Hässelby SK FF - Viggbyholms IK FF 2-1 (0-1)
Lördag 24:e augusti 2019, kl 12.00 på Hässelby Gårds BP

Lördagen den 24 augusti bjöd på strålande väder, men dessvärre lös det strålande spelet med sin frånvaro denna dag. Viggan har blandat och gett denna säsong så det förslår och den gemensamma nämnaren i de fall man när det inte gått så bra, har det så gott som alltid berott på avsaknaden av folk. Är det inte skador, så har det varit jobb eller andra orsaker. Men negativ effekt har avsaknaden i alla fall lett till.

I slutet av maj ledde Viggan serien och mången trodde nog att så skulle det också kunna förbli, men när brandskattningen satte in så följde också de negativa resultaten hack i häl. Fem raka förluster blev det då. Kontinuitet är en förutsättning för att kunna lyckas i detta ädla spel och det har det sannerligen varit svårt att uppnå, även nu på höstkanten. Senast nu mot Hässelby var det sex man som saknades och i matchen innan var det fem, men inte samma spelare dock.

Det är alltså dags att damma av den gamle August Blanche igen: ”Det ska fan vara teaterdirektör”. Även om Viggan nu åkte ut till Hässelby med 14 man, så var det alltså inte samma gubbar som spelade förra lördagen och även om nu var och en innehar en individuell skicklighet så frestar det på det kollektiva spelet, något som kom att lysa igenom alltför ofta denna dag.

Nu är i och för sig denna plan i Hässelby nästan att jämföra med Veddestavallen när det gäller framgångar, eller snarare bristen på sådana. Uttrycket ”Hässelbysyndromet” som myntades för mer än två decennier sedan, hänger som ett spöke över Viggan när de kommer på besök. Men den här gången borde det ju inte vara några problem. Hässelby hade ju förlorat 15 av sina 16 spelade matcher dessförinnan. Tre givna poäng alltså.

Viggan som denna dag uppträdde i det vita bortastället förblev också bleka under större delen av matchen, bortsett från några framfusigheter då och då. Hässelby, som var uträknade redan på förhand, visade däremot en kampvilja och självförtroende som man nog knappast hade förutsett. Redan efter sju minuter får Hässelby en frispark i ett farligt läge men skjuter högt över.

Viggan kan dock sticka upp med en hörna efter 10 minuter som Pierre slår, dock utan någon större effekt framför mål. Efter 15 minuter kommer matchens första riktigt feta chans. Hässelby drar upp ett anfall på högerkanten, varefter bollen går över till vänster, där en motståndare står helt omarkerad och egentligen bara behöver sätta bollen i mål, men glömde att målet är omgärdat av en begränsningsram. Mitt i stolpen tar skottet och skytten bör nog ha blivit lite mer tunnhårig efter detta.

I ärlighetens namn bör väl tillstås att Viggans backlinje även denna gång fick genomgå en rockad framför Harald i målet. Nu blev det Higgs och Jonathan som fick axla denna roll, medan Fabian och Freby fick bevaka kanterna. Alltså en 50-procentig förändring sedan förra matchen. Nu var Fille och Pierre tillbaka och fick springa på kanterna, medan Petter som också var tillbaka fick hålla Jocke under armarma i mittcirkeln, då denne upplevde sig lite klen efter fredagens övningar.

Framåt hade nu Simon ersatts av Max som också var ny för dagen, men André kände man dock igen från förra matchen. Det var alltså på deras axlar som ansvaret lades för att Viggan skulle upprepa succén från i våras, då man vann med 6-1 mot Hässelby, må vara att det då endast stod 1-0 i halvlek. Den gången gjorde André två av målen. Viggans normalt givna målskyttar sitter ju som bekant sedan i våras på den långa konvalescentbänken.

Alla som trodde att det här skulle bli en ”Piece of Cake” satte nog den tuggan i halsen då Hässelby inte hade något att förlora utan kunde spela avslappnat och organiserat. Efter 20 minuter kan Viggan skapa sin första egentliga farlighet, vilket antyder att man inte kan ha varit riktigt på tårna denna dag. Tre minuter senare skapar man sedan en halvbra möjlighet men utan resultat.

Bättre går det dock i den 25:e minuten, då Nizze kan spela fram till André som nu ger Viggan ledningen med 1-0, precis som i förra matchen och då borde ju saken vara biff tänker man. Nizze hade i och för sig petat in bollen i mål i ett tidigare skede, men det blåstes dock bort av domaren. Plötsligt kändes det som Viggan skulle vakna till liv på riktigt.

Matchens delikatess kom att äga rum i den 28:e minuten, då Hässelbys målvakt befann sig långt utanför sin jurisdiktion. Petter som inte har för vana att publiceras i målprotokollet ser sin chans att bättra på statistiken och avfyrar en skottlobb från tangenten av mittcirkeln. Det går ett sus genom publiken och bland spelarna när man följer den läderklädda sputniken över himlavalvet.

Visst är den på väg in i mål? När bollen till sist närmar sig jordytan, visar det sig att koordinaterna var något felinställda, varför den tog mark en halvmeter till vänster om målet. Men vilket mål det skulle ha blivit och matchen skulle dessutom förmodligen därigenom också ha avgjorts. Viggan har dock en liten period av adrenalinstinnhet och i den 29:e passar Pierre in till André, som halvliggandes försöker få in bollen, men går bet på den uppgiften. Pierre borde nog ha skjutit själv i förstaläget.

I den 35:e får Hässelby en hörna och tre minuter får Viggan genom Pierre en fet chans att reparera Petters sputnikmiss. Det är Pierre som återigen dyker upp i ena hörnet av straffområdet och är inom ”point blank range” där han kan skåda målvakten i vitögat, men han väljer även denna gång att passa in i mitten från sitt högerläge, i hopp om att en vitfot skall finnas på plats. Men bollen kom bakom den tilltänkte.

Två feta chanser där den ödmjuke Pierre, istället för att förstärka sitt ego, väljer att passa till någon som kanske är i större behov av att förhöja sin egohalt. Minuten efter får Hässelby se ett skott vina just utanför Haralds ena begränsningsstolpe. Viggan som denna dag är generösare än vanligt kan i den 43:e se ännu en chans gå upp i rök. Det är Freby som även han girar in på högerkanten och likaledes väljer att passa in i smeten. Utan resultat.

I den 44:e får sedan Hässelby en dubbelhörna och sedan är det dags att gå in i omklädningsrummet och betrakta vad som skett och framförallt inte hade skett. Det saknades en vitalitet i Viggans spel och dessvärre kvarstod problemet med ackurata passningar från tidigare matcher, vilket ofta ledde till omställningar som skapade problem i de bakre leden.

Nåja, det kunde ju bara bli bättre i den andra halvleken. Men så blev nu inte fallet. Hässelby hade nog fått tag i något Asterixinflurerat elixir som var direktverkande. Ty i den 49:e skapar de ett jätteläge som till sist styrs ut till hörna. I den 50:e kvicknar Viggan till och får se Fille ta sig fram i mitten, men trängs i skottögonblicket, varför han får se sitt skott gå över. Men ett bra läge var det.

I den 52:a får Viggan en hörna som Pierre lägger, men det hela utmynnar i en kontring, där Freby ensam till sist lyckas stoppa anfallet och få ut bollen till inkast. Riktigt obehagligt kändes det anfallet. Ny Vigganhörna i den 54:e minuten och efter mycket tråcklande framför mål nickas bollen rakt upp för att sedan dala ner i ribbans överkant och sedan ut i spel igen men utan resultat.

I den 55:e ny Vigganhörna som Higgs effektuerar men målvakten tar det försöket. Så i den 61:a händer det som absolut inte får hända. Kaos framför Harald och då gärningsmannen ej kan övermannas skjuter denne stenhårt i ribbans underkant, varvid bollen fortsätter in i nätmaskorna och det är utjämnat till 1-1.

Det som är signifikativt för Hässelby är att man anfaller så gott som uteslutande på högerkanten, där stackars Fabian som vänsterback fick det hett om öronen hela tiden. De försök som gjordes från Viggans sida och då ofta i form av långbollar som skickades upp till täten, togs för det mesta av Hässelbys nr 2, Vilgot Björkman. I den 72:a får Hässelby en hörna efter ännu ett högeranfall och tre minuter senare är det dags igen för en ny hörna.

I den 80:e som omväxling får Hässelby en vänsterhörna och det börjar osa katt nu, då Hässelby har ett mer organiserat spel och verkar fulla av självförtroende, medan Viggan mer och mer får jaga boll. Två minuter senare genomför Fabian ett beundransvärt jobb som avslutas med ett skott som målvakten dock tar. I den 85:e får Hässelby en ny hörna och Viggan är under press samtidigt som man verkar gå på armbågarna.

Hässelby har blodvittring helt klart. Men i den 86:e rinner Petter igenom och allas förhoppningar står nu till att han skall träffa målet denna gång, men en vistelse uppe i Hudiksvall under den gångna veckan gör att luftintaget inte räcker till att nå ända fram, då pingislungan satte stopp för detta försök.

Tre minuter kvar av matchen och Viggan ser en nu möjlighet att få med sig tre poäng hem. Petter spelar fram till Saber, som från vänsterkanten skjuter mot mål men målvakten lyckas med en fotparad freda målet. Ja, åtminstone en poäng denna dag, även om det skulle ha varit en jättebesvikelse, med tanke på vad oddssättarna trott. Men, ”it ain’t over until the fat lady sings” och tre minuter in på övertiden avslutar Hässelby med att göra 2-1 på sista sparken i matchen och tar därmed hem sin andra seger på 17 matcher.