goda relationer med mittfältet, gjorde att allting bakåt kändes hermetiskt tillslutet. Lite som ”Full fart framåt! Håll tätt bakåt!” Arlanda kan dock tillskansa sig en hörna efter 37 minuter som inte irriterade någon i det röda laget.

I den 44:e är Samuel ytterst nära att komma först, efter det att Hjalle fått fram en passning i steget. Minuten efter får Max ett bra frisparksläge sedan Calle välts omkull på vänsterflajen, men denna gång gick skottet utanför utan att passera gå. Men som sagts tidigare, det är inte över förrän den feta damen har fått ur sig sin aria.

I den 47:e minuten får Viggan en frispark sju meter från mittlinjen på den egna planhalvan. Kevin får förtroendet att slå den. Det är det sista som händer i matchen. Viggan är hungriga och håller sig framme vid målet. Kevin skjuter… bollen dimper ner precis framför målet i röran av spelare. Simon håller sig mest framme och skjuter direkt vid nedslaget… men målvakten räddar med en reflexartad fotparad, som han förmodligen inte hade en aning om.

Direkt efter Simons feta chans var det dags att gå in till halvtidsvila. Utan att överdriva alltför mycket så var det här nog en av Viggans bäst genomförda halvlekar, där man varvade med utstuderad speldisciplin, giftiga anfall kombinerat med ett homogent och hermetiskt tillslutet försvar. En njutning att skåda med många individuella prestationer som sammantaget skapade ett betongkollektiv som var omöjligt att stoppa eller forcera.

Viggan inleder även den andra halvleken på ett imponerande sätt, vilket måste ha skapat bryderier hos serieledarna. Efter sju minuter får Max ett bra frisparksläge som trots flera skottförsök inte ger någon utdelning på resultattavlan. Fyra minuter senare får Arlanda även de ett bra frisparksläge men inte ens de lyckas få till det.

Och så här fortsätter det. I 56:e minuten får Max ett nytt bra frisparksläge men målvakten lägger vantarna på bollen. Vid den efterföljande omställningen skapar Arlanda en hörna på vilken de nickar i ribban och det var så här långt Arlandas enda målchans i matchen. Det har nu gått upp för Arlanda att Viggan inte var att leka med och de sätter nu hårt mot hårt.

Så pass hårt att unge Calle får bröstkorgen perforerad, varvid NaprapatDavid tvingas plocka ur ett flertal dobbar ur den unge hjältens bröst. Men han var snart på benen igen. Men i den 68:e fälls en av de vita, och nu blev det klarlagt att de spelat högre upp tidigare och senast året innan. Medan alla står och väntar på vad som skall hända läggs frisparken, vilket friställer en som dessbättre för Viggans del skjuter utanför i ett perfekt läge.

Minuten efter kommer Viggan i ett näst intill mönsteranfall på vänsterkanten, som inleds med en snygg nedtagning av Samuel som sedan involverar Pontus, Max och Guled innan det avslutas med ett skott av Samuel som går i backen innan den rikoschetteras till målvakten. I den 75:e minuten skjuter Arlanda ett skott som går högt över. De lyckas även få till en hörna två minuter senare.

En kvart kvar och matchen står och väger, där minsta lilla misstag kan bli ödesdigert. I den 81:a minuten får Viggan en hörna som Max effektuerar, och så pass bra att den efter att ha nuddat Aggebo så pass att den hamnar framför fötterna på Victor, kan den senare med en sträckt vänstervrist förpassa bollen upp i nättaket och Viggan leder med 1-0.

Två minuter senare lyckas Samuel lobbpassa fram Max till ett skottläge men målvakten var med på noterna. Så i den 85:e minuten kommer matchens prestation. Det är Samuel, som en bra bit in på egen planhalva snor bollen av en Arlandaspelare i ett hopslag, passerar en, två och till sist tre Arlandaspelare som alla försöker ta bollen, men han avslutar med att distinkt skjuta bollen i mål. Ett klassmål. 2-0 till Viggan.

Arlanda får sedan en hörna i den 92:a och en frispark i den 94:e innan domaren till sist blåste av. Tre poäng till Viggan och Arlanda fick se sin första förlust för säsongen. Den första halvleken gick helt i Viggans favör, medan den andra blev mer jämn men där Viggans mentalitet till sist fick utdelning, även om det dröjde ända in till slutet.

Det går inte att lyfta någon över den andre en dag som denna, då samtligas gemensamma insats bidrog till att visa vikten av hur lagmoral kan förflytta berg. Med dagens serie fick tabellen ett betydligt trevligare utseende, och där Viggan nu har allt i egna händer när det gäller att fixa en kvalplats. För en serieseger krävs att Arlanda trampar snett.

Nu på lördag, den 17 september kl 13.00 möter Viggan Spånga IS, i en som kan bli direkt avgörande match om kvalplatsen, även om två matcher återstår efter det. Vi ser därför gärna att du kommer och stöttar killarna och passar på att utnyttja vår nya läktare som tar 24 sittande åskådare. Dessutom finns det 59 fler sittplatser att slåss om. Så välkomna på lördag!