Viggbyholms IK FF - Bollsta SK 1-0 (0-0)
Fredag 2:a oktober 2020, kl 20.00 på Hägernäs IP

Alla visste om förutsättningarna inför denna match då Bollstanäs stod på 23 poäng och Viggan på 21. Bakom lurade Bele Barkarby med sina 18 poäng. Vinst betydde alltså direktavancemang till division 3. Oavgjort betydde kval vilket även en förlust kunde göra om måldifferensen till Bele Barkarby höll sig inom rimliga gränser om de vann sin match.

Bollstanäs hade innehaft serieledningen sedan start och var helt inställda på att springa hem serien redan innan den startat, vilket gjorde att uppgiften kändes än mer utmanande för laget från Viggbyholm. I bägge stabstälten rådde garanterat full beredskap vad gällde strategiska upplägg inför matchen.

Även utan större insatser i potten tidigare, hade det historiskt sett alltid varit jämna tillställningar lagen emellan, men den här gången var också nerver inblandade i en betydligt högre utsträckning än tidigare, med tanke på vad som stod på spel. Bägge lagens underrättelseavdelningar hade också varit mycket aktiva vad gällde att ta in information om respektive kontrahents taktik.

Att matchen betydde mycket gick bl a att avläsa på det stora publikintresset, men eftersom endast 50 personer tilläts komma in pga FHMs restriktioner, hamnade drygt 150 personer utanför och fick följa matchen genom inhägnadens nätmaskor och de kom att få bevittna en fullödig seriefinal.

Viggan drabbades inför matchdagen av ett sent återbud då skyttekungen André drabbats av förkylning. Anton Johnson, huvudspecialisten, led av en svår ryggåkomma och var tveksam till spel liksom Peet som hade ljumskproblem. Men att missa en dylik final blev för svårt, så bägge bet ihop och kunde starkt bidra till att det gick som det gick. En handfull spelare satt dessutom fast i stan pga tunnelbaneproblem och inkom sent, vilket inte var den mest optimala uppladdningen.

Domaren Gojko Jajic blåste igång matchen kl 20.00, liksom fem andra domare gjorde samtidigt, för att avgöra en av de mer spännande säsongerna på länge, både vad gällde utgången i toppen och botten. Tre lag var inblandade i toppen medan fyra stred om att slippa få Svarte Petter i sista omgången.

Spänningen gick att ta på redan vid matchstart och det sätt som Viggan inledde på lovade gott för fortsättningen av matchen. Efter sju minuter får Bollstanäs (BSK) ett skottillfälle men det blev en strumprullare utanför. Minuten efter kommer Rahmen farande på högerkanten och får till ett bra inlägg som renderar en hörna utan att förändra matchresultatet.

I den 13:e kommer den flyfotade Linus på högerkanten och får även han in ett bra inlägg framför mål som Douglas dessvärre inte når. BSK skjuter minuten efter högt över Haralds inramning. I den 16:e kommer Petter, som idag gör en av sina bästa matcher, farande och dribblar och fintar sig fram till ett skottläge men får se skottet ta mitt på målvakten.

BSK får nu se upp med Viggans högerback, Linus den flyfotade, som hela tiden oroar på sin kant. I den 22:a skapar Viggan ett bra läge, men Petters hålfotsinlägg gör att skottet försvinner upp bland molnen. Hittills känns det som Viggan har ett bra grepp om det hela, men i den 27:e tar BSK sig ner på vänsterkanten.

Det hela avslutas med ett hårt distinkt skott, där Harald tvingas förlänga sig i en aerodynamisk förflyttning, och på bästa TV-manér rädda bollen från kontakt med innerdelen av nätverket. En bra BSK-chans var det onekligen. Viggan kontrar dock i samma minut, där Petter från vänsterkanten lägger in en perfekt macka precis framför mål, utan att några röda ben syntes där just då.

Petter, som tydligen lagt i för många hålfotsinlägg denna dag, blir i den 30:e serverad en perfekt passning från Jocke Viklund på högerkanten, men den skottvillige Petter tar i för mycket och ökar på molnigheten ytterligare. Minuten efter är han nere och besvärar BSK i högerhörnet och får ånyo in en passning framför mål men ingen var just då intresserad.

I den 32:a uppstår nog Viggans bästa läge för att ta ledningen. Under en lång sekvens lyckas Viggan hålla bollen inne i BSKs straffområde och det skjuts hejvilt i flera omgångar, men det är tätt mellan alla ben och varje skott tar ideligen på någons ben. Mitt i detta kaos träffar bollen en gröngul hand, men domaren väljer att bortse från det, vilket kanske var lika bra för att slippa efterföljande diskussioner om det nu hade avgjort matchen.

När klockan står på 41 minuter så får Viggan till ett riktigt bra anfall, där en riktigt fet chans uppstår när Douglas, placerad ca 2 meter från mållinjen, får en passning från höger. Douglas kunskaper från balettskolans grundkurs säger att nu är det dags för en "Pied Pirouette" vilken också genomförs, dock att det hela resulterar i ett stort hål i det nedre ozonskiktet. Närmare mål är det svårt att komma dock.

Två minuter senare skapar BSK en hörna från höger som så småningom efterföljs av ett larm från Flygflottiljens luftbevakning när de får se bollen skjuta i höjden. När matchklockan står på 45 minuter skapar Viggan ett vasst anfall där bollen till sist hamnar inne i slottet, där den som aspirerar på att ta över skyttekungstiteln, Lukas Nilsson, fläskar i allt vad han kan, men skottet tar i målvaktens stolpe och ut.

Halvtid och de bägge lagen drar sig tillbaka för överläggningar. Det kunde konstateras att lagen hade antecknats för var sin chans, men i övrigt fanns det inte mycket nytt att rapportera från Västfronten. BSKs plan var tydligen att täcka upp bakåt med en ambulerande fembackslinje för att på så sätt försäkra sig om åtminstone en pinne och därmed vara helt klara.

Viggan, som fått göra några sena rockader, hade ånyo fått komponera en ny backlinje bestående av Linus och Peet på flankerna och däremellan syntes Anton samt Aggebo som nu åter var i tjänst. Stabens förtroende för denna Maginotlinje tillät övriga att idka sig åt offensiva utflykter när så medgavs, vilket det faktiskt gjordes ganska så ofta.
BSK, som innan matchen offentliggjort att man var ett bättre lag än Viggan, hade nog kliat sig lite i huvudet under pausen då det inte verkade gå riktigt som man hade planerat innan match. När den andra halvleken väl startade kan Lukas redan efter två minuter skapa ett bra läge som emellertid endast blev till en hörna. Minuten efter får han till ett bra inlägg från vänster som Douglas dock inte hinner fram till.

I den 49:e får BSK till ett skott som Harald räddar och minuten efter lägger Jocke en bra passning till Peet som skarvar vidare men det rinner ut till ett inkast. I den 51:a skickar Linus in ett nytt inlägg som avslutas med en hörna.

BSK hade även tagit med att beräkningarna att Viggan var bra på fasta situationer och att man skulle se upp med detta.

Man hade även tagit med i beräkningen att Zacco skulle kunna rullas ut under de sista 10 minuterna av matchen, men man hade nog inte tänkt att han skulle rullas in och ut på hörnor. Hursomhelst, vid denna hörna skickades Zacco ut i manegen för att likt en magnet dra på sig ett flertal spelare från motståndarlaget.

Rahmen, som peggat upp nere vid hörnflaggan, lägger av en av sina patenterade och medan bollen är i luften kan Zacco distrahera ett antal gulgröna spelare, vilket öppnar fältet för aviatorn Anton Johnson, som på beställning kommer flygande med sin panna. En perfekt pannträff och bollen susar otagbart in i nätmaskorna varvid resultattavlan genast reagerade med en uppdatering till 1-0. Detta skedde i den 52:a minuten.

BSK, som nu hade hamnat i en situation som de säkert inte räknat med, tvingas nu överge skyttegravarna och bege sig upp ur dessa och framåt, samtidigt som drar ner på backnumerären, kommer farande i den 57:e minuten, varför Anton tvingas ta till hårdhandskarna med ett gult kort som följd. Det genererade ett farligt frisparksläge som avslutades med en hörna.

BSK, som nu fått order om full fart framåt, tar alla chanser man får och i den 61:a avlossar man ett skott från höger som Harald stoppar. Minuten efter får man till en halvchans som Harald också sätter stopp för. Viggan visar sig nu från sin absolut bästa sida och där alla enheter medverkar för att sätta stopp för BSKs eventuella planer.

Aggebo gör i den 63:e ett bra och avgörande ingripande och tillsammans med Linus nere på högerkanten gör de allt för att hålla rent. I den 64:e kommer ett nytt skott från BSK som Harald tar. Minuten efter får BSK en frispark och det är aldrig något som är behagligt vid sådana här lägen i matchen. Baklängesmålet hade alltså väckt den björn som sovit och gav Viggan en svettig 10-minutersperiod.

Äntligen tar sig Viggan ur denna Halvnelson och i den 67:e driver Lukas upp bollen utmed kanten och får till ett bra inlägg framför mål men ingen var där just då. Minuten efter gör han ett nytt försök och snurrar och fintar så pass bra att han skaffar sig ett skottläge men bollen går utanför. Viggan har nu höjt adrenalinbeståndet markant.

I den 71:a lägger Rahmen en hörna som målvakten vaket tar. Minuten efter är dock BSK på alerten igen och får till en dubbelhörna, ja kanske rent av en trippelhörna dock utan resultat. I den 74:e får Viggan en frispark från vänster som Rahmen effektuerar utan slutgiltigt resultat. Fyra minuter senare får Viggan till två riktigt bra anfall som måste ha oroat BSK ordentligt.

10 minuter kvar och ställningen är fortfarande 1-0, då Viggan får en frispark rakt framifrån utanför BSKs straffområde. Dessvärre hade fotsvetten i Lukas dojor påverkat krutets torrhet varför skottet blev för löst. I den 83:e är Peet nere för räkning och blir liggande bra länge innan han kommer upp på nio.

I den 85:e håller BSKs målvakt på att ställa till det ordentlig för sig, då han är utanför sin jurisdiktion, något Nizze snabbt upptäcker och närmar sig med expressfart. Länge råder stor ovisshet om vem som skall gå segrande ur den striden, men när Nizze står i begrepp att sno bollen halkar han i oktobergräset.

När klockan står på 90 minuter försöker Lukas öka på sin målskörd i den interna skytteligan, men skjuter högt över mot motorvägen. Minuten efter är han på gång igen och kör en egen räd utmed högerkanten och lyckas ta sig ända ner till hörnflaggan. Detta i sin tur leder till 2 frisparkar där Viggan som maximalt utnyttjar möjligheten att fördriva tiden så gott det går till BSKs stora förtret.

I ett sista desperat från BSK i den 93:e minuten, då i princip 21 personer befinner sig nere vid Vigganmålet, blåser Gojko av matchen och tilldömer Viggan serien på KO, vilket ger Viggan ett direktavancemang till division 3, medan ett desillusionerat BSK nu tvingas kvalspela till division 3, men vem vet, vi kanske ändå möts igen nästa år.

Även om Viggan dragits med några kroniska åkommor under hösten, där man ofta fått en funktionsnedsättning under den sista kvarten, har man trots detta aldrig gett upp, utan utnyttjat samtliga stipulerade 90 minuter för att kompensera för dessa tillkortakommanden och ofta med god utdelning. Dagens match saknade alla sådana svaghetstecken och istället fick man se hur samtliga gav allt i alla situationer under samtliga minuter.

Några personliga reflektioner kan göras så här i efterhand: Harald i målet, som bl a gjorde en TV-räddning i den första och medelst en fotparad avstyrde en kvittering i den andra, är mer än värd sin vikt i guld, även om hans lekamen nu inte ger några större utslag på vågen.

Backlinjen skall ha en extra credd denna dag, där Linus den flyfotade på sin helt nya position gjorde en enorm kraftinsats, mycket imponerande. Mittlåset Anton & Agge AB, där Agge, som just lämnat tonåren bakom sig, direkt tog en startplats när säsongen började och nu växt ut till en klippa av rang.

Anton Johnson, med huvudet på skaft, som dominerat luftrummet och även på marken under hela hösten, kunde inkassera utmärkelsen Matchens Viking, och det inte bara för det avgörande segermålet som gav Viggan sin efterlängtade återresa till division 3. Peet, som strax innan start var osäker på huruvida hans ljumske skulle hålla för spel, men som den gjorde. Ännu en kanoninsats av denne backvirtuos.

Dagen till ära hade det roterats bra i tombolan, där nu Douglas DC:3an fick inta forwardsplatsen då André befann sig i halvkoma. En ny erfarenhet som krävde en extra syretillsats innan han raglade av banan på slutet till förmån för den sedan tidigare division 3-meriterade Nizze (2011 och 2012).

Mittfältet var en helt ny konstellation, där Petter för säkerhets skull placerats så högt upp i cirkeln som möjligt, för att inte oroa den egna backlinjen, vilket skulle visa sig vara ett genidrag, då Petter gjorde sin bästa insats i år. Rahmen måste ha betalat bra för att få sin önskeposition ute på högerflajen, där han levererade enligt önskemål. Som certifierad hörnläggare låg han också direkt bakom Antons nickmål.

Jocke "Yoggi" Viklund gör knappast skäl för sitt smeknamn, då han förmodligen tillryggalägger allra flest kilometer per match och är liksom en ilsken terrier som hugger på alla de inkräktare som rör sig på fel ställe. Freby, som nu avancerat från sin backposition, fick nöjet att hålla sig inom mittcirkeln och dess omgivning, en spelare som varit med sedan Viggan senast låg i division 3 och som aldrig gör en besviken.

Lite ute till vänster strax utanför mittcirkelns tangentpunkt hade Lukas Nilsson satts med uppdrag att snurra till det för den som kom i vägen, något han också lyckades med understundom. I Andrés frånvaro var det nära att han skulle gå upp jämsides i skytteligan, vilket hade kunnat gjorts om han nu inte träffat stolpen i den första halvleken.

Ett bra lag blir ofta inte bättre än den bänk som kan presenteras och alla de som nu fick sitta och svettas på bänken hade alla kunna ha tagit en startplats: Fille, Zacco, Vispen, Nizze och Gurra, även om några fick lukta lite på gräset. Hursomhelst, denna seger var resultatet av en kollektiv insats där alla gav allt för varandra.

Ett stort tack till alla spelare och ledare som bidrog till denna avslutning på serien, där Jocke Coach kan sträcka på sig lite extra då Viggan visade sig vara det bästa laget för dagen och dessutom i serien med endast en förlust i bagaget.

Nu väntar spel i division 3 för Viggan och vi får önska Bollstanäs lycka till i kvalspelet så kanske vi ses snart igen.