Viggbyholms IK FF - FC Järfälla 0-1 (0-0)
Lördag 25:e maj 2019, kl 13.00 på Hägernäs IP

Äntligen hade meteorologerna tippat rätt och det regn som tidigare i veckan förutspåtts under matchdagen höll inne lagom till matchstart, varför matchen kunde äga rum i torrt väglag på en matta som både var grön och frodig om än förmodligen tungsprungen.

På dagens meny stod FC Järfälla vilka vi haft lite kontakt med under åren, där den närmaste bekantskapen ägde rum förra året då Viggan åkte på torsk med 1-3 och 1-5, varav det senare resultatet antecknades på höstkanten på just Hägernäs IP, så viss respekt blandad med revanschlusta fanns ändå före matchen.

Det är inte var dag som Viggan legat i topp av tabellen på senare år, varför den gångna veckan utgjorde en riktigt njutbar period. Att ligga på topp kostar dock på och kräver en hel del av truppen vad gäller närvaro, om man skall få kontinuitet i verksamheten. Förmodligen har alla lag detta problem, men just nu verkar Viggan ha det ganska tufft på denna front.

Förra veckan kunde man mönstra samtligt tillgängligt spelarmaterial, men till den viktiga matchen mot Järfälla uppstod en mängd håligheter i den forna så stolta samlingen. Freby och Göran befann sig nu på annan ort, Higgs och Oberg befanns sig på konvalescentlistan medan Pierre släckte bränder, vilka var några exempel på absent friends.

Efter att ha gått igenom hela lådan med pjäser kunde följande ensemble sättas upp på schackbrädet. Harald i mål som vanligt. En ny backlinje fick snabbt kreeras där den forne forwarden Viking nu fick bilda mittbackspar med den tillfrisknade Anton, vilka i sin tur flankerades av Jonathan och den snabbinkallade Teddan som lyckats få ledigt från jobbet för matchen.

Mittcirkelns folk utgjordes som vanligt av Jocke och Petter med André som fick balansera på cirkeltangenten närmast motståndarna. Utanför detta centrum fick unge Fabian besätta ena flanken medan Fille tog den andra och bägge fick de beskåda Zaccos ädla delar under större delen av matchen.

En helt nykomponerad backlinje skulle nu leva upp till det hermetiska rykte som man skapat under de föregående sju matcherna, där endast tre mål hade tillåtits passera mållinjen. Skulle man klara den pressen? Både ja och nej. En gång tvingades man kapitulera efter ett stort osmotiskt tryck från Järfällorna, skulle det visa sig.

Det började ändå ganska bra när Viggan redan i den andra spelminuten lyckas få till en frispark på samma ställe varifrån man i den föregående matchen så lyckosamt hade utnyttjat tillfället till att göra mål. Den här gången ledde det hela endast till en hörna. Efter det var nog Viggans storhetstid förbi sedan Järfälla nu lyckats hitta dirigentpinnen.

Efter fem minuter rinner en svartvit spelare igenom alldeles för lätt, men Harald stod bi och med sin breda lekamen täckte han skottet föredömligt, men ack vilket uppvaknande detta måste ha varit för såväl de röda som dem på läktaren. Men det skulle komma mera. Minuten efter får motståndarna på ett skott som för Haralds del måste anses alltför löst för att utgöra någon fara varför det lätt omhändertas.

I den åttonde minuten får Järfälla sin första av många hörnor och det känns nu direkt obehagligt hur matchbilden utvecklat sig. I den 12:e så kommer den andra hörnan och Järfälla spelar nu riktigt bra och övertygande, något man inte direkt kan säga om hemmalaget som befinner sig på jakt efter bollen större delen av tiden.

Minuten efter kan dock André skapa vissa förhoppningar, då han får iväg ett perfekt inlägg till Zacco utifrån högerkanten och det är bara frågan om bråkdelar av en mindre tidsenhet att Zacco skall få kontroll på bollen och göra processen kort med motståndarna, men så blev det nu inte.

Redan nu börjar det tvivlas på domarnas kapacitet både på planen och på läktaren och många uttrycker sitt missnöje över diverse beslut. Ett exempel på ett dylikt förfaringssätt äger rum i den 20:e sedan linjemannen vill göra skäl för sitt arvode genom att uppmärksamma domaren på något som denne redan släppt.

Det hela utmynnade i ett farligt frisparksläge för gästerna och ett retroaktivt gult kort för Jonathan Vestman. Ett tag såg det ut som det skulle ha kunnat sluta än värre. Med tanke på de som anlänt på läktarplats hade man önskat att Viggan skulle ha imponerat på de tillresta, men så hade dessvärre inte varit fallet så här långt.

Men i den 23:e kan Zacco spela fram den juvenile Fabian Holmberg som lyckas etablera en direkt farlighet nere vid Järfällas mål, men med tanke på att Fabian än så länge tävlar i flugviktsklassen, kan en av de grövre försvararna pressa ut den förre utanför den kortare begränsningslinjen.

I den 28:e får Järfälla in ett farligt inlägg från högerkanten där bollen passerar parallellt med Haralds mållinje, dock utan att några svartvita tår håller sig framme. Det vore att ta i i underkant att säga att Viggan har kontroll på läget i detta skede av matchen och de flesta väntar nog på att den röda lampan snart skall tändas.

En ljusning i mörkret kan anas i den 40:e minuten, då Fabian trots sin låga höjd över havet, får på en riktig rökare som utmanövreras till ett inkast, men nu gläds man över det lilla. För att visa att man inte är sämre låter Järfälla efter en mycket tilltrasslad situation framför Haralds mål avfyra stora kanonen, men får se bollen susa förbi Haralds vänstra kryss och vidare ut i rymden.

Äntligen pausvila och nu hoppas alla tillresta att Viggan skall inmundiga sig något riktigt strakt livselixir i omklädningsrummet ty det som uppvisats under den första halvleken överensstämde vare sig med förväntningarna de flesta hade, eller vad man presterat under de senaste matcherna. Man var tvungen att gå ända tillbaka till de inledande matcherna förra hösten för att hitta något liknande.

Efter fem minuter in på den andra halvleken får Viggan en riktigt fet chans att visa sig på styva linan. Det är André som serverar Zacco en smörpassning som denne precis skall effektuera, men fälls som vore han en bisonoxe på prärien, utan att domaren ens reflekterar huruvida detta var juridiskt korrekt eller inte.

Minuten efter har Fabian lyckats slingra sig förbi mellan ett antal långa Järfällaben och nått vägs ände nere vid högerhörnet, varifrån han skickar in bollen i gröten framför mål, där den dessvärre blockas. Denna dag kändes Järfällorna ett nummer större både i skostorlek och vad gäller bollhantering.

Viggan känns nu dock lite mer på bettet och i den 56:e har Petter letat sig ner till samma plats som Fabian tidigare hittat, men nu trängs Petter ut över kortlinjen utan någon signal från domaren. Viggans största problem i matchen är bolltapp särskilt vid anfallsintentioner. Att man sedan för det mesta är tvåa på bollen underlättade inte heller det situationen.

I den 61:a får Viggan ett utsökt frisparksläge några meter utanför straffområdet. Zacco utses till exekutör men laddningen var för svag och även om nu bollen nådde fram till mål så kunde målvakten enkelt omhänderta densamma. Men här förelåg ändå vissa förhoppningar om en annan utgång.

I den 63:e får Järfälla en hörna efter det att försvaret inte lyckats spela sig ur en knepig situation orsakad av ett för kort utkast. Personligen anser undertecknad att det borde vara vitesbelagt med korta utkast när laget under långa perioder ligger under belägring och särskilt då vissa svårigheter att ta sig ur detta verkar föreligga.

Minuten efter osar det katt igen då Harald lyckas knipa en hård nick från mycket nära håll. Nu osar det inte bara katt utan snarare mer ett större vidbränt pälsdjur, så stort är trycket just nu. I den 65:e gör Harald en TV4-slängning och lyckas boxa ut bollen ur närregionen. Men minuten efter är det dags för en ny Järfällahörna.

Det osmotiska trycket är nu så pass stort, så frågan är hur länge Viggan skall hålla ut. Även om alla springer och sparkar så kommer de svartvita hela tiden tillbaka då man verkar trivas i Haralds närhet. Till sist håller det inte, utan i den 68:e spricker Haralds nolla. På håll såg inte skottet alltför hårt ut, men om Harald vägt 20 kilo mer hade hans lekamen nog dunsat ner mitt på bollen. Nu smet emellertid bollen under den med marken parallellt svävande Harald.

Nu skulle vi ha kunnat få uppleva en peripeti av stora mått då den reslige Henrik Zacco lyckats ta sig in i straffområdet med full kraft, där han nu återigen fälls som vore han en bisonoxe likt tidigare. Självklar straff tyckte rapportens utsände som stod endast ett fåtal meter ifrån händelsen, men domaren var inte av samma åsikt utan lät spelet gå vidare.

Runt 80-minutersstrecket har Viggan lagt in alla växlarna på en gång och trycker på för fullt för en kvittering, men drabbas i denna stund av hybris med påföljd att ett kontringsförsök höll på att sluta illa för de våra. I den 83:e är det ytterst nära att Viggan skall få till det men målvakten lyckas lägga vantarna på lädret.

Så kommer då dagens kanske fetaste chans. Det är Nizze som spelar fram Joel Eskilsson, som nyligen släppts ut i manegen och det för första gången också i Viggans matchdräkt. Joel får nu ett gyllene tillfälle till att kvittera, men vid skottögonblicket uppstår en vobblingseffekt på stödbenet, alternativt avfyringsbenet, varvid endast en kvartsträff kan registreras med påföljd att bollen går på fel sida av stolpen.

Järfällorna skaffar sig en hörna till i den 87:e och gör allt för att fördriva tiden med tre poäng i sikte. Två minuter senare tvingas Harald ända ut till hörnflaggan i ett försök att få kontroll på bollen. Vad som sedan sker är oklart i skrivande stund men för Harald ändade det hela i ett gult kort. Kan ha varit några lingvistiska utbyten som inte föll domaren i smaken.

Klockan står nu på 90 minuter och det är Järfälla som är mest sugna på att göra mål ser det ut som, men Harald är med på noterna och räddar. Två minuter senare skapar gästerna en dubbelhörna samtidigt som man anstränger sig att få sanden att rinna snabbare än vad som är vanligt.

Visst var det tungt att förlora tre poäng, men tyngre var nog att Viggan inte visade upp ett mer förtroendegivande spel. Visst var Järfälla ett spelskickligt lag med stort bollinnehav, men då Viggan aldrig lyckades visa prov på den nivå som man normalt brukar ligga på, blir man lite orolig om man vill ligga i topp av tabellen.

Självklart inverkade frånvaron av så pass många spelare och även om alla nya drog sitt strå till stacken så blir det svårt att få kontinuitet i spelet, vilket förmodligen också kan komma att sätta sina spår i kommande match mot Bele Barkarby på onsdag då fler manfall lär förekomma.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21