Viggbyholms IK FF - Husby FF 2-0 (1-0)
Onsdag 17:e april 2019, kl 19.00 på Hägernäs IP

Onsdagskvällen den 17 april kl 19.00 var det så åter dags att stånga pannorna blodiga mot våra gamla kombattanter Husby FF. Vän av ordning vet vid det här laget att Viggan vann bägge mötena förra året med 3-2 resp 8-1, men vet också att Husby inte är att leka med. Efter seriepremiärförlusten mot Hallonbergen några dagar tidigare var det inte utan att man kände knivbladet mot strupen.

Både Hallonbergen och Husby är två spelskickliga lag med ungefär samma upplägg och för att kunna stå emot dylika lag krävs ett hermetiskt tillslutet försvar i kombination med ett kontringsintensivt anfallsspel, något Viggan visade prov på i bägge matcherna, med skillnaden att man inte gjorde några mål i premiären.

Vi utgår ifrån att en hel del premiärnerver låg utanpå i matchen mot Hallonbergen, vilket förmodligen påverkade slutresultatet men en del nya kombinationer som testades kanske också spelade in, då det var ett tag sedan alla var med i en och samma match samtidigt.

Hursomhelst, en del rockader var planerade inför aftonens drabbning, där bl a Anton Johnson med ett CV från Skåne som tydde på att erfarenhet fanns dokumenterad från just en vänsterbacksposition, fick förtroendet på just vänsterbackssidan. Mittlåset denna gång bestod av Mr Higgs likt förra gången, men nu ackompanjerad av Nizze Pasthy, med erfarenhet från samtliga positioner på planen, inkl som målvakt.

Christian Freby, som nu lämnat Mittens rike, har etablerat sig som högerback, där han sedan senast ingår i den armerade betongvallen framför Harald ”Harry” Hemström, vilket gör att man kan sova gott. I Mittens rike återfanns nu som tidigare norrlandstrion Petter ”Pettsson” Andersson, den finurlige, samt den flyfotade Jocke ”Speedo” Viklund. André Eliasson, nu ekiperad med Hollywoodmustasch, som fick gå lite högre upp och även tangera den bortre cirkelns omkrets med ambitionen att bli radarpar med Viking Peterson.

Viking, som i förra matchen fick gå vänsterback, erbjöds nu möjligheten att åter få ikläda sig forwardsrollen, något han tidigare gjort med bravur och alltid i kamp med Zacco om att bli målkung. Nedanför sig på varsin sida hittade han Pierre ”Pirro” Ahlberg på vänsterkanten och till höger fd mittlåset Göran Dahlberg, som kom att stortrivas ordentligt i sin nya roll.

När domaren sent om sider blåste till spel visade det sig att Viggan ville visa sig från sin bästa sida denna afton och redan efter två minuter skapar man ett riktigt bra anfall som renderar en hörna. Två minuter senare får Jocke på en kanonrökare som målvakten i Husby lyckas rädda till hörna. Husbys målvakt har alltid varit ett av deras starkaste kort och så även denna afton.

I den 6:e minuten svarar Husby för en snabb kontring som avstyrs resolut och erfarenhetsmässigt vet man att det går aldrig att slappna av en sekund när det gäller motståndarnas reptilsnabba attacker. I den 9:e kommer Pirro farande på sin vänsterkant men utan att det ledde till något denna gång. Husby kontrar minuten efter med ett skott över Harald och dennes övre aluminiumbegränsning.

Viggan har etablerat ett bra osmotiskt tryck på de vitas planhalva och i den 12:e minuten nere vid kortlinjen fixar man till en hörna, men trots idoga övningar kvällen innan blev det ingen utdelning denna gång. I den 14:e tar sig Husby alltför långt in i Viggans försvarsområde med påföljd att Harald tvingas till en ”Battement frappe” med ena foten och räddar målet från påhälsning.

Två minuter senare, i den 16:e, lägger Viking ett perfekt inlägg från höger där Göran, om han nu inte hade klippt tånaglarna, garanterat hade petat in bollen, så nära var det och vi talar om en centimeter eller så. Ännu närmare var han dock två minuter senare då han tränger sig fram mot målgården och avfyrar den stora kanonen men siktet var dessvärre inställt på målvaktens bål.

I den 22:a springer sig André fri men när han rundar målvakten utanför dennes härad gör målvakten en textilryckning som får André ur balans något domaren dessvärre inte iakttog trots ett ivrigt förespråkande för en juridisk åtgärd. Trots detta irritationsmoment från Andrés sida testar han lyckan i den 24:e minuten men får se skottet gå några decimeter över ribban.

Det är mycket rött nu men det hindrar inte Husby från att i den 27:e minuten smyga ner utmed kortlinjen och avlossa ett parallellskott med sagda kortlinje, något som Harald dock enkelt avstyr. Husby består till stor del av en hel del resliga figurer som inte drar sig från att fälla vad som kan befinna sig i deras närhet, något Göran fick erfara i den 31:a minuten med frispark som påföljd.

Viggan hade vid det här laget jobbat ihop till ett mål men det gick inte att skönja på resultattavlan, men det skulle komma. Göran och Viking som hade funnit varandra hade haft en hel del skoj för sig nere på högerkanten tidigare och i den 35:e befinner sig Viking på språng inne i straffområdet men fälls som en fura.

Domaren som var välplacerad tvekade inte en sekund utan både blåste och pekade mot straffpunkten. Viking som ansåg sig förfördelad i den nyligen uppståndna situationen utsåg sig till exekutör och placerade skottet på rätt ställe för att Viggan skulle erhålla en 1-0 ledning. Mycket välförtjänt dessutom!

I den 43:e minuten får Viggan en frispark i bra läge och bollen hamnar till sist framför målvakten, där åtminstone två Vigganspelare (inga namn) gör ordentliga hål i ozonskiktet i sina försök att öka på ledningen, men förmodligen blev de för ivriga med tanke på närheten till mållinjen.

Halvleken avslutas med en Husbyhörna som rann ut i sanden. Husbys spel var som en karbonkopia av Hallonbergens spel, där man blint sköt ut bollarna på kanterna och nog fasiken fans det alltid en vitklädd där för att ta hand om bollen och såga sig ner utmed kanterna. Förmodligen lär Solna FC tillämpa samma läroplan på måndag.

Viggans spel kändes stabilt och det var bara en hårsmån ifrån att man vid ett flertal tillfällen hade lyckats göra mål på sina chanser, men det skulle komma flera. Vad som hände efter pausvilan var att Husby hade förstärkt sig med honung eller liknande ty redan från start tog de kommandot något som skulle hålla i sig en kvart framöver.

Redan efter två minuter fick de ett farligt frisparksläge just utanför straffområdet men utan resultat. Däremot kan Pirro på en kontringslöpning skapa sig ett jätteläge, men kommer en aning för långt ner mot kortlinjen, varför skottet som var en ytterskruv, gängade sig ut från målet där en vänsterskruv definitivt hade gett målvakten bekymmer.

Två minuter senare lägger han ett giftigt inlägg från vänster men bollen stöts ut av försvaret. I den 55:e gör Göran ett inlägg där Viking & Co är ytterst nära att få en tå på bollen. Husby är dock inte ofarliga och i den 57:e får de en frispark i farligt läge men Harald tippar skottet till hörna.

I de 61:a skapar Viggan ett riktigt bra anfall som avslutas med att Petter drar ett skott mitt på målvakten. Men han har bättre lycka med sig i den 66:e då han driver bollen förbi ett flertal försvarare tills han känner sig skottberedd varvid han distinkt trycker in 2-0 i nätmaskorna bakom Husbymålvakten.

Nu kommer ett tips inför nästa träning, efter vad som nämnts tidigare och som kommer att nämnas framgent, nämligen att försöka missa målvakten när man står öga mot öga med densamme. I den 69:e kommer nämligen Pirro så ren man kan komma med en målvakt men drabbas av ”Boasyndromet” och skjuter rakt på målvakten.

Två minuter senare fixar han en hörna som Göran exekuterar dock utan resultat, trots idoga träningsövningar kvällen innan. I den 74:e är André ytterst nära att få till det när han nästan kommer igenom. Minuten efter drar han på en riktig rökare som renderar en ny hörna som Göran får nytt förtroende att slå.

I den 84:e skjuter Husby högt, mycket högt över, men tack vare ett opermeabelt Vigganförsvar skapade Husby inte några direkta farligheter under matchen trots stundvis stort bollinnehav. Viggan däremot skapade även i denna match en hel del farligheter även om det till sist endast genererade två mål.

Mot slutet av matchen vädrades ”the Young Guns”, Simon Johansson och Jonathan Vestlund, vilka tillsammans utgör ett resurskapital värt sin vikt i guld. I den 89:e får Viggan ännu en hörna men likt tidigare så ledde den inte till något allvarligare. En förslagslåda med tips om ännu flera hörnvarianter kanske skulle sättas upp i omklädningsrummet.

I den 90:e minuten får Simon ett läge som han säkert drömt om många gånger innan han somnat. Med sin rapphet i benen springer han sig helt fri med målvakten och alla räknar kallt med mål, men ”Boasyndromet” drabbar även Simon och han prickskjuter mitt på målvakten.

Nåväl, 2-0 med mersmak gjorde att beskheten från den föregående matchen snabbt glömdes samtidigt som resultatet blev en fin dunkudde inför det stundande påskfirandet. Nu blir det några dagar att suga på den här karamellen innan det är dags att ta sig an Solna FC på annandag påsk och det kan nog bli en nog så svår nöt att knäcka.

Husby utgjorde ett tufft motstånd likvärdigt med det vi fick möta i matchen mot Hallonbergen, vilket gjorde att maskineriet fick testas ordentligt. Kan vi mobilisera samma manskap och samma djävlar anamma på måndag så kan påskfirandet få en riktigt trevlig avslutning.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 3 Bild 2 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16