Viggbyholms IK FF - Enebybergs IF 4-1 (0-1)
Lördag 14:e september 2019, kl 13.00 på Hägernäs IP

Derbyna mot Enebyberg är alltid något extra och när lördagen dessutom bjöd på strålande solsken så blev inramningen något extra. Det låg en hel del poäng i potten, då Viggan vid en vinst skulle hamna på samma poäng som Enebyberg och med bättre målskillnad även kunna gå om, något som också skulle komma att ske. Så det var alltså inte bara prestige som man kämpade om.

I vårmötet hade Viggan lyckats vinna med 1-0, efter ett kanonskott från Anton Johnson, som också blev matchens enda mål. Förra året hade Viggan vunnit hemma med 4-2, men förlorat borta med 3-1 veckan efter. Förra året, när det var molnigt, kom hela 101 personer till Hägernäs för att se derbyt, medan lördagens fina väder förmodligen gjorde att endast 53 åskådare dök upp, vilket de säkert ångrar nu om de var Viggansupportrar.

Viggans ambitioner att hänga med i toppen, något även Nordicbet hade förutspådde i våras, kom dock på skam under den senare delen av vårsäsongen, trots att man ledde serien så sent som i slutet av maj. Men trots fortsatt decimerade av skador, har man ändå återhämtat sig väl under höstupptakten och kan nu se tillbaka på en icke helt oäven insats på senare tid, Hässelbydebaclet undantaget förstås.

Den här gången lyckades man dessutom nästan med konststycket att formera samma trupp som i matchen mot Sollentuna, vilket måste ses som ett stort framsteg rent personalmässigt. Försvarsstaben kom denna gång innehålla Harald som siste utpost och han hade nu David Higgs och Fredrik ”Rahmen” Rahm framför sig som senast, vilka i sin tur flankerades av Jonathan ”Jonte” Vestman och Christian Freby.

Mellangården försvarades av Petter Andersson och Nils Pasthy, som båda var inringade i mittcirkeln och på 10 alnars avstånd hade de ögonkontakt med André Eliasson och Linus ”på linjen” Fogelblad ute på flankerna. Längst fram fick nu Filip ”Fille” Carlsson och Simon Johansson utrusta sig med änterhakarna för bordning av motståndarsidans planhalva och förhoppningsvis även dess bevakade nätklädda bur.

Kl 13.00 blåste Robert Andersson till spel och redan nu kan man väl avslöja att det var ett bra tag sedan en match sköttes så juridiskt kompetent som denna, varför en eloge skall utges till domstolsväsendet. Enebyberg öppnade ettrigt och kan efter fyra minuters spel tillskansa sig en hörna på vänsterkanten. Det kan redan nu också avslöjas att mycket av Bergets ansatser framöver kom att ske på deras vänstersida, vilket gjorde att Freby säkert kommer att ansöka om ob-tillägg.

Två minuter senare är det Viggans tur att lägga en hörna och det var som vanligt Rahmen som fick pegga upp. Uppenbarligen en mycket bra hörna eftersom Higgs får på en kanonvolley på direkten, men dessvärre gick skottet över. André kommer i den åttonde minuten farande på vänsterkanten och får in en perfekt passning i slottet, men Linus hade klippt tånaglarna och nådde således inte fram till bollen.

Mycket nerver i spel på planen just nu och det böljar hit och dit. I den nionde minuten får Viggan till ett riktigt bra anfall, men som dessvärre slutar i en farlig kontring som emellertid Rahmen lyckas bryta i sista minuten. Detta var nu inte första gången Viggan skulle få smaka på Bergets hypersnabba omställningar. Det skulle komma fler.

Redan i den 11:e minuten händer det. Viggan får en frispark som målvakten inte kan hålla, men bollen går ändå ut till en lila spelare som skapar en direkt livsfarlig kontring, där Harald delvis lyckas störa ut bollen åt sidan, men sedan tvingas, förmodligen Jonte, att till sist freda målet på begränsningslinjen genom en heroisk insats. Det var ytterst nära att ett baklängesmål hängde i luften.

I den 14:e får Viggan ett bra frisparksläge som Rahmen skall försöka sig på, men skottet tar mitt i spelargröten framför mål. Elevationsvinkeln Rahmen! Det är långt ifrån solklart vilket lag som skall gå segrande ur denna batalj efter en kvarts spel. Men i den 22:a kan Petter lägga en smörpassning till den illersnabbe Linus, som inne i straffområdet tar i för kung och fosterland, vilket ofta medför att bollen går över. Vilket härmed också är bevisat.

Minuten efter får Rahmen förtroendet att lägga två på varandra följande hörnor, där ingen utgjorde någon direkt nervpress på Löfbergs Lila-försvaret. I den 28:e är det dags igen för en Vigganhörna. Ingen blir väl heller snopen om Rahmen lägger den också. Simon hade initierat denna hörna med ett gediget och kreativt angrepp mot målet, men som sagt, en hörna blev det av det hela och på den nickade André över.

I den 30:e får Fille på en riktig rökare som målvakten Kjell Jönsson, genom att slänga sig parallellt med marken, kan lägga rabarber på. Redan nu kan också avslöjas att Berget hade mycket sin målvakt att tacka för, då han särskilt i den andra halvleken räddade laget från fler påhälsningar än vad som nu blev fallet. Men som det varnats för tidigare kom nu ytterligare en kontring, som denna gång mynnade ut i en hörna för Berget.

I den 32:a lyckas en av de lila att helt oupptäckt ta sig in på högerkanten (vilket inte var lika vanligt som på vänsterkanten) och slår in bollen precis framför mål där en motståndarfot, tillhörande Petter Vindheim Rivedal, fattar tycke för bollen och så stod det plötsligt 1-0 till Berget. Även om matchen stod och vägde kom det ändå som en klar blixt från himlen och förhoppningsvis skulle det nu kunna få fart på adrenalinpumpen hos de Gevaliaröda Vigganspelarna.

Jo, det gjorde det nog, för i den 34:e slår Rahmen en hörna från höger denna gång, vilket skapar ett jätteläge för André, som i och för sig får på en riktig rökare, men nu gällde det ju inte att träffa målvakten denna gång, vilket dock gjordes. Två minuter senare är det dags för en ny Vigganhörna och även denna gång får Rahmen förtroendet, även om det inte hände något att rapportera om.

I den 40:e får Viggan en frispark som hamnar hos Linus, men krutladdningen var för svag så målvakten kunde ganska lätt greppa bollen. Men Linus får en chans till. I den 41:a får Viggan till ett riktigt bra anfall som renderar en hörna som Rahmen lägger. Linus får bollen nu igen men skjuter denna gång över, liksom hans kamrater så ofta brukar göra, och ganska högt över också.

Halvleken avslutas med att Rahmen förmodligen ådragit sig en äkta hallux valgus, eftersom han frivilligt överlåter hörnslåendet till sin norrländske vän Petter. Men inte heller han kunde förändra ställningen på resultattavlan, varför ett underläge kom att bli det stora samtalsämnet när spelarpersonalen drog sig mot omklädningsrummet för vila och kontemplation.

Vad som sedan sades inne i detta omklädningsrum har ännu inte nått omvärlden, men förmodligen delade Asterix Olausson med sig av ett medhavt magiskt elixir till sin legion, även om det skulle ta några minuter innan medicinen skulle verka. Ty innan alla hade svalt drycken, fick de redan efter 35 sekunder in på den andra halvleken se en lila spelare komma helt ren med Harald.

Var det feldosering eller en helt kontraproduktiv dos man hade fått? Hursomhelst, Harald fortsätter med att inte göra någon besviken och räddar detta illasinnade tilltag från de lila. När två minuter gått av den andra halvleken har Petter kommit i skottläge på rätt sida av planen och avfyrar ett av matchens absolut hårdaste skott som dock rikoschetteras ut.

Men en av ynglingarna i Viggan hade redan räknat ut var bollen skulle hamna och inom fem nanosekunder var ett nytt och lika hårt skott på väg igen, men denna gång gick det käpprätt rakt in i nätmaskorna och Simon Johansson blev därmed kvittör för Viggan, vilket nog kan medföra en sömnlös och extatisk natt för den unge mannen. 1-1 stod nu att läsa på tavlan. Drycken hade börjat verka!

I den 49:e minuten spelar Linus in bollen till Fille, som i ett utomordentligt läge också vill bli firad som målskytt. Men liksom hans kollegor är krutladdningen för stor varför skottet går över. I den 51:a minuten lägger Petter en hörna på vilken Higgs använder huvudet till att försöka få in bollen på rätt sida av målvakten. Men han får dessvärre se bollen gå utanför en av stolparna.

I den 58.e får Viggan en hörna sedan en av de lila försvararna som sista utväg tvingats nicka ut bollen i ett läge där det annars hade kunnat bli livsfarligt för målvaktens ambitioner att hålla tätt. Jonte, en av de längsta ynglingarna och ett huvud högre än de flesta, når bollen först men nickar precis på målvakten som var på alerten.

Vän av ordning noterar säkert att spelet nu har tagits om hand av det röda laget och det känns i luften som om något är på gång. Är det det? Ja, det måste man nog säga, för i den 63:e kommer Fille farande på högerkanten och passar in till André, som också han kommer farande och den här gången gör han inget misstag utan får se sitt skott vina in i nätmaskorna bakom målvakten och Viggan är nu i ledning med 2-1.

Två minuter senare får alla på läktaren se ett juvenilt busstreck när den unge Simon Johansson helt fräckt snor bollen på mittplanen och kan i ensamt majestät komma öga mot öga med Kjell Jönsson i Enebybergsmålet. Nu undrar man vad som tilldrog sig i huvudet på Simon under dessa sekunder innan han kom ända fram. Skjuta, dribbla? Lobba?

Nej, han rundar Jönsson och kan sedan elegant rulla in bollen i det tomma målet och det måste nog ses som en av de mer coola tilltagen detta år. 3-1 i den 65:e minuten och plötsligt har Viggan börjat göra mål igen, vilket var ganska länge sedan, åtminstone i den här omfattningen. Simon är i detta läge nu tvåmålsskytt.

Efter den magiska drycken har Viggan visat upp ett helt annat go under den andra halvleken och Berget har hamnat i ett ordentligt bakåtlut i matchen. Minuten efter målet kommer ett nytt jätteläge för Viggan som tippas ut till hörna och på den tvingas Jönsson göra en jätteräddning för att freda målet. Berget är illa ute nu.

I den 67:e får Lille Linus på ett riktigt praktskott som var värt ett betydligt bättre öde än att gå precis utanför målramen. Viggan har nu matchen i sin hand och det känns som Berget går på fälgarna. När det regnar manna från skyn gäller det att ha en sked i handen och det hade Viggan i den 71:a minuten. Det är André som bryter sig igenom inne i straffområdet men fälls likt en norrländsk fura.

Robert Andersson är snabbt framme med sin visselpipa och pekar samtidigt mot den vita pricken i mattan. Straff! Nils Pasthy känner sig nog som självuttagen och stegar blygt fram mot exekutionspunkten (från avbytarbänken). Jönsson går till vänster medan Nisses boll går till höger, men inom målramen, varför Viggan nu leder med 4-1 i detta derby. Det är inte bara solsken ute, det är numer solsken inne också.

Fille, som gett sig attan på att komma med i målprotokollet, får i den 73.e minuten på en riktig pärla som ser ut att öka på Viggans ledning, men Jönsson i målet gör en TV4-räddning med ena handen och nu vilar Bergets fortsatta öde helt på Jönssons axlar känns det som. Men med uppbringandet av sina sista krafter vaknar Berget till liv efter det sista förnedrande fjärde baklängesmålet.

I den 82:a får man en frispark i ett ganska farligt läge och den slås så pass perfekt att bollen otvivelaktigt skulle ha gått in i Haralds vänstra kryss, om nu inte Harald hade varit på tårna och fått ut en av sina händer just där bollen hamnade. Utan att förta Bergets insats så kändes det som Viggan var nöjda med målskörden så här långt och verkade gå på en betydligt lägre växel.

Men på slutet lägger man ändå i en överväxel och i den 85:e är André helt ren med Jönsson i målet, men gör som de flesta rödklädda, han skjuter över i detta utomordentliga läge. Två minuter senare har han chansen igen, men även denna gång skjuter han över. Elaka tungor pratade om träskor. I den 88:e har Göran, som återuppstått från en halsflusskonvalescens och släppts in i manegen efter 64 minuters spel, möjligheten att öka på Viggans målskörd.

Helt ren, vissa skulle kalla det sopren, med målvakten skall Göran vicka in bollen vid sidan av Jönsson, men denne lyckas med hydraulik få ut ena benet och även fälla ut stortån så att han räddar Berget från ytterligare en motgång målmässigt. När domaren senare blåser av spelet kan Viggan slå sig för bröstet, efter att ha besegrat lokalkonkurrenten och inte bara det, man lyckades även gå om dem i tabellen, åtminstone för tillfället.

Det har tidigare ondgjorts över Viggans målförstoppning när det gäller att producera framåt, men aldrig bakåt, men efter dagens drabbning får man lyfta på hatten och undrar om det möjligen kunde ha ingått någon form av laxermedel i den elixirdryck som Asterix pytsade ut i halvtidspausen. Den andra halvleken visade prov på stor koncentration och hög ambitionsnivå. Grattis!