Viggbyholms IK FF - Bollnäs GIF FF 3-2 (1-1)
Lördag 15 oktober 2022, kl 14.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 15 oktober skulle bli avgörandets dag i matcherna mot Bollnäs GIF om en kvalplats till division 2. Första mötet, det uppe i Bollnäs, slutade som bekant oavgjort 3-3, efter Vigganledning med 3-1 efter första halvlek. Bollnäs bjöd då på konstgräs och solsken. Viggan skulle komma att bjuda på naturgräs och regn med blåst i returmötet på Hägernäs IP.

Innan vi går in på detaljer om vad som hände, måste vi analysera hur det kommer sig att Viggan är som en magnetspole i ett filspånsregn när det gäller att attrahera straffar. Inklusive dagens match har man på de senaste fyra matcherna släppt in åtta mål, varav inte mindre än fem har tillkommit på straffar. Förra lördagen fick Bollnäs en och även en denna gång. Kan någon förklara? Under serien har det nämligen varit tunnsått med straffar, åt bägge hållen.

När det gäller operationer framåt har det här i spalten gnällts åtskilligt om hur låg verkningsgraden har varit på lagda hörnor, försvinnande låg faktiskt. Och vad händer då? Jo, Petter Andersson, Hälsingesonen lägger åtminstone två hörnor som blir ytterst fruktsamma, vilket får en att sätta tand för tunga. Ja, vad kan man annars göra, när det blir två mål på just hörnor och det i samma match?

Vaktmästarna hade gjort ett ytterst berömvärt kosmetiskt arbete med planen, och hade matchen spelats på fredagen dagen innan, hade tillställningen badat i höstsol. Nu kom den att spelas på lördagen och lagom till matchstart kom det ordentligt med regn och blåst, och är det något man lärt sig, så är att väderapparna inte direkt är att lita på.

Nåväl, regn eller inte, matchen skulle spelas och avgöras. Har man åkt 30 mil från Bollnäs så gnäller man inte över lite regn eller blåst, även om Ljusnans reportrar hade det lite blött med sin TV-utsändning på taket. Hägernäs IP hade samlat mer än 200 fotbollsintresserade själar som trotsade vädergudarna men de skulle få åtskilliga volt av spänning serverade istället.

Klockan 14.00 blåstes det till spel och det hela kunde ha fått en utomordentligt trevlig inledning för om man hade röda ögon. Samuel Östlund kan nämligen i den 5:e minuten accelerera från sin omgivning, och när han blir ensam med Andreas Alsing i Bollnäsmålet, utgår samtliga ifrån att Viggan nu skall ta ledningen. Samuel lägger bollen bredvid Alsing, men även bredvid stolpen.

Bollstanäs kan tre minuter senare kvittera ut en frispark som dock nickas bort av Vigganförsvaret. Den fjäderlätte Guled Hassan lotsar sig förbi mången i det bastanta Bolnäsförsvaret och är ytterst nära att få till det, men åker i skottögonblicket på ända, men kan ändå hjälplös se hur hans boll räddas från att gå i mål, på grund av en stortå som tillhörde Alsing.

Efter 12 minuter åker Viggan på ett gult kort, och även om man vant sig vid att Guled åker på gula kort, så var det denna gång ganska oförklarligt, då man lite till mans trodde att det var det diametralt omvända som skulle ske, dvs att Guled skulle få frisparken och motståndaren gult kort. Hursomhelst, den frisparken från vänsterkanten blev ganska farlig, men Kevin lyckas stöta ut bollen ur farozonen.

Tre minuter senare råder Kalabaliken i Bender i Viggans straffområde och detta ger Bollnäs flera tillfällen att slå in bollen i det tomma målet, men en redig Simon Andersson står likt Sven Duva stadigt på mållinjen och använder huvudet på ett föredömligt sätt genom att nicka bort bollen varvid en stor suck drogs på Hägernäs IP, såväl inne som utanför planen.

Som tur var hämtar sig Viggan snabbt och skapar en hörna minuten efter, varvid den eminente hörnläggaren Petter Andersson erbjuder sina tjänster på ett lika förtjänstfullt sätt. Även 10 minuter senare är det dags för Petter att ånyo få lägga en hörna från högerkanten. I den mängd som då sätter sig i rörelse uppåt i luften återfinns bland annat Samuel Östlund.

Samuel hoppar allra högst och på nedvägen sammanfattar han målet så här: ”Målet var en fin hörna från Petter som jag fick en fin tajming på och styrde in i målet, kul att göra nickmål då det händer alltför sällan.” En perfekt nick som också gav Viggan ledningen i matchen. Även om 1-0 inte är mycket att hänga i julgranen så gav det ändå ett visst litet försprång.

Ny Vigganhörna efter 30 minuter, där Petter visar framfötterna igen. Så småningom hamnar bollen hos Pontus som från vänsterkanten skjuter, alternativt passar in i högen framför mål, men alla får se bollen hamna i nättaket, så Pontus ursprungliga ambitioner blir svåra att tolka så här efteråt. Men nog blev man skärrade i Bollnäs alltid.

I den 33:e lägger Calle Ringström en springboll till Samuel, som är ytterst nära att bli etta på den bollen, men Alsing i Bollnäsmålet var en nanosekund före. Två minuter senare iscensätter Axel Macquart-Moulin och dennes anfallskollega Samuel ett giftigt anfall, där bollen så småningom går ut till hörna, och på vilken nyss nämnde Axel får på en bra nick som dock får ses gå över.

36 minuter har gått när Bollnäs skyttekung, som dock hittills varit mållös, kommer löpandes på högerkanten och dessutom lyckas få in bollen framför mål, där Dildat Cetin är på plats med huvudet på skaft, vilket medför att han kan brösta in kvitteringsmålet till 1-1. Nog var det snopet alltid, då det för tillfället inte direkt fanns på kartan att Bollnäs skulle förstöra stämningen.

Uppmuntrade av detta tilltag får de även på en riktig rökare tre minuter senare, som Kevin får anstränga sig lite på för att kunna lägga rabarber på den bollen. Det har regnat och blåst hela halvleken och planen har knappast blivit mindre lättsprungen och den tilltagande spänningen lär också bidragit till att ta på spelarnas krafter.

Detta hindrar dock inte Samuel från att i den 44:e minuten drista sig till ett soloanfall på vänsterkanten, som avslutas med ett skott i steget, men där gravitationskraften får skottet att passera ribban diagonalt strax över densamma, men nog skrämde det allt maginnehållet ur Alsing & Co i Bollnäs, att döma av de blickar som följde bollbanan.

Halvtid och en viss lättnad kunde skönjas i nederbörden, något som särskilt Ljusnans TV-reportrar och Viggans Video-Jonas säkert välkomnade uppe på det utsatta taket. En av Bollnäs frontalfigurer, Hamode Hussein, säger till Ljusnans utsände: ”Första 30 kör de över oss, sen jobbar vi oss in, får vårt mål och tar ledningen i andra och sen har vi kontroll.”

Den andra halvleken öppnades onekligen på ett dramatiskt sätt redan under den första minuten, när Pontus Elfstrand börjar med att skjuta med vänstern i stolpen, helt utan kontroll för målvakten. Bollen tar i innerkant av stolpen och ut mot den annalkande Axel, som bara har att raka in bollen i det öppna målet från någon meter. Alla, inklusive de i Bollnäs hade redan utgått från att Viggan nu skulle ta ledningen med 2-1, men så blev icke fallet, då Axel tagit fel på sida av stolpen, skulle det visa sig.

Detta, och Samuels miss i den första halvleken, var så pass glasklara målchanser att de lätt hade kunnat hamna i den officiella statistiken om man inte varit vaksam. Men i stället uppträder en Hälsingevariant av den berömda Västskötaklimaxen strax efter Axels felsyn. I en omställning lyckas Bollnäs nämligen ta sig ner till utkanten av Viggans straffområde.

Till sist lyckas man också tråckla in bollen i själva straffområdet, där den numer Madridbaserade Hjalmar Thorgerzon hälsar en av Bollnässpelarna välkommen på ett mycket försiktigt sätt, kunde man skönja från sidan. Underlaget gjorde dock att den nytillkomne främlingen satte sig på baken på ett imponerande och kvalificerat sätt, något domaren däremot inte tyckte, utan blåste straff istället. 1-2.

I förra mötet fick Bollnäs straff efter exakt 75 sekunder i den första halvleken. Den här gången tog det inte mycket längre, men nu var det i den andra halvlekens början. Viggan har alltså fått fem straffar emot sig på de senaste fyra matcherna. Hur många har man fått med sig under hela säsongen? Ja, det kan inte vara många och inte många emot sig heller för den delen.

Kändes lite kymigt att få en tämligen billig straff emot sig så pass tidigt, och inte kändes det bättre när Kevin i den 56:e tvingas bryta ett friläge, något han hade övat på tidigare uppe i Bollnäs för en vecka sedan. Underläge för Viggan alltså med en knapp halvlek kvar att spela. Det såg mörkt ut på himlen och resultattavlan var inte roligare att titta på den heller.

I den 64:e minuten får Samuel på ett skott som målvakten halvräddar så att bollen går ut i spel igen. Minuten efter testar Samuel bössan igen, men får nu se skottet gå strax utanför. Skall Viggan hinna kvittera och få en till en förlängning? Bollnäs får en resultatlös hörna i den 67:e minuten, liksom Viggan minuten efter det.

I den 69:e minuten är Kevin ute på safari, långt utanför straffområdet, i kamp om bollen med en inkräktande motståndare. Alla håller andan. Till sist löser Kevin situationen, men den var inte som upplagd för den med matsmältningsproblem. 20 minuter kvar och fortfarande underläge. Men i den 70:e kan Victor Widlund fiska upp en boll som han slår utmed högersidan.

Detta ser den accelererande Axel Macquart-Moulin, som lägger i alla växlarna på en gång och skjuter fart i planens längdriktning, fortfarande utmed högerkanten. Axel ser stark ut och ingen tycks kunna stoppa honom, när han till sist skär in mot mål. Nu är han öga mot öga med Andreas Alsing i målet, som han tidigare varit flera gånger uppe i Bollnäs. Den här gången blir det inga lobbar, utan Axel lägger bollen mellan benen. 2-2 och utjämnat. Iskallt.

Axel själv minns det hela så här: ”Viktor Widlund lägger en fin boll på mig, jag tar emot den och slår förbi mittbacken. Löper in mot mål och lägger den mellan målvaktens ben. Känns bra med tanke på att jag missat öppet mål i början av halvleken.”

I den 76:e minuten testar den skottvillige Samuel ännu en rökare, men denna gång går skottet i burgaveln, fel sida dock, sett ur ett Vigganperspektiv. Två minuter senare får Viggan en hörna utan påverkan på resultattavlan. I den 83:e skjuter Calle, som av Ljusnanreportrarna omnämns som ett kraftknippe av engelsk modell, lite av en brunkare men i positiv andemening, men skottet går mitt på Alsing.

I den 85:e minuten skapar Viggan ett bra läge men det hela mynnar ut i en hörna som Petter lägger. När bollen väl kommer in bland massan framför mål, är det ett flertal Vigganfötter som försöker få in bollen mellan alla ben som står i vägen. Flera feta lägen uppstår men utan att bollen når ända in i nätmaskorna. Nu fem minuter kvar och en förlängning verkar uppenbar.

Ny Vigganhörna i den 90:e minuten. Petter går som vanligt till hörnflaggan, den vänstra från Viggans håll sett. Bollen flyger iväg. Mången rödklädd har samlat sig för att delta i jakten på den ankommande bollen. Calle Ringström hoppar högst och förpassar bollen in i nätmaskorna och riskerar strax därefter att bli mosad av samtliga sina lagkamrater som deltar i bildandet av en Vigganlasagne. Nu 3-2 till Viggan.

En överlycklig Calle sammanfattar det hela så här: ”Det kändes helt fantastiskt att få stänka in den avgörande baljan. Måste nog vara det största fotbollsögonblicket i mitt liv. Har gjort två mål i Viggan och båda har varit med skallen. En bra hörna av Petter gör det enklare att få till det hela. Mäktig känsla att få vara med och skriva historia i Viggan.”

Trots regn och blåst så var känslorna efter matchen glödheta. Folk strömmade in på planen för att gratulera våra hjältar. Samuel Östlund, den förste målskytten för dagen sa: ”Händelserik och rolig match, äkta kvalkänslor och det levde in i det sista. Starkt av oss att komma tillbaka från underläge 1-2, det visar mental styrka från alla spelare”.

Två kvalfyllda matcher som Viggan slutligen kunde gå segrande ur, men knappt har domaren blåst av matchen förrän det är dags att ladda inför nästa match i kvalomgång 2, då Viggan får möta Forsbacka IK, som kom på negativ kvalplats i division 2 Norra Svealand. Första matchen går nu på lördag hemma på Hägernäs IP och returmötet helgen därpå uppe i Forsbacka.