Viggbyholms IK FF - Kista SC 2-2 (1-0)
Lördag 12:e september 2020, kl 13.00 på Hägernäs IP

Årets halverade säsong innebär dubbel ansträngning för alla lag, vilket också märkts av i de matcher vi spelat fram tills nu. Med hälften så många chanser att skrapa ihop poäng för att hänga med i toppen, alternativt riskera att åka ur, så är ingen matchutgång given på förhand.

Med fyra omgångar kvar stod Kista SC på Viggans meny för dagen, och för att kunna hänga på i toppen så var en trepoängare av största vikt, särskilt sedan man lyckats slå Bele Barkarby på Veddestavallen förra lördagen. Historiskt sett är det dock en svår uppgift. Lagen har sedan 2014 mötts 10 gånger och Viggan har på dessa matcher fått ihop tre vinster och tre oavgjorda.

Det är väl ingen överraskning att Viggan har det lite extra svårt för lagen från västerort och då särskilt om matcherna går på bortaplan. Nu var det hemmamatch och naturgräs, vilket borde öka chanserna tyckte man nog. Senast vi var i Västerort så regnade det under hela matchen mot Somalia, och idag skulle det visa sig råda samma väderbetingelser, regn under hela matchen.

Viggan kunde denna dag ställa upp med ungefär samma trupp som senast, även om Higgs numer är konvalescent på heltid efter Bele Barkarby-matchen, liksom Petter som ådragit sig en kladdkaka på låret och numer tjänstgör som pådrivare i båset. Däremot var StorAnton tillbaka och kunde agera mittlås med Agge.

Vid sidan av dessa syntes LillGurra och Peet och framför dem härbärgerade Rahmen, Freby och Yoggi Viklund, vilka i sin tur kunde beskåda ändalykten på Nizze. Flankspringare var som tidigare André och Lukas. Pricken över i längst bak var som vanligt Harald burväktaren. Klockan närmade sig 13.00 och lagen stod nu uppställda för drabbning.

Domaren hann knappt blåsa till spel förrän Viggan tog hand om såväl taktpinne som boll och kunde under de två första minuterna skapa två riktigt bra anfall som lovade gott för framtiden. Något man också upprepar i den 4:e minuten och det här var en öppning man inte riktigt hade förväntat sig med erfarenhet av tidigare drabbningar med västerortslagen, då det omvända brukar vara legio.

I den 10:e kommer Viggan i ett nytt anfall och man nästan känner att ett mål hänger i luften och nära blir det också när Nizze går upp och nickar bollen strax under ribban, men målvakten lyckas med konststycket att få upp en näve och boxa bollen rakt upp. Enligt Newtons tyngdkraftslag kommer bollen snart ner efter det att den gått spikrakt upp i luften.

Alla håller andan. Bollen studsar rakt ner mer eller mindre på mållinjen men väljer riktningen ut istället för in. En riktigt fet chans var det dock. I den 12:e minuten kommer Viggans dittills fetaste chans. Man får en frispark ute på högerkanten som skapar totalt kaos inne i målgården, och när Nizze skall peta in bollen i öppet mål, väljer han dock fel sida av stolpen, vilket säkert innebar att hans hårbestånd minskade kraftigt efteråt.

Hittills har Kista knappt tillåtits att komma över mittlinjen, men i den 15:e kommer deras första anfall som avslutas med en nick som går hästlängder utanför. Även om Viggan tycks ha 100-procentig kontroll på matchen så får man inte till det så pass att resultattavlan behöver justeras. En hörna i den 20:e lyckades inte heller göra det.

Kistas andra försök kommer i den 23:e, vilket var ett löst skott som inte vållade Harald några som helst bekymmer och det var nog också ungefär vad Kista förmådde skapa under hela halvleken, bortsett från några försök i slutminuterna av halvleken. I den 26:e får Viggan en frispark som renderar en hörna och på den lyckas man också forcera in bollen i mål, men domaren tyckte att det istället skulle vara frispark för Kista, vilket kändes lite visset.

I den 29:e befinner sig Kistamålvakten utanför sin jurisdiktion och tar bollen med händerna, varför Viggan bjuds på ett ypperligt frisparksläge just utanför straffområdesbegränsningen. Dessvärre går skottet utanför målramen, men ett ypperligt läge var det. Nu började man undra om Viggan överhuvudtaget skulle lyckas få in bollen någon gång.

Rahmen skjuter över i den 31:a och avslutningarna verkade inte vara av högsta klass denna dag, men man kan ju alltid skylla på det ihållande regnet med ett allt fuktigare underlag som följd, då många ofta välte bland grästuvorna. Några förmodades även spela utan dobbar såg det ut som då halkolyckorna var ständigt återkommande bland dessa.

Så äntligen kom det förlösande målet. Det var i den 39:e minuten och det var André Eliasson som lyckas få fram bollen till sin Hudiksvallskollega, Yoggi Viklund, som drar av en riktig rökare där alla får se bollen vina in i nätmaskorna och ett välförtjänt 1-0 lyste upp höstmörkret på resultattavlan. Viggan verkade ganska nöjda med ledningen, särskilt som den kändes kassaskåpssäker i detta läge av matchen.

Kista sticker dock upp i den 44:e och 45:e med tre frisparkar som irriterar Vigganförsvaret samt en hörna i den 46:e minuten, men mer blev det inte och Kista kändes ovanligt tandlösa med tanke på vad historien förtäljer oss. Viggan däremot var riktigt på hugget och visade sig från sin bästa sida, även om det inte blev någon direkt stor utdelning.

När alla kom ut på planen efter halvtidsvilan var nog Viggan invaggade i en falsk trygghet att det här skulle bli en "piece of cake" som matchen utvecklats sig hittills. Men ack vad man bedrog sig. Direkt efter avspark anfaller Kista på högerkanten och är millimeter från att kvittera innan domaren fått pipan ur munnen.

Harald lyckades dock med en förlängning av sin högerarm med 45 procent hindra bollen från att rulla över mållinjen, men bollen låg kvar och dallrade i gräset innan Freby kom och slog bort den ur hetluften. Vilken chockstart det skulle ha blivit annars. Två minuter senare lyckas dock Viggan hämta sig så pass att man får till ett anfall men sedan skulle det dröja bra länge.

Kista ligger nu på för fullt och måste ha fått en leverans av kraftelixir, ty de stod knappast att känna igen nu från den första halvleken. Man skapar en hörna i den 48:e och ännu en minuten senare, och Viggan befinner sig nu i brygga efter att helt ha tappat kontrollen över matchen.

Kista dominerar nu spelet totalt och som en effekt av detta kan man inte sätta ett bättre betyg än "F" på det passningsspel som Viggan uppvisar i detta skede av matchen. Stresshormonerna härjar fritt inom de röda tröjorna då man inte fattar vad som hänt med det spaka Kista som uppträtt så tandlöst under den första halvleken.

I den 54:e avlossar Kista ett hårt skott som Harald emellertid tar och man undrar nu lite till mans hur länge Viggan skall orka stå emot. Två minuter senare får Kista ett frisparksläge strax utanför straffområdet, och nu hänger något i luften, men det är inte regn då det redan finns sedan tidigare i riklig mängd. Man får även till en hörna i den 63:e och det känns ytterst obekvämt nu.

Det tillbakapressade Vigganförsvaret, som fortfarande inte fattar vad som hänt, kämpar med näbbar och klor för att ingen skall komma och störa Harald mellan stolparna. Som tidigare nämnts hade underkänt betyg redan delats ut för passningsspelet och i den 71:a kulminerar detta med en riktig s k "idiotpassning" av Harrisburgkaliber, då en (inga namn) serverar en Kistaspelare bollen på ett silverfat, och så var det plötsligt men inte oväntat kvitterat till 1-1.

Viggan, som var i trängande behov av de tre poängen, försöker lyfta sig ur skyttegravarna och i den 80:e drar Douglas DC-3 Hellström av en rökare som dessvärre går mitt på målvakten. Årets prestation utförs lite senare då Viggan etablerat sig i Kistas målområde. Från två meters håll lyckas Viggans högerytter missa öppet mål, genom att på ett helt osannolikt sätt skjuta över målet.

Efter att ha slitit av sig resten av frisyren kan han sedan inte bara gräma sig över att inte ha blivit matchhjälte, utan han får även se hur Kista i den 89:e i en omställning kan rulla in ledningsmålet. Två minuter som sent kommer att glömmas och riskerar att hamna i Viggans historiska annaler.

Oavgjort som det blev alldeles nyss var surt som attan, men att åka på ett förlustmål i slutminuten fick himlen att framstå än mörkare än den redan var. Trots att läget var som det var gick det uppenbarligen att krama ur några ytterligare krafter i Viggan, och i den 90:e ställdes förhoppningarna till den dubbelhörna som man skapade. Men inget hände och efter det var det minst sagt lätt att hänga läpp.

Domaren hade dock lagt till några minuter som tur var för Viggan. I den 93:e får man en frispark med sig ute på vänsterkanten som Peet får i väg in i smeten framför Kistamålet, där nu även Harald uppenbarade sig. Två målvakter i samma målområde. Rahmen, som gömt sig till höger om målet, får bollen till sist och skjuter med en elevationsvinkel på -37 grader ner i marken så att bollen rikoschetteras in i de bortre nätmaskorna och därmed kan Viggan kvittera till 2-2.

En ofattbar prestation egentligen och det tog nog ett tag innan alla fattade att man kvitterat och åtminstone fått med sig en poäng, men saknaden av de tre man först trodde på var mycket stor, särskilt som den andra halvleken lade sordin på stämningen. När allt såg som mörkast ut, nåddes man senare av budet att Bele Barkarby snubblat i Ekerö och förlorat, och läget var nu trots allt åter "status quo" i tabellen neråt, men inte uppåt, då Bollsta tagit en trepoängare till.

Hursomhelst, det var jättestrongt att komma igen på slutet, men det är fortfarande helt ofattbart hur matchbilden kunde förändra sig så diametralt från en halvlek till en annan. I den andra verkade Viggan inte alls ha någon fördel av det genomfuktiga naturgräset som alla nog trott, utan istället verkade många ganska utarbetade, vilket kanske skulle ha kunnat diagnosticerats något tidigare i halvleken.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16