Solna FC - Viggbyholms IK FF 2-2 (1-0)
Söndag 22:a september 2019, kl 18.00 på Skytteholms IP

Söndagkväll på Skytteholm i höstkyla och mörker är ingen direkt upphetsande inramning och än mindre med tanke på att mången skulle upp till jobbet morgonen därpå. Det var lite förutsättningarna inför den näst sista drabbningen av årets säsong och nog var det många som fann detta väldigt oinspirerande. Fotboll skall spelas i dagsljus och om det inte går, bör det åtminstone finnas gott om glödlampor, vilket det inte gjorde!

Även om den första halvleken avspelades i falnande ljus så spelades den andra i kompakt mörker, där man ofta missade någon gömd kantspelare som försvann i dunklet utanför ljusrampen. Nu verkade dock Solna vara vana vid detta ljussken och deras mörkerseende var betydligt bättre än det i Viggans, åtminstone när det gällde att hitta rätt adressat på passningarna. Detta i sin tur innebar att Solna också hade det betydligt större bollinnehavet under matchen.

Med tanke på att det var söndagskväll och en sen timme, hade Viggan ändå lyckats trumma ihop en slagkraftig trupp, där de flesta kändes igen från segermatchen mot Enebyberg, även om de flesta denna dag kändes lite mätta efter den defileringen. Hursomhelst, ”Vi i femman” längst där bak bestod som senast av Harald i målet, vilken framför sig hade Rahmen och Higgs, vilka i sin tur flankerades av Jonte och Freby, vilket sammantaget kändes tryggt.

Ny i mittcirkeln denna dag var Göran, som fick visa upp sig tillsammans med Jocke, i avsaknad av Petter, vilka i sin tur kunde se Linus och André på flajerna. Längst fram hade Nisse och Fille löst var sin entrébiljett för att närmast få beskåda det hägrande motståndarmålet. Så lite omstuvat blev det ändå och på pappret såg det riktigt intressant ut.

Från förra mötet mot Solna minns man att de var flyfotade, tekniska och duktiga på att rulla boll. Dagens match utgjorde inget undantag, utan redan från början visade man upp en bollkärlek som man ibland blev avundsjuk på. Oftast så hittade passningarna fram till rätt adressat och oftast så siktade man in sig på vänsterkanten, där man var extra flyfot ????????Sönade syntes det som.

Även om man nu hade det största bollinnehavet, så sprang man oftast på en mina när man nådde ner till det kompakta och numer också legendariskt hermetiskt tillslutna Vigganförsvaret. Egentligen var det ganska tråkigt att se alla i blått bolla gris, utan att de röda kunde få nudda boll, men särskilt effektivt var det inte. Dessutom ingick det defensiva upplägget i de planer som hade dragits upp, så direkt oroande var det inte.

Men i den 11:e minuten har dock Viggan fått tag i bollen och sticker upp i ett synnerligen avancerat anfall anfört av André Eliasson och hans dragoner. Vad som senare skedde är nog svårare att redogöra för, men matchens absolut fetaste målchans uppstod i vilket fall, även om det hela slutade med att målvakten lyckades rädda situationen till en hörna.

Det där kändes riktigt hoppingivande. Bara två minuter senare befann sig Solna på Viggans planhalva och nu på högerkanten som omväxling, varvid en av de blå fick tillräckligt med tid och plats för att otagbart för Harald sätta en boll uppe i Haralds högra kryss. Ett riktigt snyggt mål måste erkännas. Kändes dock lite snopet. De första 15-20 minuterna hade i och för sig varit blåa med stort bollinnehav om än utan farligheter.

I den 20:e vaknar dock Viggan äntligen till liv och André tar sig fram på vänsterkanten, där han stationerats, och driver in i straffområdet och vid utkanten av målgården förväntar sig nog alla att han skall dra av en rökare. Men istället väljer han å det ödmjukaste att passa in framför mål där fel fot får tag i bollen. Men ett kanonläge var det.

Två minuter senare fälls nyss nämnde André i närheten av hörnflaggan, varför Göran erbjuds tillfälle att lägga en frispark utmed kortlinjen, men dessvärre uppstod ingen nätkontakt på detta försök. Sedan kommer en tråkig period med spel i Ingenmansland och det är först i den 29:e som man hajar till, då Solna skapar ett jätteläge men missar den möjligheten.

Kontringar är en fasa för Viggan och i den 36:e, efter det att man själva skapat ett riktigt bra anfall, får man se sig utsatta för en omställning av modell 1:a, där dock Harald djärvt till sist lyckas avväpna denna farlighet. Sent skola syndaren vakna heter det och under de sista fem minuterna hinner Viggan med allt man inte hunnit med tidigare under halvleken.

I den 40:e tilldöms Viggan en frispark vid straffområdets högra hörn, sett från målvakten, som David Higgs, med bra referenser från tidigare lägen, får förtroendet att lägga. Nu blev det en riktig ormdödare men bollen tar sig ändå förbi samtliga blå och röda ben tills den till sist omhändertas av målvakten. Sedan kommer en av Viggans allra bästa chanser, den första oräknad.

I den 42:a spelar Göran in en smörpassning till André, som står helt ensam, ganska exakt tre meter omarkerad från målvaktens högra stolpe och har fritt skottfält. André testar ett direktskott som alla röda hoppas skall gå i mål. Men skottet blev en dogleg vänster och många var de hakor som hängde när bollen sågs gå utanför.

André, som gett sig fasiken på att gå om Nisse i skytteligan, får ännu en chans i den 43:e minuten. Nu är det Fille som förser André med ammunition och från straffområdeslinjen väljer André en järnsjua, med påföljd att bollen går minst fyra meter över mål. Minuten efter ett nytt bra Viggananfall som avslutas av Linus, men bollen gick utanför samtidigt som linjemannen sett en offside.

Halvleken avslutas med ett nytt bra Viggananfall, men avslutet var dessvärre inte av samma kvalitet. 1-0 i baken och trots ett antal bra försök så kändes Viggans spel inte direkt imponerande och bristen på tändvätska var ganska iögonfallande. Nu hör det väl till saken att Viggan kanske inte gör sina allra bästa insatser mot lag som ligger längst ner i tabellen, vilket man även fått erfara tidigare.

45 minuter återstod nu av matchen och förhoppningar fanns att man skulle göra en da capo från den förra matchen mot Enebyberg, då man också låg under med ett mål i pausen, men för att sedan komma igen starkt och peta in fyra bollar. Men vid all jakt så går klockan fort och pressen stiger för varje minut. Men det är Solna som tar initiativet och efter 13 minuter avfyrar man det första skottet som går utanför.

Liksom i den första halvleken så är det Solna som kontrollerar bollinnehavet, vilket är en direkt följd av att man har rätt adresslapp på bollarna, något Viggan hade lite problem med, vilket också gjorde att man fick springa lite mer utan boll. Dessutom var Solna lite bättre vad gäller vinster i bollduellerna, både på mark och i luften.

I den 59:e får Viggan en hörna som Göran lägger och där någon gör ett bra nickförsök, men bollen returneras ut i spel igen. Minuten efter ny Göranhörna för Viggan och nu försöker Jocke sig på en direktvolley men får se bollen gå utanför. Nu börjar några i Solna slakna och särskilt nr 14 på vänsterbacken kippar efter luft och frågar linjemannen upprepade gånger hur lång tid som är kvar.

En halvtimme kvar för Viggan att försöka förbättra resultatet. I den 65:e minuten gör Göran en synnerligen avancerad attack på högerkanten och nere vid kortlinjen slår han in bollen framför mål, där Nisse möter med pannan, men får se bollen gå utanför. Solna lever fortfarande och får till en hörna i den 70:e minuten.

Med en kvart kvar slocknar belysningen på Skytteholm, man kan inte tyda det på annat sätt, då en blåklädd från höger kan skjuta in 0-2. Lite oväntat kändes det som trots allt. Uppförsbacken var nu minst 30 grader för Viggan. I den 77:e får Viggan en frispark som Saber tar emot och accelererar mot målvaktens vänstra stolpe men skottet täcks ut till hörna.

På något sett känns Solna mer alerta denna kväll, vilket även var fallet i förra mötet i våras, varför en reducering kändes ganska långt borta i detta ögonblick. Med 10 minuter kvar av matchen hissas flaggsignalen för en trebackslinje och man siktar nu på att göra en kavallerichock i ett sista försök att justera resultattavlan.

I den 82:a minuten tilldöms Viggan en frispark ute på vänsterkanten strax nedanför mittlinjen. Rahmen peggar upp och skjuter iväg bollen och det såg närmast ut som han duffade, då bollen mer eller mindre gick strax ovanför knähöjd och kändes lite misslyckad. Men i straffområdet befann sig 20 spelare av skiftande färg och på något sätt lyckades Göran vidarebefordra bollen in i mål.

1-2 och åtta minuter kvar. Skulle kavalleriet orka med en framstöt till? Jodå. Minuten efter målet är det dags för Super Saber att lägga i alla växlarna på en gång och han får även in bollen framför mål, men ingen röding fick fatt på den.

Med fem minuter kvar skapar Viggan ett nytt bra läge som renderar en hörna, vilken Göran också lägger och i gröten framför mål kan vad som helst hända, men målvakten lyckas till sist få tag i den glödheta kulan.

Timglaset börjar tömmas och med tre minuter kvar får Solna en frispark nere vid kortlinjen som utmynnar i en hörna sekunden efter. Nu är alla på fel planhalva om man skall förbättra resultatet. Stora visaren står nu på tolv och även om domare Vedad tänkt lägga till något så sjunger det ändå på sista versen för Viggan.

Då får Viggan en hörna som Göran skall försöka göra något av. Bollen slås och återigen är det 20 spelare samlade, men nu i målgården. Alla hoppar. Nisse hoppar. Max hoppar. André hoppar. Efter att till sist ha passerat Max huvud så går bollen vidare i en parabolisk bana till André, som äntligen får panna in kvitteringen 2-2. Gladast var nog André, men även de andra rödklädda hade svårt att dölja glädjen.

Under de sista 10 minuterna hade Viggan lyckats få upp adrenalinnivån tillräckligt högt för att få Solna i brygga och man gjorde det med bravur. Bland det sista som händer i matchen är att Rahmen får ett nytt frisparksläge och många tror nu att det onaturliga skall ske. Farligt blev det, men det räckte inte till ytterligare ett mål, men efter den upphämtningen måste man vara mer än nöjd.

Nu tar man ju med sig de sista 10 minuterna och glömmer den i övrigt lite beiga insatsen, men vi vet vad Viggan kan och vill och hoppas därför att det kommer i form av full utdelning nu på fredagkväll mot Hallonbergen, även om det då kommer att vara en nattsvart inramning kl 20.00 på Hägernäs. Målet att nå en fjärdeplats ligger fast och är inte helt utom räckhåll, lite beroende på hur det går för övriga inblandade lag.