Sollentuna FK - Viggbyholms IK FF 0-1 (0-0)
Lördag 7:e september 2019, kl 15.30 på Edsbergs Sportfält

Sen lördagseftermiddag på Edsbergs sportfält, plan 3, längst bort från ära och redbarhet, skulle matchen mellan Sollentuna och Viggan avgöras. Mycket stod på spel för bägge lagen då Sollentuna kämpar med näbbar och klor för att försöka ta sig upp från kölsvinet längst ner i tabellen. Viggan, som åkte på en riktig näsbränna för ett par veckor sedan mot bottenlaget och avsågade Hässelby, var förstås på helspänn inför dagens match.

Som vanligt fick ledarstaben dammsuga i omklädningsrummet efter tillgängligt spelarmaterial, men även denna gång lyckades man med det konststycket. Då tillgången på spelbar personal decimerats kraftigt under året på grund av långtidsskador, så är det svårt att få ihop två likalydande elvor två matcher i rad på grund av diverse orsaker. Bland de glesa leden var det nu tre-fyra stycken som ej var tillgängliga denna gång men som var med senast.

Men med en handfull unga entusiastiska förmågor gick det att fylla ut luckorna och tillsammans med erfaret och ärrat manskap fick man ihop en bra och slagkraftig komposition denna gång också. Även om försvaret sällan sett likadant ut från gång till gång, så kan Viggan ändå stoltsera med det mest hermetiskt tillslutna försvar som går att uppbringa i serien, då man leder ligan vad gäller minst insläppta mål.

Avsaknaden av Viggans torpedpar, Zacco & Viking, som förra året svarade för större delen av Viggans alla mål, har även satt sina spår i tabellraden för gjorda mål, där Viggan inte varit lika framgångsrika. Endast Sollentuna och Hässelby har gjort färre mål, vilket ger mycet utrymme för förbättringar i det avseendet. Fasta situationer har därför blivit ett nödvändigt ersättningsvapen, något man nu också visade prov på mot Sollentuna, när alla andra varianter misslyckades.

När klockan slog 15.30 stod Harald på plats i målet, vilket brukar utgöra en garanti för att behålla serieledningen vad gäller minst insläppta mål. Framför sig fick han beskåda ändalykterna på Higgs och Rahmen direkt framför sig, medan de hade sällskap av återvändande Freby på ena kanten och målskytten in spe, Jonathan Vestman på den andra.

Det norrländska radarparet Petter & Jocke återfanns som vanligt i mittcirkeln och i tangentens förlängning sågs Linus på Linjen Fogelblad och Fabian Holmberg, vilka i sin tur fick se ryggsluten på André Eliasson och Simon Johansson. Så började det i alla fall. Sedan startade en av årets största rockadkaruseller, där spelare kontinuerligt slussades in och ut genom grindarna.

En av dessa, Nils Pasthy, som stod uppskriven som sjuk, men ändå deltog på bänken, svarade nog för de flesta byten som över huvud taget genomförts under en och samma match, varför det är helt omöjligt att redogöra för när han väl var inne respektive ute. Hursomhelst, det var alltid elva man på planen samtidigt, vilket gjorde det möjligt att för det mesta få till ett ordnat spel.

Viggan öppnar matchen strålande och man fick en svag magkänsla av att det kunde vara dags att leta efter kulramen. Sålunda inleder man snabbt med ett bra anfall redan i den första minuten, men det hela avslutas med ett alltför mesigt skott. Efter fem minuter får man sedan ett bra frisparksläge vid straffområdeslinjen men skottet tar i muren. I den 11:e får man också till en hörna och dominansen är 100-procentig.

Men sedan vaknar Sollentuna och det samtidigt som Viggan går i ett för tidigt ide, vilket gör att man snabbt släpper tankarna på kulramen. I den 13:e får Sollentuna på sitt första skott som Harald dock enkelt tar hand om. Under den Sollentunadominans som nu råder med snabba omställningar får de på en riktig rökare i den 17:e minuten, men skottet tar i ribbans övre del.

Efter denna chockförvandling från Sollentunas sida skapar Viggan ett bra anfall i den 19:e, men åker på en kontring i samma sekvens, dock utan att det medför något negativt. Viggan har nu återhämtat sig i mitten av halvleken och i den 26:e kastar André ett av sina berömda långdistansinkast som Simon utnyttjar genom att skjuta utanför i ett ganska bra läge. Fyra minuter senare får Sollentuna en dubbelhörna.

I den 32:a kommer ett bra Vigganinlägg som nickas över. Fyra minuter senare skapar Viggan två på varandra följande anfall som kan karaktäriseras som mycket bra, men istället för avslut väljer den tilltänkte skytten att passa med nollresultat som följd, en alltför vanlig åkomma hos Viggan. Viktigt att utnyttja sådana bra tillfällen till att skjuta istället för att passa. Något att ta med sig till på lördag och matchen mot Enebyberg.

Exakt samma sak upprepas sedan i den 41:a minuten och man sliter sitt hår av frustration. Då hade dessutom uppvärmningen sett riktigt imponerande ut, då flertalet skott hamnade på mål, så varför denna plötsliga ödmjukhet när man väl har målet inom sikte. Två minuter senare får Jonathan till ett bra inlägg från vänsterkanten men som dessvärre nickas bort och leder till en farlig omställning.

I den 44:e vill Higgs visa hur det skall gå till och driver bollen från sin mittbacksposition över hela planen och förbi alla som försöker stoppa honom tills han slutligen fälls just utanför straffområdet. Bollen efter frisparken hamnar till sist hos Saber, som får på en av matchens bästa skott och bollen är på väg in i målvaktens vänstra kryss, men med en reflexräddning lyckas han rädda målet från påhälsning.

Viggans inledning och avslutning på halvleken var imponerande och förväntningarna ökade nu inför den andra halvleken. Men då var istället Sollentuna mer på tårna och redan efter två minuter får Harald ingripa och ta ett enkelt skott. Två minuter senare tvingas Harald dock visa prov på sina färdigheter genom att göra en kvalificerad räddning till hörna.

I den 50:e är Saber på krigsstigen men inne i straffområdet blir han av med bollen. Två minuter senare får Sollentuna en farlig frispark just utanför straffområdet men skjuter skyhögt över. I den 54:e får de även till en hörna. Sollentuna har startat den andra halvleken på ett mycket oroande sätt, men i den 62:a har Viggan chansen att ta kontroll över händelserna. Petter får då ett bra frisparksläge, just utanför straffområdeslinjen, men skjuter över.

I den 66:e genomför Petter ett mycket bra förarbete, innan han passar fram till norrlandskollegan André, som anar morgonluft i det läge som uppstått, men nerverna styr bollen utanför målet. Minuten efter kan Nisse, som nu återigen släppts ut i manegen för vilken gång i ordningen är okänt, göra bra ifrån sig men skottet täcks i det avgörande momentet. Viggan har nu initiativet och i den 68:e prövar André lyckan igen men skottet tas.

I den 70:e börjar man skruva på sig, då en repris från förra 0-0 matchen börjar segla upp på synfältet, men kanske Rahmens frispark skall kunna ändra på det? Dessvärre inte, trots en bra insats av Saber, men det hela mynnar istället ut i en farlig kontring som avslutas med en hörna. Tre minuter senare kommer en ny kontring, men Jonathan kan som siste man få en tå på bollen och avstyra det hela.

Nu känns det som Viggan lägger i en extra växel i hopp om att inte gå lottlösa från Edsbergs sportfält. Viggan får en hörna i den 75:e minuten men inget resultat. Minuten efter en Vigganfrispark som Higgs nickar över. Ligger något i luften? I den 78:e lägger Petter en hörna som Jonathan Vestman kan sätta pannan till och otagbart viner bollen in bland nätmaskorna. 1-0. Äntligen!

I den 80:e skapar Viggan två jättelägen till att slå in sista spiken i kistan, men vid ett av tillfällena får André se sitt skott ta i bakhasorna av en back, som därigenom hindrar bollen från att gå i mål. André, som nu gett sig attan på att komma med i målprotokollet, testar igen i den 82:a men får den här gången se skottet ta i fel sida av burgaveln.

Men skam den som ger sig. I den 84:e lägger Saber en perfekt passning in till André, som dock tar i för mycket och skjuter över. Tre minuter senare känns Viggans ledning ytterst tunn, då Sollentuna nickar just utanför Haralds vänstra stolpe, men ack vad nära att även denna dag skulle ha slutat på ett ödesdigert sätt. Men Viggan avslutar matchen med två riktigt bra skott som emellertid tas av målvakten.

Äntligen fick Viggan njuta av segerns sötma igen efter att ha dragit några nitlotter i rad. Segern innebar inte bara ytterligare tre poäng, utan även en utsikt till att hinna med att klättra lite i tabellen och inte minst så innebar det att kontraktet blev säkrat med tre återstående matcher. En gedigen insats och förhoppningsvis kan det bli en inspiration till på lördag då Enebyberg står på menyn.