FC Järfälla - Viggbyholms IK FF 2-1 (1-1)
Lördag 17:e augusti 2019, kl 15.00 på Järfällavallen

Returmötet på Järfällavallen är nog den match man mest kommer att minnas när säsongen är över. Inte bara för att Viggan gjorde en extremt fin insats med tanke på förutsättningarna, utan kanske mest för att domarna blåste Viggan på konfekten. Något som borde ha slutat i dur, blev nu istället en mollmatch, när domaren till sist blåste av matchen och Järfälla stod som segrare med 2-1.

När lagen möttes i våras, den 25 maj, låg Viggan i toppen av tabellen, varför mötet mot Järfälla då var av största vikt för en fortsatt placering på högre höjd. Viggan hade efter sju omgångar sex raka matcher utan förlust, samtidigt som man alltid hade fullt manskap. Men inför Järfällamatchen saknades plötsligt fem spelare ur kärntruppen och därmed inkasserades också den första förlusten på länge (0-1).

Inför dagens match var situationen likartad, då ånyo fem man saknades från laguppställningen veckan innan. I sista stund fick tre juniorer utan A-lagserfarenhet kallas in, så att truppen till sist kom att bestå av 14 man. Nu skall i ärlighetens namn erkännas att de elva som startade inte var några dunungar, utan var ärrade kämpar vana vid att starta.

Harald var åter på benen, efter att ha varit mycket saknad under försommarens kräftgång, och hade nu efter sommaruppehållet kraftigt bidragit till Viggans återuppståndelse. Backlinjen, som idag kom att bestå av Göran och Higgs i mitten, flankerades av Jonathan och Freby på ytterkanterna, kom tillsammans att spela en avgörande roll, särskilt under den inledande fasen av matchen.

För en gångs skull var det ont om yttermittfältare, något som annars brukar vara en överskottsvara och de som fick besätta dessa platser blev Didris och Oberg. Mellan sig hade de Jocke och Nisse och längst fram fick André och Simon bli de som först skulle få se motståndarmålvakten i vitögat, även om det skulle dröja ett tag in i matchen.

Vid en okulärbesiktning av spelartruppen framstod Viggans ensemble som en uppsättning yngre flugviktsutövare, både vad gäller vikt och längd, i jämförelse med den bastanta trupp Järfälla uppvisade. Denna iakttagelse skulle snabbt visa sig inte vara helt oriktig, åtminstone inte när gällde att få till en tung press på det lättare röda gardet.

Domaren hade knappt hunnit blåsa till spel förrän Järfälla visade vad skåpet skulle stå under den inledande fasen av matchen då Viggan knappt fick låna bollen. Ett avbräck i denna dominans uppstår dock efter fyra minuter, då Didris rinner igenom och testar en form av lobbskott, som han dock få se gå över såväl målvakt som målbur, men en frisk fläkt var det ändå.

Minuten efter avlossar Järfälla ett skott som var så pass löst att det inte är värt att omnämnas, men Harald plockar dock enkelt upp bollen. Som nyligen nämnts drog Järfällaspelarna överlag en storlek större än sina röda kontrahenter, något som kändes mycket märkligt, då de under de inledande tio minuterna föll som käglor när de kom in i det röda minerade området. Åtminstone ett halvdussin kom att ligga i konstgräset efter att ha välts omkull av sina motståndare.

Viggan lyckades aldrig få låna bollen tillräckligt länge för att hinna skapa någon form av eget spel, utan fick utnyttja de tillfällen som erbjöds då de tilldömdes en frispark. Ett sådant tillfälle dök upp i den 11:e minuten, då Higgs från mittlinjen lägger en frispark som Jonathan så när lyckas vidareskarva i mål, om inte målvakten hunnit emellan.

Det är mycket spel på den röda planhalvan och man kan räkna på ena handens fingra hur många gånger Viggan kom över mittlinjen. Men trots det nästan 100-procentiga bollinnehavet så lyckades inte Järfälla skapa några målchanser, så frågan var hur länge Viggan skulle kunna hålla emot. Den frågan skulle snabbt kunna komma att besvaras.

I den 15:e minuten får Järfälla en frispark från högerkanten, som går över alla framför mål för att med en halv bicicletas av Järfällaspelaren Lorance Koria och plötsligt hade man fått hål på det annars så hermetiskt tillslutna röda försvaret. 1-0. En stor eloge skall för övrigt utdelas till försvarslinjen denna dag, där alla kämpade som Sven Dufva för att inte släppa någon över bron.

Med tanke på den intensiva pressen inledningsvis, spreds sig en obehagskänsla längs ryggraden om detta mål var början på något som skulle kunna bli riktigt otrevligt. Men när nöden är som störst är ofta hjälpen som närmast. Hjälpen i det här fallet skulle bestå av ytterligare en fast situation, något som Viggan lärt sig uppskatta under början av höstterminen.

I den 20:e minuten lägger sålunda Göran en hörna nere från den högra hörnflaggan och så pass väl, att Nils Pasthy med sin panna kan förpassa bollen in i nätmaskorna, ett lika snyggt mål som Järfälla gjort fem minuter tidigare. Denne Nisse, som nu gjort mål i de senaste fyra matcherna, har inte bara stått i mål i år, han har spelat mittback, central mittfältare och även forward, så erfarenhet av få uppleva hela planen har han onekligen.

Detta var nog precis vad Viggan behövde, då det innebar startskottet till en peripeti av sällan skådat slag. Även om det skulle dröja ett tag innan chocken lagt sig, trummar Järfälla på som vanligt innan det går upp för dem att de inte längre är i ledning. Den tidigare så ostoppbara kolossen från Järfälla får nu finna sig i att bli tillbakapressade gång på gång av de röda illrarna.

I den 28:e kommer Viggan i ett riktigt bra anfall som dock neutraliseras, men man ligger på och i den 30:e får man en frispark på vänsterkanten som Göran lägger. Målvakten tvingas upp i luften och boxar ut bollen bland mängden av målhungriga Vigganspelare. Minuten efter kommer en ny frispark, från samma plats och från samme man, men den här gången tar målvakten bollen.

Simon, som gjort sig känd som en stor målchansfixare, men ännu inte lika stor avslutare, kan i den 33:e utsätta Järfälla för en farlighet men målvakten tar skottet. I den 35:e får Nisse, halvliggandes, en riktig fet chans att ge Viggan ledningen, men målvakten tar även detta försök, men ack så nära det var.

Viggan har uppenbarligen lagt allt krut på fasta situationer denna dag och i den 39:e lägger Göran en frispark från området krig mittlinjen, som Jonathan snabbt är framme på och skickar in i nätet bakom målvakten. Äntligen utdelning tänker alla. Men där bet man sig i tummen då domaren var av en annan uppfattning, något som han verkade vara ganska ensam om just då. Avblåst för offside.

I den 41:a minuten är Didris i farten igen och liggandes sparkar han in bollen i mål, tror alla. För den som stod nära, var frågan om bollen skulle orka över mållinjen innan någon skulle hinna upptäcka vad som var på gång, då målvakten var ur spel. Jorå, en back hinner i sista sekunden få en tå på bollen och slå bort den när den precis var på väg över mållinjen, närmare än så går inte att komma.

Halvleken avslutas med en hörna som Göran slår men denna gång blev det ingen utdelning. Viggans offensiv under den andra halvleken måste ha tagit musten ur Järfälla, då de inte stod att känna igen från inledningen av matchen. Två feta Vigganschanser kunde ha avgjort matchen, men bollen är ju rund som alla vet.

När den andra halvleken börjar undrar nog alla om Viggans offensiv var av engångskaraktär, eller om matchbilden skulle förändras i ett större perspektiv. Järfälla inleder förvisso med en hörna i den 48:e minuten utan att någon behövde bli särskilt orolig. Två minuter senare skaffar sig Didris ett kanonläge, men i sin iver tar han i för mycket och skjuter över.

I den 54:e jobbar Oberg förtjänstfullt ute på vänsterkanten och får till sist in bollen precis framför mål, där Nisse igen är ytterst nära att ge Viggan ledningen, men målvakten lyckas slutligen få kontroll på bollen, men ack vad nära det var den gången. Minuten efter får Viggan en ny frispark från mitten som Göran lägger och Nisse är ånyo framme, men den här gången försöker han skarva bollen in i mål, men den går över.

I den 57:e gör Freby ett inlägg som ger André möjligheten att testa målvaktens reaktionsförmåga, men skottet blev så högt att det minskade måsbeståndet i Järfällaområdet för lång tid framåt. I den 59:e minuten är André på väg att rinna igenom hela Järfällaförsvaret men fälls i det avgörande ögonblicket. Viggan har som synes tagit över det mest av matchen nu och allt verkar lugnt.

I den 60:e får Viggan en frispark i ett ganska bra läge som Göran skall lägga. Alla som upplevt en rikoschett vet hur farliga dessa kan vara. Detta är också vad som nu händer. Skottet går i muren och studsar ut till en Järfällaspelare som i ensamt majestät nu kan rusa mot den på den röda planhalvan ensamstående Harald.

Skulle matchen avgöras på detta sätt? Nej! Harald gör en av sina berömda paradräddningar och matchen lever. Detta ger Järfälla ett visst adrenalinpåslag och under en kvart kommer man åter in i matchen. En frispark i den 62:a och en hörna i 66:e minuten får ses som bevis på detta. Dessutom skapas en kaosliknande situation framför Harald i den 68:e som dock reds ut, men inte bättre än att spelet avbryts under en lång stund då det utreds huruvida Harald är i spelbart skick.

Viggans inkallade juniormålvakt får nu möjlighet att värma upp vid sidan av planen, men efter ett tag meddelas att Harald kan stå på egna ben. 20 minuter kvar av matchen och den står och väger. Vem skall dra det längsta strået denna gång? I den 82:a får Järfälla en frispark i ett bra läge utanför straffområdet.

I denna situation erhåller Göran ett gult kort, medan den tidigare målskytten Lorance Koria får sitt andra gula och visas ut med ett rött kort över huvudet. Med endast sju minuter kvar av matchen ökas sålunda Viggans chanser att fixa åtminstone en poäng, eller fler. Men ack vad man bedrog sig.

Domaren hittar i den påföljande sekvensen en straffsituation, något som han även här verkade ganska ensam om, då Harald enligt juryn skulle ha fällt en Järfällaspelare, efter att målchansen redan var förbi och bollen på väg ut från planen. Hursomhelst 1-2 blev det och det blev en ganska dålig stämning.

Viggan inleder nu en tokoffensiv mot Järfällamålet under matchens sista skälvande minuter och när Göran lägger ytterligare en frispark i den 86:e stiger förväntningarna när Simon får ett jätte läge att kvittera men hans nick går över. I den 89:e får Viggan en hörna men som inte resulterar i något som påverkar målprotokollet.

En av de mer bittrare förlusterna detta år, vilket får en att minnas premiärmatchen, när Hallonbergen på övertid som på en frispark strax utanför straffområdet gör 1-0 och matchen är över. Med tanke på förutsättningarna inför matchen måste man lyfta på hatten och gratulera alla spelare i Viggans som aldrig gav upp utan kämpade heroiskt hela tiden ända in till det bittra slutet.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22