Ekerö IK - Viggbyholms IK FF 3-3 (0-2)
Lördag 26:e september 2020, kl 14.00 på Träkvistavallen

Med endast två omgångar kvar av serien var utgången helt oklar såväl i toppen som i botten. I toppen var det förutom Viggan främst Bollstanäs och Bele Barkarby som kandiderade till de två toppositionerna i tabellen och för Viggans del skulle det visa sig att en seger mot Ekerö skulle garantera minst en andraplats och kvalspel. Vem som skulle bli etta skulle då avgöras på fredag när Bollstanäs kommer på besök.

Ekerö å sin sida hade minst lika mycket att kämpa för så att man kunde hålla sig så långt borta från kölsvinet som möjligt, och dessutom syntes det att börja gå bättre och bättre för Ekerö ju längre serien led. Det var med andra ord ännu en svår uppgift för Viggan och om man dessutom lägger in den omedvetna prestationsångest som kunde tänkas sväva över huvudena på Vigganspelarna så blev uppgiften än tuffare.

Bele Barkarby som låg och flåsade i bakhasorna på Viggan skulle få uppleva hur det är att möta ett lag som är i desperat behov av poäng, då man åkte på en riktig överhalning av Enebyberg, skulle det visa sig när den spelades parallellt med Viggans match. Enebyberg vann med hela 4-0, vilket förbättrade Viggans aktier och målskillnad.

Även om Viggan har en mycket bred trupp, så har det varit backlinjen som man tvingats kombinera om stup i kvarten pga skador, sjukdom eller jobb och så blev fallet även denna dag. Några andra rockader gjordes också, då Fille Carlsson gick in som högerytter och André fick sköta fanbanéret längst fram. Även Douglas DC:3an var nu ny från start i mittcirkeln.

När domaren så blåser för avspark tar Viggan direkt initiativet och efter två minuter tar sig Fille nästan igenom hela försvaret, men fälls strax utanför straffområdeslinjen dock utan åtgärd. Viggan ligger nu på och i den 4:e minuten skjuter André ett hårt skott som tar på en försvarares hand inne i straffområdet och domaren blåser straff.

Lukas Nilsson, som bakom kulisserna utlovat tre mål idag, lägger straffen och sätter den otagbart i mål och Viggan fick en smakstart på matchen (1-0). Ekerö får sedan en hörna efter 7 minuter och minuten efter tvingas Harald till en kvalificerad räddning efter ett hårt skott. Sedan böljar det fram och tillbaka och det ser riktigt stabilt ut i det röda laget även om Ekerö sticker upp.

I den 13:e gör Lukas en bra räd på sin vänsterkant men det hela mynnade ut i en hörna. Viggan får en frispark som Rahmen lägger till höger i mitten av Ekerös planhalva, vilket oroar Ekeröborna men inte mer. Ekerö är mycket giftiga när de går till anfall och i den 22:a får de till ett farligt skott som tar i Haralds burgavel (utsidan). Två minuter senare kommer Viggan i ett bra anfall men skjuter över.

I den 26:e kommer Douglas DC:3an i ett elegant genombrott på högerkanten, men bollen stöts ut till inkast nere vid kortlinjen. André kastar ett långt inkast som skapar kaos inne i målområdet. Men det hela leder till en omställning i vilken Harald får sig en riktig tryckare och ligger kvar en bra stund medan alla oroar sig över hans hälsostatus.

I den 31:a får Viggan en frispark halvvägs inne på Ekerös planhalva på vänsterkanten som Lukas skall lägga. Skottet fyras av och även motståndarna imponerades av detta klassmål, där bollen smet in i det främre krysset (2-0). Nomineras också till Årets mål. Två minuter senare kastar André ånyo och StorAnton är nära att direktskarva bollen i mål men målvakten tar bollen.

Viggan har nu en 2-0 ledning och allt ser mycket stabilt ut och i detta läge har Viggan säkrat minst en kvalplats (då Bele Barkarby ligger under mot Enebyberg). Viggan ligger och trycker på men i den 35:e ser någon i Ekerö att Harald befinner sig ganska långt ut för att bättre kunna se vad som händer på andra sidan.

Denne motståndare tar och hivar iväg bollen från halva plan och är ytterst nära att göra en ny "Nordinare" men Harald hinner backa tillräckligt för att precis hinna tippa bollen över ribban till hörna. Det skottet påminde också om Higgs parabel tidigare i höst. Minuten efter är man framme och testar Harald igen.

I den 38:e får Viggan en frispark där Douglas DC:3an håller sig framme och testar med en riktig rökare men skottet tar i burgaveln, det såg dock ett tag ut som bollen gick igenom nätet. Ekerö är ingalunda ofarliga och med sina långbollar skapade de en hel del oreda i Viggans försvar särskilt när man siktade ut mot yttrarna.

I den 41:a lägger Fille ett perfekt inlägg, där det är ytterst nära att lampan tänds, men en hörna blev det till sist och den bollen hamnade i burtaket. Ekerö kämpar på och får en dubbelhörna i den 45:e och man börjar bli lite orolig att det skall hända något nu i slutminuterna.

Halvleken avslutas med att André gör en tokrusning för att hinna före målvakten och är också nära att komma först varvid målvakten schabblar med bollen så det blir en riktigt farlighet. Domaren blåser av och alla känner sig riktigt nöjda i Viggan med en 2-0 ledning och minst en kvalplats hänger och dinglar framför ögonen i detta ögonblick.

Bättre blir det också när den andra halvleken börjar, då André i den första minuten är millimeter från att frispela Lukas som då säkert skulle ha utnyttjat den situationen på bästa vis idag, men nära var det. Minuten efter är det jättenära att Viggan ökar på sin ledning efter ett riktigt bra anfall.

Men som sagt, Ekerö är ingalunda ofarliga och efter sex minuter slinker de förbi på högerkanten och ställs ensamma mot Harald i målet, men genom en blixtsnabb fotparad lyckas han rädda målet, men även här var det nära. Ekerö ägde också en långkastare och efter 16 minuter skapar man en hörna som inte var ofarlig.

Efter 20 minuter lägger Rahmen en frispark som skapar stor oreda i Ekeröförsvaret men de lyckades reda ut situationen. Två minuter senare skapar Ekerö ett nytt farligt läge och Viggan har nu tappat lite av sitt momentum medan Ekerö blir allt giftigare, men ännu synes ingen fara i sikte.

Ny Ekeröhörna efter 23 minuter som Viggan kontrar med att lägga en frispark minuten efter, som Rahmen effektuerar men som målvakten tar. När halva halvleken gått kan man konstatera att det är Ekerö som nu tagit över taktpinnen, medan Viggan tvingas att backa hem, eller om man vill uttrycka det mer strategiskt, man väljer att backa hem för att bevaka ledningen.

Efter 32 minuter så kommer det som man suttit och fruktat ett tag. I ett anfall skjuter man i innersidan av Haralds vänsterstolpe, men bollen går snett ut och på returen i andra hörnet är Harald ytterst nära att ta den, men icke. 1-2 är ett faktum och nu var frågan hur Viggans autonoma nervsystem skulle reagera på det.

Nu befinner sig Viggan under en mental och bokstavligen talat hydraulisk press och Harald tvingas till en avgörande räddning två minuter efter målet. Viggan bågnar under pressen synes det som. Efter 35 minuter in i halvleken är det fullpackat framför Harald och när vår längste, och å huvudets vägnar skickligaste aerodynamiske spelare, går upp i en nickduell bär det sig inte bättre än att bollen nickas otagbart in i det egna målet (2-2).

Men eländet är inte över än. Efter avspark halkar en av våra backar vilket ger fritt fram för energiska Ekeröspelare och nu ledde Ekerö med 3-2 och då hade man alltså gjort tre mål (varav ett självmål) på fyra minuter. Även om det var helmulet denna dag, så inte blev det ljusare nu direkt. Plötsligt hade man sumpat chansen att vara klara för minst kvalspel.

Ekerö får till en hörna i den 40:e men sedan vaknar Viggan till ordentligt och inleder en tokpress mot Ekerömålet, vilket i den 87:e minuten renderar i en ytterligare straff, sedan en försvarare fått en hand på bollen igen, varvid domaren blåser straff ännu en gång. Lukas stegar fram och slår in 3-3, vilket förbättrade oddsen något inför fredagens slutomgång.

Trots prestationen att rädda oavgjort var det ändå inga glada mungipor efter matchen och nu finns det en hel del att fundera kring inför matchen mot Bollstanäs. Bland annat att aldrig slappna av hur stor ledningen än är, och att undvika att dutta med kortpassningar när man är under press. Lär av Ekerö. Långa bollar mot forwards som lättar på det osmotiska trycket i backlinjen.

På fredag blir det seriefinal då Viggan möter Bollstanäs hemma på Hägernäs IP kl 20.00. Vi vill påminna om att vi endast släpper in max 50 personer, vilket är det tillåtna antalet, så om du vill vara garanterad en plats måste du i tid föranmäla dig till Håkan Loberg: hakan@lobergs.se

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25