Forsbacka IK - Viggbyholms IK FF 2-2 (0-1)
Lördag 29 oktober 2022, kl 14.00 på Mariehov

Matchen mot Forsbacka IK var Viggans sjunde kvalmatch under de senaste 12 åren. När Viggan 2010 kvalade upp till division 3 för första gången spelade man tre matcher, 5-3 mot FG86 på Gotland, 1-1 mot Enköpings IS och sedan 3-0 mot Spånga, vilket gjorde att Viggan kunde gå upp till division 3 för första gången i klubbens historia.

I år, för att ta sig upp till division 2, var det en betydligt krångligare väg. Först fick man möta tvåan i division 3 Södra Norrland, Bollnäs GIF och där resultaten blev 3-3 och 3-2 till Viggan. Mot Forsbacka kom det att bli 3-1 och 2-2, vilket gjorde att Viggan blev klara för division 2. Inte bara det, man har nu alltså spelat sju kvalmatcher utan att ha förlorat, vilket är imponerande.

I och med att Viggan inför dagens drabbning ledde med 3-1 från hemmamötet, hade Forsbacka pressen på sig att göra åtminstone två mål mer, för att därigenom kunna få till en förlängning. Det rådde alltså en viss spänning i Gästrikland. Det lilla brukssamhället Forsbacka badade i sol när Vigganbussen anlände 12.30 på lördagseftermiddagen och planen såg på håll grön och inbjudande ut.

Mången hade sökt sig till denna fina höstdag för att beskåda vilket lag som skulle dra det längsta halmstrået, och glädjande nog hade mången Viggbyit, föräldrar, släktingar, vänner mfl, tag sig upp den två timmar långa vägen, för att på plats få vara med i denna för Viggan så historiska dag, då man aldrig tidigare nått så här långt under klubbens 92-åriga historia.

Spelarna kommer in, domartrion likaså, och när domaren väl blåste i pipan så var det inte bara där det blåste. Trots den sköna höstsolen, så kändes det som om SMHI hade lyckats få in en styv kuling på väderkartan, åtminstone i byarna och framför allt i skuggan. Forsbacka IK, som hade Sandviken AB ett par stenkast bort, hade nog en viss förmån av denna närhet då det kom till att ha rätt stålprodukter under fötterna.

Efter det att visaren rört sig två minuter på tavlan, kunde man redan notera att inte mindre än fyra rödklädda spelare från norra Stockholm hade vurpat på den såphala mattan. De gulklädda, som voro utrustade med Sandvikens rostfria specialdobbar, stod däremot som ofällda furor trots blåst och halka. Då de röda dessutom såg lite tunnare ut blev de därför också ett begärligt byte för den styva kulingen.

Forsbacka inte minst, visste vad som stod på spel och fick snabbt tag i taktpinnen i början, och kan efter fem minuter testa Viggans försvar med en kontring. Tursamt för Kevin i målet, och Viggans försvar i stort, var att Forsbacka trots de fina dobbarna, hade glömt att kalibrera siktet, något som inte uppmärksammades förrän matchen var över. Skottet gick därför inte oväntat långt utanför, där för övrigt deras träffbild skulle ligga även senare under matchen.

Minuten efter svarar Viggan med samma mynt, där de tre musketörerna Axel, Samuel och Pontus kommer anstormande,och där Samuel Östlund är ytterst nära att få till det, och när det inte gick försöker även Pontus men utan framgång och då hade även Muhammed tillstött. Trots denna numerär av röda spelare gick det alltså inte att få höra något nätrassel.

Efter åtta minuter får Forshaga till ett bra inlägg, för det var det väl, som överraskar alla, till och med Kevin i målet, som fick öka sin längd med 12% för att säkerställa att inlägget tog i överliggarens bakkant. Vid det här laget har så gott som alla i Viggan varit nere för räkning på grund av det halkiga underlaget. Forsbacka är fortfarande oberörda av underlaget.

Kl 14.12 snor Calle Ringström ett uppspel från Forsbacka och accelererar ensam genom hela det gula försvaret och in i straffområdet, och är där snubblande nära att få iväg ett skott också. Dessvärre snubblar han även bokstavligen på en gulfoting, med påföljd att han stupar in i målområdet, men utan att det drar domarens intresse till sig.

När klockan stod på 14.15, chippar Simon en boll över en gul spelare, vilket ger Muhammed ett bra tillfälle att sikta in sig på en diagonalare, som var så pass bra slagen att Samuel kan nicka fram den till Axel, som är ytterst nära att bli förste målgörare. En fet chans var det allt. Två minuter senare kommer ytterligare en fet chans. Victor får iväg en perfekt parabel fram till Samuel som därmed frigörs. Men i skottögonblicket slinter foten i gräset och han föll som en fura, en lång sådan.

I den 23 minuten antecknas Forsbacka för ett skott som dock Kevin rutinerat tar. Minuten efter tillskansar sig Viggan en hörna som hälsingen Petter lägger, något han för övrigt har gjort med bravur den sista tiden. När tiduret stannat på 25 minuter håller sig Jonathan Vestman framme på den nyss slagna hörnan och petar in Viggans ledningsmål.

Med ytterligare ett plusmål på kontot har Viggan nu 4-1 i målskillnad och Forsbackas uppförsbacke visade på 42 grader, även om innebörden egentligen var att allt pekade nedåt. Att mäkta med tre mål för att få till en förlängning kändes därför svåruppnåeligt, även om det funnits exempel på att sådant har hänt.

I den 34:e visar Simon prov på sin vinnarskalle då han inte ger sig, utan kan krypandes på alla fyra säkerställa att bollen hamnar i rätta händer. Två minuter senare växelspelar Samuel och Pontus, där Samuel börjar med att passa Pontus, som returnerar och med ljusets hastighet närmar sig Samuel målvaktens högra stolpe, men i avfyringsögonblicket… vad händer? Jo, han slirade och föll, liksom de flesta rödklädda denna dag.

Viggan hade en besvärande sol i ögonen och en styv kuling i bröstet under hela den första halvleken, vilket såg jobbigt ut då ingen bar vare sig solglasögon eller vindskydd. Forsbacka, som absolut inte gett upp, trycker på för en kvittering till att börja med. Sålunda avfyrar man tvenne projektiler med kort mellanrum när mindre än en kvart återstod. Men som sagts tidigare, siktena var felaktigt kalibrerade, vilket var tur för Viggan.

Den andra halvleken börjar sedan exakt som i de tre tidigare kvalmatcherna, med att motståndarna gör mål mer eller mindre direkt efter avspark. Första matchen mot Bollnäs, tog det 75 sekunder in i den andra halvleken. I den andra matchen mot Bollnäs tog det 90 sekunder in i andra halvleken. I den förra matchen mot Forsbacka gjorde de mål redan efter 18 sekunder i den andra halvleken. Den här gången tog det strax över en minut in på den andra halvleken.

Viggan inleder dock starkt då Axel kommer farandes på högerkanten efter bara 45 sekunder och tar sig in i straffområdet, men precis när han skall till att skjuta, råkar han fastna på en gulfoting. Några ropar på straff. Domaren hör inget. Det gör han däremot när hemmalaget jublar efter 82 sekunder. Arbetarbladet i Gävle skriver: ”Direkt i andra halvlek klev nyinbytte Nils Hällberg fram och slog in kvitteringen till 1–1, vilket tände hoppet hos hemmaspelarna”.

Två minuter senare kommer Pontus på vänsterkanten och får in en perfekt boll till Axel som står inne i slottet, bollen kommer och Axel gör en dubbel Tuplov runt egen axel, samtidigt som han skjuter. Axel, som inte hade de senaste uppgifterna om gravitationskrafterna på den här breddgraden, drabbas av 4G varvid skottet går en bra bit utanför. Hade det gått mot mål, hade man absolut fått höra hur nätet hade rasslat.

I den 50:e minuten får Viggan en hörna som Petter effektuerar och så pass väl att Calle kan gå upp och nicka, men bollen smet just utanför. Alla trodde att bollen gick in, men icke. Bättre skulle det då gå för Viggan minuten efter. Axel kommer på vänsterkanten och tråcklar sig in i skottläge, med i princip bara målvakten emot sig. Skall han skjuta?

Nej, Axel skjuter inte, han passar, något han är väldigt bra på och så leder han också assistligan, samt är i delad ledning med Samuel i skytteligan. Axel passar alltså så att Samuel blir helt ren och kan rulla in Viggans andra mål med sin vänsterdojja. Arbetarbladet skriver vidare: ”Viggbyholm ställde om strax efter kvitteringsmålet – och sköt in 2-1. Läget var än en gång oerhört prekärt för Forsbackalaget”.

”Nedflyttningsångesten gick nästan att ta på hos spelarna i FIK efter detta blytunga mål. Man försökte – men den tunga gräsmattan för dagen såg än mer tung ut efter bortalagets snabba replik på kvitteringen” fortsatte Arbetarbladet. Forsbacka är nu piskade att gå framåt för att försöka få in ett reduceringsmål till att börja med för att kunna höja moralen.

Sålunda skapar man nu två hörnor efter 55 respektive 59 minuter och toppar det hela med ett skott i den 90:e minuten, men som har sagts tidigare, siktet hade immat igen och bollen flög följaktligen iväg norrut. I den 63:e kommer Viggan till tals genom en hörna, på vilken den förste målskytten Jonathan Vestman är ytterst nära att nicka mål på.

En kvart kvar att spela och Forsbacka sliter som djur för att knappa in på Viggans målövertag. Så i den 76:e minuten får man en hörna och med fem gulingar inne i målområdet, och alla koncentrerade i en klick framför Kevin, kan utgången nästan bara bli en. Oddset för att det skulle bli mål låg på 1,10 just då, så ingen blev väl direkt överraskad.

Arbetarbladet igen: ”Men så kom 2–2-målet för Forsbacka med knappa kvarten kvar. Och efter det gjorde de allt i sin makt för att försöka göra ytterligare två helt nödvändiga mål för att nå ett likaläge totalt sett. Dock blev det inga fler kassar framåt”. Man lyckas dock skapa en farlig hörna i den 83:e minuten och pressar på för fullt men lyckas inte överlista Kevin några fler gånger.

Minuten efter får Viggan en hörna och i den 85:e kommer ytterligare en fet Vigganchans. Det är Axel som kommer springandes från de bakre leden och förpassar bollen fram i samma riktning som Samuel befinner sig i språng. Han kommer lite till höger men får i vilket fall på en bra rökare som målvakten lyckas parera medelst en reflexräddning men nära var det. Minuten efter får Viggan en hörna dock utan resultat.

Viggan gör ett nytt allvarligt försök i den 91:a minuten. Det är åter Axel som accelererar fram på högerkanten och passar in till Samuel, som också befinner sig på språng och han skall bara i farten vidarebefordra bollen in i mål, men målvakten kan tacka sina långa tånaglar för att det inte blev ett mål till. Så här sammanfattade Arbetarbladet det hela: ”En snabb kvittering efter paus – och hoppet tändes. Men det släcktes snabbt för Forsbacka när Viggbyholm svarade direkt efter. Därför kommer det inte spelas division 2-fotboll på Mariehov nästa säsong.
– Väldigt tomt, säger en märkbart besviken FIK-tränare, Lennart Sundin efter 2–2 i lördagens ödeskvalkamp och 3–5 totalt – och nedflyttning till trean”.

För Viggan var glädjen desto större. Efter bara två säsonger i division 3, tar man sig nu ett snäpp uppåt i systemet, där man efter fyra mycket tuffa matcher kan gå segrande ur detta mycket kvalfyllda system. Man kan därför bara känna stor stolthet inför det alla spelare och ledare runt laget gjort tillsammans. Fotboll är en lagsport och det här var en lagseger.