Viggbyholms IK FF - Spånga IS 4-1 (3-0)
Lördag 17 september 2022, kl 13.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 17 september var det dags för matchen mot Spånga, där det gällde att vinna eller försvinna från chanserna till kvalspel. Innan matchen hade Viggan två poängs försprång till Spånga, något även Arlanda hade till Viggan, så komprimerat var det i den absoluta toppen. Rätt mycket i potten alltså, något som också kom att avspegla sig under matchen.

Dessvärre kom vädrets makter att spela ett antal spratt under matchen, då det ömsom bjöds på solsken och ömsom kraftiga regnskurar, vilket mest bekymrade den del av publiken som missat väderleksrapporten. 117 personer kom för att se denna spännande match, vilket medförde att alla sittfaciliteter fylldes, inklusive den nya läktaren som invigdes.

Förra gången Viggan mötte Spånga så slutade det 0-0 på bortaplan, och för den som var med för 12 år sedan, minns säkert när Viggan på samma plan besegrade Spånga med 3-0 i kvalet till division 3. Med tre matcher kvar gällde det alltså att satsa allt på ett kort i denna match för att få med sig de nödvändiga tre poängen för fortsatt liv i den absoluta toppen.

Redan efter tre minuter får Viggan till det framåt, då Pontus förlänger en boll till Samuel som i sin tur får fram den till den galopperande Axel, som lyckas ta sig in i straffområdet sida vid sida med sin eskorterande Spångaback. Hade Axel klämt i sig två bananer, istället för en innan match, hade han säkert vunnit denna tävling axel mot axel. Nu föll Axel, dock utan åtgärd och det kanske var riktigt, inte att han föll men att det blev utan åtgärd.

I den nionde minuten lägger Calle ett långt inlägg framför mål, där Samuel är en tånagel från att direktskarva bollen in i mål, men den fortsätter nu istället sin bana och hamnar utanför målburen, men det såg bra svettigt ut. En resultatlös Vigganhörna i den 13:e minuten. Matchen står och väger och ingen vet varthän det skall barka.

Sex minuter senare skär Samuel ner på högerkanten och får in en perfekt räkmacka strax framför mål, där både Axel och Pontus flämtandes försöker få fram en tå i tid men utan att lyckas. Efter 22 minuters spel lyckas den lille Aggebo välta en framrusande Spångabo precis där strafflinjerna möts framme till vänster om Kevin. Spånga ville ta fram tumstocken men det blev frispark och den tog Kevin enkelt.

Sju minuter senare kommer Spånga på vänsterkanten och når ganska långt ner innan skottet avlossas. När krutröken väl hade lagt sig visade det sig att det tagit i burgaveln. Men i fotboll kan mycket hända snabbt, vilket det även gjorde nu då Viggan minuten efter sågar sig igenom mittfältet där Pontus nyss fiskat upp en boll som han vidarebefordrar till Axel.

Axel i sin tur skickar den vidare till Samuel, som nu rinner igenom mellan backarna och rutinerat rullar in bollen till höger om målvakten. 1-0 till Viggan. Men det skulle komma mera. Minuten efter nickar Samuel ner till Pontus, som i sin tur spelar fram till Axel som osjälviskt spelar tillbaks till Pontus, som enkelt kan rulla in bollen i det övergivna målet, 2-0.

En mycket nöjd Pontus sa så här efter matchen: ”Samuel nickade ner bollen till mig på mittplan, såg att Axel löpte mellan mittbackarna så satte bollen på en touch i djupled. Löpte sedan med bredvid Axel och fick en fantastisk passning förbi målvakten och rullade in den i öppet mål. Känslan efter matchen var grym, känns verkligen som att vi ger serien en chans in i det sista!”

På Spångas hemsida sammanfattar man det så här: ”Det är bara att erkänna, i första halvlek var Viggbyholm det klart bättre laget på Hägernäs IP. Hägernäs IP härbärgerar under året både fotboll och amerikansk fotboll, vilket inte precis förbättrat planens kvalitet, dessutom med regn under sista delen av matchen. Men inga undanflykter ska förminska Viggans insatser under matchen, man spelade effektivt med (minst) två forwards som anfaller rakt på djupet. Dessutom med resliga, unga och löpvilliga spelare”.

Rena ketchupeffekten med två mål på en minut och plötsligt kände sig nog Viggan ett steg närmare den där kvalplatsen. Men Spånga är ingalunda ett slaget lag och i den 34:e testar man Kevin i Vigganmålet, men har var både vaken och med på noterna. Två måls ledning känns dock inte helt betryggande, då ett reduceringsmål snabbt kan förändra situationen.

I den 37:e är Samuel både snabbare än Spångamålvakten och den förföljande backen, men medelst en lätt tryckare i ryggen får Samuel bita i gräset och det klart inom straffområdet. Dagen till ära var det en kvinnlig domare, Sofie Borck Janeheim, som höll i pipan men inte i korten, så fem gula blev det, två till Viggan och tre till Spånga som dessutom fick ett rött. Men den här gången hade ärtan i pipan tydligen fastnat så Samuel fick se sig om efter den straffen.

Men istället skulle Viggan belönas på annat sätt i den 38:e minuten, då Victor lägger en hörna och tydligen så perfekt slagen att den går direkt i pannan på en olycklig Spångaback, som trots det oönskade resultatet antecknas för en perfekt hård nick in i nätmaskorna, vilket betydde 3-0 och alla målen hade tillkommit inom en åttaminutersperiod. Vilken halvlek!

I den 42:a minuten får Spångas lagkapten en perfekt långboll att springa på, vilket han gör så pass bra att han trots Aggebos uppvaktning får tillfälle att skjuta inne i straffområdet. Bra skott som förmodligen skulle ha gått utanför, men det förtar inte Kevins parallellförskjutning i luften med efterföljande enhandsboxning till hörna, särskilt som Kevin visste att det skulle kunna ses på video efteråt.

Halvleken avslutas med en resultathörna från Viggans sida. Viggan var definitivt nöjda med utdelningen, 3-0 efter 45 minuter mot huvudkonkurrenten i kampen om en eventuell kvalplats. Men så lät det nog inte inne i omklädningsrum 4, där Svenska Frisörsföreningen rapporterade om en sk ”dubbel hårfön” enligt Spångas välinitierade hemsida.

Det syntes också när det randiga laget kom ut på planen, då samtliga hade en kraftig backslick och en fast koncentrerad blick rakt fram. Efter fem minuter inleder man också med en hörna och två minuter senare testar man Kevin med ett giftigt skott som Kevin dock snabbt hinner ner på och lyckas bibehålla sin nolla i baklängeskolumnen.

Calle kan efter 10 minuters spel ta sig fram på vänsterkanten och får till ett perfekt inlägg till Samuel, som står beredd inne i straffområdet med vänstersläggan redo. Inlägget kommer och Samuel synkroniserar tillslag och elevationsvinkel, men med två graders förhöjning, vilket medförde att skottet som var bra och överrumplande, men det gick över.

Spångas frisörbehandling i pausen har gjort att det har blivit svettigare för Viggan att hålla motståndarna stången. I den 59:e minuten hoppas en av Viggans lockigare backar att en av honom utförd rensning skall bli lyckosam. Dessvärre träffar skottet i bröstet på en motståndare som står rättvänd och sålunda är beredd att avancera framåt, vilket han och en kollega dessutom gör och blir därmed ensamma med Kevin.

Kevin som är känd för både sin flexibilitet och explosivitet gör ett paradnummer, väl medveten om tt Jonas på taket får med det hela på film. Med en enhandsräddning lyckas han på ett helt otroligt sätt rädda målet från påhälsning genom att styra över bollen till hörna. På den hörnan spelade det ingen roll hur duktig Kevin än är, då det från ingenstans dök upp blårandig man som får fram en fot och reducerar till 3-1.

Detta ägde rum i den 60:e minuten, men två minuter senare rinner Samuel igenom på högerkanten och skär in mot mål, då han uppvaktas kraftigt av en eftersläntrande back, men Samuel får iväg skottet men Erik Lissel i Spångamålet lyckas få ut ena benet och medelst en patenterad fotparad får han ut bollen till hörna. Det var nära.

Men som sagt, det går fort i fotboll och minuten efter Samuels chans kommer Spånga på bred front sedan man brutit ett uppspel från Viggan. Från vänsterkanten avlossas ett hårt skott som Kevin skickligt lyckas boxa ut, och på returen riktigt hör man hur den röda lampan skall tändas, men han lyckas göra ännu en idioträddning och alla kan andas ut på den röda sidan av planen.

Spånga känner vittring efter sitt reduceringsmål och adrenalinet rinner utmed de randiga tröjorna, men Viggans försvar och dess närmaste omgivning kämpar frenetiskt för att täppa till framför Kevin så att han inte skall känna sig överbelastad. I den 65:e är Samuel på väg på vänsterkanten men rivs ner dock utan reaktion från Sofie. Bägge lagen fick tåla en hel del hårda tag utan att Sofie tyckte det var något att blåsa för.

Pontus får ett bra frisparksläge efter 71 minuter som Jonte försöker nicka på, vilket han också gör, men på Lissel i målet. Två minuter senare får Spånga ett bra frisparksläge men den bollen tog Kevin lätt hand om. Ytterligare tre minuter senare är det Viggans tur att få ett bra frisparksläge men utan någon större framgång resultatmässigt.

I den 79:e skapar Viggan ett bra läge som till sist ger Muhammed ett bra skottläge men bollen tar i köttmuren. Samuel har sedan ett delikat läge att lobba in i den övergivna buren, sedan Lissel varit ute och boxat bort bollen. Två minuter senare testar Petter ett skott men det går utanför. Spånga kollar klockan och öser på med allt de har för en utjämning.

Slutet av matchen inramas av en kraftig regnskur, något som dock inte hindrar Petter och slutligen Samuel att skapa en farlighet framme vid Spångamålet. Två minuter senare med en minut kvar av den ordinarie tiden får Kevin ta på sig Spidermankostymen igen, sedan Spånga efter en elegant soloprestation fått iväg ett giftigt skott som Kevin tvingats slänga sig på.

I den 3:e tilläggsminuten kan Viggan till sist lugna alla oroliga supportrar på läktaren, då man slår in sista spiken i kistan. Det var Johan, som exemplariskt driver upp på vänsterkanten och sedan skickar över bollen till en framrusande Gustav, som skjuter i steget men får se målvakten rädda och ge retur. Johan som släpat efter i bakgrunden håller sig framme och rullar in 4-1 till Viggan.

Johan uttryckte det hela mycket blygsamt ”Målet var en kontring där Kevin gör ett grymt kast som ger mig och Gustav möjlighet att komma ensamma mot en försvarare och målvakten, där jag passar till Gustav som skjuter och målvakten gör en bra räddning, men jag kommer och stöter in returen”.

Viggan har nu i de två senaste matcherna besegrat de två närmaste konkurrenterna på ett övertygande sätt, där särskilt insatserna under de första halvlekarna varit imponerande. Imponerande har även den kollektiva lagmoralen varit där alla stått upp som en man och kämpat ända till slutsignalen.

Dagens seger mot ett heroiskt kämpande Spånga, där siffrorna kanske blev lite stora med tanke på hur jämn matchen ändå var, även om segern till sist blev rättvis. Hatten av för alla, såväl för de som sprang såväl framåt som bakåt, men även för de som rörde sig i den breda mitten. Kul när Vigganmaskinen rullar på så framgångsrikt som den gör.

Nu väntar Vaksala borta på söndag och därpå BKV Norrtälje hemma, innan vi med 100-procentig säkerhet vet om kvalplatsen är vår, men det skall mycket till för att så inte skall bli fallet. Vi har fem poängs marginal till Spånga och sex till Enköping, så åtminstone en poäng till så borde det kunna ordna sig med befintlig målskillnad.