Bele Barkarby - Viggbyholms IK FF 1-2 (0-0)
Lördag 5:e september 2020, kl 14.00 på Veddestavallen

Ja, så var det dags för den första tänkta seriefinalen som skulle avgöra vilka lag som skulle kunna vara med och slåss i toppen nu när det drar ihop sig till slutspurt. Inför dagens match mellan BeleBarkarby och Viggan var ställningen sådan att Viggan behövde få med sig åtminstone en poäng för att kunna hänga med ända in på upploppet.

BB däremot hade med en match mindre spelad en god teoretisk möjlighet att så småningom även kunna ta täten i tabellen vid vinst, om man nu säkrade de två matcherna som man hade framför sig förstås. Men först skulle då Viggan besegras och om man ser till det historiska utfallet så var det ingen högoddsare.

Sedan lagen först möttes i division 4, vilket var 2005, hade man mötts 18 gånger och de gånger man mötts på BB:s hemmaplan hade Viggan endast vunnit en gång och det var 2006, så förutsättningarna inför matchen var att Viggan till att börja med var tvungna att göra sig av med Veddestaspöket.

Förutom denna bortavinst hade Viggan endast vunnit fyra gånger hemma och spelat en oavgjord, så det krävdes något extraordinärt denna dag för att förbättra statistiken. Viggan kom till drabbning utan StorAnton som var avstängd och Petter vars deltagande var osäkert ända in på uppvärmningen, i övrigt var det samma trupp som ställts på fötter den senaste tiden.

Domaren hade redan i förväg annonserat att han inte skulle blåsa i onödan utan låta spelet ha sin gång, vilket han också levde upp till. När det var dags att äntra planen var det för spelarna att nästan få klättra upp till avbytarbåsen, eftersom planens lutning i sidled är extraordinär, då spelarna mer eller mindre försvinner ur synfältet när de befinner sig i låglandet på den nedre sidan.

Väderbetingelserna såg inledningsvis lovande ut, men när en halvtimme gått kom de första skurarna och under halvtidsvilan kom störtskuren, men då befann sig de flesta under tak i omklädningsrummen. Matchen avslutades dock i strålande solsken och det var inte bara ur en vädersynpunkt för Viggans del. BB:s spelare var definitivt inte lika glada och då skall vi inte ens nämna deras tränare som hade lite svårt att behärska sig under och efter matchen.

När domaren blåste till spel kl 14.00 så märktes direkt vad som stod på spel. Det var ett tjäderspel från början och där alla bröstade upp sig efter bästa förmåga. Efter sex minuter får Viggan en frispark som går direkt på mål men målvakten var på alerten och tar bollen lätt. De första 10 minuterna var minst sagt intensiva och det var kamp om varje boll och spelet böljade fram och tillbaka utan att några chanser uppstod.

BB skapar en hörna i den 13:e sedan man skapat sig lite mer bollinnehav, men Viggan sticker upp i en kontring minuten efter där Rahmen lyckas få in bollen i slottet, dock utan att någon nätkänning gick att registrera. I den 17:e kommer BB i ett anfall på vänsterkanten som Higgs bryter, men golvas ordentligt utan någon åtgärd. (Det hela ledde till sjukhusvistelse där hjärnskakning och frakturer i ansiktet konstaterades).

Denna underlåtenhet ger BB ett friläge med Harald, men från ingenstans, som skjuten ur en kanon, kommer Marcus Aggebo flygande snett bakifrån och glidtacklar ut bollen till hörna mitt i skottögonblicket, vilket var en direkt avgörande insats för att förhindra ett baklängesmål. I paus tvingades Higgs bryta med näsblod och en blåtira i vardande.

I den 20:e en ny hörna för BB och nu befinner sig Viggan under belägring under den kompakta press som BB utsätter dem för, men försvaret står pall så här långt. I den 31:a sker en direkt livsfarlig bakåtpassning som föranleder ett friläge för BB men det hela reddes till sist ut.

I den 38:e är Lukas på språng men trängs omkull samtidigt som André slänger sig för att peta in bollen, men den hamnar dessvärre på fel sida av gavelnätet men nära var det. Minuten efter gör André ett nytt försök att komma med i målprotokollet men stoppas precis framför målvakten.

Nu händer allt stup i ett och i den 40:e skapar BB en hörna men även den blev resultatlös. Minuten efter är Yoggi Viklund uppe och testar med ett hårt välriktat skott men målvakten tar bollen. Gustav Hasselgren som fick spela högerback efter en del rockader har ett bra tillfälle att visa sig på styva linan men skjuter över i den 44:e minuten i ett bra läge.

Första halvlek var till ända och även om BB hade ett större bollinnehav var Viggan lika giftiga när man anföll och man imponerades av matchens intensitet där ingen vilade på hanen utan alla inblandade gav allt i alla närkamper. Fortfarande 0-0 och spänningen inför den andra halvleken var olidlig.

Den andra halvleken kunde inte ha börjat bättre för Viggans del och i den 50:e minuten får Viggan en hörna nere i högra hörnet och det var bara Rahmens överdel man kunde se på grund av planens lutning. Trots denna låga utslagsplats lyckades Rahmen få upp bollen till målområdet och där klättrar Marcus Aggebo upp i luften så att han är ett huvud högre än alla andra och kan också nicka in Viggans ledningsmål.

Det blev dessvärre en väckarklocka för BB som två minuter senare skaffar sig ännu en hörna men även den lyckas försvaret freda sig ifrån. I den 55:e skapar man ett läge som man efter en hel del kalabalik lyckas få bollen i mål, men en observant linjeman viftar avvärjande, men Hesa Fredrik låter dock på planen och alla tror att det är kvitterat, men efter en mindre konferens så blir målet bortdömt till Viggans stora lättnad.

Under perioden 60:e - 65:e befinner sig Viggan under konstant press från adrenalinstinna motståndare men även nu står man pall och rider ut stormen. I den 69:e spelar Lukas fram till André som avslutar med ett skott men bollen tas om hand av målvakten. BB kontrar med en hörna i den 70:e med flera skottförsök men samtliga skottförsök blockas av ett hermetiskt tillslutet Vigganförsvar.

I den 72:a kommer Viggan i ett bra anfall som avslutas med en hörna. Tre minuter senare kommer Lukas på vänsterkanten och efter direktiv från ledningen avslutar han anfallet med ett välplacerat skott i det främre krysset men målvakten är med på noterna. Minuten efter får BB en dubbelhörna dock utan resultat denna gång heller.

Med mindre än 10 minuter kvar av matchen är ställningen fortfarande 1-0 till Viggan och spänningen är olidlig. Skall det hålla matchen ut? Viggan kommer i ett bra anfall med sju minuter kvar där Lukas spelar fram till Vispen Hollingworth men ingen utdelning på resultattavlan. Men bättre skulle det gå minuten efter.

Yoggi Viklund beger sig ute på en solosafari in i fiendeland och kommer ända in i straffområdet innan han fälls och domaren som varit väldigt återhållsam med pipan tycker att det är dags att vädra lungorna och blåser för straff. Lukas Nilsson tar på sig uppgiften att lägga straffen och lyckas med att öka Viggans ledning till 2-0 i den 85:e minuten.

BB inser nu att det gäller att satsa allt på ett kort och anfaller med allt om rör sig och i den 87:e får man till ytterligare en hörna från höger sedan Harald fått sträcka på sig och tippat bollen till hörna. Denna eftermiddag hade ganska kraftig sydvästlig vind, något Viggan dessvärre inte informerats om, vilket BB:s väderrapportörer emellertid informerat sina egna om. En perfekt slagen hörna som flyger över alla huvudena inklusive Haralds och blåser in i det bakre krysset. Reducering till 1-2.

Minuten efter hade BB ett tillfälle att dra ner rullgardinen helt för Viggan då en långboll dimper ner framför fötterna på en motståndare alldeles framför Harald, men då BB-spelaren inte fick en tå på bollen så gick den ut över sidlinjen, men en fet chans var det. Nu är det omöjligt att sitta still när BB får ännu en hörna i den 92:a, men den här gången blåste det tydligen motvind.

Efter fyra minuters tilläggstid blåser domaren av och Viggan kan andas ut och glädjas åt inte bara en historisk seger utan dessutom tre ytterst viktiga poäng att lägga i ladorna inför den kommande slutspurten. BB var nog också det bästa lag vi mött hittills, vilket dessutom visar på vilken bedrift segern innebar.

En dag som denna är det svårt att lyfta fram någon framför alla andra, då detta var resultatet av en gedigen laginsats, där alla gav allt i alla situationer. Försvaret som lyckades stå emot alla påtryckningar skall ha en extra eloge, särskilt som en del rockader var tvungna att göras efter att vissa spelare ej var tillgängliga.

Extra kul var det att unge Marcus Aggebo inte bara fick ge Viggan ledningen, utan även fått avstyra en given målchans under den första halvleken. Tillsammans med Higgs svarade han för mittlåset innan Higgs tvingades kliva av. Unge Gustav på högerbacken visade också upp många positiva sidor liksom den alltid lika tekniske Peet på andra kanten.

Mittcirkeln måste ha varit dränkt av svett efter matchen där Freby, Rahmen, Yoggi slet som djur för att hålla de svarta borta och underlätta för såväl försvars- som anfallsensemblen. Lukas och André kommer att ge många motståndare gråa hår de kommande matcherna liksom Nizze som alla tre lyckades trycka tillbaka BB gång efter annan.

Harald i målet hade egentligen inte mycket att göra denna match, vilket han får tacka det opermeabla försvaret för, men å andra sidan , hade han fått någonting mot sig så hade han tagit det. Kul också att hela bänken fick luftas på slutet och ju starkare bänk desto större chans har vi framöver.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29

Laguppställning
Harald Hemström
David Higgs (46)
Joakim Viklund
Fredrik Rahm, K
Lukas Nilsson (90+2)
Nils Pasthy (87)
Christian Freby
Gustav Hasselgren
André Eliasson
Marcus Aggebo
Johan Peet (75)
Filip Carlsson, avb (87)
Petter Andersson, avb
Lucas Hollingworth, avb (75)
Douglas Hellström, avb (46)
Henrik Zacco, avb (90+2)

Målgörare
Marcus Aggebo (50)
Lukas Nilsson, straff (85+)

(se skytteligan)

Gula kort
-

Röda kort
-

Domare
Sherzad Anjini, HD
Farshad Hashemi, AD1
Kristian Rantaniitty, AD2

Matchens VIKing
Marcus Aggebo

Matchens VIKing

Publik
65 personer

Väder
+18, vxl molnighet, regnskurar