Viggbyholms IK FF - Erikslunds KF 3-1 (1-0)
Lördag 15:e augusti 2020, kl 13.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 15 augusti 2020 var det dags för en ny derbymatch för Viggan, denna gång mot lokalkonkurrenten Erikslunds KF som var nyuppflyttade till fyran för första gången. Det var också första gången som Viggan och Erikslund möttes i seriesammanhang, även om träningsmatcher lagen emellan hade varit legio sedan decennier tillbaka.

Viggan hade några dagar tidigare tagit en prestigefull seger mot Enebyberg med 3-0 och efter de två första matcherna i årets vingklippta serie var det nu dags att se i vilken riktning formkurvan för Viggan skulle gå. Alla vet ju hur nykomlingar, särskilt initialt, brukar ge järnet för att visa vad man går för. Innan matchen stod dessutom bägge lagen på samma poäng.

Även om alla var inställda på ett hett derby, var det nog inte så många som insåg hur hett det skulle bli, både vad gällde det vädermässiga och det som skulle utspela sig på planen. I de gröna tröjorna fanns dessutom några spelare som tidigare uppträtt i den röda munderingen vilket satte lite extra krydda på tillställningen.

Kl 13.00 blåste domare Allan Barhemat till spel och det var väl också just då som kvicksilvret var på väg ut ur termometern och då ingen skugga fanns för spelarna att ta sin tillflykt till, så blev det till en riktig gladiatorkamp där endast den starke skulle stå kvar på benen när slutsignalen ljöd. Nu skulle agnarna skiljas från vetet.

Viggan saknade några spelare sedan onsdagsmatchen men nya hade tillkommit och en komplett Norrlandskvintett kunde exempelvis nu ånyo inta scenen. Uppställningen blev inledningsvis sålunda ganska lik den tidigare med Harald under ribban, LillGustav, Higgs, StorAnton och Peet i de bakre regionerna.

På mellangärdet kunde man till en början se André, LillJocke, Rahmen, Freby och Lukas alias Lucky Luke, vilka i sin tur kunde skymta ändalykten på Nils Nizze Pasthy som fick bli fanbärare längst fram. Det hade ju fungerat ganska bra mot Enebyberg så varför ändra på ett vinnande koncept?

Man skulle egentligen kunna lägga ett karbonpapper mellan onsdagens referat och dagens, då matchbilderna överensstämde ganska väl. Erikslund uppträdde som nyutsläppta kalvar på grönbete och uppskattade det naturliga gräsets fräschör, till skillnad mot det artificiella man vant sig vid hemmavid. Man hade dock passat på att tjuvträna i mörkret på Hägernäs några dagar innan.

Sålunda var det Erikslund som var gladast åt att få spela på gräs och hålla i bollen och gjorde så ganska girigt under inledningen av matchen, även om Viggan stack upp och ordnade en hörna i den 7:e. Fyra minuter senare är den reslige Anton Johnson på väg utmed högerkanten och kan medelst ett lobbskott tvinga Martin Nilsson i EKF-buren att sträcka på fingrarna ordentligt för att få bollen över ribban.

Som sagt, likt Enebyberg tilläts Erikslund att utöva sitt eget Bollibompaspel medan Viggan koncentrerade sig på att spara på kroppsvätska i värmen och förlägga sina aktiviteter i det egna försvarsområde vilket man lyckades med 100-procentigt, åtminstone målmässigt. Men i den 15:e får EKF på en riktig flatulentisk rökare från högerkanten som tar i Haralds ribba och ut. På returen lyckades man sedan skjuta över i ett mycket bra läge.

Erikslund fortsätter att behålla initiativet, förhoppningsvis medvetna om solens inverkningar på fysiken, men lyckas förutom det nyss nämnda ribbskottet inte störa Harald i målet. Däremot var man bra på att skapa hörnor och så skedde i den 21:a minuten och i den 27:e, vilket följdes upp av en dubbelhörna i den 30:e innan domaren blåste av för vattenpaus.

Vattenpausen kom nog Viggan mest till del, då man avslutar halvleken lite mer inspirerat än tidigare. Lukas skjuter exempelvis i den 42:a men då skottet går rakt på var det ingen match att ta för MålMartin. Tre minuter senare är Lukas nästan helt igenom men fastnar i försvarets spindelnät. I den 47:e är han fri med Martin i målet men målvakten lyckas styra ut bollen till hörna.

Rahmen, som är förste hörnläggare, kan på övertid få till det så pass bra att André ånyo får möjlighet att visa upp sin nya norrlandsfrisyr, när han går upp och likt i förra matchen otagbart nickar in 1-0 i det bortre krysset, onåbart för samtliga försvarare inklusive målvakten. Sedan blåste domaren av för halvtid vilket måste ha känts ganska visset för de gröna. Men inte för de röda.

Uppenbarligen innebar målet en vitamininjektion för det röda laget och i den 49:e får man sin första hörna i den andra halvleken. Två minuter senare har man ett bra initiativ framför mål, där Anton och Freby gör sitt yttersta för att få bollen i nät. I den 52:a avslutar Lukas anfallet med ett skott som dock tas.

I den 57:e lägger LillGurra ett bra inlägg från högerkanten som Nisse är ytterst nära att utnyttja på ett maximalt sätt men nicken går utanför. Även om de gröna känns lite mer avslagna denna halvlek så skapar man en hörna i den 59:e och får på en bra rökare utanför minuten efter.

Viggans erfarenheter historiskt från tidigare träningsmatcher mot Erikslund har varit att medicinlådan lätt tömts efter dylika tillställningar och en del blåmärken blev det även denna dag, åtminstone så renderade det motståndarna sex gula kort, varav två ackumulerades till ett rött vilket skedde i den 63:e minuten.

Även om väderspänningen var hög med 30 graders värme under stekande sol, så var spänningen betydligt högre i volt räknat på planen, något som exempelvis framgick av motståndarnas betydligt ljudligare vokabulär. Trots lite spakare insats av de gröna under den andra halvleken så dristar man sig till ett skott utanför i den 67:e och en strax därpå efterföljande hörna.

Viggan kontrar dock med en egen hörna tre minuter senare. Peet, som ledsnat på försvarsspel, sticker upp i en egen räd i den 72:a och avfyrar ett skott innan han drar sig tillbaka till ursprungsläget, men blir informerad av sina kamrater om att skottet gått över. Liksom i förra matchen har Viggan flyttat fram sina positioner under den andra halvleken.

Och som senast är det André, som i den 73:e minuten, efter ett fint pass från Lukas, kan galoppera fram på högerkanten förbi eventuella hinder och avsluta med att skjuta bollen i nät, en exakt kopia från i onsdags. 2-0 och nu kändes det som Erikslund var ett slaget lag något som nog var den allmänna uppfattningen.

Men från någonstans fick de kraft, men det kan knappast ha varit ovanifrån. Man tar nu över tillställningen trots decimerat lag och sätter allt på ett kort genom att trycka på framåt. Och i den 81:a minuten kommer också utdelningen, då man efter en frispark vid kortlinjen till sist kan skyffla in reduceringen till 1-2.

I den 89:e får EKF dessutom en hörna och Viggan som lade av att spela efter 2-0 befinner sig nu i en desperat koma, där inte mycket fungerar då alla varit upptagna med att studera den nya tabellplaceringen och njuta av ytterligare tre poäng.

När klockan står på 89 minuter kommer André återigen farande på högerkanten, men den här gången lyckas Martin styra ut bollen, men inte bättre än att den går till Henrik Zacco som slår en av sina specialare. Alla förväntar sig att bollen skall smita in i den bortre burgaveln men den tar i stolpen och ut igen.

Petter Andersson, ständig medlem i Norrlandskvintetten, som suttit och vilat upp sig på bänken, ser nu sin chans att punktera matchen, vilket han också gör när han får syn på bollen och dunkar upp den otagbart i nätmaskorna. På övertid kan sedan de gröna få på en riktig stänkare i Haralds ribba men då var det ändå för sent.

Tre nya poäng efter en match med samma utveckling som i det föregående derbyt, där Viggans defensiv är mördande tråkig för motståndarna och där ett huvud som Antons alltid sticker upp, måste det vara själsdödande för de anfallande att försöka komma förbi med en luftboll. Riktigt bra försvarsspel av samtliga där man egentligen aldrig blir orolig även om det blåser kring benen.

Av Viggans hittills gjorda åtta mål har Norrlandskvintetten svarat för sju av dessa och då sticker André Eliassons fem ut lite extra förstås, särskilt när han använder karbonpapper för att målen skall bli exakt lika från match till match. Har man tagit tre poäng i ännu ett derby skall man väl inte dissekera sönder Viggans spel då den här serien går ut på att vinna och där skönspel inte premieras.

Ännu en stark kollektiv laginsats som nu gett 7 poäng på tre matcher mot svårt motstånd. På fredag kl 20.00 väntar match mot Somalia United borta i Rinkeby vilket inte känns så där riktigt lockande även om vår förra visit där var mycket framgångsrik i ösregnet 2017.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21