Bollstanäs SK - Viggbyholms IK FF 1-2 (0-2)
Onsdag 7:e augusti 2019, kl 20.15 på Bollstanäs IP

Den som följt Viggans öden och äventyr under vårsäsongen måste nog slås med en viss häpnad när det gäller närmare studier av tabellutvecklingen. I slutet av maj ledde Viggan serien och såg näst intill ostoppbara ut, något Nordicbet hade anat redan innan serien började. Vid sommaruppehållet hade aktiekursen dock rasat ganska markant.

På de inledande sju matcherna av serien hade Viggan släppt in endast tre mål, medan man på de sju senaste har fått se 15 bollar rulla in i det egna nätet. Medan målvaktsHarald var skadad, fick Viggan se 11 mål hamna i baklängeskolumnen på fyra matcher, varför hans återkomst mot Bollstanäs nu var synnerligen välkommet.

Viggans självförtroende måste ha blivit ordentligt stukat när resultatet plötsligt inte längre gick deras väg, och när man i den sista matchen innan sommaruppehållet ledde med 3-0 mot Spånga borta, ökade nog förhoppningarna om en renässans, vilket dock delvis grusades när slutresultatet spikades till 3-3.

Kvällens match mot Bollstanäs var därför mentalt viktig för att se åt vilket håll kurvan skulle dras. Bollstanäs hade under inledningen av serien fått se sig ordentligt distanserade av Viggan, men hade vartefter tagit in och dessutom gått om i tabellen och kvällens resultat skulle således antingen öka på eller minska avståndet lagen emellan.

Den försvunna industrisemestern har gjort det näst intill omöjligt att få till en vettig träningsnärvaro och det var därför glädjande att man trots detta kunde få ihop en full trupp, där många dock kom direkt ifrån solstolarna. Ovissheten om huruvida dessa semesterfirare skulle klara av kvällens övning var därför stor.

Ett flödesschema upprättades därför snabbt för att undvika alltför många samtidiga pingislungor och bytena kom därför att hagla tätt, med avsikten att hålla ett lämpligt flåsfritt tempo. Mest glädjande var dock kanske att Harald nu återigen var tillräckligt återställd för att bemanna målet, även om hans lungkapacitet nu inte skulle behöva tas i anspråk i samma utsträckning som de övrigas.

Ingen har väl glömt när lagen möttes förra gången, då Viggan sumpade en given trepoängare under de sista 10 minuterna, då man släppte en tunn men stabil ledning med 1-0 till en förlust på 1-2 i slutskedet. Förhoppningsvis skulle detta kunna utgöra tändvätska för en mer stabil insats under samtliga 90 minuter denna gång.

När domaren blåste till spel kl 20.15, vilket måste vara en av de senaste matchstarterna någonsin i denna serie, var det Bollstanäs, nedan kallat BSK, som inför fulla läktare tog tag i taktpinnen. Redan efter fem minuter tillskansar de sig en hörna som dock Harald är med och tar.

Efter åtta minuter kommer de gulgröna i en omställning som tvingar Harald till en TV4-räddning, vilket leder till en ny hörna för BSK som i sin tur genererar ytterligare en, och Viggan får en inledning som man nog inte hade önskat sig. Men det kommer mera. I den 11:e kommer de i en ny anfallsvåg men som avstyrs av det kompakta röda försvaret.

Efter detta osmotiska tryck går Viggan till anfall och Göran lyckas göra en perfekt tunnel på en försvarare, som mer eller mindre frispelar André, men denne grips av en tillfällig hybris och prövar skottlyckan för tidigt där dock målvakten Charlie Kurtsson tar bollen. Charlie kom för övrigt från Viggan förra året (utlånad då).

I den 18:e lyckas BSK med en perfekt djupledspassning, som innebär att det blir kapplöpning mellan anfallaren och Harald om vem som skall hinna först. Harald lyckas dock tack vare sin goda accelerationsförmåga hinna före och då är han dessutom långt ute utanför straffområdet.

Sedan är det dags för en ny utsatt situation, då en gulgrön forcerar fram på högerkanten och öga mot öga med Harald försöker lobba över densamme, men tack vare Haralds kroppskonstitution når en av hans händer tillräckligt högt för att stoppa bollbanan.

I den 27:e får Viggan dock en hörna för att lätta lite på trycket. Även om matchen är ganska jämn och böljar fram och tillbaka så fastnar Viggan ofta när man kommer till den yttre straffområdeslinjen, samtidigt som man har bekymmer med bollmottagningen. Dessa symtom var inte alls lika uppenbara hos motståndarna.

På den nyss nämnda hörnan som Higgs lägger, vilken han inte kan vara helt nöjd med, så kommer bollen ändå in i gröten där Anton på något finurligt sätt lyckas skarvklacka bollen till Nizze som verkar veta vad han skall göra. I och med detta så tar Viggan ledningen med 1-0, vilket kanske just då inte kändes som det mest förutspådda.

Minuten efter skapar BSK ett nytt giftigt anfall men skjuter utanför. I sin iver att försöka spräcka nollan öppnar man sig lite bakåt och i den 36:e minuten, åtta minuter efter 1-0 målet för Viggan, så ringer det igen bakom Kurtsson i BSK-målet. Hur målet gick till är lite höljt i dunkel.

Men så mycket har framgått att Nizze lär ha använt huvudet denna gång, vilket föranledde bollen att gå till William Oberg som bytts in endast sekunder innan. Denne kan med ett distinkt fotarbete se till att bollen går upp i nättakets närhet, kanske också med lite hjälp av stolpen. 2-0 till Viggan vilket måste ha ökat på frustrationen hos BSK.

Minuten efter startar det första gurglet mellan spelarna, där en viss antydning till tuppfäktningsfasoner var att notera, men det skulle komma mera senare under matchen. I halvlekens sista minuter kommer André loss och passar in framför mål där Nizze språngnickar och många var nog av den uppfattningen att bollen skulle leta sig in i de bortre nätmaskorna. Men icke, trots att det var ytterst nära.

Även om spelet var okulärt jämnt, där BSK dock svarade för de snabbaste och vassaste anfallen, var det ändå Viggan som fick gå in till halvtidsvila med en 2-0 ledning. Nu var frågan om det skulle bli da capo från förra föreställningen eller om Viggan skulle stå hela tiden ut.

Det skulle man ganska snabbt få svar på, ty redan efter tre minuters spel så skapar BSK en hörna och man började ana vad det lutade åt. Men efter fem minuter är Oberg uppe och är ytterst nära att lobba över Kurtsson, men denne sträckte sig tillräckligt för att få fingrarna på bollen.

BSK hade chocköppnat och när man i den 50:e minuten får en hörna drog nerverna ihop sig ordentligt i det röda försvaret. Men inte tillräckligt tydligen, ty effekten av hörnan blev till en reducering och nu ledde Viggan bara med 2-1 och minnena från den 9 juni började kännas allt tydligare.

När oron var som allra störst kommer dock Pierre farande på högerkanten i den 53:e minuten och driver snett in mot mål. I steget avlossar han ett av kvällens hårdaste skott men får se bollen ta i ribban så att aluminiumspånen yrde. Tre minuter senare är BSK ytterst nära att ställa till det men bollen rensas bort i sista stund av en röd fot.

I den 58:e minuten skapar Viggan ett riktigt bra anfall, där Jocke får på ett bra skott som såg ut att bli målgivande på håll, men missade målet tillräckligt mycket för att avskrivas som ofarligt. Men Viggan tycks ha klivit upp ur skyttegravarna och tar sig nu betydligt längre in i ingenmansland än tidigare.

I den 61:a har Viggan ett riktigt fett tillfälle att öka på ledningen då Oberg skickar in bollen framför mål, där Nizze med ett närskott borde ha blivit målskytt igen, men Kurtsson gör en ofattbar reflexräddning och håller BSK kvar i matchen. BSK är nu tillbakapressade och Viggan verkar gå för ett definitivt avgörande.

I den 63:e skickar Simon in ett inlägg som Fille direktnickar mot mål, men Kurtsson är fortfarande med på noterna. Två minuter senare sticker BSK upp och skaffar sig en hörna, dock utan effekt i målprotokollet. I den 70:e dräller Viggan med bollen på mitten, viket ger BSK en livsfarlig möjlighet men Harald räddar.

I den 72:a leker Simon katt och råtta med BSK-försvaret och han snitslar sig förbi den ene efter den andre för att hitta ett bra skottläge. Han befinner sig nu inne i Kurtssons målområde och när han till sist försöker överlista Kurtsson så gör denne en sk idioträddning och får ut bollen till hörna. Ett givet-mål-läge var det onekligen.

Två minuter senare är Simon i farten igen och skapar ytterligare ett bra läge, men denna gång lyckades BSK-försvaret freda sin målvakt. I den 77:e får Göran ett bra frisparksläge på högerkanten men det ledde inte till någon farlighet. Däremot så kan BSK i omställningen skapa ett synnerligen farligt läge men Harald är med på noterna.

BSK, som sedan en tid gått ner på en trebackslinje, trycker på för fullt för en kvittering och under ett par minuter vid 80-minuterssnåret är läget prekärt framför Viggans mål, men Viggan håller gränsen som Fälldin sa. Det hela utmynnade dock i en hörna och de vet vi hur farliga de kan bli.

Med sju minuter kvar av ordinarie tid så sker en bollkontakt på en av de rödas händer varvid domaren inte är sen att blåsa för straff. Precis som man fruktat, med mindre än 10 minuter kvar kommer Viggan att tappa sin trepoängare igen. Men, Harald kniper straffen och de tre poängen hänger kvar i tabellen.

I den 87:e fälls en av de röda spelarna utan påföljd i ett BSK-anfall, varvid Anton i det följande skedet tar till hela sin kroppsvikt för att skipa rättvisa och för att stoppa BSKs framfart, vilket gör att han berikas med ett gult kort. Då uppstår ett nytt ”Kalabaliken i Bender”, där domaren inte får kontroll på situationen när alla 22 spelarena samlas på 10 kvadratmeter.

Gruff uppstår och i tumultet som uppstår puttas tvenne rödingar omkull i gräset och stämningen är ytterst spänd. Domaren hittar först en BSK:are som får rött och sedan en till, men där dras kortet tillbaka av någon outgrundlig anledning rapporteras det. (enl. uppgift ska ass. domare påstått att det var samma spelare som stod för båda knuffarna, vilket inte stämmer).

När klockan visar full tid passar Freby på att avlossa stora kanonen, men får se skottet gå utanför och nu är frågan hur mycket tilläggstid som domaren lagt till. Många minuter blev det, alltför många enligt den röda kontingenten. Skulle Viggan stå emot trycket?

I den tredje tilläggsminuten får BSK ett farligt frisparksläge nere på högerkanten. Frisparken läggs och Nizze lyckas med en tå peta bollen så att den ändrar bollbana, men inte bättre än att en gulgrön får på en riktig rökare. Enligt samstämmiga uppgifter skulle bollen ha gått i mål om inte Max Billgerts unga panna dykt upp i sista sekunden, och då hade han inte ens varit inne många sekunder.

Till sist blåste domaren av matchen och Viggan fick sina välbehövliga tre poäng samt ett ordentligt tillskott på sitt självförtroende. En av de svettigare matcherna detta år, full av kamp och prestige, där man inte fick något gratis utan fick kämpa om varje kvadratcentimeter, men äntligen fick Viggan dra det längsta stråt.