Husby FF - Viggbyholms IK FF 2-0 (1-0)
Fredag 14:e juni 2019, kl 20.00 på Ärvinge BP

Redan innan säsongen påstod undertecknad att årets upplaga av division 4 Norra skulle bli den tuffaste i mannaminne, men efter endast några omgångar såg denna spådom ut att slå helt slint. Nu, efter 10-11 omgångar verkar dock det ursprungliga antagandet mer trovärdigt.

Viggan, som under vintern rustat sig till tänderna, kunde efter en snöplig premiärförlust, så småningom rada upp en fet poängskörd, vilket även ledde till en serieledning, men det var för tre veckor sedan. Efter det har mycket hänt i tabellen. Lag som antogs för att tillhöra toppen ligger nu och avvaktar i de nedre regionerna medan även det omvända synes vara fallet.

Spånga exempelvis, Viggans kommande motståndare i ett dubbelmöte, som inledde serien med fyra raka förluster, har just nu fem raka vinster i bagaget (innan mötet mot Hässelby idag) och med ett par matcher mindre spelade har man också möjligheten att ta en plats i den absoluta toppen innan sommaren.

Viggan å andra sidan har gjort en omvänd resa och i och med dagens förlust mot Husby har man nu inkasserat fyra raka förluster och står på totalt fem förluster efter den enormt fina inledningen och riskerar nu att bli omkörda av fler som trängs i tabellkön. Solna FC, som imponerade stort i mötet mot Viggan, ligger just nu näst sist i tabellen, vilket ytterligare visar på hur stor tabelldensiteten är just nu.

Många konstiga resultat under resans gång vittnar också om att mycket kan hända i tabellen, då kontinuerlig tillgång på manskap är en förutsättning för att hålla sig över vattenytan. Nu ser det ut som 11 av 12 lag kan vara med och slåss om alla platser, medan endast ett lag verkar fast i kölsvinsregionen för tillfället, vilket aviserar en spännande höst.

Inför returmötet mot Husby på Ärvinge IP på fredagskvällen hade Viggan vid vinst chansen att hänga på i toppracet, en möjlighet som dessvärre ej blev verklighet, sedan Husby bryskt klubbat ner Viggan med 2-0 och därmed också fått revansch för förlusten på Hägernäs IP med samma siffror.

Nå, hur kunde nu detta gå till?Red? Ja, vid en snabb blick i tabellen kan man notera att Viggan är det mest målsnåla laget vad gäller insläppta mål, men samtidigt ett av de lag som gjort minst mål. Uddamålsförluster har varit det som förekommit fram till denna afton och framåt har det varit som mest två mål gjorda, bortsett från ketchupeffekten mot Hässelby då det blev sex mål framåt.

För att hänga med i toppen gäller det att göra mål och det har Viggan som sagt varit väldigt dåliga på hittills, då det verkar ha förelegat rostproblem på torpederna att döma av utfallet. Denna gång saknades exempelvis Viggans tidigare bägge så målrika anfallare, Zacco och Viking, båda på konvalescentbänken.

Men inte nog med det, samtliga Viggans tre målvakter var satta ur spel på grund av skador och vistelse på annan ort, varför Petri Anufrijeff fick inträda som räddande ängel. Petri, som vaktade Viggans bur i division 3 för 7-8 år sedan samt i div 4 2013, visade dock att han fyllde ut tomrummet väl efter de tre andra.

Trots denna påfallande frånvaro av starka kort så kunde staben ändå rulla ut en lista med en riktigt slagkraftig styrka, då en del återkommande pjäser åter dykt upp. En viss justering fick dock göras i backlinjen, som vanligt, då Jonathan fick byta plats till högerbackspositionen medan Dirisa intog vänsterflanken.

Anton och Higgs agerade mittbackslås och framför dem återfanns Jocke som vanligt och nu även Petter i mittcirkeln som tidigare. Göran blev upphöjd till en vänsterytterposition, medan Pierre intog positionen på motsatt sida. Fille fick nu för första gången i år vara den som först skulle kunna se motståndarmålvakten i vitögat, assisterad av André, som skulle fungera som andréman.

Redan i ett initialt läge syntes att Husby inte skulle ta lätt på kvällens uppgift och de var också de som tog hand om det mesta av spelet, men Higgs fick dock slå en frispark efter 12 minuter, men för mycket kraft låg bakom så bollen förpassades ut över kortlinjen.

När Dirisa i den 14:e minuten gör ett nummer ute på vänsterkanten, väcks en strimma av hopp att även Viggan kan bita ifrån, men det hela avslutas med att bollen går ut till en hörna som Göran erbjuds att slå. Tre minuter senare får Husby en farlig frispark strax till höger om Petris straffområde. Bollen tar i ribban varvid åtminstone 11 spelare pustade ut.

Husby kontrollerar matchen och visar upp oanade kvalitéer vad gäller trollkonster och passningsspel, något Viggan dessvärre inte kan visa prov på. Men när nöden är som störst verkar räddningen nära till hands och i den 23:e minuten är Göran och Fille ytterst nära att ta kommandot över situationen men målvakten hinner knipa bollen precis framför dem.

I den 25:e räddar Petri ett skott och det är nu mycket bollinnehav från Husbys sida. Minuten efter skapar Viggan dock ett bra anfall som ger Göran tvenne möjligheter att lägga de hörnor som uppstår. Viggan har en lite bättre stund i tillvaron just nu. I den 31:a har Göran möjlighet att bli fri men får inte kontroll på bollen.

Fyra minuter senare lägger Petter ett smörpass till Göran, men denne når ej ända fram för att kunna nyttja detta läge. I den 36:e lägger Husby en rökare som går utanför Petris kryss vilket kändes lite obehagligt. Minuten efter kommer en ny rökare men denna gång renderar det hela i en hörna.

I den 39:e är det dags för Higgs att lägga en frispark, som efter det att bollen nått dem den var avsedd för dessvärre går utanför planens kortare begränsningslinje. Även om Viggans spel är så långt ifrån optimalt man kan komma framåt, så kan man ändå luta sig tillbaka i förvissningen om att försvaret är stabilt.

Men just som man slagit sig till ro i dessa tankar får Husby en hörna och efter en del rikoschetter hamnar bollen hos en vit motståndare som lyckas hitta en lucka i den uppsjö av röda ben som samlats framför målet där bollen till sist hittar in i mål. Lite snopet var det faktiskt, även om Viggans spel inte direkt imponerade, men man hade trots allt hållit motståndarna borta från Petri och dennes mål.

Trots att Husby hade ett betydligt större bollinnehav och ett mer kreativt spel, hade de trots allt inte lyckas att ta sig in i de mer känsliga områdena, bortsett från målet då. Viggan å sin sida hade inte ens lyckats få ett enda skott på mål eller skapat något som liknade en målchans, vilket känns lite förvånande.

Men förhoppningarna inför den andra halvleken var att de röda skulle kunna komma över en burk honung eller liknande för att få till något som liknade ett effektivt anfallsspel, då detta var i stor avsaknad under den första halvleken. Ett eller två fat smörjolja skulle också inte sitta fel då det kändes som hela maskineriet gnisslade.

Men dessa önskningar kom snabbt på skam. Redan efter sex minuter uppvaktas Petri, men han kunde enkelt greppa det skottförsök som han utsattes för. I den 53:e kommer ett nytt skott som går till hörna och efter ytterligare tre minuter är det dags för en ny hörna där det efterföljande skottet går utanför. En ganska svettig period för Viggan.

I den 58:e kommer Göran i ett bra läge och lägger in bollen framför mål och i den efterföljande sekvensen nickar Nisse över. Fyra minuter senare får Higgs ett nytt tillfälle att lägga en frispark som så småningom anländer på Antons huvud och förpassas mot mål, utan att för den skull utgöra någon direkt fara för Husby.

Alla som trodde att Viggan skulle bli på alerten under den andra halvleken bedrog sig kraftigt och 2-0 som kom i den 67:e blev därför ingen jätteöverraskning, då Husby spelade med stort självförtroende något som dessvärre lös med sin frånvaro hos de röda spelarna.

Alltför många felpassningar och tapp av boll i uppspelsfasen gjorde att Husby alltför enkelt kunde återta kontrollen av spelet och ibland var det ren klasskillnad på planen, vilket kanske inte var så konstigt då Viggan gjorde sin förmodligen sämsta insats på år och dag. Alla verkade stressade och misstagen kom därför också som ett brev på posten.

I den 70:e lägger Jonte en bra boll in från höger som Göran dessvärre nickar utanför. Nytt frisparksläge för Higgs i den 75:e som Anton nickar på mål men utan hörbart nätrassel. Minuten efter får Husby på en riktig rökare som i nio av tio fall skulle ha gått i mål.

Men, Petri Anufrijeff, med erfarenhet från spel högre upp, såväl i luften som i serierna, flyger som en humla upp mot sitt vänstra kryss och medelst en utsträckt vänsterhand utför han en typisk TV-räddning som måste ha imponerat på alla församlade då man kunde höra ett skogarnas sus kring planen.

Minuten efter får Husby ett nytt kanonläge, men Husbyspelaren framför Petri blev alltför ivrig och skjuter från höften, efter att ha gjort en 180-gradersrotation varvid skottet går utanför. Ett fett tillfälle var det. I den 84:e får Husby en frispark som man dock skjuter över och så var det lugnt ett tag.

Det var knappast njutbart det man fick uppleva under den andra halvleken och en reducering var så långt borta att den inte ens fanns i teorin. Men då inträffar något. Plötsligt vitaliseras Viggan från ingenting till något hungrigt som ville något, men nu återstår endast fem minuter och sent skola synaren vakna.

Unge Ryan, som släppts in i manegen i den 81:a minuten, kan efter fyra minuter på plan visa mer energi och kreativitet än vad som visats under hela matchen, när han med en minuts mellanrum lyckas dyrka upp hela Husbys försvar vid två räder på högerkanten, som bägge avslutas med giftiga inlägg framför mål där det ena gången leder till en hörna.

I den 89:e lägger Petter en frispark som Göran vidarebefordrar direkt på mål och det var nog Viggans enda målchans under hela matchen. På övertid kan sedan Jocke lägga in bollen framför mål, där Nisse dock trängs undan för att kunna få till ett avslut.

Det skulle alltså dröja 85 minuter innan Viggan vaknade till liv och utsatte Husby för ett allvarligt tryck. Dessvärre finns det ytterst få glädjeämnen att ta med sig från denna match, där dock Petris humleräddning och Ryans två räder hör till undantaget. Nu vill det till att man rannsakar sig ordentligt efter denna minnesbeta så att man kan komma igen stärkt ur detta.

Nu väntar två riktiga utmaningar den kommande tiden innan sommaruppehållet och det är dubbelmötet mot Spånga och det lär inte heller bli en lätt uppgift. Nu gäller det därför att få tillbaka självförtroendet då alla vet att Viggan kan så betydligt mycket mer än vad som visats upp under den senaste tiden.

Nästa vecka tar Viking Peterson över rodret för denna Referatsida och för Nyhetssidan både för text och bild då undertecknad åker in för renovering.