Viggbyholms IK FF - Spånga IS FF 0-4 (0-2)
Onsdag 19:e juni 2019, kl 19.00 på Hägernäs IP

Viggbyholms herrlag brukar ha som tradition att inleda serien starkt för att sedan efter sommaruppehållet p.g.a. semesterlättja tappa poäng. Under april och mitten av maj inledde Viggan traditionsenligt med fem vinster, ett kryss och en förlust. I och med onsdagens match har Viggan nu lidit sitt femte raka nederlag. Den formsvacka som annars brukar vänta till senare på säsongen har alltså redan nu brutit ut.

Spånga å andra sidan har nu inkasserat sjunde (!) raka vinsten och stigit upp ur bottenträsket. Det skulle bli just en sådan match, där formen avgör allt. Det lag som har medvind gör allt rätt och varje spark leder till en farlighet – för laget i motvind går alla inlägg ut över linjen, att vaska fram målchanser känns omöjligt.

Viggan fick redan före avspark problem, då Björn Levin, vikarierande målvakt för dagen fick problem med en baksida under uppvärmningen. Ordinarie målvaktsstyrka bestående av Harald och Kajan återfinns sedan en tid tillbaka på den långa skadelistan. Goda råd var dyra för tränarstaben – som tur var hade Viggan-veteranen Petri picknick på en äng i närområdet och behövde bara äta upp sista tuggan på revbensspjället (artig som han är) för att sedan ta sig till Hägernäs IP.

Viggan skulle, detta tumult till trots, inleda bäst. Man hade en stark elva med bl. a. en rutinerad och inspelad backlinje, Hudikarna centralt i banan, vindsnabba Idris respektive Pierre kanterna och David Higgs i en ny roll på innermittfältet. Spånga ställde upp med ett par välkända spelare från tidigare säsonger samt en del nya, unga lirare.

Viggan skapar direkt ett tryck genom att Idris gång på gång hotar på kanten. Vi skapar hörna på hörna och har flera frisparkar som orsakar en del oreda i Spånga-försvaret. Idris var fram tills att han fick känningar i låret farligast för Viggan framåt. Anton är som vanligt stark i luften och har ett par fina nickträffar, tyvärr inga på mål.

I 12:e minuten är Petri redo att hoppa in i kassen efter att Björn hållit ställningarna trots sin skada. Det ska dock tilläggas att under de första 39 minuterna hade t.o.m. lagledare Håkan Loberg kunnat vakta Viggans kasse, Spångas anfallsspel var frånvarande – ända fram till minut 40, då matchen fick en helvändning.

En till synes helt vanlig målvaktsutspark skulle visa sig bli en perfekt målgivande passning efter att Viggan-försvaret helt tappat markeringen, 0-1. På något vis tror Viggan att faran är över för att målvakten håller i bollen och man passar då på att byta ut de spelare som stannade kvar på hörnan mot ordinarie försvarslinje. Mitt i denna rockad uppstår en lucka som Spånga inte är sena med att utnyttja.

En minut senare skulle en till synes helt vanlig krossboll friställa en Spånga-spelare som inte gör några misstag vid avslutet, 0-2 kort före halvtidsvilan. Återigen ser det väldigt enkelt ut när Spångaspelare helt plötsligt står fria bakom vår backlinje.

Även om Viggan inte kunde skapa några klara målchanser så hade man alltså ett klart spelövertag. Detta hjälper föga när man utsätts för dessa oväntade bakslag.

I andra halvlek försöker Viggan att återerövra matchen och skruvar upp tempot. Man skapar ett visst tryck men redan 10 minuter in i andra halvlek går luften ur, då Spånga, via en rensning från backlinjen igen lyckas kontra in 0–3. Det hela ser från sidan ofarligt ut. Spångas rensning går alltså fram till en blåvit spelare som ur en dålig vinkel på kanten lyckas ta sig loss och placera in bollen. Det är tredje målet i kväll som kommer till efter en lång svepande boll som går över hela backlinjen och skapar ett farligt läge. Spånga, som vi trodde skulle spela mycket mer efter marken och utnyttja sina bollskickliga, kvicka spelare, vinner matchen tack vare tre långbollar som ställer vårt försvar. Klokt och påpassligt av Spånga.

Tio minuter efter målet blir Anton skadad i foten efter att ha hamnat snett i en hård nickduell. När han blivit utburen från planen förstår vi att det är högst troligt att vår mittback, som under våren har varit i fin form, är näste man att skrivas upp på den redan långa skadelistan.

Sista 20 minuterna av matchen spelar vi utan att riktigt tro på att en vändning är möjlig. Det är uppgivna Viggan-spelare på planen som slår bort var tredje passning och slarvar i hemjobbet. Vi kommer dock till lägen som med lite vilja kan få rubriceras som målchanser. Higgs har ett skott utifrån efter lite tumult kring en hörna, Pierre har ett läge att komma igenom men slarvar med sista touchen.

I 79:e minuten gör Spånga 0–4 på en snabb spelvändning där man kommer 3 mot Göran, efter ett enkelt bolltapp på mittplan av Viggan. De sista 10 minuterna av matchen spelar Spånga enkelt av.

Chans till revansch mot Spånga finns redan efter midsommar, då på Spånga IP som förhoppningsvis hämtat sig efter Järvaveckan. Viggan har nu en lång midsommarhelg framför sig att fundera ut hur laget ska ta sig ur den här svackan.