Bollnäs GIF FF - Viggbyholms IK FF 3-3 (1-3)
Lördag 8 oktober 2022, kl 15.00 på Solrosens IP

Lördagen den 8 oktober lös solen med sin närvaro uppe I Bollnäs, åtminstone lär Bollnäsborna ha upplevt det så, sedan laget svarat för en stark upphämtning under den andra halvleken, efter att man hade varit nere i brygga i den första. Två svettiga möten lagen emellan och där det gäller att på lördag stå som slutlig segrare, för att kunna få gå vidare till nästa omgång.

Bollnäs hade kommit tvåa i sin serie, division 3 Södra Norrland, med 47 poäng och en målskillnad på 74-30, där kanonkungen Christoffer Lindberg själv lär ha svarat för 19 av dessa. Viggan var lite mer blygsamma i sin framtoning med sin andraplats på 44 poäng och målskillnaden 41-21. 21 insläppta mål på 22 matcher är ju inte direkt så mycket.

Då skall man dock komma ihåg, att man i en enda match hade släppt in sex mål, och på de två sista matcherna i serien tre mål, varav alla tre på straff, vilket skulle visa sig vara en ihållande trend när man nu kom upp till Bollnäs. Matchen kom att spelas på Solrosens IPs snabba konstgräs, vilket var passande vädermässigt, sedan naturgräset visat sig vara otjänligt denna dag.

För Viggans del var kvalet till division 2 den största framgången hittills i klubbens 92-åriga historia, efter de två senaste åren i division 3 Norra Svealand. Bollnäs GIF hade dock så sent som 2018 legat i division 2, men fått härbärgera i division 3 på senare år, för att nu göra ett försök att ta sig upp till högre nivåer igen.

Två sena avhopp i Viggan pga förkylningar, och en tidigare förkylning, gjorde att en del rockader fick göras i sista stund. Bollnäs hade säkert liknande bekymmer, varför det inte finns något utrymme för eventuella bortförklaringar. Efter att ha bordat bussen 09.35 och sedan intagit lunch vid Gävle Bro, anlöpte man tidsenligt till Solrosens IP i god tid innan matchstarten 15.00.

Då fågelinfluensan fortfarande ger Gula Örnen flygförbud, gällde det att på något sätt lösa problemet med att verbalt kunna återge vad som kan ha hänt uppe på Solrosens IP denna lördag. Sålunda utrustades H. Loberg med Örnens objektiva bildåtergivare, medan Örnen själv såg till att öka Ljusnans prenumerationsstock, om än tillfälligt, vilket medgav en digital återgivning av matchen.

Domaren hade knappt hunnit stoppa pipan i munnen förrän Bollnäs ledde med 1-0 och hur gick nu det till? Jo, efter en löpduell mellan Ibrahim Hussein och nr 3 i Viggbyholm, Il Bisonte, lär viss kroppskontakt ha uppstått, varvid Hussein vält och därmed också tilldragit sig domarens intresse. Efter exakt 75 sekunder av matchen blåser domaren straff och den fälldes storebror, Hamode, får göra mål för Bollnäs.

Snopen matchöppning! Men det skulle komma mer. Exakt 90 sekunder närmare bestämt. Det är Calle Ringström, som tar sig fram på vänsterkanten och får in en boll till Samuel Östlund, som lyckas förpassa bollen in i nätmaskorna, kvitterat till 1-1. ”Först och främst gjorde Calle ett riktigt bra förarbete, så jag försökte endast tajma och vara tillgänglig i straffområdet, där jag fick en boll längs marken som jag kunde styra in! Skönt med snabb respons” säger en nöjd Samuel.

Nyss nämnde 18-årige Calle, kan i den 7:e minuten bjuda på årets hockeytackling, där han får en Bollnässpelare att flyga likt en bandyboll i luften. Som tur var blev det inga synliga men efter den flygturen. I den 11:e får Bollnäs ett hyfsat läge dock utan att kunna materialisera det. Viggan sticker emellan med en hörna efter 14 minuter, den första av totalt 10 i matchen, alla utan nätkontakt.

En ny Vigganhörna kommer efter 16 minuter och det är Petter Andersson som effektuerar den. På returen är han framme och tjongar till bollen så pass, att mången tror att den skall gå i mål, men den visar sig stanna i burtaket. Minuten efter håller sig Bollnäs skyttekung Lindberg framme i ett tillskapat friläge, men Kevin i Vigganmålet går ut och räddar oförskräckt.

I den 23:e minuten får Viggan en ny hörna, där den flygande keruben håller sig framme och nickar som förväntat, men alla får se bollen gå över. Bollnäs får en hörna två minuter senare utan att något påverkas. Två minuter efter det får man på ett löst skott som Kevin enkelt tar hand om. Bollnäs verkar annars ha svårt att hitta luckor i Viggans hermetiskt tillslutna försvar.

Viggan skulle inte ha samma problem skulle det visa sig. I den 29:e minuten får Bollnäs en frispark vid sidlinjen, en bit in på egen planhalva. Hur frisparksläggaren tänkte är fortfarande oklart, men den kollega som frisparken var avsedd för, tycktes inte helt beredd på det som komma skulle, då en avancerande Vigganspelare stör lugnet i bakgrunden.

Det är Axel Macquart-Moulin, som accelererar från 0 - 100 på en nanosekund, utan att den som väntar på bollen är beredd på vad som komma skall. Precis när bollen så når Bollnässpelarens fot, och där spelaren står i 90 grader mot målet, ankommer nyss nämnde Axel i samma ögonblick. Två fötter möts och vart skall bollen ta vägen?

Den kraft som Axels fot tillför situationen, gör att bollen pressas mellan dennes fot och den försvarandes, varvid lufttrycket gör att bollen går i en perfekt superparabel i Axels färdriktning mot målet. Bollen passerar över en förbluffad Anders Alsing, som får höra rasslet när bollen slutligen hamnar inne bland nätmaskorna och förkunnar att Viggan därmed har tagit ledningen med 2-1.

Bollnäs ledarstab, som har den senaste utgåvan av Murphy’s Law, vet att nu gäller det att hålla emot innan något värre händer. Man höll och höll i ca två minuter. Men vem kommer väl där då, om inte han som parablade in 2-1 målet, Axel Macquart-Moulin. Jorå, det är samme man.

Ute på högerkanten kommer han, då han upptäcker att Anders Alsing i Bollnäsmålet har lämnat sin jurisdiktion och är ute på djupt vatten. Axel, som varit med om sådant tidigare, lägger ett väl avvägt lobbskott över den utflugne målvakten, som nu åter får skåda bollen över sig och åter ta samma väg in i nätmaskorna. 3-1 till Viggan.

Axel uttryckte det själv så här: ”MoeShow (Mohammed Dirawi) lägger en jättefin djupledsboll till mig. Målvakten kommer ut och stannar upp när han inser att jag kommer först på den. Jag sätter dit den igen över honom”. Ja, egentligen behövs det ju inte sägas mer. I samband med målet får Mohammed en varning. Se bild 9, så vet vi varför!.

Från kommentatorshåll hördes att Viggan var bra på att ställa om och det kan man ju inte förneka. Efter 36 minuter drabbas Simon Andersson av ett gult kort och den påföljande frisparken kom att bli ganska farlig, men inte värre än att Kevin rutinerat kunde ta hand om den.

Minuten efter kommer Samuel på vänsterkanten, skär in i straffområdet och skall just avfyra stora kanonen, när han halkar och faller så pass oturligt att han avblåses för handpåläggning och Bollnäs kan pusta ut med en frispark. I den 43:e minuten skapar Bollnäs ett bra läge, men Kevin går ut och rensar och i sekvensen efter får Bollnäs en hörna och sedan var det rast vila.

Andra halvlek börjar lite trevande innan Petter i den 51:a minuten får en frispark ute på högerkanten, utan att det på något sätt förändrar resultatet. Det höll det dock på att göra minuten efter, sedan Bollnäs skyttekung Lindberg får sitt andra friläge i matchen, men även denna gång är Kevin ute och räddar situationen.

Ytterligare en minut senare får Aggebo gult kort, och på den efterkommande frisparken ute på högerkanten, får Ibrahim Hussein på årets rökare. Det finns uppgifter om att en lättare ljudbang uppstod och skottet var så hårt att det gick som en missil genom luften. Vissa säger att skottet gick runt muren. Andra att det gick rakt igenom muren, men det alla kunde enas om var att det gick käpprätt in i mål utan att nudda någon. Reducerat till 2-3.

Allt det här hände alltså i den 53:e minuten. Minuten efter är Samuel ytterst, ytterst nära att överlista Anders Alsing i målet, men han gör en idioträddning till hörna, som blir till en till på vilken Aggebo nickar mot mål men bollen räddas på linjen av en back. Detta i sin tur leder till två nya hörnor och som vanligt är Aggebo där med sin kerubfrilla och nickar.

I den 57:e skapar Kevin en lätt diarrékänsla, när han med dödsförakt dribblar bort en anfallande Bollnässpelare, som säkert lurades upp på läktaren. Efter 61 minuter är det nära för Viggan att få till det men resultatet står sig än. Tre minuter senare får Petter ett bra frisparksläge utan att något händer på resultattavlan.

Minuten efter får Petter på ett bra skott, kan ha varit ett intelligent inlägg också, men det var ytterst nära att Muhammed Dirawi hade fått en tå på bollen, varvid det säkert skulle ha blinkat till på den nyss nämnda resultattavlan. Ytterligare två minuter senare är Petter med och skapar en bra chans men det hela mynnar ut i en hörna.

Efter den första halvlekens insats så var det nog ingen tvekan om var alla poängen skulle hamna, men om det var en viss mättnad, eller en variant av att ”seiern er vår” är svårt att säga. Men inte var det samma alerthet som uppvisades under den andra halvleken, något som Bollnäs inte var sena att utnyttja.

I den 71:a minuten får Bollnäs på ett giftigt skott som kom lite överraskande, men Kevin hann med att slänga sig och hann därmed också freda sitt mål. Litet svettigt var det. Efter Bollnäs reducering kändes det som Viggans nervsystem inte var helt under kontroll, vilket bland annat upplevdes i den 73:e minuten, då Bollnäs fick härja inne i Kevins målområde och så pass länge att de också hann kvittera till 3-3.

Efter målet öppnas burarna och Guled Hassan och Gustav Hasselgren släpps ut i manegen, medan Petter och Muhammed togs in för underhåll i depån. Knappt hade Guled och Gustav satt ner sina fötter på mattan, förrän Guled lyckas få fram en räkmacka till Gustav som vilar på hanen vid straffpunkten. Han får på ett perfekt skott,som alla tror skall gå in, men Alsing gör en ny idioträddning.

I den 78:e lägger Simon en frispark som målvakten tvingas boxa ut. Viggan inser nu att det gäller att lägga i alla växlarna på en gång och trycker gaspedalen i botten. Samuel börjar med ett hårt och distinkt skott i den 82:a men får se bollen gå över ramen. Två minuter senare får Bollnäs en frispark från samma ställe som när man gjorde sitt frisparksmål. Ny kanon men Kevin slänger sig och tar.

Kevin är en luttrad man efter alla straffar de senaste tre matcherna och på frågan om han varit med om något liknande svarade han: ”Haha, nepp det tror jag inte, och fler kunde det blivit idag. Vi får lära oss att ha lite kyla i och runtom straffområdet. Jag tycker att vi är bättre faktiskt, men de kommer ändå igenom några gånger där jag får rädda bra. Men offensiven var riktigt bra idag, skapar mycket och ska väl göra nåt mål i andra halvlek tycker jag”.

I den 85:e får Samuel på ett kanonskott som Alsing slänger sig på och tar, och vid det här laget lär han nog förmodligen ha kommit över det mesta från den första halvleken då bollarna inte direkt gick hans väg. Minuten efter ordnar Samuel en ny Vigganhörna, den 10:e hörnan som inte heller den ledde till något av direkt värde.

Två minuter kvar av ordinarie matchtid och Axel är jättenära att bli matchhjälte men Alsing räddar igen och nog blev det 4-5 jätteräddningar han kan anteckna sig för och som definitivt räddade Bollnäs kvar i matchen. Efter matchen sammanfattar Axel: ”Efter en tidigt insläppt straff så lyckas vi vända till 3-1 i första halvleken. I andra halvleken tappar vi det, missar fina chanser och de kommer tillbaka och kvitterar. Sur känsla men vi tar dem hemma!”

Nu väntar returmöte på lördag kl 14.00 på Hägernäs IP då agnarna skall skiljas från vetet. Vinnande lag får möta 12:an i division 2 Norra Svealand, så det är inte lätt att ta sig genom nålsögat för att komma upp till finvåningen. Vi får hoppas att folk vill komma och heja fram Viggan på samma sätt som de 221 som kom till Bollnäs stöd uppe på Solrosen.

// Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30 Bild 31 Bild 32 Bild 33 Bild 34 Bild 35 Bild 36 Bild 37 Bild 38 Bild 39 Bild 40 Bild 41 Bild 42

Laguppställning
Kevin Lund
Simon Andersson
Jonathan Westman
Samuel Östlund
Axel M-Moulin
Mohammed Dirawi (72)
Petter Andersson (72)
Johan Sedendahl (87)
Hjalmar Thorgerzon
Marcus Aggebo, K
Calle Ringström
Tom Gyldorff, ers
Nils Pasthy, ers
Gabriel Herrera, ers (87)
André Eliasson, ers
Gustav Hasselgren, ers (72)
Guled hassan, ers (72)
Erik Wolf-Watz (MV), ers

Målgörare
Samuel Östlund (2)
Axel M-Moulin (29)
Axel M-Moulin (32)

(se skytteligan)

Gula kort
Mohammed Dirawi (32)
Simon Andersson (36)
Marcus Aggebo (53)

Röda kort
-

Domare
Håkan Modigh, HD
Gutav Runberg, AD1
Kilian Störzel, AD2

Matchens VIKing
Samuel Östlund

Matchens VIKing

Publik
221 personer

Väder
+13, soligt


Kalendern

Kalender