Viggbyholms IK FF - BKV Norrtälje 0-1 (0-1)

I den sista omgången denna säsong var det BKV Norrtälje som stod på menyn, och även om bägge lagen visste att det inte fanns något substantiellt att spela för, så var man ändå mån om att inte släppa till något i onödan, då det fanns en hel del prestige i luften. Inte minst sedan såväl Simon som Axel tidigare om åren uppenbarat sig i BKV tröjor.

Viggan hade ju blivit klara för kvalspel till division 2 redan förra helgen och var nog mer än nöjda med det, medan BKV skulle som sämst kunna bli sexa, men med en liten chans att kunna ta sig upp på en femteplats. En söndagseftermiddag i oktober skulle kunna ha varit en fin dag för en underhållande fotbollsmatch där alla kunde spela avslappnat.

Men så var det ju det där med vädret. Även om det inte råder någon monsunperiod just nu, så kan vädrets makter spela mer än ett spratt och det gjorde det ju även denna dag. Men en luttrad publik vet att klä sig för dylika föreställningar, och mången gladdes nog åt att man inte var kallad till att också delta ute på planen.

Då Gula Örnen förmodligen drabbats av en icke identifierbar fågelinfluensa och därmed lös med sin frånvaro, skulle all digitaliserad återgivning ske genom Jonas på Taket via dennes rörliga bilder, och genom Nizze som skötte stillbildsåtergivningen, för att därigenom ej rubba 24 år av oavkortad text- och bildåtergivning av Viggans samtliga matcher i referatform.

Tack vare dessa moderniteter har det sålunda gått att återskapa vissa delar av matchen som vi här nedan skall återkomma till, om än i ett mer modest omfång denna gång. Trots det föga inbjudande vädret hade ändå 108 åskådare dristat sig till att utmana vädergudarna, och det blev snabbt uppenbart att detaljhandeln för regnskydd tydligen upplever en högkonjunktur.

Kl 14.00 blåser domaren till spel, liksom fem andra domare i samma serie gör fast på annan ort. Normalt brukar det ju också blåsa innan regnet kommer och så skedde även denna gång. Trots detta och med en undervegetation som var väldigt svårbestämbar, då frågan var huruvida det rådde ett överskott på gräs eller lermassa, något de lärde ännu tvistar om, så var spelet till sist i gång.

Viggan såg ganska alerta ut och inledningen lovade gott, åtminstone de första sju minuterna. Sedan fick Norrtälje (fortsättningsvis kallat BKV) en hörna och efter en del aktiviteter fram och tillbaka, råkar en BKV:are att snava över unge Calle Ringströms tåhätta, varvid den förre olyckligt välter inom den av domaren utmätta jurisdiktionen.

Kevin i Vigganmålet, som var van sedan matchen mot Vaksala förra helgen, då han fick två straffar att försöka ta, blev alltså föga förvånad nu när det var dags igen. Skottet går av och då Kevin dessvärre syntes ha ett ärende i det andra hörnet, kunde alla runt om på Hägernäs IP konstatera att BKV nu tagit ledningen med 1-0.

Tre minuter senare skapar Viggan en hörna som Petter lägger, men bollen går sedermera rakt i famnen på målvakten. I den 13:e minuten får BKV på ett ofarligt skott som Kevin enkelt lägger vantarna på. Fyra minuter senare testar de igen. Den här gången rakt framifrån i ett bra läge, men det är inget som påverkar Kevin heller.

Efter 18 minuter får Calle Ringström på en perfekt genomskärare till den framåt löpande Axel Macquart-Moulin, som tar sig genom sin uppvaktning och bara skall lägga bollen till höger om målvakten. Denne, som nu är på väg åt fel håll, har dock utrustats med ett hydrauliskt stödben som nu skjuts ut så pass lägligt att det ändrar bollens riktning precis innan det är för sent.

Här hade det smakat fågel om Axel hade lyckats få till det, men vi skyller på det flexibla underlaget. Minuten efter får BKV en hörna, sedan Kevin råkat få tag på en såpad boll som lite förrädiskt gled ur händerna. Två minuter senare chansar BKV på ett långskott som Kevin åter lägger vantarna på. Minuten efter får de ett bra frisparksläge men skjuter så högt över att Luftfartsverket lär höra av sig.

BKV har haft en period där man haft lite kontroll på det hela, utan att för den skull ha dominerat, annat än det man försökt sig på enligt vad som ovan antytts. Efter denna period på 10-15 minuter är det Viggans tur att sätta tänderna i bollen. Denna period skulle kunna sägas starta efter ca 25 minuters spel. Först kommer Guled & Co på högerkanten och rör om i grytan.

Två minuter senare testar Samuel Östlund ett skott som dock var lite underdimensionerat men tvingar ändå målvakten att röra sig parallellt i luften, för att senare tvingas landa horisontellt på marken för att därigenom kunna få kontroll över bollen. I den 29:e får Viggan en frispark en meter från kortlinjen och ungefär lika långt från hörnflaggan.

Det blev Petter som slog frisparken, men bollen nickas bort av en framstående back som säkert blev lite groggy av detta. Mycke Viggan nu. I den 30:e blir det en Vigganhörna som ånyo Petter får ta hand om. På den kommer Aggebo farande, men då bollen går för lågt för att kunna använda Aggebos huvud, blir det till att använda en av hans fötter, med den effekten att det blir till årets högsta parabelskott.

I den 34:e får Calle på en bra stänkare som målvakten tvingas slänga sig på och täcka. Fyra minuter senare nickar Jonte Vestman ut en boll till hörna för BKV. Fyra minuter senare är det Petters tur att slå en Vigganhörna som dock målvakten tar. I halvlekens näst sista minut ådrar sig Jonte ett gult kort efter något som kanske var avsett att bli en glidtackling.

Andra halvlek har just börjat och BKV vill visa att de snackat igenom det hela under pausen. Ett bra skott blir det men inte bättre än att Kevin som brukligt lägger vantarna på bollen. Men det är inte bara BKV som varit inne och värmt sig, utan det har även det rödklädda hemmalaget som tänkt till under pausen.

I den 50e minuten ser Kevin till att få på en riktig rökare till utspark, och den var så pass bra att den damp ner framför fötterna på den ystre Axel, som i kapplöpning med en motståndarback emellertid får se denne vara steget före med ena benet, samma ben som sekunden senare förpassar bollen i löpningens riktning ut till hörna för Viggan.

På denna hörna, som dimper ner i en stor folksamling framför mål, kan Tom Gyldorff, ungefär från straffpunkten, få på en riktig superrökare som Andreas Carlsson reflexräddar, genom att skydda sitt ansikte från påhälsning. Mycket fett läge måste man säga. Tre minuter senare vill Victor Widlund också visa sig på styva linan men skjuter en bra bit ovanför målet.

Guled Hassan, heter nog inte bara så för ro skull, utan förmodligen mer för att han har en magnetisk förmåga att attrahera just gula kort. Frågan är om han inte också ligger allra högst i den interna Gula Ligan. ”Liten tuva stjälper stort lass” heter det ju, och det är nog ett talesätt som kan passa ganska bra in på vår lille vän Guled.

Efter 60 minuter får Viggan ett bra frisparksläge, där en representant från backtrojkan utses till att slå den. Det blir Simon Il Bisonte Andersson som ikläder sig ansvaret för denna fasta situation. Även om nu skottet absorberades av den uppställda köttmuren var det i övrigt inget fel på försöket.

I sammanhanget måste påpekas att backtrojkan skötte sig galant där bak och höll tätt på alla sätt och vis. När Jonte gick ut i halvlek kom Tom in och visar att det går lika bra i trean som det gjorde för 10 år sedan, då han redan då tillhörde en av de snabbaste på banan. Under den inledande kvarten byter Viggan en handfull spelare i hopp om att ändra på resultatet.

I den 68:e skickar Calle in en boll till Axel, som nu gör en halvdubbel Tuplov kring egen axel innan han skjuter. Carlsson framför nätet hade en synnerligen bra dag på jobbet och klarar av även denna påfrestning. Minuten efter skapar Viggan ett bra läge som leder till två hörnor, och på den andra nickar Simon så pass bra att Carlsson i buren tvingas tippa över bollen till en ny tredje hörna.

I den 74:e minuten skjuter Johan Sedendahl-Eriksson en riktig rökare från bra håll, som går strax över ribban, varvid ett stort sus gick genom åskådarleden. Klockan tickar otåligt på och Viggan pumpar på allt vad tygen håller. I den 89:e kommer ett bra Viggananfall som avslutas med ett instick i slottet, men en blå fot omintetgör den ursprungliga plan som var avsedd för bollen.

Två minuter senare testar Samuel med ett skott som tas utan att det blev några rubriker. I den 92:a minuten lägger Calle från vänsterkanten en perfekt crossboll som Muhammed nickar in i smeten, varvid den tar på en blå backarm. Klarare straffsituation går inte att uppbringa, vilket samtliga rödklädda inte drog sig för att manifestera.

Men domaren är kallsinnig. Istället gör Calle om bravuren en minut senare, på mer eller mindre exakt samma sätt. Lång boll in i smeten där några hungriga Vigganlirare håller sig framme. Nu blåser dock domaren straff och mången undrar nog än i dag varför, men straff blev det.

Samuel stegar fram till 11-meterspunkten. Tittar på klockan. Fyra minuters övertid. Carlsson i målet har bestämts sig. Han tänker gå åt höger, långt ner mot stolproten. Dessvärre har Samuel liknande tankar men inget är bestämt. När domaren blåser bestämmer sig Samuel och lägger bollen nere i exakt samma hörn som Carlsson hade tänkt att slänga sig från början.

Carlsson hann först och matchen slutade med att BKV vann med 1-0, vilket var första gången på två år. BKV får glädja sig åt det, medan Viggan nu kan koncentrera sig till 100 procent på bussresan upp till Bollnäs på lördag, då man spelar sin första kvalmatch till division 2, någonsin.