Viggbyholms IK FF - Hässelby SK FF 6-1 (1-0)
Söndag 19:e maj 2019, kl 14.00 på Hägernäs IP

För ovanlighetens skull inföll den sjunde omgången för Viggans del på en söndag och motståndet bestod av Hässelby SK. SMHI & Co hade dagen innan lovat uppehåll men när det var dags för matchstart kl 14.00 så höll de inte längre sina löften. Ett fint duggregn såg till att syrehalten i luften hölls på en hög nivå.

Sportsligt var det också en mycket intressant helg. Ja, rent av en av de sexigaste detta år så här långt, eller vad sägs om följande resultat: Bele Barkarby besegrade Kista SC, en av favoriterna, med 6-0 medan FC Järfälla, våra nästa motståndare, körde över de tidigare serieledarna Hallonbergen med 6-1, ett resultat som även Viggan skulle upprepa genom att besegra Hässelby med samma siffror.

Redan innan seriestarten fanns vissa farhågor om att det skulle bli ett tufft år, där alla skulle kunna slå alla om än kanske inte med siffror som dessa. När så gott som en tredjedel av serien har spelats, börjar man nu ana en utkristallisering av vissa lag, såväl i toppen som i botten. Just nu kan en stor del av västra Stockholm hänföras till den senare kategorin.

En försiktig gissning vid det här laget är att våra gamla antagonister Bele Barkarby kommer att spöka under säsongen, liksom FC Järfälla, även om de också är representanter för den västra delen av stan. Två andra historiska kombattanter är förstås Enebyberg och Bollstanäs som brukar kunna skapa grus i maskineriet.

Nåväl, inför dagens drabbning mot Hässelby var förutsättningarna att Viggan vid en vinst i ensamt majestät skulle klättra upp i serieledning efter det att Hallonbergen, Viggans enda banemän så här långt, åkt på en riktig kölhalning och tappat fästet i den absoluta tabelltoppen. Efter helgen ligger nu fem lag och lågsniffar för att putta ner Viggan på jorden igen.

Men, det är långt till nästa helg, så låt oss njuta av vad som hände på Hägernäs IP denna förgyllda söndag. Man får utgå ifrån att nervsystemet var spänt till det yttersta inför uppgörelsen då mycket prestige stod på spel, både vad gällde en ny tabellplacering och att ta död på gamla Hässelbysyndrom.

Domartrion, som för övrigt var under okulär besiktning av Förbundet, blåste till spel kl 14.00, lagom till att duggregnet började falla. Viggan chocköppnade och redan under den första spelminuten skaffar sig Viking ett bra läge men fastnade till sist i Hässelbys försvar. Fille, som sett hur man skulle kunna bli hjälte, kommer även han ganska långt i sina planer minuten efter, men anfallet avslutas med ett skott av Pierre som dock blir utan resultat.

Efter sju minuter sticker Hässelbyarna upp i ett farligt anfall som dock reddes ut av det röda försvaret. I den 10:e gör Viking ett inspel som Fille går upp och nickar men bollen går över. Viggan startade matchen riktigt förtroendeingivande men släpper successivt in Hässelby i matchen och efter en kvart tvingas Harald gå ut och bryta ett giftigt försök från de vitas sida.

Viggan hämtar sig dock och i den 21:a får man en hörna som Göran planenligt slår dock utan hörbart nätrassel. Bättre går det då minuten efter då Viggan får en frispark, där Pierre ”Pirro” Ahlberg och David Higgs viskandes till varandra kommer överens om hur den skall slås. Higgs slår frisparken och i myllret framför mål kan Pirro styra in ledningsmålet 1-0.

Detta ledde till en ökad adrenalinnivå hos Hässelby och i den 24:e tilldöms de en frispark i ett synnerligen farligt läge, men skottet som skulle träffat ribbans underkant omdirigeras av Haralds utsträckta handflata till en hörna och där får vi tacka Harald för hans vakenhet. Detta var för övrigt ett av ytterst få tillfällen som Hässelby tilläts oroa Harald.

Viking, som gett sig den på att bli antecknad i protokollet, skapar i den 27:e ett jätteläge men efter alltför många abrovinklar för att hitta det perfekta skottläget stoppas bollbanan i sista sekunden av någon av motståndarnas nedre lemmar. Men matchen är ingalunda avgjord och minuten efter skapar Hässelby en hörna som även den undanröjs av det röda försvaret.

Även om Viggan leder med 1-0 så känns ledningen ytterst skör och den initiala anfallsförmågan har sakta men säkert ebbat ut, vilket skapat förutsättningar för de vita motståndarna att öka sitt bollinnehav, även om de röda inte drar sig för att understundom sticka upp, som exempelvis i den 32:a, då Oberg inne i straffområdet slänger iväg ett skott som dessvärre hamnar i målvaktens diafragmaregion.

En kvart kvar av halvleken och matchen står och väger och den kan egentligen sluta hur som helst, särskilt som Hässelby tillskansar sig ännu en hörna efter 38 minuters spel. Nu ökar dessutom det osmotiska trycket mot Viggans försvar och uppnår ett crescendo minuten efter då Hässelby lyckas skapa två hörnor på raken, men ställningen förblir oförändrad.

Viggan trampar dock gasen i botten på slutet och i den 42:a skapar man ett mönsteranfall, där Zacco, Petter och Nizze är ytterst nära att förändra utseendet på resultattavlan. Då det inte gick den gången försöker Nizze på egen hand minuten efter men även han fick bita i det sura gräset.

Lite till mans började man skruva på sig bland åskådarna, då Viggan inte fått till det där riktiga flytet i spelet, även om man flera gånger haft chanser och halvchanser. Den här dagen, till skillnad mot senast, var Viggans långbänk fylld till bredden med högoktaniga avbytare som också skulle komma att bidra till en icke obetydlig scenförändring.

Viggan hade som vanligt startat med Harald i målet som i sin tur fick se de ädlaste delarna av Freby, Göran, Higgs och Jonathan, vilka i sin tur kunde beskåda Pirro, Petter, Jocke och Fille i regionen kring mittcirkeln. Högst placerad var Viking som assisterades av Nizze och där fick ni också startelvan.

Men en kedja är inte starkare än dess svagaste länk och med en bänk bestående av Zacco, Oberg, Teddan, André och Anton, kunde vän av ordning snabbt inse att det inte fanns någon som helst antydan till svaghet i denna uppsättning, snarare tvärtom skulle det visa sig.

Även om publiken efter första halvlek vant sig vid vertikala skurar från molnen, så skulle den andra halvleken bidra med horisontella skurar, men denna gång av mål och det från Viggans sida. Högsta växeln lades i direkt från början och redan under första spelminuten av den andra halvleken kan Göran få lägga en hörna som inte resulterade i något.

Två minuter senare har Freby tagit sig upp i banan på högerkanten och lägger ett fräckt inlägg till Viking som står i pool position mitt framför mål och vid gynnsam väderlek hade han kunnat bli den andre målgöraren denna dag, men ett nytt hål i ozonskiktet gjorde att Viking inte kunde utnyttja detta tillfälle som han önskat sig.

Oberg, som fortfarande jobbar med att kalibrera siktet med sin nya hjälm, skjuter fem fingrar över i den 48:e minuten och det känns som om något stort är på gång. Men detta stora skulle dröja ytterligare sex minuter. André, som släppts ut i manegen efter pausen, upptäcker Pirros inlägg från höger och med en utstuderad bredsida kan han otagbart vräka in 2-0 i mål.

Nu kändes det en viss lättnad överlag bland de röda och bland publiken. Två minuter senare får Viggan ett bra frisparksläge, något som inte försämrade känslan hos de röda supportrarna. Pirro och Higgs, som kommer närmast från Täby City, talar samma språk och verkar förstå varandra, tar ett nytt snack om hur frisparken skall läggas.

Rollfördelningen om vem som skall slå frisparken är nu 50-50. Det blir Pirro som slår frisparken och så pass perfekt att bollen, via försvarsmuren, rundar både mur och målvakt för att slutligen bromsas upp av de bakre nätmaskorna och plötsligt står det 3-0 till Viggan och man kunde nästan höra ljudet av klirrande champagneflaskor.

Detta tilldrog sig i den 57:e minuten och tre minuter senare erbjuds Higgs en egen möjlighet att lägga en frispark och efter en del rikoschetter får han tillfälle att själv avsluta det hela men skottet går över. Minuten efter, i den 61:a, får André en av årets bättre chanser att öka på sin och Viggans målskörd, men efter att ha bränt de fyra-fem tillfälligheterna till skott i målgården så rann den möjligheten dessvärre ut i sanden.

Hässelby går nu på hörntänderna och får se ett helt annat Viggan i denna halvlek, förmodligen vitaliserade av något upplyftande och inspirerande tal inne i omklädningsrummet och dessutom numer utspätt av en hel del nytt folk med mycket spring i benen. Higgs fortsätter med att lägga frisparkar och den som han lägger i den 62:a leder till en hörna som hörnräven Göran åter får springa och lägga.

I den 64:e kastar Göran av sig rollen som hörnläggare och beger sig ut på en framgångsrik räd utmed vänsterkanten och skickar skickligt in bollen till Jocke Viklund som tar i för kung och Hälsingland, men det distinkta skottet räddas ut till hörna. På den efterföljande Göranhörnan är André ytterst nära att nicka i mål men bollen tar mitt på målvakten.

Som alla märker finns nu två lag på Hässelbys planhalva och i den 65:e kommer Viggan i ett nytt jätteläge, där Zacco bär på det röda baneret som i slutskedet övertas av Viking och Oberg, men alla får se att anfallet avslutas med en hörna. Vem lägger då hörnan? Jomen, Göran förstås!

Hörnan, som läggs från vänsterhållet, får en bollbana som når ända bort till Higgs som intagit en position strax bortom målet och när bollen närmar sig Higgs låter han sin panna tala. Bollen går då tillbaks in i området framför mål, där André gör sitt andra mål för matchen och säsongen, genom att mer eller mindre tömma bollen på luft. 4-0 och en näst intill ointagbar ledning.

Pirro, som redan svarat för två mål själv, försöker öka på sitt målkonto i den 67:e, men bollen smiter just bredvid den bortre stolproten. Fille, som hittills gått lottlös i målkarusellen, får också se sitt skott smita utanför efter att ha haft ett jättebra läge till att bättra på sitt saldo.

Zacco, som även han hittills gått lottlös, testar en rökare i den 75:e men får se bollen både gå utanför och över, men förmodligen höll han på att skjuta in sig. Han gör ett nytt försök två minuter senare, då han stående på straffpunkten försöker sig på en dubbel Mollbergare genom att rotera kring sin egen axel 270 grader och skjuta från höften. Målvakten hann dock se mantelrörelsen och står på rätt plats för att mota bollen.

Mitt under denna press sticker Hässelby upp och släcker Haralds drömmar om att ånyo få hålla nollan och en reducering var ett faktum: 4-1. Detta ägde rum i den 78:e minuten och en minut senare lägger Fille ett förnämt inlägg till Pirro som på volley direktskjuter just utanför.

4-1 och 10 minuter kvar på matchen och segersötman börjar kännas på läpparna. Då kommer André farande som en oljad torped och tar sig igenom allt, men fälls i skottögonblicket inom det stipulerade området där straffar vanligtvis utdöms. Så blev nu inte fallet men en hörna blev det i alla fall.

Göran, som nu vet var hörnflaggorna finns, tar på sig även denna uppgift i den 82:a minuten. En som redan testat volleyvarianten känner sig nu manad att försöka pricka målet denna gång och den som känner sig utpekad för detta ändamål är Pierre ”Pirro” Ahlberg. När han ser bollen närma sig tar han i allt vad han förmår – och träffar på direkten och får se sin rökare susa in i nätmaskorna. 5-1. Tredje målet för Pirro denna dag!

Men det är inte slut med detta, ty endast en minut senare, mer eller mindre direkt efter avspark, kommer Viggan i ett nytt anfall där Jocke passar fram till Zacco som direktskjuter i mål och halvdussinet är uppnått. 6-1. Därigenom kunde även Zacco till sist spräcka nollan på sitt målkonto hittills i år och ta upp jakten på de andra.

I den 85:e är han också ytterst nära att öka på sitt målsaldo. En annan som spräckt nollan på sitt konto denna dag är André, som med sina två mål hittills, är helt fri med målvakten i den 87:e men skjuter mitt på då han drabbades av det sk Boasyndromet. Matchen avslutas med att Zacco får ett bra frisparksläge i den 90:e men skottet går utanför.

Ja, mycket har man varit med om, men en sådan här ketchupeffekt var det länge sedan man fick uppleva. I spridda skurar kom målen, två med tre minuters mellanrum och två med endast en minuts mellanrum. Pirro fick göra sina första mål och tre stycken blev det. Även André gjorde sina första och två blev det där. Även Zacco blev premiärskytt med sitt mål.

Tillsammans, med ett så gott som hermetiskt ihopknipet försvar och ett ostoppbart galopperande anfall, utgjorde Viggan denna dag ett oslagbart koncept som sent kommer att glömmas. Den gemensamma insatsen ledde dessutom till att Viggan seglade upp som serieledare denna vecka, en position man nu måste kämpa för att behålla.

Närmast på menyn står Järfälla hemma på lördag, tätt följt av bortamötet med Bele Barkarby onsdagen därpå, två riktiga utmaningar, som sedan följs av hemmamatchen mot Bollstanäs, förmodligen de tre av de lag som kommer att vara med och slåss om positionerna i toppen framöver. Men nu njuter vi av segerns sötma så länge det går.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25