Bele Barkarby - Viggbyholms IK FF 2-1 (1-0)
Onsdag 29:e maj 2019, kl 20.00 på Veddestavallen

Av alla motståndare Viggan haft genom åren, vare sig det varit i division 3 eller 4, så har Bele Barkarby ständigt utgjort det svåraste motståndet och då särskilt på deras hemmaplan, Veddestavallen, eller Sluttande Planet, som den även skulle kunna kallas.

Även denna gång fick Viggan bita i gräset trots tappert motstånd och statistiken börjar nu kännas ganska besvärande på denna arena, då man får gå tillbaks ända till 2006 när Viggan senast inhöstade en seger här, men den sved ordentligt, då den också innebar att Bele Barkarby åkte ur division 4 medans Viggan höll sig kvar i 4:an.

Inför dagens batalj stod dessutom extra mycket på spel, då Viggan vid en eventuell vinst skulle kunna rycka lite i den nu komprimerade tabelltoppen, samtidigt som Bele skulle kunna göra likadant vid en seger. Oddsen talade nu inte direkt till Viggans fördel, inte bara beroende på historisk statistik utan även på viss frånvarostatistik.

I senaste matchen var manfallet stort på grund av diverse orsaker och denna gång var inte något undantag. Skadelistan börjar nu svälla vartefter säsongen framlider och på listan återfinns bl a Kajan, Higgs, Oberg, Viking och Lyles medan Nizze är kvartsskadad. Efter dagens drabbning kan nu även Harald läggas till på konvalescentlistan. Vidare var tre andra på vift men utan skadeproblem.

Mot den bakgrunden var det dags för nya rockader och den hittills så hermetiskt tillsluta backlinjen var även denna gång den som blev mest åderlåten på manskap. Till dagens batalj saknades i backlinjen således Higgs, Anton, Göran samt Viking från förra matchen och det kan inte vara direkt roligt att vara teaterdirektör som August Blanche sa efter förra matchen.

Till en början så ställdes schackpjäserna upp enligt följande: Harald i målet. Jonathan och Nizze fick börja som mittbackslås medan Teddan och Dirisa fick ta vänster- respektive högerflanken. Ny mittfältskonstellation blev nu den återkomne Freby tillsammans med Jocke, medan André fick en något mer framskjuten position. Ytterflankerna intogs av ytterligare en återkomling, Pierre Ahlgren, som på sin andra sida kunde se Filip ”Fille” Carlsson. Längst fram Zacco.

Klockan åtta är väl sent att börja en veckodagsmatch, men nu var så fallet och då är det bara att vänta tills domaren blåser till spel. Bele Barkarby var de som först hörde visslan ty de var hetast under de första fem minuterna och tillskansade sig även en hörna efter två minuters spel, vilket inte kändes bra.

I den 6:e minuten får Viggan dock till ett hyfsat bra läge, något som upprepas tre minuter senare, dock utan att man kom i kontakt med nätets bakre delar. I den 10:e minuten luftar André sin högerdoja men får se lädret vina både över och utanför på samma gång.

95 % av allt spel skedde på Viggans högerkant, såväl det egna som motståndarnas aktiviteter, vilket medförde att den andra delen av planen understundom låg helt öde vilket medförde att gräset fick gro ganska ostört där. Långa tider var det som en vältrafikerad motorled framför avbytarbåsen, där ingen uppenbarligen såg ytorna som låg tomma på andra kanten.

Något som var ganska uppenbart dock, kanske inte till en början hos det röda försvaret, var att de svartklädda motståndarna utnyttjade den till synes upplevda korta planen (skall dock enligt uppgift hålla 105 x 65 meter). Man utnyttjade luftrummet med långa bollar som ofta ställde det bakre röda försvaret, något som senare emellertid skulle upptäckas även av dessa.

Ett sådant läge uppstod i den 12:e minuten då en kapplöpning ägde rum mellan Harald å ena sidan och en snabbfotad svartklädd å andra sidan, där Harald drog det kortaste strået och fick be högre makter om hjälp för att den svartklädde skulle missa målet, vilket han också skulle visa sig göra. Men ack så nära det var.

Freby, som tidigare varit i Köpenhamn, ville nu visa sig på styva linan men svajar i skottögonblicket och träffade endast några högtflygande måsar i den 15:e minuten. Två minuter senare skapar Viggan en riktigt bra farlighet men får inte till något bra skottläge. Minuten efter får BB till ett löst skott som Harald enkelt tar hand om.

I den 22:a tilldöms BB en straff, sedan linjemannen tyckte sig ha bättre koll än domaren, där Jonathan beskylldes för att ha fällt en motståndare över ända samt ha gjort en textilryckning, något som kraftigt tillbakavisades av de röda och den utpekade i synnerhet. Men straff blev det.

Harald, som är mån om sitt rykte att hålla tätt bakåt, gör ingen besviken då han medelst en jordnära parallellkontakt kniper bollen hur säkert som helst, vilket visade att rättvisa i slutändan hade skipats. Liksom i hockey är det livsfarligt att skjuta på en motståndare så att rikoschetter uppstår.

Ett sådant läge uppstod sålunda i den 27:e då Pierre ”Pirro” Ahlberg får ett bra frisparksläge men skottet tar på någon motståndares ädlare delar och studsar i motsatt riktning, vilket ger motståndarna ett ypperligt kontringsläge som höll på att ända i förskräckelse.

Med detta som utgångspunkt kunde BB skapa ett riktigt stort tryck på Viggan, där det osade skållad katt vid flera tillfällen och särskilt i den 29:e men denna farlighet räddades ut till hörna. Som tidigare nämnts hade de några snabba vinthundar på vänsterkanten som hela tiden överbelastade det hittills opermeabla Vigganförsvaret.

Men i den 31:a gick det inte längre. Harald hade gjort en synnerligen lång utspark som skulle ha kunnat skapa en riktigt bra farlighet för Viggan, men bollen kom så småningom att ta på domarens rygg och ändra färdväg och så pass illa att den kom att hamna på en snabbfotings fötter som i soloposition kunde peta in 1-0 till motståndarna.

Tre minuter senare bjöd en röd back på en tebjudning som höll på att sluta illa men reddes ut till sist. I den 36:e får Jocke ett bra frisparksläge men siktar utanför. Noterbart vid denna tidpunkt är att Viggan förlorar många dueller samt har väldigt lätt för att bli av med bollen, ett karaktärsdrag som kändes igen från den förra matchen.

I den 39:e får André ett kanonläge direkt framför mål efter en passning från högerkanten, förmodligen från Pirros fot. Nu föll emellertid André mitt i skottögonblicket, antingen av egen förskyllan eller eventuellt påverkad av någon annan. Hade bollen gått vidare en meter så hade Zacco stått skottberedd och oavsett vem av de två röda som hade skjutit så borde det ha lett till en kvittering.

Ett nytt dylikt tillfälle uppstår minuten efter, men nu är det Zacco som får ”shotgun”-läge, men avfyringsmekanismen tycktes haka upp sig precis när krutladdningen skulle antändas, men ack vilket tillfälle. Liksom tidigare anförts spelas alla röda bollar utmed högerkanten, medan motståndarna använder samma område men för att ta sig åt andra hållet, varför den andra planhalvan ännu gapar tom. Underligt!

Viggan har som synes kastat in allt vad man har i slutet av halvleken för att kunna kvittera, något som kanske skulle ha kunna underlättats genom att ha utnyttjat den vänstra uppfartsleden. Hursomhelst, nu råder totalt kaos framför BB-målet och det hänger en kvittering i luften. Åtminstone bollen hänger i luften och alla väntar på dess nedkomst.

Efter många om och men och skottförsök, hamnar bollen till sist nere i den brantaste lutningen av planen på vänster sida av målet sett med röda ögon och där dyker André upp och avfyrar stora kanonen, men får se projektilen göra en inbuktning i målvaktens högra aluminiumram. Minuter efter avslutas halvleken med en Vigganhörna. Mycket bra avslutning från Viggans sida.

Andra halvleken skulle ha kunnat börja bättre än vad den nu gjorde, då Zacco redan efter en minuts spel får ett kanonläge men tvekar några nanosekunder för länge, varför skottläget går upp i rök. Viggan, som glömt BBs snöbollar, blir varse faran för sent i den 48:e då en BB:are kommer solo men blir så paralyserad att han skjuter utanför.

Viggan får ett nytt bra frisparksläge i den 49:e men målvakten är med på noterna. Simon Johansson kan i den 54:e ta sikte på målet och får på en riktig rökare men får samtidigt se bollen vina över och lite utanför. I den 55:e får Viggan ytterligare ett bra frisparksläge sedan Dirisa fällts. Jocke klipper till men ingen nätkontakt den gången heller.

Viggan är inne i en ny bra period nu och i den 60:e skaffar man sig ännu ett bra frisparksläge och denna gång är det Pirro som får äran att utnyttja detta tillfälle, men målvakten tar bollen. Minuten efter är Harald överspelad och André, eller var det Jonathan, får agera räddande ängel framför mållinjen. Puh, vad nära det var!

I den 62:a skapar Viggan en bra chans, men två minuter senare får BB till det nere på vänsterkanten sedan det visat sig helt omöjligt att få bort bollen från Haralds närområde. Till sist är det en mörkklädd herre, Richard Tumba Kalenda, som träffar bollen så pass illa att den går rakt upp i Haralds bortre kryss, 2-0.

Just då kändes det ganska blytungt, då situationen trots bollens läge inte kändes som någon direkt farlighet ur målsynpunkt. Men man kan bedra sig som synes. I den 69:e är BBs målvakt ytterst nära att tappa in bollen bakom sig efter att ha fångat bollen högt efter ett högerskott från Viggans sida.

Minuten efter är det ytterst nära att Harald drabbas av samma situation men nu rör det sig om ett markärende, där Haralds ben står i vägen för bollens bana in i mål. I den 71:a drabbas Viggan åter av ett friläge sedan man inte varit observant på ännu en hög långboll, men Harald räddar även detta.

Minuten efter får BB en hörna sedan linjemannen uppfattat det som att Harald skulle ha tagit en boll utanför kortlinjen. Harald, som gjort sig känd som en långskjutande kanon, drabbas i den 76:e av en lårbenskontraktion av sådan karaktär att han blir liggandes efter utsparken, för att sedermera ledas av planen och därmed uppföras även han på konvalescenslistan.

Nizze, som är kvartsskadad, hade tidigare bytt ut sig för att inte bli halvskadad, tvingas nu åter ut på banan, men nu i rollen som Haralds efterträdare. Snabbt på med Haralds banantröja men fortfarande i sina röda byxor och strumpor, bredde han nu ut sig mellan stolparna. I ärlighetens namn skall sägas att Nizze har ett förflutet som innebandymålvakt och har ibland även utgjort Viggans hemliga reserv i målangelägenheter.

Minuten efter fälls Dirisa på sin färd genom ljudvallen på vänsterkanten, men fälls inne i straffområdet, varvid domaren inte tvekar för en sekund. Zacco, som behöver öka på saldot i skytteligan, stegar fram emot straffpunkten och i den 77:e kan Viggan reducera till 1-2 efter en perfekt slagen straff. Viggan är nu åter inne i en bra period.

I den 85:e får Nizze i sin nya målvaktsroll bekänna färg då BB avlossar ett mycket löst skott som han enkelt omhändertar. I samma minut får Viggan en hörna som skulle ha kunna fått en bra avslutning, men när bollen till sist kommer ut till Freby får denne för mycket luft under vingarna liksom bollen, varför den senare flyger in i Veddesta industriparksområde.

I den 86:e kommenderas 3-backslinje och i samma ögonblick är André ytterst nära att ta sig igenom taggtrådshindret framför BBs målvakt. Viggan har nu skapat ett bra tryck mot de svartklädda och det liksom ligger en förhoppning i luften att någon form av utdelning skall komma.

I den 92:a förstärks denna förhoppning men Andrés skott viner just över ramverket. Nizze som stått sysslolös långa stunder tvingas nu visa vad han går för och i den 95:e tvingas han till två avancerade räddningar, där de flesta av kroppens lemmar kom till användning.

När domaren till sist blåste av matchen var det nog en hel del röda som tyckte att det var lite surt att man inte fick med sig en pinne hem. I ärlighetens namn skall dock sägas att BB hade några långbenta och snabbfotade spelare som både sköt högt och långt, samt sprang likt reptiler efter dessa bollar, vilket ofta skapade oreda i Viggas försvar.

Viggan, som ånyo fick ställa upp med en ny formation, hade vissa svårigheter att få grepp om dessa snabba omställningar, men till sist läste man de flesta som var i antågande. Trots en helt ny backkonstellation så skötte man sig väldigt bra trots allt och två mål i baken är inte mycket att säga om, även om det första var olyckligt.

Kan vi nu bara få till det där lilla extra framåt, så skulle matcherna bli betydligt mer behagliga att uppleva från sidan, vilket också kommer att bli nödvändigt framöver om vi skall hålla oss i toppen av tabellen. Nu är det en och en halv vecka till nästa drabbning, den mot Bollstanäs, och då får vi hoppas att någon konvalescent och resenär kan återbördas till truppen.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19