Spånga IS FF - Viggbyholms IK FF 3-3 (0-3)
Onsdag 26:e juni 2019, kl 19.00 på Spånga IP

Det var en match där Viggan var tvungna att göra något radikalt efter att ha förlorat fem raka matcher. Fördelen med dessa ”snabba” dubbelmöten i serien är att man omgående får chans till revansch och kan utnyttja att motståndarna eventuellt underskattar ett slaget lag. Och Viggan var minst sagt nere för räkning.

Kanske var det detta psykologiska spel som kom Viggbyholm till fördel under de först 30 minuterna av matchen. I alla händelser inledde Viggan mycket starkt och kunde redan efter 14 minuter ta ledningen. Det var ett vackert spelmål, där ett skickligt och snabbt Viggan-spel med både väggspel och genomskärare kunde friställa André som enkelt placerar in den i Spångas mål.

Viggan fortsätter sedan forceringen och får utdelning på ett långt inkast (förstekastare André får iväg ett hårt inkast) där Nils Pasthy kommer högst och lobbnickar över målvakten och i mål. Även det ett snyggt mål!

Av bara farten lyckas sedan Simon kontra in 3–0 efter att kyligt ha chippat in bollen över en utrusande målvakt. Simon var under första halvleken Viggans farligaste spelare offensivt och låg bakom mycket av de farliga anfallen. Viggan har i flera matcher saknat ett anfallsspel där vi får rulla lite boll och spela oss igenom försvaret, men idag såg det stundtals väldigt bra ut.

I andra halvlek sjunker Viggan tillbaka medan Spånga lyfter fram positionerna för att nå en reducering. De skapar ett visst tryck och en del hörnor utan att de på allvar hotar Petri, som återigen fick vakta Viggans kasse.

I 68:e minuten kom så Spångas första mål. Det låg i luften efter att Viggan, vilket lätt händer när man leder komfortabelt, blivit för passiva och låga med laget. Man låter Spånga anfalla och de får komma närmare och närmare Petri. Deras reducering uppstår dock ur en ren tillfällighet. Göran ser ut att enkelt kunna stoppa en Spångaspelare på väg in i straffområdet, men rensningen hamnar helt fel och träffar en fri Spångaspelare som bara har att peta in bollen i öppen Viggan-kasse.

Nu blir det på en gång nervöst i Viggan och anfallen kortare och kortare. Istället för att se till att skapa längre anfall väljer man att försöka slå den avgörande passningen, och Spånga kan behålla sitt spel på vår planhalva.

Spångas konstgräsplan är en liten kompakt plan och ett anfall som startar vid mittplan kan på några sekunder bli ett farligt läge. Farliga lägen blir det efter att Spånga får driva fram bollen, komma rättvända och ohotade. I 77:e minuten lyckas man gå hela vägen och, lite turligt få iväg ett avslut från 16 meter som hittar stolproten och returen hamnar i Petris famn.

Att Spånga skulle satsa allt framåt nu var en lågoddsare. Viggan lyckas inte hitta en bra taktik för att lugna ned och ”stänga matchen”. Istället kan Spånga kvittera i 81:a minuten av bara farten. Det är ett halvflackt inlägg som studsar fram till en Spångaspelare på bortre ytan som påpassligt nog lyckas få till en perfekt cykelspark, otagbar för Petri. I ärlighetens namn kändes det under onsdagskvällen som om alla Spångas mål ”kom av bara farten”. De kom inte efter skickliga spelkombinationer eller på kontringar, de bara dök upp från tomma intet och sekunden senare låg bollen i nätmaskorna. Antagligen känner Spånga detsamma om våra mål i första halvlek.

I 88:e minuten får plötsligt Simon en jättechans att avgöra matchen, då han helt fri med Spångas målvakt, inte får till skottet som går utanför.

På det stora hela får man summera 3–3 som ett rättvist resultat. Spånga spelade upp sig i andra halvlek och dominerade den, medan Viggan var klart vassast i första. Ändå känns det självfallet surt att behöva tappa en till synes säker ledning, i synnerhet i ett sådant prekärt läge som Viggan befinner sig i och när en vinst borta mot Spånga hade kunnat ge hopp om höstsäsongen. En poäng är i vilket fall som helst ett steg i rätt riktning. Nu får vi hoppas av sommarledigheten ger Viggan den återhämtning som laget behöver efter en turbulent sista tid.