Viggbyholms IK FF - Bollstanäs 1-2 (1-0)
Söndag 9:e juni 2019, kl 14.00 på Hägernäs IP

Förutsättningarna inför drabbningen mellan Viggan och Bollstanäs på söndagseftermiddagen var glasklara. Viggan hade två uddamålsförluster i bagaget, mycket beroende på saknade spelare, och var nu i klart behov av poäng för att hänga med i tabelltoppen. En trepoängare skulle ge en tredjeplats i den haltande tabellen, samtidigt som man skulle kunna ligga parallellt med de övriga topplagen som fortfarande har en match mer spelad.

Nå, då krävdes som sagt att man skulle behöva knipa tre poäng av Bollstanäs och det vet vi som varit med ett tag att det är inte det lättaste, dels ur en historisk synvinkel men också beroende på att Bollstanäs knipit fler och fler poäng ju längre serien utvecklat sig. För att kunna besegra Bollstanäs så krävs att Viggan i alla lägen kan ställa upp med bästa möjliga spelargarnityr.

Som så många gånger tidigare när det gällt, har staben tvingats till kompletteringar från spelarförrådet, då mindre svärmar av spelare saknats av diverse orsaker, så även denna gång, då ännu en handfull från gardet saknades. Nu skall inte ens en strimma av skugga falla över dem som fick bära ansvaret, denna dag, men det blir svårt att upprätthålla kontinuitet i spelet, det är ett som är säkert.

Den här gången saknades bl a Petter, Nisse, Pierre och Dirisa medan bl a Viking och de bägge målvakterna var uppsatta på skadelistan. Dessbättre har Viggan detta år en betydligt bredare trupp, men kontinuiteten kommer som sagt ideligen i kläm. Dessutom lyckades man i elfte timmen enrollera Björn Levin som målvakt, vilket onekligen ingav förhoppningar om ett bra utfall, då Björn har ett meriterat förflutet som allsvensk målvakt, vilket han även kom att visa prov på.

Vid vinst skulle Viggan som sagt kunna vara med i kampen om serieledningen, givet att man hade lika många matcher spelade som de andra lagen, men vid förlust skulle man åka ner några pinnhåll på stegen och dessutom bli förbiseglade av just motståndaren Bollstanäs, vilket nu också kom att ske, vilket det skall redogöras för här under.

Knappt hade domaren blåst till spel kl 14.00 på söndagseftermiddagen innan Fille kunde peta in bollen i nät, men den glädjen blev ytterst kortvarig sedan de juridiska ombuden fällt honom för offside, men en bra början var det onekligen. Men mycket kan hända i fotboll som vi senare kommer att märka, och redan i minuten efter blir en Bollstanässpelare fri med Björn i Vigganmålet. Men Björn tog den farligheten.

Inledningen blev synbarligen ganska dramatisk och i den fjärde minuten är Joel ytterst nära att hamna i målprotokollet då han från målvaktens yttre begränsningslinje försöker prickskjuta i mål, men målvakten var med på noterna och även Joel blev nu blåst på konfekten.

I den sjunde minuten får Higgs ett fint frisparksläge efter ett ambitiöst Viggananfall och som vanligt fick han till det riktigt bra, men även denna gång var målvakten med på noterna och boxar ut bollen till hörna. Efter en inledande positiv period för Viggan mojnade vinden i Viggans segel, om än inte på Hägernäs IP där det ofta rådde styv kuling.

Bollstanäs skapar nu ett visst tryck mot Viggan och kring den 13:e minuten osar det hermelin framför de rödas mål. I den 15:e blir det en kapplöpningsduell mellan en gröngul och Björn i målet men den senare var snabbare. Viggan hämtar sig dock och i den 18:e försöker Joel ytterligare en gång, men en fuktskada i krutladdningen gör att målvakten även kan ta hand om detta försök.

Minuten efter kommer det röda kavalleriet igen, men det hela avslutas med att skottet från en i skrivande stund okänd avfyrare går utanför. I den 21:a sticker Bollstanäs upp och testar Björns ramar men dessa stod honom bi, varför han enkelt kunde avstyra denna farlighet. Vindstyrkan är i byarna ganska kraftfull, något som också till viss del kan avläsas i spelets kvalitet.

I den 23:e kommer Viggan i ett bra anfall, som efter ett inkast från högerkanten ger Freby möjligheten att testa siktet mot Bollstamålet, men det var för tidigt i matchen för att Freby skulle ha hunnit med detta test. Två minuter senare vill Jocke testa sina färdigheter och får iväg en riktig rökare, men även här får en reklamation göras vad gäller inställningen av siktet.

Viggan känns nu riktigt heta efter dippen en kvart in i halvleken och stormar nu fram i den 26:e anförda av André, men denne fälls strax utanför straffområdet och den påföljande frisparken ändrade inte heller den ställningen i matchen. Joel som gett sig attan på att komma med i protokollet gör ett nytt försök i den 28:e minuten.

Det är långkastaren André som får in bollen i slottet där Joels ljusa huvud lyser allra högst och vid bollkontakten finns en viss förhoppning om att bollen skall passera målvaktens fingrar, men så blev nu inte fallet, utan denne lyckas knipa bollen strax under ribban. Men det skulle komma fler försök från Viggans sida.

I den 32:a minuten har Viggan fått ännu ett bra frisparksläge och Higgs lägger noga upp bollen på avskjutningsrampen. Minuten efter fyrar han av med siktet inställt 70 centimeter framför Antons panna. I samma ögonblick kastar sig Anton handlöst framåt, varvid hans panna och bollen samtidigt möts och bollbanan förändras i sådan riktning att Viggan därigenom tar ledningen med 1-0.

Visst adrenalinpåslag blir nu synligt hos de gulgröna och i den 40:e tvingas Björn i Vigganmålet att göra en TV-räddning och på returen tvingas han styra ut bollen till hörna och ledningen kändes mycket skör i detta ögonblick. Men Viggan svarar direkt.

I slutminuten av den första halvleken tilldöms Viggan en frispark fyra meter utanför straffområdeslinjen och man har förståelse för att Bollstanäsarna var oroliga när Higgs ånyo peggade upp bollen. Skottet går av och träffar strax innanför stolproten men då befann sig målvakten där i samma moment. Lite hårdare och några decimeter högre så hade det kanske blivit ett annat resultat.

Även om ledningen är hårfin så innebär den fortfarande tre poäng och en pool position. Med tanke på att Viggan på de inledande nio matcherna endast släppt in sex mål så var nog de flesta ganska övertygade om att det här skulle kunna gå att ro hem, om än inte lättvindigt så ändå ganska stabilt.

Dessa tankar stärktes man också i efter åtta minuters spel, då Viggan erhöll en dubbelhörna men liksom vid tidigare tillfällen så har man inte varit helt lyckosamma i att utnyttja dessa delikata möjligheter. Då var Bollstanäs närmare att kunna utnyttja tillfällen av samma art.

I den 61:a skapar man sålunda ett synnerligen farligt läge, där endast en röd fot på rätt plats i rätt tid förhindrade en resultatförändring. På den påföljande hörnan blev det inte bättre, då de gulgröna erbjöds ett flertal tillfällen till skott, där bollen gick som i ett flipperspel och där antalet röda ben uppenbarligen var fler än de gulgröna.

Det är ganska jämnt skägg ute på planen och den som gör första misstaget kommer att få sota för det. Rent okulärt känns det som Viggan ändå har ett visst grepp om matchen och när Teddan i den 70:e tar sig ända ner till hörnflaggan, för att sedan vika in mot mål, parallellt med kortlinjen, stärks man i dessa tankar.

I den 73:e är det dags för Higgs igen. Ny frispark i bra läge och Anton har hunnit rätta till luggen för ytterligare ett försök, men den här gången får han se bollen passera målramen, men på fel sida. Två minuter senare får Higgs en ny chans, från exakt samma plats, några meter utanför straffområdets vänstra hörn, sett från målvakten. Ingen förändring av resultatet denna gång heller.

Här tar det roliga slut för Viggans del. Under 75 minuter har det sätt mycket stabilt ut, även om Bollstanäs vid några tillfällen testat Viggans nervsystem. I den 76:e skapar Bollstanäs en riktig farlig kontring som kunde ha slutat riktigt illa, men Björn var med på noterna och fredade sin bur.

Viggan var uppenbarligen nöjda med resultatet, något Bollstanäs definitivt inte var och i den 80:e, efter ett Viggananfall, kommer en långboll över på deras vänstra sida som sedan vidarebefordras i en hög båge till deras nedre högra sida, där nr 11, Lars Winnarsson, lägligt sätter fram sin panna och plötsligt var det kvitterat till 1-1 och många undrade var det annars så hermetiskt tillslutna Vigganförsvaret befann sig.

Men en olycka brukar aldrig komma ensam. I ett rat race ner mot Bollstanäs högra hörnflagga ådrar sig Zacco en sträckning av allvarligare slag i stora bensträckarmuskeln, som utgår från sitsen och neråt, och får bäras av planen. Detta skedde i den 85:e minuten och två minuter senare kopierar Bollstanäs det tidigare målet passningsmässigt, men denna gång höll man sig på backen.

I kaoset framför mål erhåller Higgs ett väldokumenterat fotavtryck i toraxtrakten av Björns kvarttumsdobbar och i den Benderkalabalik som därefter uppstår kan en gulgrön Theodor Brindeby enkelt rulla in bollen i tomt mål samtidigt som man hör hur ridån sakta går ner för sista akten i detta ödesmättade drama.

Viggan satsar dock allt på ett kort under de sista självande minuterna och ibland känns det nästan som det skulle kunna ge resultat under denna kraftiga forcering. På övertid får Viggan sedan en frispark i ett nytt bra läge och Simon får efter detta tillfälle möjligheten att bli matchhjälte, men tar i för mycket och skottet går sålunda över i ett synnerligen bra läge.

Det är bara att gratulera Bollstanäs som aldrig gav upp, men vad hände med Viggans tidigare så hermetiska försvar under de sista 10 minuterna? Två insläppta mål på 10 minuter, när man under nio matcher endast släppt in sex och dessutom hållit nollan i fyra av dessa. Men som de säger på La Scala i Milano: ”It ain’t over until the fat lady sings”.

Nu väntar våra gamla antagonister Husby FF på fredagkväll på Ärvinge IP och det blir nu en riktig nagelbitare, där det avgörs åt vilket håll Viggans resultatkurva skall dras. Efter det väntar ett dubbelmöte mot Spånga och det kan bli en än hårdare karamell att bita i då de har fem raka segrar i bagaget.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23

Laguppställning
Björn Levin
David Higgs
Jonathan Vestman
Anton Johnsson
Joakim Viklund
Filip Carlsson (69)(87)
Göran Dahlberg, K
Christian Freby
André Eliasson
Simon Johansson (38)(69)
Joel Stillmark (64)(85)
Theo Ridderborg Dahlin, avb
(38)(87)
Henrik Zacco, avb (64)(85)
Ryan Durbin, avb

Målgörare
Anton Johnsson (32)

(se skytteligan)

Gula kort
Göran Dahlberg (48)
David Higgs (87)

Röda kort
-

Domare
Karo Hovhannisian, HD
Philip Grimhall, AD1
Philip Sundberg, AD2

Matchens VIKing
Anton Johnsson

Matchens VIKing

Publik
98 personer

Väder
+20 vxl molnighet