Viggbyholms IK FF - Bele Barkarby 1-0 (1-0)
Lördag 10:e augusti 2019, kl 13.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 10 augusti blir ett datum att skriva in i historieböckerna, då det var då som Viggan till sist kunde besegra Bele Barkarby på bra mycket länge. Inte sedan 2011, och då i division 3, hade Viggan lyckats slå de svartklädda Bele Boys. Förra året var det dock nära, när det blev 3-3 i höstmatchen på Hägernäs IP.

Innan dagens match hade lagen mötts 15 gånger, där Viggan dragit det kortaste strået i de senaste åtta matcherna, bortsett då från den oavgjorda förra året. Totalt med dagens seger har man alltså på 16 matcher endast lyckats vinna fyra gånger, varav de senaste tre gångerna på hemmaplan (2009, 2011 och nu 2019).

Med tanke på Viggans starkt sluttande formkurva innan sommaruppehållet med fem raka förluster, vilket dock bromsades upp lite i sista matchen innan sommaruppehållet, då man knep en pinne mot Spånga i 3-3 matchen borta, så var det inte utan en viss oro som man såg höstsäsongen an.

Den inledande höstsäsongsveckan blev intensiv med två svåra nötter att knäcka. Först Bollstanäs borta i onsdagskväll, där man knep en trepoängare efter en heroisk insats, vilket nu följdes upp av ytterligare en trepoängare på lördagen hemma mot Bele Barkarby, vilket måste ha stärkt självförtroendet.

En stor del av denna mentala uppryckning måste nog tillskrivas den efter ett flertal matchers konvalescens återuppståndne Harald Hemström i målet, som svarat för två efter varandra helgjutna insatser. Ett allsvenskt lags devis ”Full fart framåt. Håll tätt bakåt” har nu uppenbarligen även blivit Viggans motto.

Att sedan Viggans meste allroundspelare, Nizze Pasthy, som i år spelat på så gott som samtliga platser, inklusive som målvakt, lyckats göra mål i bägge de två senaste matcherna är ju extra önskvärt, då Viggans bägge tidigare målskyttar sedan i våras sitter på konvalescentbänken resten av året.

Till dagen match hade mönstrats exakt samma trupp som i onsdags mot Bollstanäs, dock att André och Göran saknades då den förre var avstängd och den senare var bortflugen. Även om träningsfliten lyst med sin frånvaro inför den annalkande seriestarten så syntes detta inte alltför mycket, då detta kompenserades av ett sinnrikt och konstant rullande spelarbyte under matcherna.

Med Harald längst bak som fick se baksidorna av Anton och Higgs framför sig, vilka i sin tur flankerades av Jonte och Freby på sidorna, kändes det som en nog så bra kopia av Maginotlinjen. I mitten kom nu Petter att tillsammans med Jocke se till att man som radarpar såg till att radien i mittcirkeln hela tiden var konstant.

Att detta efterkoms såg Fille och Pierre till, som från sina ytterkanter hade bra koll på dessa gossar i den inre kretsen. Närmast fiendelinjen kunde man sedan skönja Nizze och Simon, som nu fått torpedfunktioner när det gällde att sänka pansarkryssare Bele Barkarby FF. En uppgift som man faktiskt också lyckades med, även om det blev några blindgångare skulle det visa sig.

Kl 13.00 blåste Robert Lindén till spel och det var faktiskt Viggan som snabbt ryckte åt sig initiativet. Redan efter två minuter tar sig Fille ner på sin vänsterkant och avlossar första skottet som dock går utanför, men en bra start blev det i vilket fall.

Tre minuter senare är det Pierre, som från den andra sidan lyckas generera en hörna och publiken börjar nu vädra morgonluft. Sedan avmattas spelet successivt, för att till största delen utspelas i ingenmansland. Det hindrar dock inte Bele Barkarby (nedan kallat BB) från att avlossa ett löst skott i den 16:e minuten som Harald dock enkelt tar hand om.

BB har nu i och för sig det större bollinnehavet dock utan att göra någon fluga förnär. I den 23:e erhåller Viggan en frispark som Higgs effektuerar och så pass väl att Anton kan brösta ner den till Simon, som via en retur ser till att Nizze får bollen till sist och han lyckas även ge Viggan ledningen med 1-0. En drömstart.

Det är inget publikfriande spel från något av lagen och inget av intresse utspelar sig på planen heller, även om BB i den 26:e skapar en farlighet framför fötterna på Harald, men denne kan avstyra det hela. Den största skillnaden mellan lagen är väl att BB har större framgång med att hitta rätt adressat med sina bollar.

I den 34:e testar Simon sin skottförmåga, men får dessvärre inse att siktet är felinställt denna eftermiddag. Minuten efter kommer Viggan i ett nytt bra anfall dock utan att man får till något egentligt avslut. Att inte göra sig av med bollen i utsatta lägen är en dödssynd som Viggan fick erfara i den 38:e minuten.

Efter att ha lallat runt med bollen, till synes under kontroll i backlinjen, hamnar bollen plötsligt vid fel fötter och det precis framför Harald, men medelst en sk reflexartad impulsräddning lyckas han freda sitt mål. En egentligen helt onödig situation som skulle ha kunnat ända med förskräckelse.

Men då lyckas Viggan få till en omställning som heter duga. Det var den rappe Simon som lyckas ta sig igenom BB-försvaret så att han blev helt solokvist med Adam Skeppmark i BB-målet. Nu blir det mål, tänkte alla. Men icke! Ty Simon måste ha blundat samtidigt som han sköt eftersom han träffade mitt på Adamsäpplet, som Wilhelm Tell skulle ha sagt.

Nizze, som gärna ser sig i målprotokollet och håller sig snabbt framme för att hugga på returen testar, men den här gången täcktes hans skott bort. BB jobbbar nu febrilt med att utnyttja sina yttrar och korsvis skjuter man över bollarna till springsugna yttermittfältare, men Vigganförsvaret står enade som en man.

Halvleken börjar lida mot sitt slut och då vill man absolut inte att något skall hända, åtminstone inte åt fel håll. Men i den 44:e får BB en hörna som dock rann ut i sanden. Idris kan sedan i den 45:e testa Adam i målet men skottet blev för tamt för att orsaka någon större skada.

Egentligen en ganska händelsefattig halvlek, där BB i och för sig hade ett större bollinnehav och oftare hittade rätt med sina passningar än vad hemmalaget gjorde. Passningar och mottagning av boll samt förbud mot dräll med boll i egen farstu måste ingå i nästa lektion på tisdag.

Ledning med 1-0 och ett BB som inte verkade omöjliga att besegra, var väl ett intryck man bar med sig in i omklädningsrummet, något man dock snabbt fick ändra uppfattning om när den andra halvleken började. Uppenbarligen hade motståndarna haft med sig en whiteboard in i omklädningsrummet i pausen.

Ty redan när domaren blåste igång halvleken satte BB hög press på Vigganförsvaret och första hörnan kom efter fem minuter, följt av ytterligare en på direkten och nu började det lukta svedd katt på planen. I den 55:e var det dags för en ny hörna och Viggan såg ut att vara belägrade.

Nu gällde det bara att hålla ut. När nöden är som störst är ofta räddningen som närmast. I den 60:e minuten överhör Petter nr 15 i BB, då denne i sin frustration åberopar ett kvinnligt könsorgan och då Petter är en pietetsfull person, åberopar denne en av paragraferna i domarbalken vilket domaren till sist uppmärksammar.

Men då Petter stört domaren i hans utövande av sitt ämbete, erhåller han ett gult kort som tack, men samtidigt mal rättsmaskineriet på och Petter får till sist utdelning, då nr 15 straffas med det röda kortet. Viggan får sålunda nu spela med en man mer, vilket inte kändes helt fel med tanke på utvecklingen.

Men dessvärre upptäcker BB inte att man är en man mindre, utan trummar på som inget hänt till Viggans stora förvåning. Men det ger Oberg en chans att sticka upp på högerkanten i den 69:e minuten och han passar perfekt in framför mål, där Max Billgert, som inkom i manegen en minut tidigare, står och väntar omarkerad.

Med en enkel bredsida hade unge Max kunnat öka på ledningen men från mindre än fyra meters håll lyckas Maxen missa det öppna målet, då han lyckades skjuta över ribban, något som endast Nizze har lyckats med, men det var förstås för ett decennium sedan, numer gör han ju mål när tillfälle ges. En generationsfråga?

I den 71:a får Viggan till en hörna, men efter den uppstår en livsfarlig kontring då BB kommer rusande mot en nästan övergiven Vigganplanhalva. Men Harald lyckas till sist lägga vantarna på bollen, men ack var nära det var att det slutat med en Västgötaklimax. Sex minuter senare får BB en hörna men då lyckas inte Viggan göra om BBs kontringsförsök.

Simon, som tidigare haft möjligheten att bli målskytt, erhåller i den 80:e minuten ett ypperligt tillfälle att bli just en sådan. I ett perfekt läge, med hela målet framför sig, kan han efter att ha valt var bollen skall placeras slå till. Ingen tvekar om att det skall bli mål, förrän efter det att bolen slagits. Jodå, bollen gick nog två meter bredvid vilket i sig är en prestation.

Men i den 84:e fixar Simon en hörna efter idogt förarbete. Med tanke på vad gossen skapat under dessa två matcher i veckan, spås han en lysande framtid i målprotokollet. Minuten efter kommer Viggan i ett riktigt bra anfall och lyckas även göra mål, men en uppmärksam linjeman ser att någon inte dragit in magen tillräckligt och dömer offside.

I slutet av halvleken tillämpar Viggan något som de stora grabbarna gör i Premier League när man vill låta tiden gå. Inte för att undertecknad någon gång sett att detta är ett framgångsrikt recept, men Viggan vill nu ändå tillämpa det. Sålunda får Viggan en hörna i den 89:e och testar varianten.

Nu kan man väl inte direkt påstå att det blev lyckat. Minuten efter får man dessutom en frispark från ungefär samma utgångspunkt, då Fille och Petter gör ett nytt försök men med samma nedslående resultat. Tidsvinsten lär knappast ha gett utslag på urtavlan.

Viggan har tidigare varit i ledning i slutet av en match med negativ utgång och med tanke på att ingen tid försvann vid hörnflaggan och klockan nu stod på 93 minuter, samtidigt som BB får en hörna, så vred sig tarmfloran som en smörklick i stekpannan. Skulle det hålla? JA, det gjorde det! Viggan vann till sist med 1-0.

Efter två heroiska insatser på fyra dagar och sex poäng fetare, väntar nu tabellettan Järfälla på lördag och det blir ännu en nagelbitare, men kan Viggan prestera vad man gjort hittills så är allt möjligt framöver.