Viggbyholms IK FF - Kista SC 0-0 (0-0)
Lördag 31:a augusti 2019, kl 13.00 på Hägernäs IP

Förutsättningarna inför returmötet mot Kista SC var som vanligt, med tanke på den brandskattning av spelare som rått under en längre tid. Likafullt lyckades man med konststycket att dammsuga så pass väl att ännu en starttrupp gick att mobilisera, nu med ännu ett antal nya ansikten. Sålunda gjorde Johan Peet sin entré i manegen för första gången i Viggans skrud, liksom Linus Fogelblad. Några andra halvnya ansikten lös också med sin närvaro.

I förra mötet med Kista hade Viggan gått segrande ur striden med 2-0 borta på Ärvinge, vilket i sig är en bedrift och den gången var det Petter Andersson som slog till bägge gångerna. Frågan var nu om han skulle upprepa sig. Svaret blir dessvärre nej på den frågan. Även om det fanns åtskilliga tillfällen att spräcka nollan så var det ingen som skulle ha klarat jaktlicensen denna dag.

Som vanligt blev det en hel del rockader som måste göras såväl framåt som bakåt. Stabile Harald stod dock kvar som målvakt, men i backlinjen blev det lite nya ansikten igen. Göran Dahlberg var åter från sin avstängning, ehuru ej helt hundra pga ett förkylningssymtom, och fick nu tillsammans med Fredrik Rahm som återvänt från Pizzalandet i söder, utgöra mittbackslåset. Dessa herrar flankerades av Johan Peet som var helt ny i Viggan och David Higgs, som med uttalad pliktkänsla ställde upp trots sin halvsvullna fot.

I mittens rike härskade fortfarande herrarna Petter Andersson och Joakim Viklund och dessa omgavs på ytterflajerna av André Eliasson, på en för honom helt ny position, samt Fabian Holmberg d.y. Nils Pasthy, som fått vara längst fram några gånger nu, assisterades av Filip Carlsson, som normalt är en vänster- eller högervinge. Skulle denna nykomponerade elva stå pall för dagens utmaning?

Eftersom ena långsidan av läktaren var packad med yngre förmågor ur Viggans led i samband med Viggandagen, var det av yttersta vikt att herrlaget visade upp sig från sin bästa sida och därigenom också kunna utgöra en inspirationskälla för yngre förmågor som vill uppåt i systemet. När domaren så blåste till spel denna solheta dag var således förväntningarna stora på den röda elvan.

Det kunde ha börjat bättre, då det första som händer i matchen efter två minuter är att man strular i backpartiet, vilket också leder till att Kista får en skottmöjlighet, som Harald dock enkelt klarar av, men en helt onödig situation var det på grund av slarv. Minuten efter skapar Kista lägen som utmynnar i en dubbelhörna och det här var nog inte vad publiken hade hoppats på inledningsvis.

Mungiporna åkte dock upp tre minuter senare då Filip ”Fille” Carlsson nickar i ribban med påföljande touch i ena stolpen och då började man bli lite orolig att det skulle bli ytterligare ”en sån där dag” då inget går Viggans väg, vilket man vant sig med nu under höstens senaste matcher. Minuten efter är Fabian ”Fabbe” Holmberg igenom på sin högerkant och skjuter, men skottet tar av fel sida av burgaveln, men det såg riktigt lovande ut ett tag.

Fille, som gett sig attan på att notera sig själv i målprotokollet, får på en riktig rökare inom straffområdet, men projektilen tar mitt i famnen på målvakten. Den kulan var värd ett bättre öde. I den 14:e får den nyanlände Rahmen tillfälle att visa sig på styva linan då Viggan får en frispark nere i närheten av den vänstra hörnflaggan. Men intet bidde utav detta. Två minuter senare får Kista en hörna men även den blev resultatlös.

I den 19:e kommer firma Fabbe & Fille farande, där den förste serverar den senare med en macka inne i straffområdet och denna gång hade Fille ordnat med en dubbel krutladdning, men skottet skapade dessvärre bara ett ordentligt blåmärke på en av de uppoffrande försvararna. Synd på ett så bra läge. Jämfört med matchen mot Hässelby för en vecka sedan var detta något helt annat och väl värt att skåda.

Bortsett från ribbträffen tidigare så kommer Viggans i särklass fetaste chans nu i den 30:e minuten då Fille, nu åter inne i straffområdet, bara skall raka in bollen i nätmaskorna och frågan är vem som blev mest snopen, Fille eller publiken, då alla får se bollen gå just utanför. Men nära skjuter ingen hare som det heter. Minuten efter får Kista en farlig frispark samtidigt som Göran får ett gult kort. Frisparken leder senare till en hörna men inget mer.

I den 34:e skapar Fille ett nytt bra läge, men det hela utmynnar i en hörna som inte utmynnade i någonting. Viggan hade skapat chanser och visat sig från en helt ny sida jämfört med förra lördagen, men man har fortfarande ett problem att jobba med och det är bollkladd vid uppspelen. Alltför? många gånger höll man i bollen för länge så att man till sist tappade den, vilket i sin tur ofta ledde till att motståndarna övertog initiativet.

0-0 vid halvtid och matchen stod och vägde, där minsta felsteg skulle kunna bli ödesdigert, särskilt som Viggan inte lyckades utnyttja sina skapade chanser. Kista kunde med några snabba yttrar skapa viss oro emellanåt, särskilt på högerkanten genom nr 14, men oftast kom man aldrig till något riktigt avslut. Frågan var nu om Viggan skulle kunna fortsätta att skapa chanser och till sist även få utdelning på dem. Svaret på den frågan är både ja och nej.

I den 47:e gör Idris, som kommit in i slutet av den första halvleken, en imponerande räd ner på vänsterkanten och får också in ett perfekt inlägg framför målvakten, men ingen var där att utnyttja detta fina tillfälle. I den 51:a har Peet tagit sig upp och förbi mittcirkeln och kan medelst en sk snöboll få se den gå upp i måshöjd för att sedan dala ner i ribbans överkant och ut.

I den 55:e får Higgs efter en frispark se sin nick smita utanför stolpen. Men det är inte bara Viggan som skapar farligheter. I den 59:e får Kista en frispark, sedan Viggan tappat initiativet under en period, men tack vare Haralds insats på nyss nämnda fasta situation är ställningen fortfarande 0-0. I den 62:a lyckas Idris ta sig igenom hela Kistas försvar och upplever det själv som om han välts inne i straffområdet. Åtminstone Idris var helt övertygad om att det var så det gått till, vilket borde lett till straff. Men så tyckte inte domaren.

Nu är Kista inne i en period där man styr det mesta av spelet och i den 63:e får de en hörna dock utan resultat. Två minuter senare måste Idris hjälpas av banan efter att ha kolliderat med en Kistaspelare. I den 67:e minuten släpps Linus Fogelblad ut och trots att han inte ens hunnit med en enda Vigganträning, visar han på en vitalitet som förhoppningsvis kommer att ge frukt framöver i den röda tröjan.

Efter 69 minuter kan André fixa en hörna som Göran försöker göra något av. Vilket han också lyckas med och så pass bra, att Nisse genom en språngnick är ytterst nära att ge Viggan ledningen, men någon i försvaret lyckas rädda bollen på mållinjen, men många voro nog de som redan skissat in ett ledningsmål där. Det verkar nästan som förgjort att Viggans skall få fart på målskyttet denna dag också.

Viggan är det lag som hittills släppt in minst mål jämte serieledande Järfälla, 22 stycken, men man är också det lag som har svårast att göra mål tillsammans med Sollentuna, 24 stycken, endast Hässelby har det svårare. Nåväl om man bara fortsätter att skapa chanser kanske utdelningen också kommer till sist. Göran är en som är medveten om denna statistik och i den 75:e gör han en soloräd från sin backplats ända fram till mål där dock målvakten stoppar utflykten.

Men det finns en motståndare också. Även om Kista absolut inte var ofarliga så skapade man inte några direkta målchanser, om man nu inte tar in vad som hände i den 76:e minuten. En snabb omställning mer eller mindre Afriställer en anfallande Kistaspelare, men med uppoffrandet av sina sista krafter lyckas Rahmen få en fot med i spelet, varvid denna hyperfarliga situation kunde undanröjas.

Tio minuter kvar av ordinarie tid och Viggan vill imponera på den egna publiken. Sålunda får man i den 80:e minuten en frispark just utanför straffområdet, som Göran skall lägga. Nisse, som verkar vara den som har huvudet på skaft denna dag, nickar åter på direkten, men får se bollen vina just över ribban. Tiden går och varje minut är nu dyrbar om man vill ha några poäng med sig.

I den 87:e skapar Viggan ett nytt bra läge dock utan att resultatet ändrar sig. Minuten efter kommer Linus på Linjen och drar av en riktig rökare, som i nio av tio fall borde ha gått in, men målvakten viftar till med ena armen och lyckas göra en reflexräddning med handen. Viggan fortsätter att ligga på och efter ännu ett långt inkast från André, direktskarvar Nisse i burgaveln, dessvärre dess utsida.

Med ett 3-4 minuters tilläggstid fortsätter Viggan att jaga tre poäng och vid matchens sista spark ser det ut som om man skall bli bönhörda. Det är Linus på Linjen igen som drar iväg ett lobbskott över målvakten och jag vågar påstå att samtliga församlade på Hägernäs IP var övertygade om att bollen skulle gå i mål. Men dessvärre så gick den precis utanför den bortre stolpen. Närmare än så kan man inte komma för att kunna presentera sig som Premiärlejon.

Men inte heller denna gång var Fru Fortuna med på Viggans sida. En snabb koll i tabellen visar alltså att vi tillsammans med Järfälla har det i särklass bästa försvaret samt målvakt i serien. Men framåt? Nja, där måste det till något extra för att få fart på målskörden. Övningar i precisionsskjutning kanske vore något att öva på, liksom även på frilägen, något vi sett tidigare kan vara ett stort problem för de röda.