Vaksala SK - Viggbyholms IK FF 2-2 (0-0)
Söndag 25 september 2022, kl 15.00 på Årsta IP

Söndagen den 25 september kom att bli en historisk dag med Vigganmått mätt. Det blev nämligen dagen då Viggan för första gången i historien skulle bli klara för kval till division 2. Innan matchen, med två omgångar kvar, hade Viggan sex poäng ned till Enköping och fem till Spånga, varför utsikterna till en kvalplats såg ganska gynnsamma ut, om man nu kunde dra in åtminstone en poäng till.

Vägen till Vaksala gick dock inte helt på räls, utan halvvägs blev det tvärstopp då en trafikolycka nyligen hade skett, vilket medförde att bilköerna kom att stå stilla i nästan en timme, vilket i sin tur medförde en betydligt raskare uppvärmningsfas innan matchen kunde ta sin början, vilket i princip trots allt kunde ske på utsatt tid.

Vädret Vaksala bjöd på var strålande och man lät sig lätt imponeras över de anläggningar som man hade till förfogande och vi undrade nog lite till mans varför den fina gräsplanen inte skulle användas. Det här blev nu Viggans första match på konstgräs, sedan man mötte Norrtälje borta den 13 juni i somras. Efter det har det blivit nio raka naturgräsmatcher.

De tre Uppsalalagen, Gamla Upsala, Procyon och Vaksala besegrade Viggan galant i våras med de respektive resultaten 3-1, 2-0 och 4-1. Under hösten har alla tre matcherna slutat oavgjort 1-1, 0-0 och nu 2-2. Även om Viggan blivit av med nästan halvdussinet spelare till internationella lärosäten under sommaren, har man ändå lyckats hålla stången väl, med endast en match i förlustkolumnen.

Även om Viggan vann förra mötet mot Vaksala med 4-1, så är det lätt att förledas att det var en enkel seger, det var det ingalunda, då Vaksala bjöd på hårt motstånd medan Viggan hade lite flyt med målen. Den här matchen blev ingalunda något undantag, utan Vaksala bjöd på ett heroiskt motstånd från början till slutet även nu.

Redan efter fyra minuter kändes det som Viggan hade något på gång, sedan man fått ett bra frisparksläge nere på högerkanten som Pontus utnyttjar på ett perfekt sätt, och så pass bra att bollen tar precis i huvudet på Calle, som lika elegant förpassar bollen mot mål, där den räddas av huvudet på en Vaksalaback precis på mållinjen, annars hade det garanterat blivit mål. Lång mening men också ett långt händelseförlopp.

Efter den påföljande hörnan, som Pontus även lägger, utbryter flera skottförsök från Viggans sida, men där samtliga försök stoppas av diverse försvarsben. Det känns tryggt på något sätt och Viggan vevar på i god anda, men efter ca en kvart börjar det kännas lite segt här och var. Vän av ordning skulle nu nog vilja dra fram bussyndromet, dvs att segheten skulle bero på stelbenhet efter extrasittningen och den sena uppvärmningen.

Efter 17 minuter skapar Vaksala, fortsättningsvis benämnda VSK, en hörna som efterföljs av några skottförsök dock utan resultat, men man anar att VSK börjar få lite feeling i matchen, och tar för sig mer och mer och den som då såg vårmötet blir ju därför inte alls förvånad. Viggan kontrar själva med en hörna efter 22 minuter som Samuel är upphovsman till. Efter 29 minuter är Samuel ytterst nära att sittandes peta in bollen men den gick utanför.

I den 31:a minuten gör Guled en ”Hamrinare”, dvs likt Kurre Hamrin under VM 1958, då denne lurar det tyska försvaret och balanserar på kortlinjen medan han gör bort den ene backen efter den andre. Dessvärre kunde nu Guled inte upprepa Kurres bravad med att göra mål också, men en passning in i gröten blev det, som dock ingen lyckades effektuera.

Fyra minuter senare är Guled i farten igen och skickar in en boll i slottet, som Axel är ytterst nära att få en tå på. Tre minuter senare kommer Viggan i ett anfall som får betecknas som effektivt, vilket avslutas med att Gurra nickar bollen i en höggradig parabel, vilket då medförde att kraften i nicken avtog med kvadraten på bollhöjden. V.S.B.

VSK är dock inte overksamma utan antecknas för ett skottförsök som dessutom gick utanför och inte skämde några andra en ett par ekorrar. Samuel som verkar vara på hugget denna dag är nära att få till det i den 44:e minuten. Minuten efter träffar VSK vänstra tornet på domkyrkan och i den efterföljande sekvensen är Samuel ytterst nära att hitta rätt, men en hörna blev det i alla fall.

0-0 efter första halvlek sa väl det mesta om den halvleken. Viggan måste ändå ha en eloge för att man skapade en del chanser, även om de nu inte var av högsta karat. 45 minuter kvar och minsta lilla feltramp skulle kunna bli ödesdigert. VSK öppnar dessutom med att skapa en hörna redan efter två minuter vilket bidrog till en ökad oro.

Viggan är dock på hugget minuten efter och skär ner på Vaksalas högersida, när Calle välts omkull sedan han fått upp farten. Frisparken strax utanför straffområdets vänstersida från Calles håll, kommer att läggas av Petter. Han råkar träffa en Vaksalspelare i pannan där denne turligt står och vaktar den bakre stolpen, med påföljd att bollen går ut till hörna.

Ännu en Vigganhörna registreras i den 51:a minuten innan det är VSKs tur i den 56:e minuten. Den hörnan fick konsekvenser. Först lyckas Samuel nicka upp den högt i luften och när bollen är på väg ner försöker Pontus hålla avstånd till folk med armarna. I ett sådant läge dimper bollen ner på Pontus nu i 90 grader hållna underarm, vilket hela kranskommunen i Vaksala upptäcker.

Straffen som läggs görs med full kraft, vilket även fick resultattavlan att rycka till, 1-0. Petter försöker lätta upp stämningen med ett skott i den 59:e, men den bollen lär ha hamnat på Uppsalaslätten sägs det. Varje hörna blir nu högoktanig. Nästa hörna blir Viggans i den 61:a minuten. Inget händer. VSK försöker själva med en hörna fyra minuter senare, utan resultat.

I den 73:e minuten kommer Muhammed farande på mitten och får syn på Guled i ögonvrån ute på högerflajen. När bollen kommer ut till Guled får han på sin livs träff med högerdrivern. Alla följer bollbanan. Även Samuel Östlund, som nu accelererar in mot mål på vänsterkanten. Samuels panna möter bollen exakt på de koordinater som krävdes för att bollbanan skulle ändras så att bollen skulle gå otagbart in i nät.

Målet innebar kvittering till 1-1 med ca en kvart kvar att spela. ”Målet kom efter ett riktigt fint inlägg av Guled som jag fick en bra tajming på och kunde sätta dit bollen med huvudet”, säger en nöjd Samuel Östlund efteråt. Målet innebar också en garanti för att Viggan skulle bli klara för kvalspel, då Spånga samtidigt låg under mot Bollstanäs.

Nervspänningen är nu på topp med bara en kvart kvar och Viggan har saken i sina egna händer. Ny VSK-hörna i den 75:e minuten, svettpärlorna börjar rinna utmed tinningarna. Viggan får en hörna själva fyra minuter senare. Johan har nu släppts ut i manegen och utgör ständigt en fara för motståndarna i getingtrikåer. VSK får dessutom på ett farligt skott i den 81:a minuten. Skall det hålla? Vi pratar nu inte om tre poäng, utan en enda futtig.

Med tre minuter kvar av ordinarie speltid kommer VSK i en snabb omställning, och när den längst fram springande anfallaren skall avfyra sitt skott, ansluter Viggans egen ”Il Bisonte” bakifrån. Denne råkar då samtidigt trampa i samma fotspår som den framför, varvid den främste faller innanför den utkritade jurisdiktionen. Domen blev en ny straff som även den sattes, vilket kom att innebära ny ledning för VSK, nu med 2-1 efter 87 minuter.

Men som alla operaentusiaster vid det här laget redan vet, det är inte över förrän den feta damen rullas in och får sjunga på sista versen. Domaren hade fyllt på med tid och Viggan gör nu allt för att justera resultattavlan. I den 5:e tilläggsminuten får Kevin på en riktigt fet utspark som dimper ner i huvudet på en VSK-back varvid bollen går ner i backen.

Samuel, som vet att hålla sig framme, får syn på bollen och med en spänd vänstervrist avfyrar han stora kanonen och får se bollen smitta in otagbart i målvaktens vänstra hörn. Samuel minns det hela så här: ”Andra målet kom från en bra utspark från Kevin där det var många spelare i boxen, så jag tog några steg ut och var redo på andrabollen som jag fick en riktigt bra träff på!” 2-2.

Nu skall det hela väl vara över. Icke sa Nicke. Minuten efter Vigganmålet kommer en VSK:are ruskigt nära Kevin, men kommer ur kurs och trots denna förskjutning får han ändå på ett skott som Kevin får ta, men ack vad svettigt det plötsligt blev. Strax efter är Muhammed ytterst nära att bryta igenom men verkar fällas av målvakten, dock utan straffåtgärd.

Slutsignalen ljuder och Viggan har uppnått målet med att ta minst en pinne i denna täta bortamatch. Direkt efter slutsignalen var det alltså redan klart att Viggan var klara för kvalspel, sedan rapporten om att Bollstanäs slagit Spånga som därmed var ute ur leken. Den förväntade kvalmotståndaren i första omgången blir förmodligen Bollnäs borta då de verkar komma tvåa i division 3 Södra Norrland.

Därefter följer en ny omgång, där vinnande lag möter det lag som hamnar på negativ kvalplats i division 2 Norra Svealand, så vägen är lång att vandra för att försöka komma upp till division 2. Men innan dess väntar nu en avslutande match på Hägernäs IP mot BKV Norrtälje på söndag kl 14.00. Då vi hoppas vi att alla vill komma och hedra lagets insats så här långt.