FK Bosna - Viggbyholms IK FF 1-2 (1-1)
Söndag 20:e september 2020, kl 18.00 på Bromstens IP

Att spela en så viktig match på Bromstens IP som Viggan gjorde på söndagskvällen får en att känna suset av historiens vingslag. För tre år sedan på just denna plan mötte Viggan senast Bosna 08 och vann då med 5-4, efter att ha legat under med 1-3 med 20 minuter kvar av matchen. Då krävdes en extraordinär insats för att klara av detta. Det var året då Viggan gjorde en ettårig sejour i division 5.

Den här gången gällde ännu mer, då Viggan var i desperat behov av tre poäng, och endast tre poäng gällde, för att kunna hålla jämnt tempo med omkringliggande Bollstanäs och Bele Barkarby, i kampen om en åtråvärd biljett till division 3. För Bosna gällde det omvända, man var i och för sig också i desperat behov av tre poäng, men det var för att eventuellt kunna hänga kvar i serien.

Av erfarenhet vet man hur svårt det kan vara att betvinga ett lag som är i desperat behov av poäng och dagens uppgörelse var inget undantag. På Bromstens nålfiltsmatta, som knappast faller under kategorin konstgräs, skulle denna envig utkämpas i kyla och blåst och successivt även i ett kompakt mörker. Bredvid planen låg Bromstens gamla hederliga naturgräsplan i träda, helt oanvänd syntes det som, utan mål, utan linjer.

Bosna hade fram tills nu inte rosat marknaden med poäng och hade på sitt konto endast tvenne dylika, efter att ha spelat oavgjort mot Somalia och Djursholm och bortsett från två större förluster mot Enebyberg (1-5) och Husby (2-5) hade man spelat ganska jämnt mot de övriga lagen. Viggan å sin sida trampade rejält snett mot Kista förra veckan, men lyckades rädda oavgjort i sista sekunden, så nu gällde det att revanschera sig.

Viggan kom ganska välbefolkade till Bromsten, så när som på Higgs och Peet som rubricerades som konvalescenter. I övrigt vaktade Harald mellan stolparna, medan hans närmaste livvakter framåt var StorAnton och lille Aggebo, vilka i sin tur flankerades av Freby och Vispen. Innersta kretsen på mittfältet bestod av Petter, Yoggi och Rahmen, och till höger och vänster om dem syntes André och Lukas. Fanbärare längst fram var Nizze.

Kl 18.00 blåste domaren till spel, en timme innan solen skulle gå ner, om den nu hade synts under det kompakta grå molnskiktet som överskuggade Bromsten med omnejd. Kvicksilvret låg och dallrade på 13 grader (plus) men en isande vind avslöjade något annat. Bosna, som säkert suttit och kuckilurat inne i omklädningsrummet, hade säkert smidit planer på att ge Viggan en avskedsföreställning som de sent skulle glömma.

Bosnas position var minst sagt utsatt med endast två poäng i skafferiet och en cementerad plats i den absoluta botten på kölsvinet, varför en sista dödsryckning var i stort behov för att försöka ta sig ur denna belägenhet. Viggans nervsystem gick ganska snabbt att avläsa genom tröjorna då det mer eller mindre låg utanför, då var man visste vad som stod på spel.

Bosna är de som först avlossar ett skott, även om det gick utanför och syntes inte alltför allvarligt menat. Sedan var det ett evigt bolltrillande i Viggans försvarslinje, som om man fick poäng för varje passad boll, innan man försökte spela sig igenom Bosnas mittlinje, vilket oftast inte gick så bra. I den 9:e minuten kan man dock effektuera en Rahmenhörna på vilken någon nickar över.

I det här läget av matchen ser det närmast ut som lagen skulle vara nöjda med 0-0, om nu inget oväntat skulle ske. Och det gjorde det. I den 17:e minuten ser Viggan ganska sega ut, vilket förmodligen hade sina neurologiska skäl, och när en blåklädd spelare plötsligt helt ensam får dra sig fram på vänsterkanten förväntar man sig att en hel hop av rödingar skall sätta P för dennes framfart.

Men dessa verkar vara på annan ort och endast en man, kan ha varit lille Aggebo, ställs mot denne något större pjäs och efter en kamp neråt kortlinjen slinker den blåe förbi och kan sätta 1-0, vilket inte såg ut som något tänkbart på håll. Även om inga direkta försök hade gjorts hittills åt något håll, kom dock detta som en riktig kalldusch. Att försöka att ta en trepoängare och sen åka på en kall avrivare så snabbt i matchen fick inte himlen att bli ljusare.

Då hade det gått 17 minuter och de blå var sannerligen glada och jublade, vilket inte var fallet på motsatt sida. Nåväl, Rahmen kan lägga en frispark i den 20:e som hamnar mitt i smeten framför Bosnas mål, men när bollen väl kom ut ur klungan så passerade bollen utanför en av stolparna. Men det skulle komma bättre tider bara fem minuter senare.

André, den reslige, befinner sig på en safari utmed högerkanten och kan ta sig ganska oattackerad nästan ända ner till kortlinjen, där han får syn på Nizze och en mot målområdet avancerande Vispen. Utan större betänketid får André iväg ett inlägg, som så här i efterhand måste kategoriseras som briljant, där bollen så småningom passerar de inblandade innan den når fram till Vispen som stöter in bollen otagbart i nätmaskorna och Viggan har därmed kvitterat till 1-1.

Det här var en halvlek som lätt skulle kunna få underrubriken "Från Västfronten intet nytt", då det inte var mycket som hände, vare sig från de blå eller de röda. Det var mest nerver med i bilden syntes det som. Viggan spelade ganska omständligt och hade svårt att ta sig fram vilket även Bosna fick uppleva då inte heller de kom någonstans egentligen.

Viggan får dock till en hörna i den 44:e men annars finns som sagt inte mycket att rapportera. Viggans passningsspel var inte mycket att yvas över, om man nu inte tar i beaktande det bollibompaspel fram och tillbaka i backlinjen som upptog en stor del av tiden denna halvlek. Med tanke på vad som stod på spel hade man hoppats på betydligt mer, åtminstone från de röda.

Vad händer då i den andra halvleken? Jo, den heliga Graal måste ha cirkulerat från mun till mun bland de röda inne i omklädningsrummet, ty när de släpptes ut vid 19-tiden igen stod de inte att känna igen. Som skjutna ur kanoner for de fram över nålfilten och skapade två farliga anfall redan under den första minuten.

Efter två minuter får man dessutom till en hörna dock utan resultat. Minuten efter frestar Lukas med ett riktigt bra skott från kortdistans men får se skottet ta i solarplexus på målvakten, som för några sekunder tystnade, vilket var ovanligt denna afton. Men oops, efter 4 minuter visar Bosna att de inte gett upp utan tvingar Harald till ett dristigt ingripande som skulle ha kunnat sluta riktigt illa.

Efter fem minuter glider Lukas ner på vänsterkanten och skickar in en perfekt passning mellan målvakt och backar men ingen röding syntes då till vid tillfället. Minuten efter är Vispen ytterst nära att nå bollen precis framför näsan på målvakten men kom fyra nanosekunder för sent. Domaren släppte en del tuffa tag, något som inte gagnade Viggan denna dag.

Såväl Nizze som Lukas hade separat under matchen nedgjorts precis innanför straffområdets demarkationslinje, varvid undertecknad nämndeman ganska objektivt skulle hade dömt till de rödas fördel, något domaren dessvärre avslog. Bosna går ganska högt upp med sin backlinje vilket skapar frestande ytor bakom dem, men trots idoga försök var det ingen i det bakre artilleriet som lyckades få fram några projektiler som nådde över de högresta herrarna i blått.

Efter nio minuter får André på ett skott som emellertid tas av målvakten och nu hänger något i luften känns det som. Efter 11 minuter får Viggan ett bra frisparksläge som Rahmen exekverar men det bidde intet av detta försök. Två minuter senare kommer Lukas ända in i målgården och kan skåda målvakten i vitögat men vinkeln är snäv så skottet blockas till hörna. Viggan totaldominerar nu matchen.

Efter 14 minuter kommer Vispen farande och får in en passning till Lukas som inne i slottet får iväg något som mest kan avläsas som en strumprullare till skott, men det renderar ändå en dubbelhörna för Viggan. Viggan bjuder nu upp till spel så att man blir riktigt varm i kläderna trots den yttre kylan. Men det blir inga mål! Som ett resultat av den andra hörnan hamnar bollen mitt i smeten framför mål.

Nu uppstår ett okontrollerat flipperspel där bollen skjuts fram och tillbaka inom ett litet område framför mål tills den kommer ut till André, som tydligen hittat en lucka bland ett trettiotal ben. Skottet går av och strax därefter hörs ett rassel bakom målvakten när bollen gifter sig med nätmaskorna. Viggan har tagit ledningen med 2-1. Äntligen, efter 62 minuter!

Japp, då var den saken biff, nu väntade man bara på ketchupeffekten. Men ack vad man bedrog sig. Istället för att ge upp fick Bosna nu istället ett adrenalinpåslag som hette duga. Från att ha varit totalt tillbakapressade steg man upp ur skyttegravarna och gick på offensiven, mer eller mindre under resten av halvleken.

En halvtimme in i halvleken får Rahmen chans till ett bra frisparksläge sedan Lukas hade arrangerat för ett sådant men dessvärre tar målvakten skottet. Bosna satsar nu på långa bollar på Bengt och trycker ner Viggan inte bara i skorna utan även på planen. En 2-1 ledning under dessa förhållanden utgör inte direkt någon större säkerhet i ett bankperspektiv.

I den 82:a får de dessutom en hörna och det osar katt så fort de är i närheten av Viggans kasse. Minuten efter får Viggan en av sina fetaste chanser då man kommer som en trio mot endast två retirerande blå och nu luktar det givet mål på långt håll. Dessvärre får Simon som verkar vara den som skall göra målet, passningen i bakhasorna och så rann den chansen ut i sanden.

Trycket fortsätter och nu är det inte mentalt hälsosamt att titta på, särskilt som sekunderna känns som minuter. Skulle Bosna få till en kvittering, som inte skulle göra någon skillnad för dem, men som skulle släcka ljuset helt för Viggan? Uppenbarligen hade visaren till sist nått vägs ände eftersom domaren blåser av matchen och det var nog länge sedan Viggan kände sig så befriade från ångest som just då.

Viggan har uppenbarligen mycket stora problem att spela på annan ort och dessutom sent om aftonen, vilket bl a går att avläsa i poängtappskolumnen. Hursomhelst, tre poäng blev det och därmed delad förstaplats poängmässigt, även om nu Bollstanäs har fyra måls försprång samtidigt som Bele Barkarby flåsar i nacken endast två poäng efter. Upplagt för fler rysare framöver.