Viggbyholms IK FF - Forsbacka IK 3-1 (0-0)
Lördag 22 oktober 2022, kl 14.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 22 oktober var det dags för den första matchen i den andra omgången av kvalet till division 2. Likt förra lördagen var himlen blygrå men med den skillnaden att den här gången var det mest duggregn och inte nederbörd av klassiskt snitt som senast. Fredagen, dagen innan, liksom förra fredagen bjöd däremot på blå himmel och strålande sol.

Viggan hade alltså förra lördagen vunnit över Bollnäs och var därmed vidare från omgång 1. Forsbacka, som spelat i division 2 Norra Svealand denna säsong, men hamnat på negativ kvalplats, får nu kvala mot Viggan för att försöka hålla sig kvar, något som då inte sammanfaller med Viggans intressen av förståeliga skäl.

Forsbacka har annars gjort sig kända för en klassresa av imponerande mått, där man som sagt legat i division 2 detta år, division 3 året innan och dessförinnan i division 4, så lite kometstämpel får man allt på sig. Viggan har i och för sig legat två år i trean,innan man nu står på tröskeln för att försöka komma in i finrummet.

Även om det inte hade gått så bra i serien för Forsbacka med endast fyra segrar, så hade man avslutat serien på ett klart övertygande sätt, genom att i sista matchen besegra en av serieledarna, IFK Österåker med 2-1, som därmed missade chansen att gå direkt upp till division 1, utan får nu i stället kvalspela även de.

Kvalspel innebär som alla förstår en viss påverkan på det centrala nervsystemet, såväl hos ledare som spelare, och där minsta lilla misstag kan få ödesdigra konsekvenser. Rent psykologiskt var Viggan på väg uppåt, efter att ha besegrat Bollnäs i den sista av de två kvalmatcherna, medan Forsbacka snarare hade lite nedförsbacke. Oavsett vad, så syntes det inte på motståndarna.

Viggan börjar riktigt bra, och redan efter två minuter håller sig Axel Macquart-Moulin framme, men det gjorde även Forsbackas målvakt Rasmus Andersson, varför Axel fick bita i gräset. Radarparet Axel & Samuel Östlund skulle ge Forsbackas försvar massor av myror i huvudet vid ett flertal tillfällen, som exempelvis i den fjärde minuten, men även här blev det bara idissling.

Man skulle kunna säga att Viggan dominerade de första 10 minuterna, innan Forsbacka hämtat sig från bussresan och visade upp vad de kunde visa upp. Viggan hade hunnit med en hörna i den åttonde minuten och strax därefter ett patenterat anfall signerat Axel & Samuel AB, dock fortfarande utan några som helst nätkänningar.

I den 11:e minuten får en av de tillresta gula spelarna ett flow, och tråcklar sig igenom stora delar av Viggans Maginotlinje, innan han får ögonkontakt med Kevin Lund i Vigganmålet. Han får då på en riktig rökare, som för Viggans del dessbättre tar på en av Muhammed Dirawis vader, vilket fick Kevin att återgå i normalläge, men det kunde ha slutat illa rent resultatmässigt.

Mycket vilja på planen, särskilt då samtliga 22 på planen är helt insatta i vad det hela går ut på. Det tas i från alla håll, och en som är van vid att ta i är Viggans nr 19, Calle Ringström, som trots sin ringa ålder inte lägger fingrarna emellan om han möter någon som är i hans väg. Men havregrynsgröten har gjort storverk med Calle under året, sedan han får sitta med de stora grabbarna och äta.

Även om Viggans gracila grabbar tyckte att de gula i Forsbacka såg välnärda och stora ut när de släpptes ut på planen, så tog det tvärstopp för en av dem, när denne sprang på just den ”lille” Calle i den 20:e minuten. Kollisionen blev kraftig och den gule drabbades av pyspunka och blev liggandes ett bra tag i gräset medan Calle verkade opåverkad.

Omställningar är alltid farliga, och så blev en också i den 23:e minuten, men den offensive spelaren blev så till sig när han närmade sig Viggans mål, att han tog i för mycket och sköt över/utanför. Minuten efter är Axel ytterst nära att ändra på resultattavlan, men passningen som kom som en skänk från ovan var slagen som en stoppboll, varför den studsade tillbaka i gräset just när Axel skulle klippa till.

Det blev dock en hörna av det hela, som Petter Andersson, han från Hälsingland, lägger och när den sedan går ut på studs och Victor Widlund får syn på bollen, tar han i så att fågelbeståndet i Gävlebukten decimerades kraftigt. Men hårt var skottet. Minuten efter är de gula på gång men en brytsäker Super-Simon Andersson nickar säkert bakåt till Kevin och avstyr anfallet.

I samma veva får Forsbacka något senare en frispark, lite väl nära Kevins kortlinje för att det skulle kännas bekvämt, efter det att Calle belönats med ett gult kort. Nu blev det dessbättre inga fler efterräkningar för Viggans del. En, som var riktigt på hugget idag, efter att ha vilat upp sig i Schweiz under veckan, var Samuel Östlund.

Så pass på hugget att han efter 35 minuter rinner igenom på vänsterkanten och lägger en perfekt macka in i slottet, men dessvärre når den inte fram till den accelererande Axel som hamnade i passningsskugga. Vad gör Samuel då? Jo, minuten efter gör han om exakt samma sak, men även denna gång fick Axel mottagningsproblem.

I den 37:e minuten blir det lite oroligt framför Kevin men Jonathan Vestman kan, genom att offra sina ädlaste bakre delar, täcka ett skott som annars kunde ha vållat lite problem för Kevin. Men två minuter senare skickar Samuel en intelligent passning, som frigör Axel inne i straffområdet, men precis i skottögonblicket kommer bollen lite för långt ifrån. Annars ett jätteläge.

Viggan får en hörna i den 41:a minuten som Rasmus i Forsbackaburen så småningom tar. Samuel får sedan en jättechans att öka på samtalsämnena inne i omklädningsrummet, då han får en höjdboll efter sig som han försöker hinna före till eftersom Mål-Rasmus också upptäckt den. De möts någonstans mellan mittcirkeln och kortlinjen. Den gången drog Samuel det kortaste strået.

Mycket har man varit med om, men knappast något som som detta som just skall till att ske. Andra halvlek har just blåsts igång när Forsbacka får tag på bollen. Nr 11 glider igenom backarna och lobbar över Kevin. Det har då bara gått 18 sekunder av andra halvlek! Då trodde man att förra veckans mål var snabbt i den andra halvleken, när Bollnäs fick straff efter 75 sekunder.

Enligt Arbetarbladet i Gävle var målet ett intränat moment: ”Vi sätter upp ett bra spel och får in en djupledsboll bakom deras backlinje”, berättar assisterande tränaren Tim Gladh om målet som Nils Hällberg gjorde. Efter första halvlekens remiparti var det väl knappast någon som kunde förutse en sådan schacköppning i den andra halvleken. I vilket fall inte någon i Viggan såg det ut som.

Strax efter, när Viggan fortfarande befinner sig i koma, passar Forsbacka på att nästan upprepa samma sak igen, men ett rådigt ingripande av Super-Simon gör att Viggan kan andas ut igen. Man är väl aldrig så sårbar som när man just släppt in ett mål, åtminstone är det väl så inom hockeyn.

Viggan, som dragits med en del skavanker och annan frånvaro, hade denna dag fått göra några rockader i backlinjen, där i och för sig Jonathan Vestman stod kvar på ruta ett på vänsterkanten, medan Super-Simon (efter pappa) Andersson fick en ny roll som mittback. Till höger om sig kom nu Muhammed Dirawi att placeras, vilket var ett hack längre ner än vanligt.

Denna dynamiska trio skulle komma att visa sig bli en välkomponerad ensemble som höll rent hus framför Kevin under hela matchen. Ja, dvs inte under de första sekunderna i andra halvlek då förstås. Adrenalinstinna av denna chockstart, kände nu Forsbacka att bussresan hem kunde bli ganska lustfylld, men man skanderade likafullt ”det är fortfarande noll-noll”.

Medan man höll på med detta så kom den turbulente Calle farandes på vänsterkanten och då hade visaren inte hunnit röra sig särskilt mycket. Calle tappar då fotfästet i tillvaron, något domaren upplevde som ett integritetskränkande ingrepp från de gula varför han blåser straff.

Samuel Östlund känner sig manad och stegar fram till 11-meterspunkten. Sekunder senare står det 1-1 och då hade det gått 50 minuter och nu var man tillbaka på ”Gå”. Klockan hinner knappt gå igång igen, förrän det är dags för en ny reprimand från domarens sida. Det är Guled Hassan, som normalt kan ta sig fram där endast ett dasspapper kan passera, som blir föremål för denna nya utsatthet.

Guled, som normalt vägs in på brevvåg till matcherna, är känslig för kastvindar men även för lättare kroppskontakt, vilket alltså nu var fallet. Även denna gång var det Samuel som stegade fram till avfyringspunkten. Samma sak händer igen. Viggan har vänt till 2-1. Arbetarbladet igen: ”Vi slappnar av och har inte full koncentration. Sedan...ja, en av straffarna kanske var okej. Men det kändes som domaren letade efter dom”, säger Tim Gladh.

Det hade bara gått två minuter mellan straffarna. Två straffar i samma match och dessutom i Viggans favör. Med tanke på att man under de senaste fyra matcherna fått hela fem straffar emot sig, så kändes detta som återbäringens dag. Senast var det Bollnäs som fick två straffar med sig, varför det här var en sådan där dag då man inte skall gnälla.

Straffarna hade alltså lagts i den 50:e och i 52:a minuten. I den 56:e minuten dyker ett nytt radarpar upp, nu är det den dynamiska duon Pontus Elfstrand och tidigare nämnde Calle som kommer farande på vänsterkanten. Efter att ha passat varandra några gånger, avslutar Calle med ett hårt närskott som nog mången trodde skulle hamna i nät, men en gul vrist precis framför mål stoppade bollbanan och även Calles drömmar.

Den fjäderlätte Guled kan trots sin viktklass välta både en och annan som är dubbelt så tung, vilket bl a händer i den 59:e minuten. Detta leder till ett farligt frisparksläge, inte långt från kortlinjen och på Kevins vänstra sida. Viggan rider dock ut den stormen. Strax efter släpps Max Sjölund in i manegen efter en längre tids sjukfrånvaro.

Redan efter tre minuter ger han sig till känna och skapar oro nere vid det gula försvaret. Även Johan Sedendahl-Eriksson är nu ute i manegen och är ytterst nära att bryta sig igenom efter 72 minuter. Fyra minuter senare är denne gepardsnabbe tvåfoting ytterst nära att hinna före Rasmus i Forsbackamålet. Han hinner även med att fixa till en hörna för Viggan i den 82:a minuten.

Fetaste chansen i matchen kommer nog i den 84:e minuten då Samuel rycker sig fri, rundar Rasmus i målet, och skall bara lägga in bollen i det tomma målet. Alla har ju redan ritat in 3-1 i sina anteckningsböcker. Men vad händer då? Jo, en snabbfotad gulklädd slänger sig raklång och glidtacklar ut bollen till hörna precis när den skall gå in vid stolproten. Snopet för Samuel!

Istället blir det då hälsingen Petter som skall lägga en hörna från höger. Större delen av de röda samlas framför den gula kassen. Bollen kommer och vem håller sig då framme? Jo, Super-Simon och den gossen har ju huvudet på skaft, vilket han fick ge exempel på nu, då han i den 85:e minuten ger Viggan ledningen med 3-1 på denna nick.

Även om Samuels chans i den 84:e var ganska fet, så skulle det som skedde i den 91:a bli ännu fetare. Viggan anfaller och Gustav Hasselgren kommer på vänsterkanten. Med sig har han André Eliasson i ögonvrån ute på högerkanten. Här skulle Gustav ha kunnat skjuta själv, men ödmjuk som Gustav är, lägger han den istället till André, som bara har att rulla in bollen i det helt tomma målet. Men istället för att rulla, hamnar bollen i ribban och ut. I och för sig ett konststycke.

De följande tilläggsminuterna blir långa ,då alla vet hur viktigt varje enskilt mål är, vare sig de är insläppta eller gjorda, något som kan bli avgörande på lördag då Viggan möter Forsbacka på deras hemmaplan Mariehov kl 14. Tim Gladh i Forsbacka avslutar med: ”Det var en tuff match mot ett lag som spelade mycket fysiskt. Det var mycket kriga. Nu finns bara att vinna på hemmaplan för oss. Vi har inget att förlora utan det är bara att köra på”.

Forsbacka var ett stabilt lag med fart under galoscherna och på hemmaplan lär de blir etter värre att möta. De behöver ju endast två mål för att det skall gå till förlängning och då kan ju allt hända. Förhoppningsvis skall Viggan kunna mobilisera alla tillgängliga till på lördag och då får vi hoppas att flytet från idag också håller i sig.