Kista SC - Viggbyholms IK FF 0-2 (0-1)
Fredag 10:e maj 2019, kl 20.00 på Ärvinge BP

Fredagskväll kl 20.00 på Ärvinge IP är kanske inte Viggans optimala tidpunkt för utövandet av bollaktiviteter, särskilt då restaurangfaciliteter saknas å denna ort. Men, tack vare en driftig och gästvänlig ledare i Kista SCs stab, Anna Dahl, försågs våra gossar med läsk och bananer medan vi ledare kunde åtnjuta specialbryggt kaffe, något vi samtliga uppskattade enormt.

Dessutom var väderomständigheterna gynnsamma denna gång, med kvällssol och en temperatur som låg och dallrade vid 10-gradersstrecket, vilket gjorde ingångsvärdena ganska gynnsamma denna afton, om man nu bortser från de rent personella problem som förelåg inför drabbningen.

Den gamle dramatikern August Blanche skrev 1848 ett än idag välkänt lustspel ”Ett resande teatersällskap” som lånat oss ett bevingat uttryck, där teaterdirektören undslipper sig ”Det skall fan vara teaterdirektör” och nog kan man dra vissa paralleller till de vedermödor som coach Olausson fick slita med inför dagens match.

Hans ensemble, som i seriespelet fram tills nu varit ganska intakt, hade inför Ärvingeresan utsatts för en icke oansenlig personalpåfrestning mängdmässigt. Zacco, Fille och Freby befann sig på galej på annan ort, medan exempelvis André och Pirro led av snuva respektive tillfällig klumpfot. Oberg var av läkare ordinerad till avhållsamhet, åtminstone vad gällde spel med boll. Samtliga dessa voro dessutom att betrakta som s k startspelare enligt gammalt.

Nåväl, trots detta alarmerande avbräck lyckades Olausson ”mit Aufbietung seiner letzten Kräften” skramla ihop en för dagen slagfärdig församling med hjälp av bl a den juvenila tillgång som numera finns att tillgå i rullorna. Viking med sitt droppande nasala organ och ett omfångsrikare knä, fick tillsammans med fd konvalescenten Nizze stoppas in för att fylla några givna platser, om än med löftet att med jämna mellanrum bli föremål för täta byten.

Till sist kunde alltså följande startelva ställas på fötter: I mål, den i helgul dress nyekiperade Harald Hemström som framför sig fick beskåda från vänster Jonathan Vestman en av de ståtliga juniorerna och i mitten Göran Dahlberg och Anton Johnson, som dessutom hittills toppade skytteligan. Längst till höger syntes David Higgs, även han målskytt i senaste matchen.

Normalt sett brukar Viggan vara överbefolkat vad gäller yttermittfältare, men denna dag var det en bristvara, varför Henok fick ikläda sig en av rollerna medan junioren Fabian ”Fabulous Fabbe” Holmberg fick premiärstarta på en av flankerna. I mitten återfanns norrlänningarna Petter Andersson och Jocke Viklund som vanligt, men nu assisterade av Nizze Pasthy som ett komplement till den något mer offensivt placerade Viking Peterson.

Förra året hade Viggan åkt på torsk såväl hemma (1-2) som borta (0-4), varför förhoppningarna denna afton var ganska lågmälda sett till statistiken och omständigheterna. Vid vinst skulle Kista dessutom klättra förbi Viggan i tabellen medan det omvända skulle kunna ta Viggan högre upp i systemet. Nu skulle det senare visa sig bli fallet, inte minst tack vare att andra resultat gick Viggans väg i denna omgång.

Kl 20.00 blåste Panajot Gjoka till spel och kanske lite förvånande var det Viggan som visade flest framfötter initialt. Jonte Vestman, som fått ikläda sig rollen som vänsterback, antecknas för åtskilliga kraftfulla ingripanden och framstod som en murbräcka på vänsterkanten.

Nizze, som nu fick röra sig i de övre regionerna på planen, något han uppenbarlige tycktes uppskatta ordentligt, och för att visa prov på detta lägger han i den 15:e en rökare som dessvärre för honom och Viggan går både över och utanför. Anton, som även han vill röra sig däruppe, avlossar också han ett skott minuten efter men med samma slutdestination som Nizzes.

Viggan har hittills både överraskat och imponerat, något som ytterligare skulle understrykas i den 19:e minuten då Kista tvingas till en tillbakapassning till målvakten, som tar bollen med händerna, något som väckte juridiska frågor. Under denna palaver inser Nizze att det finns stora möjligheter till att utnyttja situationen.

Medan ivriga diskussioner pågår sticker Nizze fram till målvakten och avhänder denne bollen, springer snabbt tillbaka och lägger genialt frisparken till Petter som insett var som är i görande och är på pass när bollen kommer. Likt en listig iller utnyttjar han läget och slår in bollen i mål, till allas stora förvåning och en blandning av stor glädje och frustration, beroende på lagtillhörighet uppstår, när domaren pekar på mittpunkten, vilket signalerar att Viggan tagit ledningen med 1-0.

I den 21:a minuten vill Petter inte vara sämre än att han spelar fram Nizze som dock skjuter över, ett kalibreringsfel som alltför mången rödklädd spelare lider av. Minuten efter är Nizze framme igen men är en nanosekund för sen då målvakten hinner före. Nizze visar för övrigt under första halvlek mycket av sina framfötter.

I den 30:e testar Jocke en genomstickare till Fabbe, som om den lyckats hade friställt Fabbe, men så bidde det nu dessvärre inte. Det var inte utan att man höjde på ögonbrynen, ty det var länge sedan man såg Viggan spela så harmoniskt och inspirerat. Lägger man sedan därtill att försvarsspelet var 100-procentigt säkert, vilket inte gav Kista en enda möjlighet till att störa Harald i målet som njöt av stillheten i sin nya målvaktsdress.

I den 36:e tvingas Viking in i depå för att vila knä och näsa, vilket gav junioren Max Billgert möjligheten att visa upp sig i manegen. Två minuter senare spelar Henok snyggt fram Fabbe som är ytterst nära att få till det men en hörna blev det i alla fall. I den 40:e kommer ett nytt bra Viggananfall där Nizze är ytterst nära att skära igenom men trängs ut med hörna som påföljd.

Nizzes framfötter finns till allmän beskådan denna afton och i den 42:a får han på kvällens hårdaste skott, men får se hur aluminiumflisorna yr om det när skottet tar i målvaktens vänstra oskyddade stolpe. Närmare än så är svårt att komma. Minuten efter lägger Henok ett fint inspel från kanten men inga röda tår finns där för att irritera målvakten. På övertid får sedan Viggan ett bra frisparksläge som inte är långt borta från att resultera.

Även om Kista inte kom upp i samma klass som förra året, förtar inte detta på något vis att det var Viggan som dominerade hela första halvlek och ledningen, om än tunn, var helt rättvis, vilket är det bästa betyg som kan ges till denna ensemble som snabbt sytts ihop denna afton. Haralds enda jobb så här långt var att se till att den nya dressen hölls hel och ren.

En annan som visade upp sina framfötter denna afton var Hudiksvallssonen Petter, som redan i den 47:e sveper fram på högerkanten och får till ett bra inspel som dock endast leder till inkast. En minut senare får Viggan ett mål bortblåst, förmodligen för offside eller liknande. I den 54:e får Nizze halta av planen vilket åter ger Max en chans att visa upp sig i hela sin längd.

Kista har dock insett att klockan går och känns nu betydligt mer aggressiva utan att det på något sett verkar oroa Viggans Maginotlinje. I den 58:e får Viggan ett bra frisparksläge där Mr. Higgs skjuter men skottet går rakt i famnen på målvakten.

I den 60:e har den återuppståndne Viking gjort en fenomenal räd på högerkanten, ivrigt uppvaktad av ett nervöst försvar, men han står dock pall och befinner sig fortfarande på benen, men ett par meter in i straffområdet lyckas de mörkblå till sist fälla honom och likt en hälsingefura faller han i backen så barren yr om det. Självklar straff tycker han som skriver och var åsyna vittne endast ett fåtal meter därifrån.

Men icke sa Nicke. Domaren väljer då att ta förstaläget utanför straffområdet och dömer frispark till den närstående Petters stora förvåning och för att inte tala om de övrigas förvåning i Viggan. Higgs lägger frisparken men ingen utdelning denna gång.

I den 63:e skaffar sig Henok ett bra läge men skjuter även han över. Två minuter senare gör Fabbe ett inspirerande jobb och får med sig en hörna som dock inte ger någon avkastning. I den 67:e skjuter Kista ett av fåtalet skott åt Haralds håll men skottet går högt över.

I den 70:e får Viggan en ny hörna som Anton nickar in i smeten och i röran framför mål är det många röda ben som försöker sparka in bollen i mål men alla misslyckas dessvärre. Minuten efter testar Fabbe skottlyckan men krutladdningen var för svag och därmed även skottet som lätt fångas upp av målvakten.

Sedan får Kista några bra lägen, något man inte sett av under matchen, och i den 75:e får man två bra frisparkslägen i närheten av Haralds bur, men bägge mynnar ut i intet tack vare energiskt försvarsspel. Tre minuter senare får de även en hörna som man nickar precis över och det var Kistas enda egentliga målchans under hela matchen.

I den 80:e får Viggan en frispark som Higgs exekuterar, men det hela mynnar ut i en hörna som den idoge Göran åter får lägga. På denna, perfekt slagna hörna, är Henok millimeter från att nicka i mål vid den bortre stolpen. Mycket nära var det. 10 minuter kvar och tre poäng synes nu som överkomliga om man fortsätter att hålla tätt bakåt, men ledningen är tunn.

Med sju minuter kvar anfaller Viggan på högerkanten, i något som närmast måste rubriceras som ett klapp-klapp-spel av östeuropeiskt snitt. Det är Petter som driver framåt, ömsom väggspelande med Fabbe och Max och det är så elegant gjort att man måste gnugga ögonen. Skall det hålla ända fram? Ja, det gör det, ty Petter avslutar med att pressa lädret in vid målvaktens vänstra stolprot och nu är sejern vår. 2-0 till Viggan.

Halvleken avslutas med att Kista får ett farligt frisparksläge men Harald tar skottet utan att smutsa ner sin nya kostym. Domaren blåser av spelet och Viggan kan åka hem med tre välförtjänta om än ej förväntade poäng och i och med Hallonbergens lite oförmodade förlust så har Viggan nu superhäng på serieettan Hallonbergen.

Man måste denna afton lyfta på hatten för Viggans spel som understundom imponerade stort, särskilt under den första halvleken. Det man mest kommer att minnas från denna match är Nizzes agerande vid frisparken till 1-0 målet som Petter elegant vispade in, samt Petters formidabla väggspel fram till att han även kunde göra 2-0. Bägge insatserna är värda en plats på ett frimärke.