Husby - Viggbyholms IK FF 2-2 (2-2)
Fredag 7:e augusti 2020, kl 20.00 på Ärvinge BP

Ännu en fredagsafton på Ärvinge BP även om den här gången bjöd på högsommarvärme till att börja med. Säkert 30 grader vid ankomsten men blott 20 vid avgången vilket säkert kändes av i spelarmaterialet. Risk för materialfatigue förekom. Trots Tegnells restriktioner om max 50 personer på en och samma plats hade detta tydligen misstolkats och inte mindre än 156 åskådare hade lyckats ta sig in utmed den bortre långsidan.

Husby hade hittills varit det mest alerta laget vad gäller antal spelade matcher i denna nu rumphuggna serie och hade hunnit med två matcher innan, en vinst och en förlust. För Viggan var det jungfrupremiär. Med tanke på att det nu endast skall spelas 11 matcher, efter vilka agnarna skall skiljas från vetet, gäller det att vara med från avspark. En vunnen poäng är den andres poängtapp.

När klockan visade på 20.00 denna sommarkväll blåste domare Linus Ekdén till match. Viggan visade sig till en början riktigt alerta och kunde inhösta sin första hörna efter fem minuters spel. Strax efter, i den sjätte minuten, händer det som inte får hända, åtminstone inte så här tidigt i matchen. En av Husbys bolltrollare får tag i bollen vid mittlinjen utmed vänsterkanten och kan sedan ta sig obehindrat, syntes det, ända ner mot Viggans mål, där han avslutade med att göra 1-0.

Chockstart för Viggan, minst sagt. Med detta snabba mål i ryggen steg adrenalinhalten lavinartat hos de svartklädda Husbyspelarna och de svärmade nu som eldflugor över planen vilket måste ha irriterat Viggan i sommarvärmen. Nåväl, större delen av matchen återstod dock och när Viggan genom André Eliasson stormar fram på högerkanten steg en rodnandes förhoppning.

Mycket riktigt infriades förhoppningarna när André avlossade stora kanonen och fick se kulan susa genom luften och in i nätmaskorna vilket innebar kvittering till 1-1 och man började andas morgonluft igen. Men säg den glädje som varar. Efter 3-4 minuter var motståndarna och härjade på vänsterkanten igen. Den här gången snirklade man sig åter igenom, även om Higgs ansåg sig förfördelad på grund av skjortdragning utan åtgärd och snopet fick se att 2-1 var ett faktum.

Liksom vid Husbys föregående mål fylldes adrenalindepåerna på direkt och nu blev det för Viggan att jaga boll över hela planen. Under 20 minuter har Husby total kontroll på matchen även om Lukas lyckas trassla sig igenom några gånger men fastnade i Husbys spindelnät som oftast. Husby imponerade nu storligen och visade upp ett register av både snabbhet, teknik och bollskicklighet där passningarna oftast satt på läppen.

Dessvärre gick det inte att säga detsamma om Viggan i detta läge då man uppträdde mycket stressat och där många passningar ofta fick fel adressat. Att jaga boll tar på krafterna och påverkar därmed också beslutsprocessen vilket gjorde det extra jobbigt. När Viggan till sist kunde förlägga spelet på rätt planhalva och även tillskansa sig en hörna i den 31:a som exekverades av Rahmen, var man nära att få utdelning.

En ny möjlighet erbjuds i den 40:e då Rahmen erbjuds att lägga en ny dock utan nätkontakt. Minuten efter är dock Nizze, som hade huvudet på skaft denna afton, framme och nickar men över. Viggan har nu återfått självförtroendet och biter sig fast nere hos de svartklädda. Dessvärre drabbas Viggan då av sin andra vrickade fot på en vecka och denna gång var det Andrés tur eller snarare otur. Anton J. var den förste.

Men i detta läge av matchen, strax innan domaren skall blåsa av för halvtid, lyckas Viggan sno åt sig bollen på högerkanten i Husbys försvarsområde och med lite klapp-klapp-spel så hamnar den hos Lukas Nilsson. Med några inövade fyrstegsfinter lyckas han lura bort återstående motståndare så att han får fritt fram mot målet. Med en riktig stänkare får han och alla andra se hur lädret tar sig spikrakt in bland de övre nätmaskorna och domaren antecknar 2-2 innan han strax efter blåser av för halvtidsvila.

Vad man mest imponerades av under den första halvleken var Husbys nästintill 100-procentiga passningsskicklighet där varje boll hamnade hos rätt adressat vilket måste ha imponerat på Postnord. Förhoppningen var nu att man i Vigganbåset kunde dechiffrera denna bollkommunikation och hitta ett motmedel för att störa ritningarna.

Efter tre minuter spel i den andra halvleken kan Lukas ta sig igenom på kanten och är ytterst nära att få sätta ”tvåmålsskytt” på sitt visitkort, men dessvärre räddar målvakten med hörna som påföljd. Minuten efter kan nyinkomne Junior Anton Lindborg välja mellan att passa och skjuta från högerkanten. Målvakten upplever det som ett skott och tar då bollen eftersom den hamnade mitt på honom.

Viggan hade startat riktigt bra under de första fem vilket gav hopp om framtiden. Husby får dock till en hörna efter 7 minuter och hörnor är alltid obehagliga, om än inte denna gång. Viggan får till ett bra anfall efter 8 minuter som dock endast renderar en hörna. Sedan kommer en femminutersperiod där Husby får 100-procentig kontroll på matchen och Viggan bävar.

En ny Husbyhörna efter 17 minuter som Viggan matchar tre minuter senare och ånyo är det Rahmen som får slå till. Stressade röda är nu inne i en period av kvalificerade felpassningar med oftast helt okända adressater som mottagare, vilket inte direkt gynnar det som Viggan försöker uppnå. Med 20 minuter kvar får Viggan en ny hörna som Nizze nickar just över.

Minuten efter ännu en Vigganhörna men trots Rahmens ansträngningar kan inte dessa gyllene tillfällen utnyttjas på rätt sätt. Nu börjar även den 156-hövdade publiken att leva sig in i matchen på ett synnerligen röstrikt sätt och det kan inte ha varit kul för de stackars rödingar som spelade på vänsterkanten om de nu inte hade bomullstussar i öronen.

Undertecknad blir nu tillfrågad av en bredvidstående ledande gestalt i Husbylägret var Viking håller hus enär man fruktat hans närvaro då man såg honom som en av Viggans bästa forwards. Följdfrågan blir då om inte den långe är med idag. När jag replikerar att den senare förmodligen kommer att släppas ut i manegen inom kort, blir svaret. ”Då kommer ni vinna, det kan jag garantera”. Han lät initierad.

Med 18 minuter kvar överraskas alla, både de röda och de svarta, av ett oannonserat skott utifrån som säkert skulle ha smitit in just under ribban om inte Harald gjort en reflexräddning och tippat bollen över till hörna. Nu kommer en period då Viggan säkert skulle vara mycket nöjda med en poäng då Husby går för tre poäng samtidigt som stresshormonerna yr kring de röda spelarna.

Nu är det virrigt och mycket spel förläggs nere i vårt vänstra försvarsområde i direkt anslutning till den 156-hövdade publikens stora förtjusning. Med uppbjudandet av sina sista krafter rider Viggan ut även denna anstormning men så kommer en ny Husbyhörna med tre minuter kvar. Skall det hålla?

Jo, det höll även denna gång. Klockan har nu passerat 90 minuter och Viggan får en frispark rakt framför målet just utanför straffområdet. Vem skall slå den? Rahmen med sina kokande fötter? Zacco den fruktade? Eller Higgs med ett ganska bra frisparks-CV? Efter en massa dividerande blir det Higgsen som tar på sig uppdraget. Hur det gick? 2,15 meter över ribban och en skadeskjuten mås.

Sedan blåste Ekdén av matchen och gladast av dem alla var nog Viggan som fick med sig en poäng från denna beryktade arena. Husby imponerade stort och överträffade nog allas förväntningar med råge men trots sitt stora bollinnehav lyckades man ändå inte skapa de där riktiga farligheterna. Chansmässigt var nog 2-2 ganska rättvist.

Viggan då? Jo, trots den besvärande inledningen så lyckades man hämta in två underlägen och när man väl anföll så blev det oreda i Husbyförsvaret. Nu kanske inte 4-5-1 gav den pansarbrytande effekt man hoppats på då Husbys försvar var ganska kompakt men det kanske fungerar bättre mot annat motstånd som är mer luckert.

Viggan gjorde kanske inte sin bästa match då normalelvan inte startade denna gång även om man kämpade väl, men kan vissa brister rättas till mot Enebyberg nu på onsdag så kommer det säkert att gå bättre. En del nya ansikten fick pröva på krutröken denna dag och bestod elddopet som exempelvis Gustav Hasselgren och Anton Lindborg vilket bådar gott för framtiden.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15