Viggbyholms IK FF - Hallonbergen 2-2 (1-1)
Fredag 27:e september 2019, kl 20.00 på Hägernäs IP

Ja, så var även denna säsong till ända, den fjortonde i division fyra för Viggans del sedan 2004. Sedan föreningens grundande 1930, hade division fem varit den högsta serien man spelat i tidigare, och det sex gånger, varav de fyra senaste var mellan 2000 och 2003. Målsättningarna inför årets säsong var att komma bland de fyra bästa i tabellen, något som inte heller ifrågasattes av Nordicbet och deras oddssättare inför säsongstarten.

Det har väl knappast undgått någon att målsättningen såg ut att slå in då Viggan ledde serien i slutet av maj, innan åderlåtningen av spelartruppen slog till på allvar med alltför många på konvalescentbänken och ibland även i solstolarna. När väl höstterminen så började, var farhågorna att utförslöpan skulle fortsätta, även om den bromsats i den sista matchen innan sommaren då man spelade 3-3 mot Spånga.

Även om Viggan inte alltid gjort sig känt som ett höstlag, började nu en ordentlig uppryckning och man var även på en sådan latitud att man även kunde komma i närkontakt med det absolut översta skiktet, men årets stora snedsteg mot Hässelby grusade dessvärre dessa nyvunna förhoppningar. Summan av kardemumman blev ändå fyra segrar, tre oavgjorda och två förluster, vilket till sist gav en sjätteplacering.

Men det borde ha blivit en fjärdeplacering, om nu inte de två sista minuterna mot Hallonbergen hade spelats. Med en 2-1 ledning och ett otal missade målchanser såg det ändå ut som att denna fredagskväll skulle kunna bjuda på en positiv överraskning till sist. Men liksom i premiärmatchen mot Hallonbergen fick de en frispark, den gången på övertid men ungefär från samma position, och liksom nu men med två minuter kvar av matchen, sköt de bollen rakt in i mål, vilket nu gav en kvittering till 2-2. Förra gången blev det seger med 1-0.

Ja, hur kunde det nu bli så här? Efter de första tio minuterna var Viggan under konstant belägring och redan i den första minuten fick Hallonen en hörna, där Harald dock lyckas rädda en nick till en ny hörna och det här trycket hade man kanske inte väntat sig. Efter tre minuter skaffar sig motståndarna ett friläge men skjuter utanför och Viggan har uppenbarligen ännu inte vaknat till liv i den sena kvällstimmen.

Fortfarande i chock efter denna öppning från Hallonen, hamnar man i koma efter sju minuter, då motståndarna tar ledningen med 1-0. Dominansen hade under dessa tio minuter varit total och det var inte utan att man imponerades av motståndarnas teknik, spelskicklighet och inte minst deras passningsspel. Så mot den bakgrunden var resultatet inte alls förvånande. Men samtidigt blev det en väckarklocka för Viggan.

I den 13:e får Viggan två bra chanser där den senaste blockas efter ett hårt skott från Nisse. Tydligen hade Viggan kommit över något gammalt reservförråd av adrenalin, för nu stod de inte att känna igen alls. Full fart framåt över lag. I den 15:e får man till en hörna, där Higgs håller sig framme och kraftfullt stöter in allt i hans väg inklusive bollen, vilket gav en snabb kvittering till 1-1 och ett förnyat självförtroende. Nu har Viggan fått vittring.

I den 16:e lägger Rahmen en frispark som nickskarvas mot krysset, men en flink målvakt lyckas få några fingrar på bollen så att den styrs ut till en ny hörna. Två minuter senare lägger Rahmen en ny frispark från ungefär samma ställe och den här gången håller sig Jonte Vestman framme. På direktvolley från tre meters håll från målvakten skjuter han och alla tror att bollen skall gå in, men den viner just utanför.

I den 19:e får Viggan en ny chans och nu är det Jocke Viklund som får på en rökare men bollen går mitt på målvakten. Minuten efter är Viggan på gång igen med ett riktigt bra anfall, där Simon får iväg en rökare som blockas till hörna. Jonte, som är ett huvud längre än de flesta, nickar mot krysset men målvakten lyckas med konststycket att rädda till en ny hörna. Viggan har nu Hallonen i ett järngrepp.

I den 22:a skapar Viggan flera chanser och Hallonen är nu i brygga och mer skall komma. Minuten efter skapar man tre jättechanser att ta ledningen men bollen räddas till sist på mållinjen av en back för att gå ut i spel igen. Nu borde det bli utdelning snart. Göran kan sedan i den 27:e dribbla sig igenom hela fältet, men det hela mynnar ut i en ny hörna och på den kan Simon få på en riktig kanonrökare men skottet täcks.

Just nu är det Viggan som dominerar totalt och det är bara underligt att man inte får någon utdelning på alla chanser. I den 33:e håller Hallonens målvakt och en back på med att bolla gris på ett synnerligen utmanande och nonchalant vis, vilket gör att Viggan snor bollen strax framför målet, men får inte till skottet utan det blir till en passning till Göran som letar efter en perfekt skottvinkel. När han till sist hittar den och siktar mot det delvis öppna målet, skjuter han dessvärre över.

Plötsligt antecknas Hallonen i den 36:e för en attack mot det röda målet men skottet går utanför. Två minuter senare får Rahmen till en perfekt frispark som målvakten dock lyckas boxa ut från målet. Ytterligare två minuter senare får Rahmen ännu ett frisparksläge från halva planhalvan, men inget nätrassel denna gång heller. Hallonen sticker åter upp i den 41:a då Harald får rädda ett skott till hörna och tre minuter senare får de till ännu en hörna utan att något händer nu heller.

Må vara att Hallonbergen är ett snäpp vassare vad gäller teknik mm och vi talar om fullvuxna spelare på alla de sätt, men det är Viggan som tagit över kommandot i matchen. Bortsett från oförmågan att sätta dit bollen visade man ändå upp ett anfallstempo furioso som imponerade. Framförallt blev man imponerad över hur man kunde resa sig och ta över efter de inledande tunga tio minuterna.

Frågan var nu om denna omställning skulle hålla i sig under den andra halvleken. Jodå, under de första fem är man riktigt på hugget och skaffar sig i den 52:a ett riktigt bra läge vilket dock endast renderar en hörna som Rahmen får slå. En av de allra fetaste lägen skapar André i den 56:e minuten, då han helt solo med målvakten vid dennes högra målområdeshörn, endast behöver sikta och skjuta bollen i eller åtminstone mot mål.

Vad händer? Ja, det undrar nog André och några andra till. Skottet går av men bollen går i princip parallellt med mållinjen och nästan ut till inkast innan den skär kortlinjen. Måste ha varit fel skokräm som använts här. Men André kommer igen och i den 67:e så lägger han ett perfekt inlägg från vänster, där Nisse står och väntar tre meter från mållinjen.

Nisse sätter fram pannan som brukligt är i sådana här sammanhang, men dessvärre får han se bollen gå just utanför, vilket var lite snopet för de flesta. Men även Nisse kommer igen. I den 71:a skall målvakten skjuta ut bollen, men lyckas träff någon av Nisses ädlare delar, varvid bollen rikoschetteras tillbaka mot mål där förhoppningarna nu stiger lavinartat om ett mål i vardande.

Men även denna gång går bollen på fel sida av stolpen, ett öde som Viggan fick leva med denna afton. I den 72:a är Viggan på gång igen med ett bra anfall som leder till en ny Rahmenhörna. Minuten efter lägger Petter ett perfekt inlägg framför mål, där Fille väntar på att bli målgörare, men i upphetsningen över det fina läget skjuter han dessvärre grovt utanför.

I den 79:e så kommer dock äntligen utdelningen, sedan Freby elegant passat fram till Nisse, som distinkt trycker in 2-1 och ledning för Viggan för första gången i matchen. Freby hade f.ö. visat sig framgångsrikt flera gånger på dessa högre breddgrader under denna match. Minuten efter följs detta upp av ännu ett bra anfall från Viggan som avslutas med en hörna som Petter lägger. Norrlandskollegan Jocke håller sig framme och nickar kraftfullt men bollen går utanför.

I den 83:e så kommer Saber farande på kanten och skickar in bollen till Fille som skjuter men målvakten tippar till hörna. Petter lägger hörnan varvid ett flertal chanser uppstår inne i målgården och efter ett tag kan Andre göra ett sista försök men skjuter över. Läget är nu följande: Om Viggan kan hålla i den här ledningen så hamnar man på en fjärdeplats, vilket också rimmar bra med målsättningen inför årets säsong.

Men vad händer? Med endast två minuter kvar av ordinarie tid lyckas Hallonbergen få en frispark just utanför straffområdet, ungefär på samma ställe som man fått en frispark i premiärmatchen, låt vara att det då var på övertid. Samme man som då sköt frisparken i mål, vilket gav Hallonbergen segern med 1-0 skall även nu lägga frisparken.

Har man klarat sig så här länge utan att ha släppt in något, så borde man ju kunna hålla tätt två minuter till. Men Abdillahi Hussein njuter tydligen av att förstöra Viggans humör och dagens frispark blev inget undantag utan blev en direkt replik av den han lade fredagen den 12 april, ungefär vid samma klockslag som nu, dvs runt 21.45.

Matchen slutade således 2-2 och det skall nog Hallonbergen vara ytterst tacksamma för då Viggan gjorde en riktigt imponerande insats, utom då att göra mål när man väl fick chansen och det var faktiskt vid flera tillfällen. Nu slutade säsongen med en sjätteplats i stället för en fjärdeplats på grund av detta sena mål. Riktigt surt kändes det.

Vill passa på att tacka alla spelare och ledare som klarat av att genomföra denna säsong på ett mycket bra sätt trots alla olika motigheter. Det var länge sedan Viggan kunde sätta så många kvalitetspjäser på benen, men dessvärre kunde inte alla vara tillgängliga samtidigt, vilket då också skapade lite grus i maskineriet under resans gång. Men får alla vara friska och hela till nästa år så är det bara att spänna bågen en gång till. Vi var faktiskt värda en högre placering detta år, men tabellen är som den är.

/ Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6

Laguppställning
Harald Hemström
David Higgs
Jonathan Vestman (46)
Joakim Viklund
Fredrik Rahm (81)
Göran Dahlberg,(39)(81)
Nils Pasthy, K
Petter Andersson
Christian Freby
André Eliasson
Simon Johansson (71)
Linus Fogelblad, avb (39)(82)
Filip Carlsson, avb (71)
Johan Peet, avb (46)
Fabian Holmberg, avb
Saber Mahmoud, avb (82)

Målgörare
David Higgs (15)
Nils Pasthy (79)

(se skytteligan)

Gula kort
David Higgs (65)

Röda kort
-

Domare
Robin Hägg, HD
Kim Henriksson, AD1
Henrik Broselid, AD2

Matchens VIKing
X Y

Matchens VIKing

Publik
14 personer

Väder
+11 kväll/uppehåll