Viggbyholms IK FF - Solna FC 5-2 (3-0)
Lördag 29:e augusti 2020, kl 13.00 på Hägernäs IP

Det går fort när man har roligt och plötsligt har mer en halva säsongen spelats, må vara att den är coronahalverad detta år. Hursomhelst så hålls spänningen vid liv med en handfull lag som slåss i toppen och däribland Viggan. Med endast fem omgångar kvar kan allt hända, särskilt som det blir en direkt avgörande match nu på lördag mot Bele Barkarby som just nu är en av huvudkandidaterna i toppen.

För 10 år sedan exakt lyckades Viggan komma på andra plats efter just Bele Barkarby och fick kvala upp till division 3, något man också lyckades med. Efter sex omgångar 2010 låg Viggan på en fjärdeplats efter 3 vinster, 2 oavgjorda och en förlust. Målskillnaden var 13-12 och poängskörden 11. Det ser med andra ord en aning bättre ut idag, åtminstone så här långt.

Med en sådan rumphuggen säsong som i år blir varje enskild match extremt viktig, både vad gäller erövrade poäng och inte minst målskillnaden. Mot den bakgrunden får vi vara tacksamma för att Vigganmaskinen verkar ha kommit igång, både vad gäller poänginskaffning och målproduktion, som exempelvis i dagens match mot Solna FC.

De enda gångerna som Viggan har tappat poäng har varit på sena fredagskvällar och på konstgräs i västerförorterna. På naturgräs har det blivit fyra segrar, varav tre i derbyn med tre mål gjorda i varje match, och nu senast mot Solna där det blev jackpott med fem mål. Nu motsvarade väl kanske inte dagens upplaga av Solna det vi fruktat efter att ha mött dem förra året.

Det var nu spännande att se om takterna satt i från senaste matchen mot Djursholm i onsdagskväll och det skulle vi ganska snabbt få svar på. Redan i den första minuten genomför Viggan sitt första anfall och skapar en hörna där den nye hörnläggaren P. Andersson fick visa sina färdigheter, då Rahmen vilade sig i form på avbytarbänken. Efter att ha gjort det så kunde StorAnton gå upp och nicka över.

Men det var inte slut med det, ty minuten efter kommer Viggan i ett nytt anfall med samma resultat, ny P-hörna och ingen utdelning denna gång heller. Solna sticker dock upp och fixar en egen hörna i den 5:e minuten. I den 7:e lyckas Peet med en perfekt passning fram till Nizze, som vidarebefordrar den till Lukas, som får på ett bra skott men som blockas av en försvarare.

Den 10:e minuten blir mycket dramatisk på ett positivt sätt. Först rinner André igenom på vänsterkanten men fastnar i slutmomentet och i samma minut kan sedan P. Andersson (aka Petter Simba) göra en egen soloräd på högerkanten. Då han närmar sig straffområdets högra vinkelhörn, avlossar han sin älgstudsare och får se kulan vina otagbart in i nätmaskorna, 1-0.

Det låg faktiskt i luften efter Viggans adrenalinstinna öppning. Men anfall är bästa försvar tänkte man i Solna och utnyttjar de kommande fem minuterna till en hård press mot Vigganförsvaret som avslutas med ett skott som Harald dock tar. I den 15:e minuten tar sig Lucky Lukas igenom hela Solnaförsvaret och skjuter men målvakten får en tå på bollen i sista sekunden.

Så i den 18:e minuten kommer det som kommer att nomineras till Årets Mål. Det är Higgs, som från sin högerbacksposition får iväg en riktig våffla, som susar över hela planen ner mot målvakten som står lite väl långt ut. Bollen tar mark framför densamme och studsar i en vid båge över målvakten för att sakta rulla in mot mål. Denne gör några desperata försök att försöka vifta bort bollen, något han fortsätter med ända in i nätmaskorna. 2-0.

Ett dylikt långskottsmål hade inte skådats på Hägernäs IP sedan 2005 då den f.d. AIK:aren Krister Nordin, från egen planhalva strax innanför mittlinjen, gjorde mål i matchen mellan Viggan och Ekerö. Men Higgs prestation var flera resor häftigare då bollsträckan var avsevärt längre och nu kommer att finnas kvar i mannaminne som "Higgsmissilen".

Uppmuntrad av denna framgång slår Higgs i den 21:a en crossboll enligt Pythagorasmodellen till Lukas, som är ytterst nära att få kontroll på bollen men även idag var Lukas lite för kort. Det är sting i Viggans anfall denna dag, vilket uppmuntrar den glesa publiken denna i övrigt mulna dag. I den 24:e genomför Nizze Pasthy ett berömvärt försök till genombrott men väljer istället att passa fram till Petter som dunkar in 3-0 på näravstånd.

Minuten efter ser det ut att ringa igen bakom målvakten i Solna. Det är den dristige André som är i farten igen. Den här gången lyckas han ta sig förbi alla överrockar, men avslutar sin soloprestation med att skjuta mitt på målvakten med hörna som följd. En riktig fet chans var det att även André skulle kunna få bli målskytt denna dag, något han vant sig vid sedan tidigare.

Han gör dock ett nytt försök att komma med i statistiken efter 30 minuters spel då ha från högerkanten avlossar en riktig rökare som gick över målramen. Minuten efter får Viggan ett bra frisparksläge något till vänster om straffområdets vänstra hörn, där Lukas till sist får på en riktig mörsare som går till hörna, på vilken Higgs går upp och nickar enligt instruktionsboken snett ner i backen, för att därigenom försvåra för målvakten, men trots detta tar denne bollen till Higgs stora förtrytelse.

I den 34:e får Solna till en dubbelhörna och även om de stack upp understundom var det oftast inga som helst svårigheter för Harald och hans framförvarande ensemble att hålla rent vid farstukvisten. I den 38:e testar Higgs en ny crossboll till Lukas men den blev en aning för lång och gick ut till inkast.

Viggan avslutar den första halvleken lika bra som man inlett den, och kan i den 40:e få till två riktigt bra anfall som dock ej kom med i resultatprotokollet. Nu var det rast vila i 15 minuter, varunder nya riktlinjer skulle dras upp inför den andra halvleken. Frågan var om Viggan var nöjda
med 3-0, ett resultat som man vant sig vid i de senaste matcherna.
I den 58:e minuten gör André en av sina karaktäristiska räder på högerkanten ända ner till kortlinjen där han slår in bollen till Nizze som har positionerat sig väl framför mål, men Nizzes skott går utanför i ett annars delikat läge. Två minuter senare upprepas exakt samma situation men denna gång var inte Nizze eller någon annan på plats dessvärre.

Matchen känns lite mer avslagen nu och Viggan tar det lite lugnare men får till en hörna i den 68:e samtidigt som det pågår en successiv luftningsprocedur av bänken under den sista halvtimmen. Fille, som kommit in i den 69:e, gör ett fint inbrott på motståndarnas försvarsområde och avslutar sin attack med ett synnerligt snyggt lobbskott som otagbart far in i nätmaskorna och plötsligt stod det 4-0.

André som i den 78:e gör ett nytt försök på högerkanten, avslutar nu sin räd på egen hand men skjuter utanför. I den 80:e kommer LillAnton farande i straffområdet men välts över ända och domaren tar till lagens strängaste straff. Lukas vill komma med i målprotokollet och gör inget misstag utan sätter säkert bollen otagbart i nät 5-0. Fem riktigt snygga mål denna dag.

I den 83:e skapar Lukas en hörna och på den försöker först Nizze nicka mot mål och på det andra försöket är det Peets tur, men ingen hade tur den här gången. Med mindre än fem minuter kvar av matchen försjunker Viggan i en ödesdiger kontemplation där man oantastligt hade säkrat tre poäng och gjort fem mål. Men det är då som faran är som störst och det skulle visa sig vara fallet i detta nu.

I den 86:e minuten får Solna en hörna och i efterspelet lyckas man peta in ett tröstmål till 1-5. Minuten efter genomförs en idiotpassning i de bakre leden (inga namn som vanligt) varvid Solna erbjuds att peta in ytterligare en reducering till 2-5. En dylik fadäs kan nog annars endast uppstå på en av Kronfågelns inhägnade anläggningar.

Dessbättre blev det inga fler fadäser och istället kunde Viggan fixa till en hörna i den 88:e samt avsluta med två giftiga målförsök som Vispen skapade men dessvärre fick han gå mållös från denna drabbning. När domaren sedan blåste av matchen kunde man konstatera att Viggan med sin nya målskillnad och nyvunna poäng är med och slåss i toppskiktet.

Summa summarum av matchen är att Viggan gjorde sin i särklass bästa första halvlek denna säsong och bortsett från fadäserna på slutet så var det en riktigt gedigen insats igen, både från försvar och anfall. Kan vi behålla denna kvalitet på spelet även på lördag så kan höstavslutningen bli riktigt rolig.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23

Laguppställning
Harald Hemström
David Higgs (73)
Anton Johnson (57)
Joakim Viklund (74)
Lukas Nilsson
Nils Pasthy, K
Petter Andersson (69)
Christian Freby
André Eliasson
Marcus Aggebo
Johan Peet (63)(74)
Fredrik Rahm, avb
Filip Carlsson, avb (69)
Lucas Hollingworth, avb (63)
Gustav Hasselgren, avb (57)
Anton Lindborg, avb (73)

Målgörare
Petter Andersson (10)
David Higgs (18)
Petter Andersson (24)
Filip Carlsson (72)
Lukas Nilsson (81)

(se skytteligan)

Gula kort
Anton Johnson (20)

Röda kort
-

Domare
Cetin Kocer, HD
Ali Reza Soltan Beik, AD1
Mohammad R. Aminullah, AD2

Matchens VIKing
Petter Andersson

Matchens VIKing

Publik
36 personer

Väder
+17, regnigt