Viggbyholms IK FF - FC Djursholm 3-0 (1-0)
Onsdag 26:e augusti 2020, kl 19.00 på Hägernäs IP

Onsdagkväll och tilltagande augustimörker när Viggans tredje derby på 14 dagar skulle spelas. Först var det Enebyberg och där slutade det med Vigganvinst 3-0 och strax efter var det Erikslunds tur och även här blev det vinst nu med 3-1. Även i det tredje derbyt blev det vinst när Djursholm nu besegrades med 3-0 på Hägernäs IP.

Viggans tre vinster har inte bara kommit i derbymatcher utan det har även varit på naturgräs, en borta och två hemma. Poängtappen har skett borta på konstgräs, Husby 2-2 och Somalia 1-2. Nu väntar Solna på lördag och då får vi se om hemmaplan och naturgräs åter står de djärve bi. Förra året slutade dessa möten oavgjort 1-1 och 2-2.

Efter fem omgångar och glädjande ännu inga avstängningar (förutom mot Erikslund efter Aggebos två gula mot Berget) eller skador, har coach ett angenämt bekymmer med att hålla alla på gott humör vid laguttagningarna, vilket inte kan vara det lättaste med ett fullt stall av stridshingstar där alla är utrustade med vinnarskallar.

Då de föregående fyra omgångarna inte lyckats locka ut det allra bästa av Viggan spelmässigt, även om det resultatmässigt varit ganska framgångsrikt, så undrade man hur det skulle gå i ett nytt derby denna afton, där utgången skulle kunna ge en vink om åt vilket håll i tabellen nästa steg skulle bli.

Det tog inte lång tid innan man kunde ana åt vilket håll det skulle barka. Viggan öppnade piggt och redan efter två minuter får man se Rahmen, nu placerad på högerkanten efter en coachrockad, storma fram ner mot kortlinjen och avfyra ett väl tillrättalagt inlägg in i slottet, där den reslige André Eliasson som vanligt höll sig framme. Med en elegant nick stod det 1-0 på tavlan innan den ens hade blivit varm.

Minuten efter slungar André ett inkast in i smeten framför mål, där den om möjligt ännu längre Anton Johnson härbärgerar, varvid denne använder huvudet som vanligt, och det uppstår ett visst kaos i motståndarlägret och när bollen sedan går ut till Petter drämmer denne till med allt vad tygen håller, men han får se skottet gå över målramen.

Djursholm var inte alls oävna och var duktiga på att rulla boll och hitta fram med passningarna, men denna afton var Viggan betydligt mer aggressiva än tidigare och höll både tätt bakåt samtidigt som man var giftiga framåt. I den 18:e ställer ett nytt katapultkast från André till oreda hos de svartklädda Djursholmarna. Två minuter senare slår Rahmen in ett bra avvägt inlägg som skulle ha försatt Lukas i ett ypperligt läge men dessvärre var han lite för kort för att nå bollen med den allra översta delen av kroppen.

I den 22:a är Agge, för dagen ytterback, uppe och oroar på sin kant och så pass bra att han får iväg ett bra inlägg till André som var ytterst nära att därigenom skapa en farlighet. Djursholmarna är som sagt inte oävna på att sparka boll men saknar den där sista effektiviteten när man börjar närma sig Viggans hermetiskt tillslutna försvar.

Viggan är onekligen på hugget idag och i den 25:e fixar Freby en hörna som hörnmaskinen Rahmen slår, dock utan målmässigt resultat. Två minuter senare kommer nog en av Viggans fetaste chanser under matchen. Det är Peet som är riktigt på hugget denna dag med många djärva brytningar och attacker in på motståndarnas försvarsområde.

Han får fram bollen till den numer notoriske måltjuven André som får sig en räkmacka serverad och kan ensam med målvakten runda densamme men vid slutleveransen lyckas André placera bollen på helt fel sida av stolpen, men närmare än så är svårt att komma. Just nu presterar Viggan sitt bästa spel den här höstsäsongen både vad gäller bakåt och framåt.

När exakt en halvtimme hade gått lägger Higgs en av sina specialpatenterade crossbollar som i det här fallet, enligt Pythagoras sats, skall följa hypotenusans riktning, vilket bollen också gör och når kollegan Peet som var ett återkommande orosmoment för motståndarnas backlinje, trots back han själv var.

I den 35:e fixar André en hörna som Rahmen dunkar över och minuten efter replikerar Djursholm med att ordna en sådan själva nere hos de röda. Nu kommer vi till en av Viggans feta chanser igen, och då har vi hunnit komma fram till den 38:e minuten. Det är den flyfotade Lukas som spelar fram Rahmen och när denne upptäcker att han är helt ensam med målvakten blir han så till sig att han skjuter mitt på.

Samme Lukas ses även i den 41:a då han likt en fyrverkeripjäs far fram på vänsterkanten och ända ner till kortlinjen, då han lyckas med en 90-gradare och slår in bollen så pass parallellt med kortlinjen att den touchar ribbans bortre del och ut i fortsatt spel. Viggan har varit riktigt alerta under den första halvleken men en 1-0 ledning är alltid tunn och i den 44:e så får Djursholm sin första riktiga chans efter ett bra anfall men Harald är med på noterna mellan stolparna.

Första halvleken hade sett riktigt bra ut ur ett Vigganperspektiv men den tunna ledningen gav utrymme för farhågor om formkurvan skulle kunna hålla i sig under de resterande 45 minuterna. Djursholm hade säkert under sin vilokvart utnyttjat tiden till att analysera vad som skett under den första halvleken.

Pånyttfödda kom de svarta ut på planen och tog snabbt tag i taktpinnen och efter sex minuter skjuter man mitt på en välplacerad Harald i målet. I den 53:e får man dessutom till en hörna och den röda publiken börjar dra öronen åt sig vid sidan av planen även om det inte märktes på de röda inne på planen.

Efter denna initiala kraftsamling från motståndarna tar Viggan initiativet igen och skapar ett par riktigt bra anfall under några minuter och i den 55:e gör André en uppskattad räd genom motståndarnas befästningar och kommer nästan ända fram. I den 57:e fixar Lurifaxen Lukas en hörna som Rahmen lägger och där Higgs på en direktvolley får se bollen gå över målställningen.

Djursholm har ingalunda gett kampen utan rullar på ordentligt och så gott som samtliga framstötar företas på deras vänsterkant, vilket måste ha varit en ganska stor påfrestning för Viggans högerförsvarare. Gång på gång likt droppen som urholkar stenen fortsatte man, men idag var Viggans försvar hårdare än granit.

I den 64:e minuten skapar Viggan ett mönsteranfall där det välintegrerade försvaret ser till att bollen kommer till Rahmen ute på högerkanten och denne släpper sedan bollen vidare till André som skjuter i stolpen när han väl fick bollen. Men se då kommer Freby som skjuten ur en kanon och trycker in returen i nätmaskorna och 2-0 var ett faktum.

Djursholm inser nu att det med 25 minuter kvar av matchen är bäst att satsa allt på ett kort och pressar på ordentligt. Viggan får dock en frispark i ett bra läge efter 67 minuter dock utan större effekt. I den 71:a får så Djursholm sin första riktiga målchans men Harald slänger sig och boxar ut bollen till hörna. Fortfarande kan allt hända även om 2-0 känns betydligt stabilare än 1-0.

I den 72:a och 73:e skapar Viggan två frisparkar i ganska bra lägen men ingen av dem skapar något som är värt att notera. Just nu är Djursholm riktigt på bettet och pressar Viggan ordentligt, ett Viggan som till synes verkar slå vakt om sin ledning med ett konstant öga på klockan. I den 83:e minuten får Djursholm ett bra frisparksläge NNV om straffområdet.

Det blir en perfekt träff som hade gått spikrakt under ribban om inte Harald reflexmässigt fått upp tassarna och tippat över bollen till hörna. Lite svettigt blev det. Man följer dessutom upp med två hörnor i den 86:e och 87:e och det är ju som bekant inte över förrän The Fat Lady sings. Men med det peristaltiska tryck som man ansätter Viggan med, skapas som en konsekvens av detta även vissa hålrum på planen.

Sålunda kan André i den 89:e i majestätisk stil avancera med full kraft utmed sin högerkant och innan han upphinner kortlinjen slår han ett perfekt inlägg parallellt med kortlinjen in precis framför mål, dit Vispen Hollingworth, som nu precis varit inne i 11 minuter, närmar sig med ilfart. Både bollen och Hollingworth möts på utsatt plats och tid samtidigt varvid bollen förpassas hårt in i nätmaskorna. 3-0 och saken var därmed biff.

Ännu en derbyseger där en stor eloge skall utdelas till samtliga där många individuella prestationer utfördes till kollektivets fromma och det är svårt att lyfta fram någon enskild spelare i detta gedigna grupparbete. Det måste ha varit extra kul för försvaret denna afton, att dels ha kunnat hålla nollan men också fått utrymme för få bolla gris mellan sig under långa och ofta återkommande perioder utan att bli störda.

Vissa rockader framåt visade sig också ge utdelning och vittnar om att kreativ coachning med flexibla lösningar kan skapa oanade möjligheter då det annars är lätt att fastna i statiskt tänk. Nu kommer en ny utmaning redan på lördag också det hemmavid när Solna kommer på besök. Kan man få en da capo föreställning även då vore det ytterst tacksamt.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19