Enebyberg - Viggbyholms IK FF 0-3 (0-3)
Onsdag 12:e augusti 2020, kl 18.30 på Enebybergs IP

Med en extremt komprimerad serie och tätt mellan matcherna, blir varje poäng direkt avgörande när det kommer till slutsummeringen om en och en halv månad. Vilka går upp och vilka åker ur? Detta ställer också extrema krav på varje lag, där skador och gula kort lätt kan sätta krokben för uppsatta ambitioner.

I och med dagens match mellan Enebyberg och Viggan hade Berget redan avverkat tre matcher medan Viggan spelat två. Med tanke på seriens nya upplägg, där jakten på poäng nu blir näst intill hysterisk, så utgjorde dagens match, som var ett renodlat derby, inget undantag och på lördag är det dags för ett nytt derby för Viggan, mot nyuppflyttade Erikslund och det vet alla hur inspirerade nykomlingar kan vara.

Viggan hade inlett sin säsong i fredags med att spela 2-2 mot Husby borta, medan Enebyberg alltså hade hunnit med två matcher, 2-2 mot Ekerö IK och sedan storförlusten mot Bollstanäs i helgen som var, 1-5. Även om självförtroendet blev skadeskjutet då, så fanns inget utrymme att hänga läpp om man vill hänga på i det rat race som nu precis startat.

Det är knappast ett 10.000-meters lopp vi talar om här, utan snarare 200 meter häck, där det är ytterst lätt att falla på uppresta hinder, något som alltså Enebyberg redan fått smaka på. Spänningen var alltså näst intill olidlig inför dagens derby som skulle avgöras under en vänligt lysande kvällssol.

Berget hade gett sig den på att ta revansch på sig själva från sin senaste match får man förmoda och redan från avspark tog de också kommandot och surrade mer eller mindre som bålgetingar inom Viggans försvarsområde, där alla nu snabbt fick ikläda sig en defensiv roll. Viggan fick snabbt ta på sig sin igelkottsmundering och bakom taggtrådsrullar höll man kompakt stånd mot alla skottförsök från Enebybergs sida.

Med större delen av sitt manskap på Viggans planhalva skapades också möjligheter för kvickfotade Viggbyiter att snabbt ta sig in på omarkerad mark, vilket också skedde i den 6:e minuten. Kvickfoten själv, Lukas Nilsson, härbärgerad på vänsterkanten, tog sig snabbt fram utmed sidolinjen och kunde vid slutet av planen skicka in en perfekt lyrboll mot mitten där Nils Pasthy hade fått sig koordinaterna fr bollens ankomst tillsända.

Med sitt specialtillverkade pannben kunde Nisse, som vanligt hade huvudet på skaft, se till att bollen träffade honom mitt på nyss nämnda pannben och strax efter få se bollen elegant sväva genom luften och in i mål, vilket betydde ledning för Viggan med 1-0. Det här var nog inte så bra för Enebybergs själsliv just i detta ögonblick, men strax efter var detta tydligen glömt då man minuten efter är ytterst nära att kvittera.

Inte nog med detta, ytterligare en minut senare skjuter man över i ett av många skottförsök, men Viggan hade samlat ihop ett stort rött köttberg framför Harald i målet och många kan säkert visa upp en del blåmärken i ändalykten efter att ha stått i vägen för Bergets salvor. Man måste beundra Berget för deras initiativlusta och kreativa bollhantering även om man aldrig lyckades få utdelning på sina ansträngningar.

I den 11:e minuten råder lite av "Kalabaliken i Bender"-stämning framför Harald och vid ett tillfälle mitt framför honom kan en i Berget få upp bollen i ribban vilket måste anses vara Bergets fetaste chans så här långt. Berget har hittills förlagt mycket av sina offensiver nere på sin vänsterkant även om man gick på pumpen stup i ett. I den 14:e får man en hörna och man undrar lite till mans hur detta skall sluta.

Nu tyckte Viggan att det hade gått väl långt och skapar ett riktigt bra läge, där André blir näst sist på bollen och på den efterkommande hörnan är Anton Johnson ytterst nära att nicka i mål, men bollen hamnade på fel sida av stolpen. Ny Bergethörna i den 17:e och i den 21:a får Harald visa sig på styva linan och ta ett skott utifrån, vilket visar att Berget inte på något vis gett upp.

Men som har sagts ovan så uppstod en del ytor hos motståndarna i de bakre regionerna och i den 24:e kommer det röda kavalleriet i fullt språng och när Nisse påpassligt får fram bollen till André på högerkanten, gör denne inget misstag utan trycker in bollen i bortre delen av målet och plötsligt stod det 2-0 till Viggan och nu var Berget nog ganska frustrerade får man tro.

Efter exakt en halvtimmes spel får Berget en hörna som blir till två utan något utslag på resultattavlan, något som matchas av Viggans hörna i den 34:e. Minuten efter lyckas Viggan skaffa sig ytterligare en hörna som även denna gång exekveras av Fredrik Rahm, Rahmen i dagligt tal. Och han lyckas dessutom riktigt bra denna gång.

En av Viggans många resliga spelare, André Eliasson, har i Hudiksvall lärt sig var man skall stå när Rahmen lägger hörrnor. Med ett hjortartat språng närmar han sig bollen och med utnyttjandet av sitt pannben kan han förpassa lädret otagbart in i Bergets nätmaskor och han får väl därmed bära epitetet "Dagens Bergsprängare" med sina två mål.

Sammantaget så var det Enebyberg som för det mesta stod för bollinnehavet och det mesta vad de gjorde såg bra ut, men när det väl var dags för avslut så stod Viggan i vägen eller så sköt man utanför eller över och på förbipasserande måsar. Viggan å sin sida hade byggt upp en ointaglig Maginotlinje som visade sig stå pall för allt denna afton.

Nu undrade man förstås hur den andra halvleken skulle arta sig och denna gång var det Viggan som skulle visa sig vara mest på alerten och kan tillförskaffa sig tvenne hörnor redan efter två minuters spel. Berget vill inte vara sämre utan fixar själva två, en efter 6 minuter och en efter ytterligare två minuter.

En av Viggans dittills fetaste chanser, bortsett målen då förstås, kommer efter 12 minuter då Lukas språngnickar, om än löst, och bollen håller precis på att rulla över mållinjen när målvakten kommer flygande och får några oklippta naglar på bollen och hindrar dess fortsatta bana. Tre minuter senare är Lukas igenom på vänsterkanten och trollar och trixar så att även åskådarna blir yra i huvudet.

Dessvärre slutar det hela med att Lukas fälls dock utan åtgärd och blir liggande ett bra tag innan han kommer på benen och rycker på axlarna där en av dessa tydligen hade fått sig en ordentlig törn. Efter 22 minuter skapar Enebyberg en dubbelhörna, men redan nu ser man att en del av det inspirerade spel man uppvisade under första halvlek nu inte riktigt stod att känna igen.

28 minuter in i matchen skapar Viggan ett av sina bästa lägen där Rahmen visar offensiva kvalitéer och rör om ordentligt i grytan innan det hela slutar med att Anton Johnson grämer sig ofantligt efter att ha nickat strax utanför. Viggan var betydligt mer offensivt under denna halvlek även om man var nog så försiktiga i värnandet om sin 3-0 ledning, fast å andra sidan hade Berget tappat det momentum man hade under den första halvleken.

Även om Berget vann skottstatistiken denna afton så kunde André få till en riktig stänkare efter 32 minuter men som endast renderade en hörna. Två minuter senare är samme man framme och spelar upp till Anton Lindborg som skjuter just utanför. Berget är dock långt ifrån ofarliga och efter 36 minuter tvingas Harald i målet visa hur lång han är och hur bra det är att avvakta med fotmanikyren till efter match, när han med sin fulla längd parallellt med mållinjen, lyckas stoppa ett friläge med yttersta tånageln.

Med fem minuter kvar kommer Viggan i ett bra anfall som avslutas med att Lukas skjuter över. Med en minut kvar åker Aggeborg på två gula som ger ett rött och avhyses från planen. Berget avslutar matchen med två hörnor men närmare kom man aldrig i sina ambitioner att straffa Viggan.

Även om Viggan nu kanske inte briljerade i sitt spel utan anpassade sig till motståndet där samtliga i Viggan, inklusive offensiva spelare, omskolades till en funktion i motståndsrörelsen och utförde sina uppgifter på bästa möjliga sätt. I fotboll är det ju så att det är vad som står i tabellen som räknas och den som gör flest mål vinner, vilket denna säsong är extra viktigt.

Nu väntar ett nytt derby på lördag hemma på Hägernäs IP då Viggan möter Erikslund som för Viggans del är ett oskrivet kapitel. Det kommer att bli en het tillställning såväl på planen som i luften då termometern verkar dra sig upp mot 30-strecket eller mer i solen. Hjärtligt välkomna även om vi bara får släppa in den första 50 som kommer och tittar.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20