Enebybergs IF - Viggbyholms IK FF 0-1 (0-0)
Lördag 27:e april 2019, kl 13.00 på Enebybergs IP

Lördagen den 27 april var det derbydags mot vår gamla kombattant Enebybergs IF. Vaktmästarna på Enebybergs IP hade gjort ett ypperligt arbete med det vegetabiliska underlaget, som nu låg skimrande grönt i vårsolen och bjöd in till premiärspel i denna viktiga derbymatch.

På grund av att lagens olika divisionstillhörighet under åren har mötena inte alltid varit frekventa. Under de sista 20 åren har lagen mötts endast 10 gånger. I division 5 vann Viggan 2002 med 2-1 och 7-1. 2003 blev det 2-1 och 3-3 i samma division. Sedan dröjde det 10 år tills lagen möttes igen efter det att Viggan åkt ur division 3.

Då blev det förlust för Viggan 2013 i division 4 med 2-3 och 0-5. Året efter vann bägge lagen varsin match med 1-0. Sedan dröjde det till 2018 då lagen möttes igen, där Viggan vann hemma med 4-2 men förlorade borta med 3-1. Med andra ord så är det oftast mycket jämna matcher lagen emellan.

Inför dagens match hade Enebyberg slagit Järfälla med 2-1, förlorat mot Kista SC med 0-4 och senast slagit Hässelby med 1-0. Viggan hade inlett med en 0-1 förlust mot Hallonbergen borta men slagit Husby med 2-0 och senast spelat 1-1 mot Solna FC, vilket gjorde att utgången av dagens match måste ses som ganska oviss.

När domaren väl blåste till spel var det Enebyberg som tog tag i taktpinnen men efter fem minuter skapar Viggan sin första hörna, där Anton höjer sig över mängden och nickar mot mål men målvakten är på alerten. Minuten efter får Viggan sin i särklass fetaste målchans.

Det är André som från högerkanten lägger ett inlägg på Zaccos fötter, som ensam på målområdeslinjen och med öppet mål endast har att bredsida bollen in i mål. Stoiskt lägger skjuter han med en enkel bredsida bollen in mot det övergivna målet. Med tanke på att Viggan hade en styv kuling i baken, kan det vara så att en kastvind påverkade hastigheten på Zaccos skott, vilket kan ha föranlett att bollen tar i ribbans undersida och studsar snett ut igen.

Enebyberg svarar med att skjuta över Haralds ribba minuten efter. Matchen böljar fram och tillbaka och efter 11 minuter får Enebyberg sin första hörna dock utan resultat. Minuten efter fälls Anton i ett Enebybergsanfall, utan åtgärd från domaren, vilket ger de lila ett ypperligt tillfälle men Harald är med på noterna.

Just nu är de lila på bettet och i den 16:e minuten skjuter de ett haubitsskott som tar i överkanten i Haralds överliggare och studsar rakt upp, men för att sedan dala rakt ner i densamma igen, för att sedan rikoschetteras ut i naturen bakom Harald. Ett lika i ribbträffar så här långt. Men de röda blir nu allt ettrigare.

I den 26:e skapar Filip ”Fille” Carlsson ett jätteläge men de lila rider ut stormen även om de i minuten efter blir utsatta för en ny Vigganhörna. Det böljar som synes lite fram och tillbaka och i den 32:a får Enebyberg ett jätteläge sedan en av Viggans backar nickskarvat till en lila anfallare, men Harald står pall igen.

Viggan svarar med att utsätta det lila försvaret för ny press i den 36:e, då man får på en hörna men även denna utan resultat. Minuten efter i en tilltrasslad situation inne i det lila försvarsområdet får Anton Johnson på en kanonrökare av sällan skådat slag, men skottet tar på exakt samma ställe som Zaccos tidigare skott, dvs i ribbans underkant och ut.

I den 38:e är det ånyo tilltrasslat inne i de lilas straffområde och den här gången väljer Anton, med ryggen mot mål, att från mycket nära håll försöka blindklacka in bollen i mål, men den låga bollhastigheten gjorde att målvakten hann reagera. I den 40:e får Viggan ett nytt bra läge att försöka ta ledningen.

En frispark strax utanför straffområdet erbjuder denna möjlighet. Zacco tar sats och skruvar bollen runt muren men även utanför stolpen. Ny hörna i den 43:e vittnar om att Viggan är på bettet i slutet av halvleken. Fille spelar sedan fram André i den 45:e och han lyckas ta sig igenom hela försvaret men fastnar i skottögonblicket just framför målvakten. Men ack så nära.

Sedan blåste domaren av för pausvila och 0-0 var väl ett typiskt 0-0 läge i matchen just då, även om Viggan ledde ribbträffarna med 2-1. Dessvärre var Gula Örnen tvingad att utgå efter den första halvleken, varför pennan överläts till Nils ”Nizze” Pasthy för fortsatt skriftlig bevakning av matchen.

Här kommer Nizzes ögonvittnesskildring av vad som sig senare tilldrog sig:

15 minuters paus känns alltid välbehövligt när man gör gräspremiär då det suger lite extra i benen att springa på den något mjukare ytan, speciellt så här års då underlaget släpper efter lite mer än under högsommaren. Mattan höll mycket hög klass ska nämnas och får 4 av 5 poäng.

Viggan kommer ut starka i andra halvlek men det är ändå några trevande inledande minuter då båda lagen behöver några minuter för att springa igång benen igen. Enebyberg testar längre inkast enligt Viggan-modellen medan Viggan jobbar på med sin höga press utan att egentligen få någon direkt utdelning, även om man stoppar motståndarna i deras uppspelningsfas.

Efter 7 minuters spel börjar det ändå utkristallisera sig ett mönster då Bergets forwards blir allt mer ensamma i sina stötar mot Viggan och spelet består främst nu av enstaka längre bollar som Viggan tämligen behagligt hanterar. Men när man börjar slå sig lite till ro så missar man uppenbarligen en markering någonstans på vägen och en lila-klädd kan sätta rasande fart mot Viggans straffområdet.

Uppstickaren hinner dock inte längre än till straffområdets yttre gräns där denne bryskt hinns upp av Göran som medelst otillåtna medel abrupt avbryter räden. Göran föräras med ett gult kort och Berget har nu en frispark i farligt läge. Det blir dock inte farligare än att skottet tar i pannan på första bästa Viggan försvarare och faran är avstyrd.

Kvarten är spelad av andra halvlek när Viggan kommer i en snabb omställning, spelplanen liknar nu ett öppet hav med breda ytor och flera rödklädda som störtar fram. Zacco slår ett inlägg som Fille skarvar vidare till en ensam Pierre som klämmer till direkt på volley. Siktet är dock inte kalibrerat varvid bollen korsar kortlinjen någonstans ute vid hörnflaggan och frågan är om bollen ännu nått marken eller om den än i skrivande stund har fortsatt riktning mot stratosfären.

Men så är det dags. Efter 22 minuter spel, av andra halvlek, driver nyligen inbytte Oberg fram på sin vänsterkant och skapar en hörna. Mitt i straffområdet står Zacco, bevakad av två lila herrar som hänger i allt de kommer åt för att störa Den Långe, och de lyckas så pass att Zacco endast får en hjässa på bollen som förpassas i en hög båge mot den bortre delen av straffområdet.

Men för att inte göra någon besviken har Anton Johnson strategiskt placerat sig på denna yta och förvånande nog finns inte en försvarare i sikte. Anton gör inga misstag utan klipper till direkt på volley och bollen går som i en korridor otagbar för alla som skulle velat stoppa den på sin väg in alldeles intill stolpen i den bortre delen av målet.

Innan och efter målet har Viggan påbörjat en rotation för att kunna orka de 90 minuter plus tillägg som ska spelas. Tre byten inom loppet av ett par minuter, men det är ingen direkt ambition att lägga sig på försvarssida utan här gäller anfall som bästa försvar. Pirro, Zacco och Fille får göra plats för Idris, Viking och Oberg.

Med vind i segling sätter Viggan full fart och inom loppet av två-tre minuter sticker man upp ett flertal gånger och är inne och nosar i straffområdet men vinner endast inkast som främsta utdelning.

73 minuter spelat och Petter gör domaren uppmärksam på att han, när domaren vänt bort sin blick, åkt på en så kallad eftersläng. Som de flesta diskussioner med domare brukar sluta, så leder detta givetvis ingenstans, men det är uppenbart att det börjar bli lite frustrerat i det lila lägret.

Några minuter senare har inbytte Viking fått bollen på fötterna och tar sig in i straffområdet. Alla vet att det luktar målchans när Viking har bollen på fötterna, men den här gången när han sånär är förbi, så blåser domaren då det uppenbarligen inte enkom var finter som skapat en yta utan även lite armar och brottning.

Minuten efter bryter Jonte ett uppspel och Idris kan störta framåt med bollen tämligen ensam med vägen utstakad mot mål. Väl i straffområdet spelar han bollen till nyss nämnde Viking som tar emot och skickar iväg en projektil. Dessvärre kommer ett Enebybergsben emellan och bollen lämnar straffområdet i motsatt riktning än avsett.

Ett längre avbrott i spelet uppstår när Jonte blir skadad och måste ses om. Jonte måste dessvärre lämna planen efter en mycket bra insats, men Fille som fått vila några minuter, och som tidigare gjort en väldigt bra insats får komma tillbaka in i hetluften.

Ganska omgående får Fille ett fint läge. Det är Freby som snabbt får fatt i bollen och kastar ett inkast till André. Via Viking når bollen Fille inne i straffområdet som säkert börjar planera målgest, men likt Vikings läge tidigare så kommer ännu ett Enebybergsben emellan skottet och målet varpå bollen åter lämnar i motsatt riktning.

7 minuter återstår av matchen när Oberg lägger en sylvass genomskärare till André som kan avancera mot straffområdet. Väl nere på kortlinjen skickar André in bollen snett bakåt men inte bättre än att Oberg som slänger sig fram är några cm för kort i växten och Viking har inte hunnit längre än till straffområdets gräns, varpå en försvarande spelare kan rensa bort bollen någonstans mitt i straffområdet invid straffpunkten.

Under samma minuter kommer ett inlägg in i Bergets straffområde och Viking når högst, men det blir inte farligare än att bollen passerar kortlinjen någon meter utanför målvaktens stolpe.

Minuter kvar av matchen och Viggan fortsätter sin offensiv, ett mål till skulle helt klart stilla nerverna på alla tillresta Viggansupportar då man varit med allt för många gånger för att få känna på att ett mål är en skör ledning. Viggan får en frispark och Idris kommer runt på kanten, bollen spelas in i straffområdet och två försök till avslut inom loppet av några sekunder, men båda gångerna kämpar de frenetiska försvararna i Berget och lyckas blockera skotten.

Enebyberg kommer in på Viggans planhalva med endast 3 minuter kvar av ordinarie tid och spelaren som driver upp bollen väljer att testa sina chanser. Någonstans runt halva-halva avlossar han bössan men det blir inte farligare än att Harry kan beskåda bollen passera ett par meter utanför stolpen.

När klockan står på full tid bryter Viggan bollen på mittplan och Fille driver upp, han lämnar sedermera över bollen till Idris som avancerar in i straffområdet. Idris skickar på ett avslut som återigen går i block men denna gång hamnar bollen hos Oberg men dessvärre hamnar dennes avslut en bit utanför målramen utom fara för målvakten.

Domaren aviserar 3 minuters övertid, och detta spelas av ganska behagligt med Viggans ögon sett där den farligaste chansen är ett inlägg från Berget som seglar in i magen på Harald som utan besvär suger in och håller i.

När slutsignalen så lyder kan man räkna hem 3 poäng på kontot och med uppenbart partiska ögon så kändes det ändå rättvist.